Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Autorizatie radioamator veche

informer

Postări Recomandate

Va salut.

Am o autorizatie de radioamator receptie din 1985, pt. o locatie din Alba Iulia - YO5  (acolo locuiam).

In  1989 am sustinut un examen pt. "incepator UUS" iar in octombrie 1989 am primit certificatul de la Directia de radio si TV Cluj.

Dupa care a venit revolutia....

Ce parere aveti, daca as vrea sa reiau activitatea ca radioamator as putea inca folosi aceste documente si sa mut locatia in Timisoara? Sau trebuie sa reiau "procedura" de la zero?

Ma voi adresa desigur in scris catre ANCOM TM insa sunt curios ce sanse am.

Multzam.

Link spre comentariu

FYI, raspuns de la ANCOM primit la email-ul meu de dimineata:

"Buna ziua,
Am primit solicitarea dumneavoastra, documentele transmise de dv. pot fi luate in considerare, multumesc.
..."

Deci, dupa 28ani, trec pe emisie... :) 

Link spre comentariu
23 hours ago, informer said:

Deci, dupa 28ani, trec pe emisie... :) 

Felicitari, Informer !

Ma bucur sa vad ca mai exista preocupare pentru activitatea asta si mai ales ca ANCOM a simplificat mult procedurile si conditiile. 

Iti urez la cat mai multe si frumoase QSO-uri si sa-ti implinesti toate proiectele legate de radioamatorism !

Bafta si 73 !

Cezar

Link spre comentariu
2 minutes ago, yo3fhm said:

Felicitari, Informer !

Ma bucur sa vad ca mai exista preocupare pentru activitatea asta si mai ales ca ANCOM a simplificat mult procedurile si conditiile. 

Iti urez la cat mai multe si frumoase QSO-uri si sa-ti implinesti toate proiectele legate de radioamatorism !

Multumesc frumos, iti urez si eu la fel!

Si-mi cer scuze anticipat pt. unele intrebari poate "puerile" pe care in mod sigur le voi pune... :) 

Link spre comentariu
20 minutes ago, Ion_Bumbu said:

1989, incepator UUS...cred ca la ora actuala ar fi echivalat clasa III-a

Da, ai dreptate.

Art. 59 – În scopul echivalării claselor de radioamatori din cuprinsul prezentului
Regulament cu clasele de radioamatori utilizate până la momentul intrării în vigoare a
prezentei decizii, se stabilesc următoarele:
...
g) clasele „începător” şi UUS de certificat de radioamator se echivalează cu clasa a III-a a
prezentului Regulament;

Link spre comentariu
18 minutes ago, informer said:

Si-mi cer scuze anticipat pt. unele intrebari poate "puerile" pe care in mod sigur le voi pune... :)

Forumul e pentru hobby, iar in hobby oricare dintre noi putem fi puerili. 

Nu le stie nimeni pe toate, dar daca voi putea raspunde cu ceva decent, o voi face.

Daca nu, intotdeauna e cineva care va putea, depinde si daca va dori ...

Bafta si toate bune!

Link spre comentariu
1 hour ago, Ion_Bumbu said:

Atunci ne auzim in scurte!

:d

Numa` daca-s foarte... scurte. :) 

Poate ne vedem la o bere daca tot suntem concetateni. ;)

Cred ca am sa incep prin a cauta si citi istoria recenta a radioamatorismului.

Acu` 28 ani stiam numa` de AM/FM/SSB si din ce-mi amintesc eram pe cale sa dau o mica avere pe un filtru pt. SSB rusesc, pe 9MHz daca nu cumva retin tampenii.

Intre timp vad c-au aparut tot felu` de modulatii, tot felu` de echipamente digitale... e clar ca tre` sa "ma aduc in prezent" intai. :) 

Link spre comentariu

In primul rand felicitari pentru indicativul de emisie! Si eu sunt intr-o situatie asemanatoare, numai ca eu am pierdut cam toate actele respective. Am vazut, saptamana trecuta, ca pe forumul radioamatoricesc, Cezar a ajutat un coleg YO3 cu rezolvarea acestei probleme....

Ai scris unei persoane anume sau la persoana de contact care apare pe harta la sediul ancom Timisoara?

Multumesc

Editat de kablu
corectare "foamea" de litere
Link spre comentariu
2 hours ago, kablu said:

In primul rand felicitari pentru indicativul de emisie! Si eu sunt intr-o situatie asemanatoare, numai ca eu am pierdut cam toate actele respective. Am vazut, saptamana trecuta, ca pe forumul radioamatoricesc, Cezar a ajutat un coleg YO3 cu rezolvarea acestei probleme....

Ai scris unei persoane anume sau la persoana de contact care apare pe harta la sediul ancom Timisoara?

Multumesc, astept sa vina. :)

Am scris doamnei care apare pe harta ([email protected]) dar am discutat ulterior cu un domn, cand am dus cererea pt. eliberare (trebuie dusa in original). 

Editat de informer
Link spre comentariu
On 1/23/2019 at 2:13 PM, kablu said:

In primul rand felicitari pentru indicativul de emisie! Si eu sunt intr-o situatie asemanatoare, numai ca eu am pierdut cam toate actele respective.

Am vazut, saptamana trecuta, ca pe forumul radioamatoricesc, Cezar a ajutat un coleg YO3 cu rezolvarea acestei probleme....

Salutare,

Baza de date ANCOM retine in evidenta si radioamatorii carora le-a expirat autorizatia de mai multa vreme. Dovada e ca au existat oameni carora le-a expirat de 2 decenii...

Singura problema e ca indicativul e rezervat pe o perioada de maximum 5 ani dupa expirarea autorizatiei. Daca intre timp, apare cineva care il solicita si au trecut 5 ani de la expirarea autorizatiei initiale, atunci indicativul respectiv va fi alocat celui care l-a cerut. In general, nu se prea intampla, asa ca exista mari sanse sa va puteti reinnoi autorizatia. 

Conditia minima necesara e sa completati formularul aferent existent in sectiunea "Radioamatori" de pe site-ul Ancom si sa il trimiteti prin mail, conform prevederilor din Regulament.

Iata raspunsul ANCOM in legatura cu unele intrebari pe care le-am pus pentru alte persoane aflate in aceasi situatie:

1.                Actul normativ care reglementeaza activitatea in serviciul de amator este „DECIZIA nr. 245 din 28 martie 2017 privind reglementarea serviciului de amator” (link catre Decizie: http://www.ancom.org.ro/uploads/links_files/DECIZIA_ANCOM_245_2017_PRIVIND_REGLEMENTAREA_SERVICIULUI_DE_AMATOR_(002).pdf)

2.                Activitatea în serviciul de amator este permisă numai persoanelor care deţin autorizaţie de radioamator şi au domiciliul ori reşedinţa în România, fapt dovedit prin cartea de identitate sau printr-un document care atestă şederea sau rezidenţa pe teritoriul României (art. 17, alin. (1)). Documentele necesare eliberarii autorizatiei de radioamator sunt cele mentionate la art. 18 din actul normativ mentionat mai sus si pot fi transmise catre ANCOM printr-unul din modurile precizate la art. 35. Cererea de eliberare a autorizatiei este disponibila la adresa http://www.ancom.org.ro/uploads/links_files/F2-DRARAM_Cerere_eliberare_modificare_prelungire_autorizatie_individuala_durata.doc „cerere eliberare-modificare-prelungire autorizatie individuala”.

3.                Solicitarea de informatii referitoare la activitatea in serviciul de amator trebuie sa fie individuala (prin scris, telefon, e-mail).

Suplimentar fata de raspunsul ANCOM, postez urmatoarele articole:

Art. 18.

(1) În vederea eliberării autorizației de radioamator, solicitantul depune un formular-tip.

(2) La formularul-tip, disponibil pe pagina de internet a ANCOM, se atașează următoarele:

a) copia cărții de identitate sau a documentului care atestă șederea sau rezidența pe teritoriul României, în cazul cetățenilor străini, după caz;

b) în cazul persoanei minore, copia cărții de identitate sau a certificatului de naștere, după caz, însoțit de o copie a cărții de identitate sau a documentului care atestă șederea sau rezidența pe teritoriul României a părintelui, tutorelui sau întreținătorului legal, precum și de o declarație a acestuia, pe propria răspundere, privind acordul desfășurării și asumarea răspunderii pentru activitatea de radioamator a solicitantului minor;

c) o fotografie color recentă tip pașaport 3x4 cm sau o fotografie color transmisă în format electronic cu o rezoluție de minim 300 dpi și raport 9:7;

d) autorizația de radioamator deținută, în cazul trecerii la o clasă superioară, în original.

(3) ANCOM eliberează autorizația de radioamator în termen de cel mult 30 zile de la depunerea întro formă corectă și completă a documentelor solicitate la alin. (1) și (2).

Art. 29. –

(1) Prelungirea valabilității autorizației de radioamator se realizează în baza formularului-tip disponibil pe pagina de internet a ANCOM.

(2) Solicitarea prevăzută la alin. (1) se înaintează cu cel puțin 30 de zile calendaristice înainte de expirarea valabilității autorizației, dar nu mai devreme de 6 luni până la această dată, și este însoțită de:

a) copia cărții de identitate sau a documentului care atestă șederea sau rezidența pe teritoriul României în cazul cetățenilor străini, după caz, în care să fie menționat codul numeric personal;

b) în cazul persoanei minore, copia cărții de identitate, după caz, a certificatului de naștere, copia cărții de identitate sau a documentului care atestă șederea sau rezidența pe teritoriul României a părintelui, tutorelui sau întreținătorului legal împreună cu declarația sa pe propria răspundere privind acordul desfășurării și asumarea răspunderii pentru activitatea de radioamator a solicitantului minor;

c) o fotografie color recentă tip pașaport 3x4 cm sau o fotografie color transmisă în format electronic cu o rezoluție de minim 300 dpi și raport 9:7.

(3) Indicativul radioamatorului care nu a solicitat prelungirea autorizației în termenul prevăzut la alin. (2) îi este rezervat acestuia pentru o perioadă de 5 ani.

CAPITOLUL IV – Moduri de transmitere a documentelor

Art. 35.

(1) Transmiterea documentelor prevăzute la art. 5 alin. (1)-(2), art. 6 alin. (1)- (2), art. 12 alin. (1)-(2), art. 18 alin. (1)-(2), art. 23 alin. (1)-(2), art. 25 alin. (1)-(2), art. 29 alin. (1)-(2), art. 30 alin. (1)-(2), art. 31 alin. (1)-(2) şi art. 32 alin. (1)-(2) se poate realiza în unul dintre următoarele moduri:

a) ca înscris în formă electronică, căruia i s-a încorporat, atașat sau i s-a asociat logic o semnătură electronică extinsă, bazată pe un certificat calificat, nesuspendat sau nerevocat la momentul respectiv și generată cu ajutorul unui dispozitiv securizat de creare a semnăturii electronice;

b) prin depunere la unul dintre sediile ANCOM;

c) prin serviciu poștal.

(2) Copia după cartea sau buletinul de identitate, acolo unde este cazul, poate fi transmisă la adresa de e-mail pentru primirea în format electronic a copiei după cartea de identitate, menționată pe pagina de internet a ANCOM.

Cand am discutat cu dansii la telefon, i-am intrebat daca se poate si fara semnatura electronica si mi-au raspuns afirmativ. 

Singura chestiune e ca trebuie sa le precizati daca veti veni personal sa ridicati autorizatiile refacute, ca sa stie daca le pun in asteptare sau daca le trimit prin curier catre posesori.

Cu stima,
Cezar

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări