Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ce mai invata copiii pe la scoala ...

Postări Recomandate

Mie mi-a placut matematica in timpul scolii. Am invatat din ambitie. In facultate am invatat la mate ca sa iau bursa. Si era matematica superioara. Rotor, laplacian, spatii Hilbert, Banach, problema Cauchy, geometrie Riemann si alte bunataturi.

In viata reala am folosit o singura data un calcul integral atunci cand mi-am facut un cort iglu (n-aveam bani sa-mi cumpar unul din magazin) si a trebuit sa calculez lungimea unei parabole. Daca ar fi fost astazi, nici calculul respectiv nu l-as fi facut, la cat de ieftine sunt acum corturile.

Daca e pe aici cineva care aplica in mod uzual, in practica, matematica superioara din facultate, sau, ma rog, ceva calcul integral sau trigonometrie din liceu,  il rog sa ne spuna si noua.

Link spre comentariu

La noi se duceau la inginerie ca sa ajunga sefi la locul de munca, nu sa aplice matematica superioara invatata in facultate. Regimul nu le dadea voie celor mai buni ingineri sa faca ceva care sa-i propulseze (financiar) mult inaintea gloatei (adunatura de muncitori si de maistri semicalificati).

Insa am vazut si ingineri care lucrau in proiectare, cu mare raspundere pe cap. In anii '70 erau impuscati - se considera sabotaj - daca nu le iesea ceva si se produceau daune mai mari de un milion de lei. Recompensa mare nu le dadea,u dar in puscarii erau aruncati cand greseau. Trenurau pantalonii pe ei. Am vazut pe viu, la cativa proiectanti de transformatoare mari, de la Electroputere Craiova.

Dar de modelul finlandez ce ziceti ? 

Link spre comentariu
14 minutes ago, Ion_Bumbu said:

Aveti un exemplu cu cineva ....

Nu impuscat, era pe aproape. Proferul meu de desen tehnic de la liceu, ing. Catrina. A copiat o cota (lungime) mai mica cu 10 mm pe un desen de ax de turbina. S-a executat axul si s-a trimis la Portile de Fier. Cand sa-l monteze, au vazut ca era mai scurt. Ca sa-l scape pe Catrina de pedeapsa, au incarcat axul cu sudura si l-au restrunjit. Nu era in zona supusa la efort mecanic mare. Catrina s-a refugiat in invatamant, dupa sperietura trasa. Cu siguranta au fost si unii impuscati. La poligonul subteran de la Jilava cu asta se ocupau.

Editat de VAX
Link spre comentariu

Eu matematicile le-as zbura instant si complet din gimnaziu si liceu, as lasa doar un pic de geometrie si aritmetica la clasele I-IV, fizica doar o prelegere interesanta, fara formule, poate cu ceva practica, experimente amuzante si instructive, chimia absolut inutila in 2019, religia- doar o istorie a religiilor, fara prozelitism crestin-ortodox, in schimb multa mitologie nordica, greaca, multa biologie cu foarte multa practica, cu multe iesiri in natura ale elevilor, experimente in sera scolii, cursuri pragmatice de ecologie, dezvoltare personala si comunicare sociala, informatica bazata pe proiecte nu pe memorat papagalicesc si reprodus chestii inutile(pentru asta trebuie sa aiba cine preda, nu profi de 80 de ani, cu lectii de fox pro si DOS din 1995!).

Cine doreste matematici, fizica, chimie, atunci sa se duca la licee speciale, facultati, etc,  nu sa fie impuiate 200.000 de capete de elevi cu ics patrat...

Link spre comentariu
1 hour ago, Ion_Bumbu said:

Domnule, esti neserios!

Este ca povestea aia cu Ivan Ivanovici care n`a cistigat la Loto o Volga, era vorba de bicicleta si de fapt n`a cistigat`o, i`a fost furata!

Ati lucrat in sistemul penitenciar ? Puteti sa ne dati detalii in legatura cu executiile in timpul regimului comunist ? Aveti statistici ? Cum ii executau ? Eu am auzit ca ii impuscau in subteran, erau sase tragatori. Il lasau o jumatate de ora sa moara, constata medicul decesul, dupa care il inmormantau in cosciug din placaj (lemnul era cam scump). Inainte de criza din anii '80 ii ardeau.

15 minutes ago, Spitfire said:

Eu matematicile le-as zbura instant si complet din gimnaziu si liceu,

Inseamna ca asta va este nivelul. Bine ca nu sunteti la butoane. Nici in gluma sa nu mai scrieti asa prostii, ca poate va iau unii in serios.

Link spre comentariu

Ce prostii?! Prostie si ticalosie e sa scazi media generala cu matematicile unuia care doreste sa ajunga pictor sau psiholog, avocat sau istoric! Fix de integrale au nevoie aia!

Da, asta imi e nivelul, am un job cu salariu decent in IT, mi-am cumparat cu banii jos un apartament, am fost in concediu in cel putin 10 tari din UE, nu las nici un client nerezolvat, gasesc o solutie neconventionala si-l las pe drumul drept, nu stau ca altii pe salariu minim, si sa ma vaicaresc ca nu am bani de benzina (da, păi orice târtan cu 2500 de lei/luna trebuie musai sa aiba masina!!!). E bine ca e la butoane Abramburica. Excelent.Vai de capul bietilor romani cu capul imputit cu prostii egalitariste!

Normal, voua nu va convine ideea de pragmatism in invatamant, eficientizarea acestuia ar zbura instant din sistem 60-90% din frecangii de "profesori" care plimba 4 ore/zi catalogul intre cancelarie si clasa, si apoi trec pe langa cele 16-20 de ore saptamanal lucrate, inca vreo 20 de ore "nepredate", apoi isi adauga minim 1500 lei/luna din meditatii obtinute prin santajarea elevului, trai pe vatrai! Meditatii fara nici un impozit, desigur, Fiscul e pentru fraieri, unii profesori mai smecheri si-au tras chiar si ceva case din asta. De ex. profesorul de fizica Gheorghe Vieru din Dragasani, poreclit "Dolarel"...sute ca el.

Editat de Spitfire
Link spre comentariu
2 hours ago, VAX said:

Insa am vazut si ingineri care lucrau in proiectare, cu mare raspundere pe cap. In anii '70 erau impuscati - se considera sabotaj - daca nu le iesea ceva si se produceau daune mai mari de un milion de lei.

Deci aici erau impuscati!

2 hours ago, VAX said:

Nu impuscat, era pe aproape.

Adica tras pe linga urechi!

7 minutes ago, VAX said:

Ati lucrat in sistemul penitenciar ? Puteti sa ne dati detalii in legatura cu executiile in timpul regimului comunist ? Aveti statistici ? Cum ii executau ? Eu am auzit ca ii impuscau in subteran, erau sase tragatori. Il lasau o jumatate de ora sa moara, constata medicul decesul, dupa care il inmormantau in cosciug din placaj (lemnul era cam scump). Inainte de criza din anii '80 ii ardeau.

Clasica descurajare, normal era sa ma faceti comunist nu gardian!

Adica eu habar n`am de povestile dumneavoastra cusute cu ata gri da`i dati mai departe!

V`ati pierdut prea mult timpul cu povestile in viata, macar daca erau din alea bune!

Alceva decit ineptii dumneavoastra mai sinteti in stare sa scoateti?

Link spre comentariu
La 20.01.2019 la 15:46, Spitfire a spus:

Ce prostii?! Prostie si ticalosie e sa scazi media generala cu matematicile unuia care doreste sa ajunga pictor sau psiholog, avocat sau istoric!

Nici un liceu nu te face pictor sau avocat. Ce faci dupa liceu, daca esti in stare sa-l termini, e treaba ta. Daca nu, mai sunt scoli de meserii, sau la munca dupa clasa X-a ca sa nu te mai surmenezi cu stiinte generale.

Link spre comentariu
1 hour ago, Ion_Bumbu said:

Clasica descurajare,

Cum puteti sa afirmati ca debitez prostii, daca ati fost tot ca mine si n-ati avut contact cu mediul acela ?  Numai cei din sistem (militienii si gardienii) stiau ce si cum. Eu am aflat de executii de la un gardian.

Link spre comentariu
46 minutes ago, doru3160 said:

Nici un liceu nu te face pictor sau avocat. Ce faci dupa liceu, daca esti in stare sa-l termini, e treaba ta. Daca nu, mai sunt scoli de meserii, sau la munca dupa clasa X-a ca sa nu te mai surmenezi cu stiinte generale.

https://www.liceultonitza.ro/

https://cnadl.ro/

http://www.arteplasticecj.ro/index.html

Se pare ca sunt cateva, totusi...iar chestia cu "ce faci dupa liceu..."'e geniala.:rade: Deci recunoasteti ca liceul e absolut inutil! Poti ajunge in tara asta si patron de firma de constructii fara nici un liceu(stiu un caz!), tot asa cum poti termina Dreptul sau ASE-ul cu licenta, si apoi sa lucrezi casier la Megaimage (la fel, ii cunosc pe indivizi).

Reformarea sistemului de invatamant va fi foarte dureroasa, mai ales pentru profesorii de gr.II, dar e absolut necesara. Insa nu cu "abramburici" si alte ramasite din epoca foamei se va realiza asta!

Editat de Spitfire
Link spre comentariu
La 20.01.2019 la 17:16, Spitfire a spus:

Deci recunoasteti ca liceul e absolut inutil!

Nu recunosc nimic din ce-ti convine tie. Liceul iti baga in cap niste cunostiinte de ordin general. Dupa asta poti face specializare pe domeniul dorit, acceptand ideea ca minim de bagaj il ai in cap cand pleci la drum, nu ca ar fi inutil. Dar unora poate sa li se para inutil.De asta vin in facultate si habar n-au tabla inmultirii sau chestiuni elementare de gramatica. Se vad din ce in ce mai des si pe aici.

Editat de doru3160
Link spre comentariu
25 minutes ago, Spitfire said:

Deci recunoasteti ca liceul e absolut inutil!

Poti ajunge in tara asta si patron de firma de constructii fara nici un liceu(stiu un caz!), tot asa cum poti termina Dreptul sau ASE-ul cu licenta, si apoi sa lucrezi casier la Megaimage (la fel, ii cunosc pe indivizi).

Fara educatie esti ca un PC fara sistem de operare. Liceul este o componenta de baza, daca l-ai facut cum trebuia.

Aia care termina o facultate si nu lucreaza in domeniul de pregatire, inseamna ca n-au vrut sa invete nimic. Este de vina sistemul de invatamant, ca normal nu trebuia sa le dea diploma decat daca erau pregatiti.

Editat de VAX
Link spre comentariu
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări