Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Produse pentru pcb (cu poze)

adynis

Postări Recomandate

O sa ma refer la

1. SENO-3211 Agent invelis chimic pt.PCB 90gr - pt.solutie de 1L ( http://www.capodimonte.ro/info.html?cod=SENO-3211)

2. CHLOREK Clorid ferric granule 125gr ( http://www.capodimonte.ro/info.html?cod=CHLOREK )

3. B327 Cristale fine pt.procesare PCB 100g ( http://www.capodimonte.ro/info.html?cod=B327 )

In primul rand, daca gresesc ceva, va rog sa ma corectati. Cei de la capodimonte nu cunosc informatii despre produse, asa ca am incercat sa aflu singur despre ce e vorba. Toate produsele au informatiile in polonza.

1. SENO 3211

Este un fel de baie de cositor .. care face ca pe cupru sa se depuna un strat de (in medie) vreo 4 - 5 microni de staniu (cositor). Produsul vine intr-un bidonash maro de 1l (Poza1) ce contine un material ca un fel de orez inmuiat si spart .. care miroase foaaaaarte puternic a sulf (Poza2) si impreuna cu vreo 3 pagini de documentatie (in poloneza). Totusi am observat ca sunt si ceva instructiuni in germana aici, si anume cele din Poza3 (iar pe celalalta parte a bidonashului se afla acelasi lucru cred, dar in poloneza: http://www.biall.com.pl/des/etykiety/401009.pdf ). Din incercari de tradus eu am inteles urmatoarea procedura de preparare a solutiei de 1l:

-Am cumparat apa distilata (de la benzinarie)

-Am incalzit 0.8 l pana la 70grade (am masurat temperatura cu un multimetru digital cu temp.; In germana spune 50-70 grade, in poloneza scrie 70-90 grade ... )

-Am turnat cei 0.8 l in bidonash si-am agitat bine de cateva ori la interval de 2 .. 3 minute.

-am turnat din restul de 0.2 l apa distilata care era la temp. camerei in bidonash pana s-a mai umplut (cica pana la 3 cm de partea de sus ... ar fi zis in germana)

-Gata, a iesit o solutie gri in care daca pun placuta de cupru se depune rpd un strat foarte subtire de staniu.

O mica observatie, la discutia cu o profa de chimie am inteles ca de fapt staniu nu se depune, ce inlocuieste cupru ... dovada fiind faptul ca dupa un test, pe fundul vasului au ramas niste mici mizerii negre ...; Mai concret cica se dizolva un strat de cupru (probabil mai subtire decat cel de staniu care urmeaza a se depune) si este inlocuit de un strat de staniu care in specificatii scrie ca poate ajunge pana la 12 microni (in 24 ore);

DAR in 1 minut deja se face argintiu cuprul, in 5 minute arata super ok :) (Poza4, 5, 6, 7, 8; In poza 6 avusesem tentativa sa las un patratzel cu oja ... dar cred ca l-am dat prea mult cu izopropil; de-aia a ramas punctul ala neacoperit)

Nu am incercat inca sa vad cum se comporta la lipituri de cositor, la gaurit, dar cert este ca mi se pare estetic si cred ca are rol de protectie pentru cupru. Aici astept pareri.

2. CHLOREK

Clorura ferica granule. S-a mai discutat, am luat sa incerc si eu. Produsul vine intr-o pungulita ca in poza9. Dupa tentative de traducere a instructiunilor, am procedat asa:

-am luat apa distilata (tot de la benzinarie)

-am incalzit aproximativ 0.30 l de apa pentru o punguta (pentru ca spunea 0.25 - 0.5 litri) la temperatura de vreo 50 grade celsius.

-am bagat totul intr-o sticla si am agitat usor ... in ~ 5 minute bulgarasii s-au cam dizolvat. A iesit o clorara ferica normala. In vreo 20 - 30 minute placuta din pozele 10,11 si 12 era gata. Nu mi s-a parut a fi nici mai buna nici mai slaba ca cea din comert dat fiind ca am facut-o in varianta mai concentrata scrisa in instructiuni, DAR mi se pare interesanta una din urmatoarele idei: - ori sa creez cu bulgarasi o solutie cu mult mai concentrata; Ori sa pun bulgarasi in clorura cumparata de pe piata pentru a concentra respectiva solutie.

3. B327

Aici e o solutie care mi s-a parut foaarte interesanta. Este EXACT ca si clorura ferica DOAR ca e transparenta (e ca apa curata si nu miroase deloc). Produsul vine intr-o pungultia ca in poza13. ca sa prepar solutia am procedat cam ca mai sus:

-am laut apa distilata (iarasi de la benzinarie)

-am incalzit cam 0.4l pentru pungulita (ca sa fie mai concentrata putin) la temperatura de 50 grade C

-am turnat praful din pungulita si apa distilata intr-o sticla, si am agitat putin, in cateva minute tot praful era dizolvat si parca ramasese iarasi apa distilata curata :)

Am corodat o mica placuta de test in vreo 45 minute aproximativ (Poza 14, 15, 16) si a fost mai interesant pentru ca solutia este transparenta si se vede tot ce se intampla, nu se depun mizerii fizice pe fundul vasului, doar s-a albastrit-verzuit lichidul putin. Nu stiu cum e pe termen lung, dar decat clorura neagra-maro care pute si pateaza, mai bine solutia asta care e curata si frumoasa :d

Tot profa' de chimie imi spunea in urma unui test cu hartie ph sau asa ceva, ca ar fi un acid... Deci nu stiu ce efect ar putea avea asupra altor produse, nu am bagat mana in ea, o tin in sticla de plastic si atat.

PS. am scris toate acestea pentru ca stiu ca s-a mai discutat si, avand in vedere ca cei de la capodimonte nu prea stiu mai multe detalii, macar sa vedeti un exemplu pentru a stii ce-i cu acele produse.

Personal am fost relativ multumit de ideea cu SENO3211 si placut impresionat de B327 folosit pe post de clorura ferica:)

Numai bine !

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 31
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• bogdanm

5

• adynis

5

• MifTy

3

• blackthorium

2

Top autori în acest subiect

s-ar putea ca ultima soluţie să fie de fapt bătrânul acid azotic concentrat...când îl cumperi virgin, zici că e apă, la prima corodare, lichidul se albăstreşte, şi corodarea e foarte rapidă (în funcţie de concentraţie...) şi dacă nu eşti pe fază ramâi cu plăcuţa făra nici un fel de trasee...(am cumpărat aşa ceva, demult de la o tipografie... se folosea la developat fotografiile alea ... de fapt pentru plăcile fotografice, la zeţărie... parcă prin 92-93... încă nu apăruseră liniile tipografice digitale, şi se mai foloseau anticăriile cu plumb şi alte alea...)

Link spre comentariu

Ultima chestie nu are cum sa fie acid azotic deoarece a zis ca e sub forma de cristale, mai mult ca sigur e persulfat de amoniu (sau alt persulfat) deoarece asta asa se comporta, solutia se albastreste.

Link spre comentariu

Deshidratare=scoaterea apei din solutia de acid...de aici se continua cu ce a zis blackthorium

Cumva vroiai sa intrebi ce sare rezulta in urma combinarii solutiei de acid cu Cuprul? Azotat de cupru resulta...pentru ca se inlocuieste hidrogenul cu cupru...

Link spre comentariu

mă gândeam că chestia aia cu nume codat o fi vre-o sare a acidului azotic... şi prin hidratare cu apa distilata dă chiar acid azotic...nu's mare brânză la chimie, aşa că daca am bătut câmpii... scuzaţi, vă rog!!! :prayer:

Link spre comentariu

Nu ma pricep prea bine la chimie si nici la germana dar cred ca solutia aia SENO nu este defapt ptr stanare, ci ptr argintare. Cu ceva timp in urma am cautat si eu o solutie chimica (nu electrochimica) de stanare. Am descoperit ca staniul nu poate inlocui cuprul decit ajutat electric. Asa ca am renuntat. In schimb datorita pozitiei din tabelul lui Mendeleev, argintul poate inlocui cu succes cuprul, fara a fi ajutat. In concluzie eu cred ca este o solutie de argintare, si dupa poze imi pare ca e destul de buna.

Link spre comentariu

Dap, este fix de argintare.S-a mai discutat pe aici despre argintarea pe cale chimica ... nu tine prea mult.

Aici sunt eu curios; In ce sens nu tine prea mult ?Dar asa cum e ... are vreun folos? (bun) :) Exceptand pretul ... ca protectie ... merita ?
Link spre comentariu

Cauta si tu prin forum, nu mai stiu exact link-ul. In principiu dupa un timp isi schimba culoarea si incepe sa oxideze.E bun de protectie si te ajuta la cositorire.

Link spre comentariu

Nu ma pricep prea bine la chimie si nici la germana dar cred ca solutia aia SENO nu este defapt ptr stanare, ci ptr argintare.

Mi se pare ca este pentru cositorire. Zinn = cositor, Silber = argint. Ajunge pentru 30 de eurocard-uri cu o fata. Daca ar fi pentru argintare ar costa cam de zece ori mai mult.
Link spre comentariu

Cand eram mic faceam cablaje la Casa Pionierilor cu acid azotic. Scotea un fum maroniu cu miros iute, specific. Ma feream sa inhalez dar tot mai inspiram putin fum din ala fara sa vreau.Stie cineva ce efecte are asupra organismului, pls?

Link spre comentariu

Apropo, chestia aia albastra de corodare se cheama persulfat de sodiu (sau de amoniu, nu pot sa-mi dau seama). Merge foarte misto cand e incalzit, altfel are efect 0. E mult mai "curat" decat clorura ferica.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări