Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

''Norisori albastri'' in ''lampi''

Vizitator

Postări Recomandate

Nu se intreaba nimeni de ce in tuburile germane sau americane nu apar ''norisori albastrii''?

Apar doar in chinezarii si alea rusesti facute la norma. Si asta, logic, pentru ca in procesul de productie s-a scurtat timpul de vidare si a crescut cantitatea de tuburi produse in unitatea de timp, in detrimentul calitatii. Oare de ce un tub bun este scump?

Link spre comentariu

Tubul 6P3S-E apare pe net ca fiind: Military equipment. Acest tub prezinta "norisori albastri". Au pe ele acel OTK. Sa cred ca este un tub rusesc facut la norma? 

On 2/4/2019 at 10:07 PM, der_doktor said:

Eu folosesc doar EH selectate (de mine). Si alea vin tot de la rusi dar calitatea este alta.

EH au "norisori albastri" intr-o veselie. Deci tu in final  selectezi tuburi dintre cele facute la norma. 

Editat de adrian_pic
Link spre comentariu

Pentru mine este limpede; lumina albastra apare PE STICLA nu in balon ca la tuburile stabilizatoare sau redresoarele cu Hg asa dupa cum am afirmat de la bun inceput,iar ca sa pot explica acest fenomen chiar ca am ajuns la limita unde trebuie sa ma opresc,nu am studii de fizica atomica (nucleara) si nici sa caut pe net fel de fel de explicatii scoase din context sau doar ca asa au spus unii,acele "imagini" sau "umbre" pentru ca "nosrisori" nu sunt (norii plutesc!) sunt imagini de pe STICLA tubului!

Daca imi dati voie sa va propun urmatorul experiment,stiu ca multi nu au timp si nici posibilitati tehnice sau chiar placere sa il faca,dar o sa va spun despre ce este vorba:

-  la un amplificator cu tuburi electronice chiar si unul de chitara echipat cu orice fel de tuburi finale ,preferabil unul de putere de peste 50W procedati in felul urmator

-  duceti tuburile finale la un curent normal prin anod,normal spunand cel corespunzator clasei de functionare a cionfiguratiei respective,

-  urmariti daca pe sticla tuburilor finale vor aparea acele "imagini" albastre si cat de intense sunt

-  daca apar cat de cat (chiar tuburi NOS fiind) incercati sa mariti foarte incet curentul prin tub pana la limita bunului simt tehnic (sa nu distrugem tuburile !!!)

rezultatul va fi ca acele "imagini" albastre incet,incet se vor estompa odata cu cresterea curentului anodic,acum;

- micsorati incet curentul prin tuburile finale in sensul cresterii tensiunii negative de pe G1,adica spre tub blocat si veti observa cum acele "imagini" albastre vor creste in intensitate...

Experimentul il poate face oricine si pot fi vazute clar aceste efenomene,nu cred ca modificand curentul prin tuburile finale vidul se va imbunatati sau se va strica,credeti asta ?

Experimentul se face cu amplificatorul fara semnal,eventual se poate scoate din soclu tubul defazor.

*******************************************************************************************************************

Da !,ii dau dreptate colegului @der_doktor in ceea ce priveste aparitia acestui fenomen cu preponderenta la tuburile de fabricatie ruseasca,asa este,remarca corecta insa eu cred ca nu vidul este prost ci calitatea sau materialul din care este facuta sticla,parerea mea !

********************************************************************************************************************

L.E

"cine intreaba este prost pentru 5 minute,cine nu intreaba ramane prost toata viata",asa ca intreb:

citat:

"Cand presiunea gazului este de ordinul un micron sau mai mare, acolo, uzual, exista un numar sufficient de ioni pozitivi prezenti pentru a neutraliza sarcina de pe pereti. Desi electronii pot bombarda peretii si ramane pentru un timp pe suprafata sticlei, ionii pozitivi difuzeaza pe suprafata si se combina cu electronii. In realitate un foarte mare numar de recombinari au loc pe peretii tubului. Bombardamentul continuu ai peretilor este facut posibil de catre neutralizarea continua a electronilor, producand fluorescenta sticlei deja descrisa."

De cand se masoara presiunea gazului in microni?? (ca sa nu spunem ca in tub este vorba de DEPRESIUNE,nu presiune)...sincer,chiar nu am auzit de aceasta unitate de masura pentru presiune ,vorbesc serios!

Din wikipedia:

• Presiunea atmosferică: 101,3 kPa (760 Torr)
  • Aspirator casnic: cca. 80 kPa (600 Torr)
  • Pompă de vid mecanică: 100 Pa ... 100 μPa (1 Torr ... 10−6 Torr)
  • Spațiul extra-atmosferic din jurul Pămantului: cca. 100 μPa (10−6 Torr)
  • Pompă criogenică: 100 nPa ... 1 nPa (10−9 Torr ... 10−11 Torr)
  • Pe suprafața Lunii: cca. 1 nPa (10−11 Torr)
  • Spațiul interstelar: cca. 1 fPa (10−17 Torr) 
Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu
55 minutes ago, adrian_pic said:

Tubul 6P3S-E apare pe net ca fiind: Military equipment. Acest tub prezinta "norisori albastri". Au pe ele acel OTK. Sa cred ca este un tub rusesc facut la norma? 

EH au "norisori albastri" intr-o veselie. Deci tu in final  selectezi tuburi dintre cele facute la norma. 

Este la norma ( facut ) . Depinde si ce zice norma ... La rusi se produceau cu vagoanele . Si sortate in trei categorii ... am mai scris . Uz casnic , industrial , si ce ramanea . Alea cu steaua , pictata cu bronz . OTK inseamna CTC . Adica oarece control de calitate . Am vazut ampli de lautari , cu tubul mentionat ... , functionau destui ani cu un set . Si ca modulatoare (contratimp ) , in alte echipamente . Ce - o mai fi acum , nu stiu . N - am mai pipait tuburi , decat cu incalzire directa ... 2J27L . Pana se consuma alea ( 6P3 , de care - or fi ) din buncarele din Siberia ... mai trece . Depinde si unde ajung , si la ce bani ...

Editat de gauss
Link spre comentariu
Vizitator viobio
Acum 2 ore, adrian_pic a spus:

Toate tuburile NOS sovietice au pe ele acel OTK , care este un fel de STAS comunisto-românesc , adică o verificare CTC , nu este nimic deosebit că scrie OTK pe tuburile sovietice NOS , și pe 6I1P scrie .Eu m-am contrat pe fb cu niște ruși bieloruși, estonieni , am intrat pe profilul lor si chear sunt meseriași oamenii , foștii sovietici țipau la mine :26 și îmi spuneau " să termin cu tuburi militare 6P3C-E , că nu au fost făcute special pentru armata sovietică , că toți in ziua de azi folosesc  .....military ca marketing " .

Acum 1 oră, gauss a spus:

Este la norma ( facut ) . Depinde si ce zice norma ... La rusi se produceau cu vagoanele . Si sortate in trei categorii ... am mai scris . Uz casnic , industrial , si ce ramanea . Alea cu steaua , pictata cu bronz . OTK inseamna CTC . Adica oarece control de calitate . Am vazut ampli de lautari , cu tubul mentionat ... , functionau destui ani cu un set . Si ca modulatoare (contratimp ) , in alte echipamente . Ce - o mai fi acum , nu stiu . N - am mai pipait tuburi , decat cu incalzire directa ... 2J27L . Pana se consuma alea ( 6P3 , de care - or fi ) din buncarele din Siberia ... mai trece . Depinde si unde ajung , si la ce bani ...

S-au spurcat la bani foștii sovietici , pe vremuri vroiau 1$ pe bucată , 6P3C-E , acum vor 10$/10 euro pe bucată , si vand .....multe ! 

Editat de viobio
Link spre comentariu
1 hour ago, Faust2018 said:

Toate tuburile NOS sovietice au pe ele acel OTK , care este un fel de STAS comunisto-românesc , adică o verificare CTC , nu este nimic deosebit că scrie OTK pe tuburile sovietice NOS , și pe 6I1P scrie .Eu m-am contrat pe fb cu niște ruși bieloruși, estonieni , am intrat pe profilul lor si chear sunt meseriași oamenii , foștii sovietici țipau la mine :26 și îmi spuneau " să termin cu tuburi militare 6P3C-E , că nu au fost făcute special pentru armata sovietică , că toți in ziua de azi folosesc  .....military ca marketing " .

S-au spurcat la bani foștii sovietici , pe vremuri vroiau 1$ pe bucată , 6P3C-E , acum vor 10$/10 euro pe bucată , si vand .....multe ! 

A crescut si la ei nivelul de trai , cheltuielile , preturile , deschiderea catre orizonturile pietei libere etc . Si ( nu lipsit de importanta ) , a crescut cererea si reclama ( cateodata ) involuntara facuta de site - uri de constructori si entuziasti audiofili ( ca HI - FI e putin ... deja depasit ) . Altfel , tuburile nu sant chiar rele . Ma rog , o afirmatie de valorizare trebuie sa aiba si termen de referinta . Personal , n - am intalnit tuburi rusesti proaste . Atat obiectiv ( foaie de catalog , catometru , masuratori de parametri in montaj ) , cat si subiectiv ( rata mare de defectare , durata mica de viata , depreciere rapida a caracteristicilor ) . Ma refer la cele venite pe filiera militara ... , ca acolo se si foloseau . Cu ele ( si acolo ) am avut contact ... , destui ani . Piese de schimb , si cateodata la constructii noi . S - au facut si din acelea ... unele destul de elaborate . Din pacate , nu audio . In afara de niste amplificatoare ( am povestit in alt topic ) , in care 6P3C - E au fost inlocuite cu EL 34 Telefunken . Ma rog , tot proiectul . Mai bine ma abtineam ... dar asa am pipait tuburi vestice N(O)S , la cutie ..., am avut din ce imperechea ... ,  mai bine pomeneam si de EF86 , si alte "erezii " . In fine ...

Editat de gauss
Link spre comentariu
3 hours ago, LMOlimpiu said:

"cine intreaba este prost pentru 5 minute,cine nu intreaba ramane prost toata viata",asa ca intreb:

citat:

"Cand presiunea gazului este de ordinul un micron sau mai mare, acolo, uzual, exista un numar sufficient de ioni pozitivi prezenti pentru a neutraliza sarcina de pe pereti. Desi electronii pot bombarda peretii si ramane pentru un timp pe suprafata sticlei, ionii pozitivi difuzeaza pe suprafata si se combina cu electronii. In realitate un foarte mare numar de recombinari au loc pe peretii tubului. Bombardamentul continuu ai peretilor este facut posibil de catre neutralizarea continua a electronilor, producand fluorescenta sticlei deja descrisa."

De cand se masoara presiunea gazului in microni?? (ca sa nu spunem ca in tub este vorba de DEPRESIUNE,nu presiune)...sincer,chiar nu am auzit de aceasta unitate de masura pentru presiune ,vorbesc serios!

Din wikipedia:

• Presiunea atmosferică: 101,3 kPa (760 Torr)
  • Aspirator casnic: cca. 80 kPa (600 Torr)
  • Pompă de vid mecanică: 100 Pa ... 100 μPa (1 Torr ... 10−6 Torr)
  • Spațiul extra-atmosferic din jurul Pămantului: cca. 100 μPa (10−6 Torr)
  • Pompă criogenică: 100 nPa ... 1 nPa (10−9 Torr ... 10−11 Torr)
  • Pe suprafața Lunii: cca. 1 nPa (10−11 Torr)
  • Spațiul interstelar: cca. 1 fPa (10−17 Torr) 

Presiunea se masoara in microni de cand intrii la Standford University

Chiar nu se vede ce ostentativ a pus :

VACUUM TUBES
KARL R. SPANGERBERG
Standford University

Multi cred ca titlul de profesor este intodeauna obtinut pe drept si se inclina ca prostii la nume de universitati pompoase :85.

Link spre comentariu
Acum 19 minute, adrian_pic a spus:

Presiunea se masoara in microni de cand intrii la Standford University

Chiar nu se vede ce ostentativ a pus :

VACUUM TUBES
KARL R. SPANGERBERG
Standford University

Multi cred ca titlul de profesor este intodeauna obtinut pe drept si se inclina ca prostii la nume de universitati pompoase :85.

Cănd s-a spus micron nu s-a specificat unitatea de măsură (metru, farad, amperi etc) ci s-a fărut referire la 10-7  adică  presiunea din tub. Simplu.

Link spre comentariu

Despre norisori ( albastri ) ... , se vede si in film . Minutul 3;49 . Ma rog , cam neuniformi .

Cam criza de manusi la rusoaicele alea ... , cred ca le schimba pe vodka .

Editat de gauss
Link spre comentariu

очень хорошее техническое качество  (O.T.K)

adica pe romaneste :

"O calitate tehnică foarte bună"

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu
36 minutes ago, mishulink said:

Cănd s-a spus micron nu s-a specificat unitatea de măsură (metru, farad, amperi etc) ci s-a fărut referire la 10-7  adică  presiunea din tub. Simplu.

μ (micro) = 10-6 si se pronunta micro nu micron. Daca pronunti micron oricine intelege  10-6 metru. 

Nu am auzit micon Farad sau micron Amper. 

Da eu is din Moldova :85 poati aishi suntim in urma oleaca cu noutatili. 

Editat de adrian_pic
Link spre comentariu
28 minutes ago, adrian_pic said:

μ (micro) = 10-6

Imi cer scuze public dar si dv. @adrian_pic,asta inseamna sa ma bag unde nu ma pricep si mai ales unde  sunt amator,adica fara scoala in domeniul vacuumului,imi cer inca odata scuze.

Asadar,exista unitate de masura a presiunii care se numeste  <micron> si care nu trebuie confundata cu μ (micron) din domeniul metric.

1 micron = 0.133Pa sau 1.33*10^-6 bar sau 1.33*10^-3mbar=1mTorr

asta este,mai invat si eu acum.

Trebuie doar retinuta precizarea ca in tub nu exista presine ci DEPRESIUNE.

Multumesc pentru intelegere!

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu
29 minutes ago, gauss said:

Despre norisori ( albastri ) ... , se vede si in film . Minutul 3;49 . Ma rog , cam neuniformi .

Este altceva acel albastru care apare, Este laptos, in tot tubul, nu seamana deloc cu "norisorii albastrii" de care vorbeam. 

pocketmagic.net-thyratron-tesla-coil-3.j

cam ca in poza de mai sus apare albastreala aia.

fata de 

close-up-of-guitar-amplifier-vacuum-tube

"norisorii albastrii" de care vorbim noi. 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări