Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SE cu 300B

xdanx

Postări Recomandate

Cred ca este o mica confuzie...

Rezistenta interna a sursei (in care intra rezistentele transformatorului, condensatoarelor, socurilor) ar trebui sa fie cat mai mica; ca valoare arbitrara, aceasta ar trebui sa fie aprox. 1/10 din Ri a lampii finale, care reprezinta etajul care consuma cea mai multa energie.

Astfel, se considera ca sursa va fi in afara caii de semnal, daca luam in considerare faptul ca amplificatorul este un modulator care controlează fluxul de energie de la sursa de alimentare la sarcină, precum si faptul ca imperfectiunile sursei sunt direct cuplate la etajul final.  

In cazul acesta, se iau in calcul componentele sursei de pana la priza de inalta tensiune pentru etajul final.

Faptul ca socul respectiv (Hammond 154e) are rezistenta in cc de ordinul zecilor de ohmi sau Kohmilor este mai putin relevant pentru rezistenta interna a sursei.

Nu uitati, totusi, ca se poate face o buna rejectie a riplului si fara socuri de zeci de H!

2 socuri de 1H in serie ofera o rejectie a riplului mai buna decat un singur soc de 10H (de exemplu, un soc de 10H + condensator de 200µf asigura o rejectie a riplului de aproximativ 61dB; două secțiuni in serie cu socuri de 1H + condensatoare de 100µf vor avea o rejectie a riplului  de 69,9dB!).

Editat de fcon
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Salutare! 

In foaia de catalog a 300b este specificat ca  în cazul negativarii fixe rezistenta din grila trebuie redusa la max 50kohmi.

Daca se schimba tubul preamplicator cu D3a nu ii mai vad rostul rezistentei de 1k între condensator cuplaj și grila 300b

Rezistenta de 100k din grila D3a se folosește dacă în loc de potențiometru de volum se folosește un atenuator

Care e diferența de sunet cu 6SN7? 

Editat de klauss00
Link spre comentariu

Am ascultat cam 2 ore de muzica cu driverul cu D3A. Ca sound se aude corect nimic de comentat. Dar se aude corect si atat. Nimic deosebit. Parca as fi ascultat prin tranzistor. NU iti da senzatia ca e lampa. Dupa parerea mea ca sound 6SN7 este mult peste D3A, mediile mult mai in fata e mai multa viata. A avut dreptate domnul Lazaroiu are nevoie de intrare mult mai mare. Am castigat experienta.

Link spre comentariu
Acum 7 ore, xdanx a spus:

Am ascultat cam 2 ore de muzica cu driverul cu D3A. Ca sound se aude corect nimic de comentat. Dar se aude corect si atat. Nimic deosebit. Parca as fi ascultat prin tranzistor. NU iti da senzatia ca e lampa. Dupa parerea mea ca sound 6SN7 este mult peste D3A, mediile mult mai in fata e mai multa viata. A avut dreptate domnul Lazaroiu are nevoie de intrare mult mai mare. Am castigat experienta.

Analizati FFT-urile din imaginea de mai jos si veti intelege  de ce aveti senzatia auditiva ca ascultati la un amplificator cu tranzistori:

FFT compare.png

Editat de OLIMPIU
Link spre comentariu
Acum 26 minute, OLIMPIU a spus:

Analizati FFT-urile din imaginea de mai jos si veti intelege  de ce aveti senzatia auditiva ca ascultati la un amplificator cu tranzistori:

FFT compare.png

Acum vreo 2 ani am fost cu amplificatorul cu 6S4S la o intalnire a lamparilor, dupa o auditie l-am pus pe analizorul de spectru si a iesit un FFT asemanator cu FFT D3a de mai sus. Dl Popa Marius atunci a sugerat sa elimin condensatorul din catodul tubului preamlificator. Vad ca xDanx a folosit 330uf in catod desi in schema originala este specificat 220uf. Micsorarea valorii sau eliminarea lui nu ar imbunatati FFT-ul?

Link spre comentariu
Acum 2 ore, klauss00 a spus:

Acum vreo 2 ani am fost cu amplificatorul cu 6S4S la o intalnire a lamparilor, dupa o auditie l-am pus pe analizorul de spectru si a iesit un FFT asemanator cu FFT D3a de mai sus. Dl Popa Marius atunci a sugerat sa elimin condensatorul din catodul tubului preamlificator. Vad ca xDanx a folosit 330uf in catod desi in schema originala este specificat 220uf. Micsorarea valorii sau eliminarea lui nu ar imbunatati FFT-ul?

Aveti in imaginile de mai jos doua FFT-uri (raspuns armonic) pentru doua situatii:

- fara condensatorul de decuplare din catodul D3a,in acest caz sensibilitatea la intrare este mai mica,trebuie un nivel mai mare al semnalului pentru aceeasi putere pe sarcina,adica 7W.

- cu dioada LED in catod (CCS) in acest caz sensibilitatea la intrare este ceva mai buna,aproximativ identica cu schema originala cu acel condensator de decuplare din catodul D3a.

Din punctul meu de vedere atacul cu 6SN7 este mult mai corect in ceea ce priveste distributia armonica,insa fiecare face cum crede de cuvinta.

Mai exista o configuratie excelenta pentru a conduce un 300B si pentru a obtine un THD minim si o distributie armonica corecta,acesta configuratie fiind facuta cu tubul ECL86,bineinteles TOTUL fara nici bucla NFB.Cu cat impedanta de iesire a tubului driver este mai mica cu atat tubul final 300B va raspunde corect in privinta distributiei armonice.

FFT compare 2.png

Editat de OLIMPIU
Link spre comentariu

Buna ziua si nu numai.....Cu tot respectul pentru toata lumea....cu riscul de a ma repeta cred ca peste a 10 oara ca pe linga tubul 300B nu are ce cauta nici un tub care e pentoda fie ea D3a, C3m, EF806 Telefunken, ECL86 etc......Ptr. buzunarele noastre tubul 6SN7 cu neamurile lui si 300B este combinatia ideala ele sint suflete pereche. Ideal ar fi atacul tubului 300B cu tub DHT din productiile timpurii care au o ff buna liniaritate si u mic...de exemplu VT-25 sau 10Y...dar asta este o alta categorie...O sa Incerc sa pun o poza cu una din realizarile mele din 2014....(nu-mi vine sa cred cum trece timpul).....Deci un proiect fara limita la buget ar fi tub RCA 5692 red base, traf interst. urmat de 10Y care ataca 300B cele doua trafuri facute la comanda cu miez amorf..

Link spre comentariu

interesante tuburile. Ma tenteaza dar cred ca raman pe 6SN7. Mi se par foarte bune ce am luat de la chinezi PSVANE si seamana la design cu 300B. Mai au unele mai scumpe dar nu stiu diferenta si daca merita

6sn7 tbe picture.jpg

Editat de xdanx
Link spre comentariu

Recent am ascultat un amp. de firma cu tubul 211 SE condus cu tubul 6P6C legat in trioda....Si suna foarte bine...Ar fi interesant de vazut un amp. cu 300B condus cu 6P6 ce spectru armonic ar avea ? ...

Link spre comentariu
On 3/28/2021 at 7:26 PM, xdanx said:

Ma tenteaza dar cred ca raman pe 6SN7. Mi se par foarte bune ce am luat de la chinezi PSVANE s

Pe Electols este 6cg7 la numai 15 euro plus tva /buc, este echivalentul in format soclu  noval la 6sn7, si sunt originale General Electric. 

Link spre comentariu
  • 5 luni mai târziu...

Vrea sa schimb atacul lui 300 B cu alt driver si anume cu lampa 6E6P-E. In anodul lampii o sa pun un CCS de la Bartola. Mosfetul M1 este IXTP08N100D iar M2 J310. Tubul 6E6P are pinii identici cu ai lui D3a si o sa pot sa jonglez cu ele.

Am inteles ca e o lampa foarte buna si pretabila pentru 300B. Nu stiu sensibilitatea la intrare.

Sa vedem ce o iesii.

CCS-PCB-Rev03.jpg

6e6p-dr-preamp-v01-1.jpg

Screenshot 2021-09-10 105035.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări