Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SE cu 300B

xdanx

Postări Recomandate

Putem analiza schema postata de D-l Vio.. in primul rind tuburile ....la intrare  6cg7 sau 6fq7 varianta americana a tubului ecc82 care dupa cum stim este echivalenta cu 6sn7. ..

(a 6FQ7/6CG7 is electrically similar to a 6SN7GT, but a 6FQ7/6CG7 has 9 pins versus 8 for a 6SN7GT)
(Vfil=6.3V @ 600ma) (most 6CG7 have INTERNAL ELECTROSTATIC SHIELD between the plates, the 6FQ7 does not have this shield)....etajul 2 echipat cu tubul E182CC este tot un ecc82 in varianta mai speciala,  deci si tubul 6sn7..in locul acesta se putea folosi ..putem citi aici  http://www.r-type.org/exhib/aaa0432.htm
Link spre comentariu

Scuze revin ... dupa o scurta navigare pe net am fi gasit si schema ideala scurt si la obiect ptr acest proiect .. mai economic financiar ...cu un condensator mai putin  in calea sunetului... D-l Vio ma scuzati dar in schema postata de D-vs nu vad reactia negativa globala.......16_1170630438.gif

Link spre comentariu
Vizitator viobio
Acum 2 ore, tm07uxo a spus:

Scuze revin ... dupa o scurta navigare pe net am fi gasit si schema ideala scurt si la obiect ptr acest proiect .. mai economic financiar ...cu un condensator mai putin  in calea sunetului... D-l Vio ma scuzati dar in schema postata de D-vs nu vad reactia negativa globala.......16_1170630438.gif

Nu trebuie să vă scuzați , fiecare construiește după preferințe , întradevăr ..... schema postată de mine ieri nu are NFB , dar amplificatorul construit a beneficia de NFB , pe masuratori cat si auditiv aplicarea unei reacții negative a fost varianta câștigătoare , distorsiunile s-au redus foarte mult , frecvențele joase mult mai controlate . Cel care a construit amplificatorul a investit mulți bani in amp , avea disponibile opt 300B General Electric , noi nouțe , 400$/buc .

Și el avea dilema dacă va face ampul cu NFB sau nu , eu i-am spus că ar obține rezultate mai bune cu NFB , i-am arătat chiar discuții de pe Elforum , există pe aici un topic despre NFB , in urma testelor s-a convins singur că este mai bine cu NFB , fără să il conving eu , defapt eu nu vreau să conving pe nimeni de nimic , sunetul si percepția sunetului fiind extrem de subiectivă ....fiecare alege ce ii place .

Ca fapt divers , prietenul Adrian ( zal ) face amplificatoare fără NFB , chiar ieri ne-am văzut si ne-am tachinat pe tema asta , deci.....este alegerea lui , cu toate că este convins că un amp de 40W ( valoare dată doar de exemplu ) are THD mult mai mare ca același amp dacă ar avea NFB , cum nu il pot scoate din ale lui ....ne rămâne doar tachiarea reciprocă .

Legat de 6SN7GT vs 12AU7/ECC82 , eu prefer variantele novale , mai moderne si mai bine puse la punct , 6SN/SL sunt in primul rând mult mai microfonice , mai zgomotoase , au durată de viață mult mai scurtă, Ufk mult mai mic ca la novale  , este o preferință proprie , și in acest caz .....nu vreau să conving pe nimeni că eu am dreptate .

Eu am pus schema pentru colegul , pentru că dorea putere mai mare , oricum 4,5..5w cat de cat curați  nu o să îi ducă incintele care le are , dacă este adeptul ascultatului in surdină , face degeaba ampul , cheltuie degeaba bănetul , 300B este un tub care trebuie pus in valoare cu un pic de volum in sunet .

Sper ca la vară să imi fac ampul pe care il visez de mult timp un PP cu 300B , cu traf defazor , traf defazor care va fi sarcina .....tot unui 300B , un amp fără condensatori pe calea de semnal , cu topologie asemănătoare http://www10.big.or.jp/~dh/sp/DHWS_2.html

Editat de viobio
Link spre comentariu
On 3/8/2019 at 10:15 AM, xdanx said:

M-am hotarat la schema de mai jos. O s-o redesenez cu modificari mai mult la partea de alimentare.

Daca are cineva  idei:  daca ar fi necesar CCS, semireglabili, modificari, orice ajuta

*********************************************************************************************************

Schema este OK,rezultatele dintr-o analiza Spice (simulare) arata ca mai jos,in realitate  si din experienta mea sigur veti obtine rezultate mai bune si asta pentru ca eu imi aleg

in simulare componente ,daca pot sune asa,mai proaste,transformatorul de iesire este unul cu miez nesaturabil (modelarea transformatorului se face numai din punct de vedere electric,magnetic NU),dar sunt sigur ca dv. veti investi intr-un OT de firma,asa ca nu incap discutii pe aceasta tema.

Am analizat mai intai etajele de intrare,vedeti in imagini si mai apoi schema intreaga.Avand in vedere ca 300B nu lucreaza in curenti de grila,deci etajul de atac nu trebuie sa aiba capabilitatea de curent,puteti pune in paralel doua 300B dar cu Ra(OT) pe jumatate si bineinteles un OT cu bobina primara dimensionata pentru un curent dublu in DC fata de un singur tub 300B in final.

NFB-ul  este o chestie foarte buna si nu poate face NIMIC rau calitatii sunetului,cred ca sunt pareri subiective aruncate pe "piata" si bineinteles luate de bune ca mai apoi sa fie transformate in legende SF audiofile.

Aveti in poze diagrama Bode a acestui amplificator plotata pe sarcina de 8 ohmi (secundar OT) si puteti discerne / concluziona singuri care diagrama este mai buna: cea fara  NFB sau cea cu NFB ?...

Daca se va realiza practic aceaasta schema ,esxista din proiectare optiunea pentru NFB in trei variante: 

- 1 fara NFB (o)

- 2 cu NFB de 3dB

-3 cu NFB de 6dB

Trebuie tinut cont ca prezenta buclei NFB reduce sensibilitatea la intrare .

Sper sa va fi fost de ajutor!

Schema de test pentru etajele de intare si PSF-urile:

SCHEMA-DE-TEST-tensiuni-static.png

Semnale-FFT-si-THD-preamp-pentru-300-B.p

FFT-si-THD-pe-sarcina-de-8-ohmi.png

Puterea-pe-sarcina-si-schema-finala.png

Diagrame-Bode-cu-si-fara-NFB.png

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Primul etaj (ef86 conexiune triodă) negreșit merită "reținut".

Am găsit și o altă conexiune triodă pentru EF86 (de reținut)

EF86 triode.jpg

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
4 hours ago, Faust2018 said:

Ca fapt divers , prietenul Adrian ( zal ) face amplificatoare fără NFB , chiar ieri ne-am văzut si ne-am tachinat pe tema asta , deci.....este alegerea lui , cu toate că este convins că un amp de 40W ( valoare dată doar de exemplu ) are THD mult mai mare ca același amp dacă ar avea NFB , cum nu il pot scoate din ale lui ....ne rămâne doar tachiarea reciprocă .

Cineva candva a zis: NIMIC NU SE CASTIGA, NIMIC NU SE PIERDE, TOTUL SE TRANSFORMA.

Deci NFB nu poate veni la pachet doar cu plusuri, undeva sigur are si un minus. 

Daca zal nu a stiut sa iti argumenteze nu inseamna ca nu are dreptate. 

Paradoxal si tu ai dreptate. 

Daca luam un amplificator de auditie, tot ce spui tu sta in picioare. Amplificatorul trebuie sa aiba bass, distorsiuni cat mai mici si astea doar cu NFB le poti avea.

Daca luam un amplificator de chitara acolo zal are dreptate si nu o zic eu ci chitaristii. Din ce imi aduc aminte ca spunea unii chitaristi este mult mai greu sa canti pe un amplificator fara NFB (face urat cand il duci in saturatie) dar se pare ca "zdranganeala este mai bengoasa". Eu n-am nici o tangenta cu amplificatoarele de chitara dar din punct de vedere teoretic tind sa inteleg ce zic ei ca se intampla practic pentru ca fara NFB n-ai oscilatii deloc. Am vazut ca ei chinuie rau chitara aia (mai ca nu o musca :rade:) si au tot felul de efecte, deci pentru "nebuniile" lor (din punctul meu de vedere) este mult mai corect un amplificator fara NFB .

Eu din experienta mea de ascultator am vazut ca este mai greu sa redai un pasaj de muzica simfonica decat o melodie cu foarte putine instrumente (apare aglomerarea sunetului <=> o manjire ). Cu cat este mai multa informatie in pasajul muzical cu atat ii este mai greu amplificatorului si boxelor. 

Link spre comentariu

Am uitat sa numar din multimea  circuitelor postate  pe cele care au NFB, dar parca cele care au incluse pentode sau triode din tuburi compuse gen ECL82 care sint aproape identice cu 1/2 din ECC83 deci cu factor de amplificare mare ce trebuie omorit cumva.

Link spre comentariu
Vizitator viobio
Acum 16 ore, adrian_pic a spus:

Cineva candva a zis: NIMIC NU SE CASTIGA, NIMIC NU SE PIERDE, TOTUL SE TRANSFORMA.

Deci NFB nu poate veni la pachet doar cu plusuri, undeva sigur are si un minus. 

Daca zal nu a stiut sa iti argumenteze nu inseamna ca nu are dreptate. 

Paradoxal si tu ai dreptate. 

Daca luam un amplificator de auditie, tot ce spui tu sta in picioare. Amplificatorul trebuie sa aiba bass, distorsiuni cat mai mici si astea doar cu NFB le poti avea.

Daca luam un amplificator de chitara acolo zal are dreptate si nu o zic eu ci chitaristii. Din ce imi aduc aminte ca spunea unii chitaristi este mult mai greu sa canti pe un amplificator fara NFB (face urat cand il duci in saturatie) dar se pare ca "zdranganeala este mai bengoasa". Eu n-am nici o tangenta cu amplificatoarele de chitara dar din punct de vedere teoretic tind sa inteleg ce zic ei ca se intampla practic pentru ca fara NFB n-ai oscilatii deloc. Am vazut ca ei chinuie rau chitara aia (mai ca nu o musca :rade:) si au tot felul de efecte, deci pentru "nebuniile" lor (din punctul meu de vedere) este mult mai corect un amplificator fara NFB .

Eu din experienta mea de ascultator am vazut ca este mai greu sa redai un pasaj de muzica simfonica decat o melodie cu foarte putine instrumente (apare aglomerarea sunetului <=> o manjire ). Cu cat este mai multa informatie in pasajul muzical cu atat ii este mai greu amplificatorului si boxelor. 

Amplificatoare pentru chitară, fără NFB, sunt extrem de puține, Fender a făcut citeva în trecut, cu dinamica ai dreptate, numai că nu poți face orice fel de amplificator pentru chitară fără NFB, se pot face doar modele clean, unde amplificarea este mică. Dacă scoți NFB la un amp care se duce în overdrive (JCM 800 ca exemplu) sau unu high gain gen Peavey, Mesa, etc, etc( în general amplificatoare care au doua... patru canale) pe canalele cu amplificare mare.... este greu să mai cânți, îți fluiera în dracii deth metal sau funeral metal, deci cade și "cu NFB nu ai oscilații", ai oscilații la greu.. În zece ani de când tot fac amplificatoare pentru chitară am făcut tot felul de experimente, din punctul meu de vedere " chitariști prefera ampuri fără NFB" nu stă în picioare, pentru că nu toți cântă country sau balade. Eu de cam de trei ani dotez amplificatoarele pentru chitară cu NFB reglabil, un potențiometru cu care poți omarâ defazorul după bunul plac, chitaristilor le-a placul butonul "Power", așa l-am botezat. 

Eu sunt fan NFB, la fel cum sunt fan PP. 

Editat de viobio
Link spre comentariu

Amplificatoarele pentru chitara utilizeaza in procent foarte mare NFB si de cele mai multe ori este prins intr-o bucla reglabila pentru a produce diferite variatii de timbru ale sunetului,ca exemplu in clasicul MARSHALL JCM800 ,NFB este prinsa in corectia de ton,sau efect numit "PREZENTA"....colegul @Faust 2018 v-a dat mai multe exemple,d-lui fiind foarte  in tema in ceea ce priveste constructiile acestor tipuri de amplificatoare,din punctul meu de vedere abordarea acestor proiecte fiind extem de pretentioasa intrucat este vorba de o personalizare stricta conform cerintelor chitaristului respectiv!

Mai jos exemple care pot continua la nesfarsit:

marshall-jcm800-2204-1-50w-pdf-1.png

fender-deluxe-5c3-schematic.gif

fender-twin-reverb-aa270-schematic.gif

si....multe,multe altele!

Link spre comentariu
Vizitator viobio
Acum 40 minute, xdanx a spus:

M-am sucit. La schema asta o sa incerc s-o realizez

De unde as putea achizitiona un 6SN7?

300B  6SN7 schema.png

1nF călare peste UF600M sunt degeaba , alea fiind diode rapide . L2 trebuie montat inainte de stabilizator , nu după .....

Circuitul care ridică potențialul filanentelor .....ar sta mai bine agățat pe 390V .....prietenii stiu de ce ....

Cu 100K și 220microF .....in cât timp se încălzesc filamentele alea ? 

Punem un pariu că la prima probă arzi TL783 ? Citește mai atent foaia de catalog .

Editat de viobio
Link spre comentariu

L2 are rezistenta 1.6k l-am pus dupa stabilizator ca dupa ce intra in consum 6SN7 si impreuna cu rezistenta R24 care se mai poate ajusta sa ajung la 390V.

Daca zici ca e mai bine o sa mut potentialul la 390v.

Cu  100k si 220Uf filamentele ajung la 6.3v in 2-3 sec. Nu cred ca e foarte mult.

Banuiesc ca zici ca ard TL823 datorita codensatorilor de filtraj mari. Dar cred ca o sa pun un soft start pe primar de vreo 4 sec.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări