Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

''Norisori albastri'' in ''lampi''

Vizitator

Postări Recomandate

Herr Doctore dacă tot aţi dat exemple din wikipedia de ce n-aţi căutat şi la tuburile cu neon să vedeţi că au mercur nu noar neon(sau argon). Inclusiv la link-ul cara mi l-aţi dat despre vid confirma cele spuse de mine.

Cînd deschideţi un topic veniţi cu argumente ştiinţifice bazate pe fizică şi chimie adică formule si legi fizice nu cu păreri personale.

P.S. Singurul loc unde este vid perfect este în spaţiul dintre nucleu şi electron pentru că acolo nu încape nimic. Acest lucru nu scrie în Wikipedia. Aşa ne spunea profa de chimie.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Domnule Lazaroiu, sticla de plumb folosita in cinescoape contine 26-30% OXID de PLUMB (PbO) si nu plumb pur. Reciclarea ei se face ca sticla alba si nu cu scopul de a extrage plumbul, este nerentabil. Dvs vorbiti de pe net, din ce gasiti cu google, iar eu din experienta. Plateam 300 Euro pentru un container de sticla si aveam uneori 2-3 pe saptamana. Nu iti ia nimeni deseurile de sticla gratis si nici un idiot nu topeste o tona de sticla pentru un kil de plumb, mai bine cauta o baterie auto.

Daca dvs ati fi lucrat cu cinescoape nu aveati nevoie de google si , oricum,  nu e prea mult pe net despre ele.

Pe de alta parte nici nu fac obiectul topicului...

Link spre comentariu

Pe vremea când se mai fabricau tuburi, deseurile de sticla, curatate de depuneri si preferabil sortate pe sortimente, se duceau direct la producator (Schott, Dow Corning, etc.). Cele cu depuneri (luminofor, ghetter, depuneri conductoare)  te costau o avere sa scapi de ele.

Editat de franzm
Link spre comentariu

Numeroase tuburi finale cu "vid slab" (toate) :rade:, indescifrabilă producția, posibil criză high vacuum pumps în China și Rusia :tryre.

Norișori albaștri (lungimea de undă aproximativă 460nm) pe sticlă.

Am definit culoarea norișorilor pentru vederi afectate (daltonism).

Almarro A50125A tubes glowing in the dark, 2

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Vizitator viobio

Acum pe bune.... de ce vă stresează pe unii acea lumină albastră? 

Pentru că lumina care apare pe tuburile finale a mai fost dezbătută pe forum, cu mulți ani în urmă, propun să se dezbată, readucă în discuție alt stres, stres numit skin effect http://www.acdcaudio.net/tubes-technical/skin-effect-in-audio și vibrația filamentul atunci când ne deplasăm în încăperea unde se află echipamentul cu tuburi. 

Link spre comentariu
1 oră în urmă, valderama a spus:

Numeroase tuburi finale cu "vid slab" (toate) :rade:, indescifrabilă producția, posibil criză high vacuum pumps în China și Rusia :tryre.

Norișori albaștri (lungimea de undă aproximativă 460nm) pe sticlă.

OK, atunci cum explicați lipsa completă a fluorescenței albastre la alte tuburi ?  Să presupunem atunci că cele care nu luminează albastru sunt proaste, sau ce ???  Și mai puțină aroganță n-ar strica din când în când, știu că suntem un popor balcanic, dar nu trebuie să fim și altfel decât civilizați în exprimare...

Poate der doktor s-o fi înșelat și nu e neapărat un vid slab la toate tuburile care luminează albastru, dar ceva-ceva tot este acolo și nu neapărat ceva bun....dar nici catastrofal.Hai să nu fim numai de partea albă sau neagră...mai există și nuanțe de gri.

Editat de validae
Link spre comentariu

"vid slab" în conformitate cu dialogul tradus din Radiomuseum...

Încă o imagine clară la lumina zilei, norișori albaștri pe sticla tuburilor finale.

un fragment  FAQ EMISSION LABS  :

"The tubes benefit from the cold periods in between. Some occasional blue glow effects will disappear during burn-in, or may stay. This is not gas, and it is normal."

AD1-1.jpg

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Fluorescenta albastra apare la multe tuburi, in general la tuburile finale solicitate spre maximul parametrilor tensiune/curent.Interesant ca pulseaza in ritmul muzicii in anumite cazuri.

Materialul sticlei pare principalul vinovat  de asemenea forma electrozilor si in special a anodului(electronii fug prin fantele sau gaurile anodului.

Am un mic amplificator cu 2 lampi 12J1L(o lampa preamplificatoare si a-2-a ca finala SE)Finala are o splendida culoare albastra prefinala nu!  Schimband intre ele lampile fosta pre devenita finala are de asemenea o splendida culoare albasta...concluzia...

Acest fenomen nu are nici-o legatura cu vidul tubului!

Link spre comentariu
La 21.01.2019 la 14:29, der_doktor a spus:

In postarea #2 am pus link_ul asta:

https://www.radiomuseum.org/forum/frage_an_einen_roehrenspezialisten.html

Presupun ca unii l-au citit, iar altii nu se descurca cu limba, deoarece translatorul oricum nu functioneaza cum trebuie.

Pun mai jos o traducere rapida:

#1_Peter Steffen
Am gasit in cutia mea un tub final nou, inca in cutia originala, nedesfacut, de tip 47.
Acesta functioneaza excelent in Echophone meu model 60, dar am vazut ca  lumineaza un pic albastru in partea de sus.

Intrebare: ce s-ar putea intampla cu acest tub, isi va da duhul dupa cateva ore , sau la ce sa ma astept?
Salutari colectionarilor,

Peter

#2_Wolfgang Bauer 

Buna ziua domnule Steffen.
Lumini albastrui intr-un tub indica intotdeauna un vid slab.
Moleculele de aer sunt ionizate de electronii de impact, provocand stralucirea.
Asta inseamna ca tubul va fi mai fierbinte decat normal si nu va trai prea mult timp.
In plus, trebuie sa traga aerul pe undeva, de obicei la pinii de conexiune.
Cele mai bune urari.

Wolfgang Bauer

...

mă rog tip 47 are culot..., neglijăm acest aspect.

"postulatul" fals propovăduit : "Lumini albastrui intr-un tub indica intotdeauna un vid slab."

NU se admite, NU se confirmă, se infirmă

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

E doar o părere, nu dati cu parul! Poate la început, emisia fiind mai bogata, sunt mai multi electroni care trec de anod si lovesc sticla provocând lumina albastra. Dupa ce tubul "se rodeaza", emisia nu mai e asa abundenta, electronii care evadează sunt mai putini si efectul mai sus mentionat nu mai poate fi observat.

Persista întrebarea de ce apare fenomenul preponderent la tuburile sovietice...poate nu au tolerante de fabricatie asa stranse si lasa mai multi electroni sa părăsească spatiul anod-catod.

Link spre comentariu

Seara buna tuturor.

Imposibil dar adevarat. Toata lumea are dreptate. 

Asa cum credeam, producatorii de lampi spun jumatate de adevar in privinta norisorilor albastrii. Ca doar nu o sa spuna ca lampa lor e facuta cu "cut costs". Asa ca mi-am adus aminte ca am o carte despre proiectarea lampilor. Iata ce am gasit:

P.S. Cartea o puteti descarca de aici vreme de 2 zile: 

https://we.tl/t-AMV1fHDeeM

Vacuum.jpg

Vacuum2.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări