Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

''Norisori albastri'' in ''lampi''

Vizitator

Postări Recomandate

până acum elucubrații Radiomuseum

în acest exemplu EMISSION LABS http://www.emissionlabs.com/ se vede clar unde apar "norii albaștri" (la nivel sticlă)

yammy-glow.jpg

în urmă cu o săptămână am întrebat

cine/ce interacționează domnule cu sticla aici ? cu ce din sticlă ?,  în imaginile de mai sus vezi comportament aer ionizat ?!

concluzie în aceste imagini der_doktor vede comportament aer ionizat "vid slab" tuburi pe ducă/compromise/supraîncărcate/terminate

nor albastru.jpg

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

La tuburile de putere se foloseste sau ma rog, se folosea sticla cu borosilicati.

Probabil ceva componente din sticla au proprietati fotoemisive la contactul cu particulele de energie inalta.

Pentru cei obisnuiti cu tuburile de mare putere este in esenta o lumina neplacuta.

Pentru audiofili probabil este dorita...

Link spre comentariu

Departe de a fi un bun cunoscător al tuburilor, dar vid absolut nu există în niciun tub, cu atât mai puțin o sticlă perfectă și fără impurități.Priviți tubul electronic ca pe un tub cu descărcare în gaze rarefiate și veți găsi până la urmă explicația.La anumite presiuni și la anumite tensiuni apar o serie de efecte luminescente cauzate de ionizarea gazului rezidual.Ce se poate discuta e dacă acel efect e dăunător sau poate fi atenuat/evitat. Ca să fac o paranteză, nici în vidul cosmic nu există nicăieri o lipsă completă de materie, s-a dovedit că ceva numit materia întunecată umple spațiul dintre galaxii, lucru dovedit și prin simulări.

Link spre comentariu

dumneata  consideri că tuburile finale fabricate de EMISSION LABS puse în vânzare sunt defecte sau supraîncărcate când prezintă "norii albaștri" la nivel sticlă ? 

LE atenție EMISSION LABS nu ființa acum "100 de ani" http://www.emissionlabs.com/  http://www.emissionlabs.com/diversen/FAQ.htm

de ce ar prezenta EMISSION LABS o asemenea imagine pe pagina sa ?

"vacuum slab sub 10e-5 Torr" după utilizare tub atinge 10e-7 Torr ?! , ghetterul nu este "activat cum trebuie" ? cam asta scrie der_doktor

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Explicatia este la rubrica  "FAQ" punctul 2 din site-ul "Emissionlab";   "Blue glow during burn in: Some blue glow effect on the glass will disappear during burn-in, or may take longer to disappear eventually. What you observe, is a fluorescent effect, and it is normal with new tubes, even so proving the cleanliness of the glass itself".

Link spre comentariu

Western Electric FAQ:

WE300B Frequently Asked Questions  
Q. I am seeing a blue glow inside my WE300B. Is this bad or a feature?

A. A blue glow may appear in the dome of the WE300B just below the upper mica and the top edge of the plate. The space between the plate and glass is small at this point (less than 1/8 in.) and appears to be the only area of the tube where this phenomenon takes place. The glow is caused by the electrons striking the plate, volatizing the surface, and dislodging atoms of nickel. High speed barium-strontium electrons from the filament collide with the atom, tearing off electrons, ionizing them and causing a deep blue color even in a well evacuated tube. The glow is a function of the plate voltage and the number of gas molecules in the envelope. In a good vacuum there are still billions of molecules. The electrons do not cause trouble because they all return to the positively charged plate. The size of the glow also varies with plate voltage and is not the same for each tube: it can vary from not discernable to very obvious even in daylight. It does not affect tube performance as can be shown by observing the characteristic curves during tube operation.
Dangerous levels of gas will ionize throughout the entire bulb from a high voltage spark. It is pink in color and will cause variations in plate current. Air in the tube will ionize in a similar manner i.e. throughout the entire bulb, but will be more blue than pink. It will oxidize the filament and cause the emission to drop dramatically. 

http://westernelectric.jp/support-300b-faq.html

Link spre comentariu

pasaj esențial în română:

"Mărimea strălucirii  albastre variază și în funcție de tensiunea plăcii și nu este aceeași pentru fiecare tub:
poate varia de la tub la tub de la situații în care nu se poate observa până la foarte evident chiar și în lumina zilei.
 Nu afectează performanța tubului așa cum se poate constata prin observarea curbelor caracteristice în timpul funcționării tubului.
Nivelele periculoase de gaz vor ioniza în întregul balon ca o scânteie de înaltă tensiune. Ionizare de culoare roz și va cauza variații ale curentului anodic.

Aerul din tub va ioniza într-o manieră similară, adică în întregul bulb/balon, , dar culoarea va fi violet "

acum să vedem ce am scris cu o săptămână în urmă legat de "norii albastri"

Simplu "norii albaştri " apar în tuburi finale cu vid bun când culoarea percepută apare ca violet-roz, este timpul pentru un tub nou

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

iată ce a scris Faust2018 (a construit peste 100 de etaje finale) legat de norii albastri

Faust2018.jpg

ne interesează dialogul elucubrant("vid slab") ?! din Radiomuseum unde pentru tubul final tip 47 care prezintă nor albastru nu se modifică ia chiar dacă se pune în scurt Rgc(rezistenta de polarizare grilă comandă)

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
8 hours ago, Patefon said:

Western Electric FAQ:

WE300B Frequently Asked Questions  
Q. I am seeing a blue glow inside my WE300B. Is this bad or a feature?

A. A blue glow may appear in the dome of the WE300B just below the upper mica and the top edge of the plate. The space between the plate and glass is small at this point (less than 1/8 in.) and appears to be the only area of the tube where this phenomenon takes place. The glow is caused by the electrons striking the plate, volatizing the surface, and dislodging atoms of nickel. High speed barium-strontium electrons from the filament collide with the atom, tearing off electrons, ionizing them and causing a deep blue color even in a well evacuated tube. The glow is a function of the plate voltage and the number of gas molecules in the envelope. In a good vacuum there are still billions of molecules. The electrons do not cause trouble because they all return to the positively charged plate. The size of the glow also varies with plate voltage and is not the same for each tube: it can vary from not discernable to very obvious even in daylight. It does not affect tube performance as can be shown by observing the characteristic curves during tube operation.
Dangerous levels of gas will ionize throughout the entire bulb from a high voltage spark. It is pink in color and will cause variations in plate current. Air in the tube will ionize in a similar manner i.e. throughout the entire bulb, but will be more blue than pink. It will oxidize the filament and cause the emission to drop dramatically. 

http://westernelectric.jp/support-300b-faq.html

Buna dimineata, @valderama,

daca tot te-ai apucat de tradus, vezi ce zice si ultima fraza. App de osciloscopul ala...ai ratat 1500 Euro.

Sunt convins ca topicul asta este deranjant pentru unii producatori de tuburi si unii vanzatori de tuburi, locali sau internationali. Eu nu vand si nici nu produc tuburi, deci nu am nici un interes sa-mi protejez vreo afacere. La fel, nu am nici un interes sa denigrez pe cineva. Si sa fie clar, intr-un tub bun nu ai nici o albastreala sau alte culori in afara de culoarea filamentului. Restul sunt povesti nascocite de unii ca sa-si vanda marfa.

O zi frumoasa tuturor,

Link spre comentariu

bună dimineața

nu vezi ce am scris ?!

Simplu "norii albaştri " apar în tuburi finale cu vid bun când culoarea percepută apare ca violet-roz, este timpul pentru un tub nou

asta poți vedea ?!

"It does not affect tube performance as can be shown by observing the characteristic curves during tube operation" (Western Electric FAQ)

în schimb am văzut concluzia/convingerea der_doktor:

"Sunt convins ca topicul asta este deranjant pentru unii producatori de tuburi si unii vanzatori de tuburi, locali sau internationali."

Gold Lion made in Russia (norii albaștri comportament tipic tuburi finale)

8244418195_9797d28370_b.jpg

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Fara a fi un expert in tuburi am totusi ceva cunostinte de fizica si ceva experienta cu tuburile cu descarcare in gaze (in special asa-zisele neoane dar care sint pe baza de mercur defapt) si as vrea sa vin si eu cu ceva adugiri.

Nu se poate obtine vid absolut. Deci in orice tub va exista si ceva "aer".

Ca sa poata aparea acea fluorescenta trebuie sa existe resturi de gaze pt ca in vid absolut nu poate aparea. Deci pina la un punct, din cauza ca nu exista vid absolut, acea fluorescenta poate aparea dar asta inseamna ca avem resturi mari de gaz in interior cu cit este mai intensa cu atit este scazut vidul din interior.

The "getter" nu poate absorbi toate tipurile de atomi/molecule vagaboante prin tub, deci efectul lui este foarte limitat. Din cauza asta cumportamentul tuburilor va fi influientat de "tipul" de atmosfera existent pe linia de productie, de amestecul de gaze si mai ales de gazele care nu reactioneaza cu getter-ul.

Avind aceste aspecte in vedere, se poate afirma ca un tub care prezinta flourescenta este un tub cu vid slab. Daca acest lucru afecteaza comportamentul tubului si cit de tare il afecteaza in utilizarea in audiofrecventa este o cu totul alta discutie.

Link spre comentariu

Oricit de arogant ai fi (si estiiiiiii.....) legile fizicii nu se schimba.

Ps: eu nu folosesc tuburi. Mi se pare o risipa prea mare de energie. Deci nu am nevoie de tuburi facute dupa cerintele mele.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Cu voia dumneavoastra , intervin si eu in discutie . Cu o observatie din practica ... mi - au trecut mii de tuburi prin mana . La job ... , de la 6J1P pana la tuburi de sute de kW in impuls . Toate , rusesti . NIB , cu certificat de calitate , fabricatie militara , sufix V la indicativ . Tuburile de putere mare , cu balon de sticla , aveau cam toate " iluminarea " albastra , la punerea in functiune . Ma rog , preparate dupa notita de PIF de la fabricant . Unele stateau 2 saptamani alimentate ( doar filament ) , tensiune nominala stabilizata . La reintoarcerea pentru intretinere si RK , minim 2 ani ... , nu mai avea nici unul vreo tenta de culoare . La unele , uzura atingea 60 % . 

P.S. - nu stiu ( mare lucru ) despre tuburile vestice . O singura data am facut operatiunea de schimbare cu niste QQE ... , occidentale . Alta aparatura , nimic " albastru " . Tuburile , din cutie in soclu ... , fara vreo preconditionare . 

Editat de gauss
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări