Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Receptie slaba unde medii/lungi radio Cosmos7

Kostas1

Postări Recomandate

Buna ziua!

Am achizitionat de curand un radioreceptor Cosmos 7, de la targul de vechituri. Aparatul este complet si receptioneaza pe toate gamele. Receptioneaza, insa nu pot sa spun ca si functioneaza corespunzator. Pe Unde Scurte merge ok, am ascultat aseara Radio China International in limba romana, pe frecventa 6090kHz. Pe Unde Medii, pe 855 kHz prinde RRActualitati, insa doar atat. Nu prinde nici Antena Satelor, pe 603kHz, nici un alt post, nimic, pe toata scala. Pe Unde Lungi, e mai grav, se aude foarte slab muzica populara romaneasca pe 153 kHZ. Stau la bloc, implicit m-am gandit la ecranaj, asa ca am pus langa Cosmos un radio Iris ca sa fac comparatie, si Iris-ul se aude destul de bine pe ambele game. Chiar daca stiu ca radioreceptorul Cosmos a fost un receptor nu prea spectaculos, refuz sa cred ca Iris-ul este mai performant. Am miscat pe bara de ferita bobinele circuitului de intrare UM si UL, insa receptia nu s-a imbunatatit. Am schimbat ''preventiv'' toti electroliticii aparatului cu unii noi. Tot la fel, aceeasi calitate a receptiei. Ce mi-a dat de gandit este disparitia completa a sigiliilor de ceara de pe bobina-oscilator si din transformatoarele de frecventa intermediara. Sa fi fost umblat la ele? Daca este umblat la ele, re-alinierea lor nu este de mine, este mult prea comlicat, neavand sculele necesare si nici experienta in asa ceva. Care credeti ca este problema? Multumesc anticipat!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Kostas1

3

• +_Florin_+

1

• puriu

1

• flomar60

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Dacă functioneaza ok pe US nu sunt dereglate bobinele din AFI. Nici cele de la oscilatorul local pe unde medii și lungi, daca posturile RRA și AS sunt la locul lor pe scală (ca frecventa).

Primul suspect ar fi comutatorul de game (spray-contact) apoi verifica daca nu cumva bobinele de pe bara de ferita au vreun fir întrerupt. Sau condensatorii semireglabili care sunt in paralel cu bobinele (dacă are) ori sunt dereglati ori defecți. 

Link spre comentariu

Va multumesc tuturor pentru raspunsuri, si mai ales pentru schema de la dl Flomar60. Schema este la o rezolutie foarte buna. Oricum, m-am linistit cu AFI-urile. Bara de ferita este intacta. O sa ma concentrez la comutatoarele de game, mai ales ca au momente cand nu ''agata'' si nu fac ''click'', ci merg in gol. Mi-ati fost de mare ajutor, o zi buna!

Link spre comentariu

Gata, am rezolvat! Am demontat si curatat contactele, functioneaza foarte bine! Pe US, parca trebuia introdus din fabrica un amplificator pe RF cu in tranzistor, era nimica toata ca si pret de fabricatie, pacat ca nu au imbunatatit performanta aparatului pe US. In fine, am descoperit tot pe elforum ca se poate face un amplif de RF cu BF199, asa ca o sa ii adaug si asta. Am facut rost si de un condensator pentru acord fin US, luat de la un Monika, si pe care vreau sa i-l atasez in sectiunea "de jos" de la condensatorul variabil. Multumesc din nou!

Editat de Kostas1
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări