Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Puțin ajutor cu o sursă diferențială reglabilă

Vizitator gica pilula

Postări Recomandate

Vizitator gica pilula

https://liquiphonics.wordpress.com/2012/02/27/dual-variable-high-current-single-control-power-supply-unit/ 

Buna ziua. Am realizat aceasta sursa reglabila,fara tranzistorii de putere,doar lm-urile. Ma chinuie insa foarte tare reglarea tensiunii negative,care are diferente mari atat pe parcursul cursorului potentiometrului cat si la capatul dinspre minim,nu coboara sub 2 V neam desi partea pozitiva functioneaza perfect. Alimentarea mare este de +- 37 V,operationalul este  mc 1741 cg pe care l.am recuperat din ceva aparatura medicala,neavand nici unul simplu ci doar tl 072 si l.am alimentat stabilizand 34 de V de pe ramura negativa fata de masa.in rest am respectat valorile din schema,inclusiv la potentiometre si totusi nu vrea.

Ma poate ajuta cineva cu o idee,va rog?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• franzm

3

• validae

2

• Mircea

1

• bigpriap

1

Top autori în acest subiect

Ai citit și comentariile celor care au construit și ei acea sursă, de pe aceeași pagină ? Se lovesc de aceeași problemă, reglarea părții negative.

Editat de validae
Link spre comentariu

Unul dintre cei care au construit-o a încurcat colectorul și emitorul unui 2N2222 și de aceea nu-i lucra partea negativă...dar nu e cazul aici.Efectul la el era altul.

Ar fi bine să verifici dacă rezistorii folosiți pe ambele brațe ale sursei sunt identici, poate ai încurcat vreo valoare, se mai întâmplă..

Editat de validae
Link spre comentariu

Nu cumva operationalul are nevoie de o tensiune de alimentare pozitiva ceva mai mare decât 0V? Ca nu-i rail-to-rail.

Eventual modificati schema si va inspirati din sursa lui Marian (cu transistor între operational si LM). Nu mai aveti nevoie de operational pentru tensiune de alimentare mare.

Editat de franzm
Link spre comentariu

Era mai simplu sa foloseasca un potentiometru dublu. Regla si 317 si 337 in acelasi timp. Neuniformitatea celor 2 curse de potentiometru se regla cu un semipotentiometru de mica valoare in serie.

Link spre comentariu
Vizitator gica pilula

Nu e vorba de eleganta ci de functionalitate. Am incercat initial cu potentimetru dublu dar dezechilibrul e prea accentuat. Vreau sa o pun intr.o carcasa pe care am un voltampermetru si ar trebui sa echilibrez de fiecare data ramura negativa cu multimetrul. In varianta asta n.ar mai fi nevoie.

Intre rezistentele de pe intrarile operationalului e o diferenta de 20 ohmi. Nu cred ca aici e problema pentru ca am inlocuit una cu un semireglabil dar tot nu vrea. Se echilibreaza aproape bine fie spre maxim fie spre minim. Pe cursa potentiometrului insa apar diferente chiar si de 5 volti sau mai mult. Citind toate comentariile de pe site.ul respectiv,am inteles ca cineva care l.a facut sa functioneze a pus pe intrarea neinversoare 2 rezistente de 4,7 k in paralel. Eu imi amintesc de un moment in care de nervi si la plesneala am suntat rezistenta aceea cu penseta dar n.a fost nici o diferenta. Si minimul negativei tot nu a scazut sub 2 V. Nu stiu ce sa mai cred. Ar mai fi varianta ca operationalul sa nu fie rail to rail cum a spus franzm mai inainte. Dar...ma cam depaseste asta.nu prea o inteleg cu exactitudine desi o idee am.

Editat de gica pilula
Link spre comentariu
Vizitator gica pilula

Am reusit intr.un final. Am alimentat operationalul cu -33 de v si cu + 1,2 v pe care i.am obtinut cu un alt lm317. Apoi am pus rezistente de 220 de ohmi intre out si adj. la ambele lm.uri,fara cea de pe 337 nu merge deloc. Asa insa functioneaza perfect din toate punctele de vedere. Dar cum as putea sa obtin 1,2 v din cei 37 de baza,pentru ca nu prea ma incanta sa folosesc inca un lm 317.

Editat de gica pilula
Link spre comentariu

Cu doua-trei diode (de ex. 1N400x) la masa (zero V) si un rezistor la plusul nestabilizat. Atentie la polaritatea diodelor.

Editat de franzm
Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
Vizitator gica pilula

Într-un final am reușit-o. Ma ustura capul cât m-am chinuit.... Nu știu cum am reușit dar am distrus mc 1741 cg. Am mai avut unul, l-am schimbat și merge aproape bine, în sensul în care pentru ca ramura negativa sa urmărească egal pozitiva doar alimentat operaționalul cu +5 v și - 29 v vrea. Daca scad plusul sub aceasta valoare reglajul nu mai coboară la minim. Dacă mai scad minusul reglajul nu mai urca decât pana la valoarea respectiva. Problema mea este însă că la alimentarea de 34 v între +și - se încălzește considerabil integratul. Nu cred ca va tine prea mult. Și aș fi vrut sa fie o sursa între 1,5-32 v. Ar merge făcut altceva, sau doar alt operational cu alimentare mai mare? Dar nici din ăsta nu am prea găsit în magazinele din București...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări