Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Statie de lipit

Vizitator hyden

Postări Recomandate

Vizitator hyden

Deoarece mi s-a atras atentia in topicul special pentru statii de lipit cu un oarecare nivel, postez aici nelamurile mele. (Sunt incepator, dar in topicul acela am mai vazut vorbindu-se despre tensiuni. Ca n-am stiut o formula e partea a doua.)

Am realizat statia de lipit dupa schema wolf. Am un traf de 15,5V 1,1A si se cam incalzeste, dar pot tine mana pe el. Trebuie sa ii pun un ventilator? Dupa redresare am 20V. Stiu, cam putini amperi.

Mai am un traf de 24VCA 1.67A, dar dupa redresare aveam 37-38V, asa ca l-am inlocuit cu traful de 15.5VCA. Oare pot adauga inca ceva ca sa limitez cei 24VCA la 17VCA astfel incat sa ajung la 24VCC si 1,67A? Si daca adaptez traful de 24VCA la 17VCA se va incalzi si el? Am nevoie de ventilator?

Daca am gresit topicul, cer sa fie mutat.

Editat de hyden
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 52
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• mac01

14

• Nostalgic

8

• validae

2

• valivoi

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Acum 30 minute, hyden a spus:

Oare pot adauga inca ceva ca sa limitez cei 24VCA la 17VCA astfel incat sa ajung la 24VCC si 1,67A? Si daca adaptez traful de 24VCA la 17VCA se va incalzi si el?

Tu ai inteles ce ai vrut sa spui? Eu nu...!

Link spre comentariu
Vizitator hyden
Acum 1 minut, mac01 a spus:

Tu ai inteles ce ai vrut sa spui? Eu nu...!

Vreau sa scad cumva tensiunea de la un transformator de 24V alternativ la 17V alternativ astfel incat dupa redresare sa am 24V curent continuu.

Vreau sa fac aceasta adaptare pentru ca transformatorul de 15,5V curent alternativ mi se pare prea mic pentru aceasta statie.

Link spre comentariu

Atunci scoate din secundarul de 24v un anumit numar de spire....atat cat trebuie ca sa obtii cei 17V (de fapt 18V alternativ iti trebuie).

Editat de mac01
Link spre comentariu
Vizitator hyden
Chiar acum, mac01 a spus:

Atunci scoate din secundarul de 24v un anumit numar de spire....atat cat trebuie ca sa obtii cei 17V alternativ.

Alta adaptare nu as putea face? E un traf care poate fi alimentat si la 380-400V si e o treaba cam spinoasa. Din cauza asta voiam un mini-montaj pe langa schema statiei.

Link spre comentariu

E foarte bine si asa...poti construi montajul.

Dar eu zic ca mai simplu este sa scoti spire din traf...mai ales ca secundarul este la suprafata, in multe cazuri nici nu-i nevoie sa desfaci traful.

Link spre comentariu
Vizitator hyden
Acum 19 minute, valivoi a spus:

am gasit la o cautare rapida schema asta cei mai avizati ar putea sa isi dea parerea despre ea

24vac-to-24v-DC-Supply.jpg

Schema e buna. Dar eu am deja redresare pe cablajul statiei de lipit si m-ar incurca oarecum daca nu e 17V curent alternativ.

Link spre comentariu

Nu am schema wolf acum pe banc, dar eu stiu ca rezistenta letconului se alimenteaza cu 24 vac, nu inteleg ce va tot agitati atita , cind nu trebuie sa modificati nimic . Dupa redresare se alimenteaza restul schemei cu tensiunile necesare.

Link spre comentariu

Daca schema e cu triac sigur ca merge alimentat direct in 24V ac, daca-i altfel se poate alimenta cu tensiune redresata, dar nefiltrata ( pentru letcon tot aia e ), iar pentru partea de comanda se intercaleaza alta dioda in serie ( se intrerupe practic un traseu de plus si se monteaza acolo, simplu ) si filtrajul aferent. Nu e nevoie de modificarea trafului in nici unul din cazuri.

Link spre comentariu
Vizitator hyden
Acum 14 minute, Nostalgic a spus:

Nu am schema wolf acum pe banc, dar eu stiu ca rezistenta letconului se alimenteaza cu 24 vac, nu inteleg ce va tot agitati atita , cind nu trebuie sa modificati nimic . Dupa redresare se alimenteaza restul schemei cu tensiunile necesare.

Multumesc! Dupa redresare am 37-38V, dar nu e prea mult pentru unele componente din schema wolf? Cineva zicea ca ar fi prea mult pentru lm7812. LM7812.jpg

Am ajuns sa folosesc traful de 15.5V curent alternativ pentru ca un coleg de pe forum zicea ca e prea mult 38V curent continuu pentru letcon.

Acum 10 minute, modoran a spus:

Daca schema e cu triac sigur ca merge alimentat direct in 24V ac, daca-i altfel se poate alimenta cu tensiune redresata, dar nefiltrata ( pentru letcon tot aia e ), iar pentru partea de comanda se intercaleaza alta dioda in serie ( se intrerupe practic un traseu de plus si se monteaza acolo, simplu ) si filtrajul aferent. Nu e nevoie de modificarea trafului in nici unul din cazuri.

Asta este cablajul Statie+Wolf+1.jpg

Unde ar trebui sa modific?

Editat de hyden
Link spre comentariu

eu parca stiu ca in schema wolf exista si niste stabilizari 12v-5v.

daca ai 24vac din traf dupa redresare vor fi 33vcc.

modifica traful sa ai 24vac si mai departe are grija schema.

Link spre comentariu
Vizitator hyden
Acum 9 minute, Nostalgic a spus:

eu parca stiu ca in schema wolf exista si niste stabilizari 12v-5v.

daca ai 24vac din traf dupa redresare vor fi 33vcc.

modifica traful sa ai 24vac si mai departe are grija schema.

Nu as vrea sa modific traful. Am mai citit pe internet si ar fi si o varianta cu un divizor rezistiv. Ar fi ok?

Editat de hyden
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări