Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SE cu 300B

xdanx

Postări Recomandate

Problema, putin controversata, a condensatoarelor de by-pass din catod, se pune nu neaparat la nivelul lampii finale, cat a celei/celor din preamplificare, mai exact la amplificarea semnalului mic: este nevoie de gain/amplificare; de amplificarea preferentiala a unor  frecvente anume, sau pentru a elimina unui semnal adaugat, nedorit (un mic zgomot de fond, de exemplu), care va fi amplificat ulterior in etajele care urmeaza. Ca-i vorba de condensatoare electrolitice speciale, de firma, exotice, sau nepolarizate... asta se poate discuta.

Link spre comentariu
Acum 5 ore, xdanx a spus:

Conzii Elna silmnic II nu sunt peste 100v. Sunt prea la limita, in primul catod având 98v. ...

Foarte corect! Niciodata sa nu puneti, mai ales in catodul lampii finale, condensatori la limita! Eu prefer dublul tensiunii maxime acceptate, dar asta-i numai optiunea proprie...

Ciudat mi se pare ca unele amplificatoare industriale nu respecta acest deziderat (logic, dupa parerea mea!).

Chiar daca amplificatoarele unor firme cunoscute (de exemplu, una italiana...) sunt facute in China, ar fi trebuit sa ceara respectarea unor norme de bun simt tehnic (condensatoare cu tensiunea maxima rezonabila, rezistente mai mari de 0,25-0,5W in anozii driverelor si in circuitul finalei), dar uite ca se intampla...

Link spre comentariu

Ciainejii pun exact ce piese specifici tu. Originale sau "echivalente" avind si preturile diferite.

Deci nu cred ca ar schimba unele piese cu altele decit daca le spui tu "puneti ce aveti mai ieftin". Scuza ca sint facute in ciaina pica. Doar daca si proiectul este made in ciaina.

Link spre comentariu

Sunt absolut de acord! Nu afirm ca o constructie defectoasa are drept scuza "Made in PRC"; exista, totusi, o impresie generala de insatisfactie si suspiciune legata de fabricarea sculelor audio in China, iar responsabilii cu proiectarea/productia de la Unison Research (despre ei era vorba) ar fi trebuit sa-si faca datoria; culmea este ca au pus in vanzare, fara probleme si eventuale remuscari, un astfel de amplificator (SE cu KT88), la un venerabil pret de 3200 euro, cu astfel de bube, fara sa le pese ca lampile finale se aprindeau ca becurile dupa un timp relativ scurt, iar pentru asta nu-i iert, oricat s-ar scuza (daca ar face-o!).

Oricum, avem de invatat din astfel de experiente...

--------------

Scuzele mele pentru off-topic!

Editat de fcon
Link spre comentariu

O intrebare, daca rezistenta interna a sursei trebuie sa fie cat mai mica si rezistenta droserelor se ia in calculul ei atunci al 2-lea drosel (Hammond 154) care are R=1.6 kohmi si alimenteaza etajul preamplificator nu are R prea mare?

Link spre comentariu
1 hour ago, klauss00 said:

O intrebare, daca rezistenta interna a sursei trebuie sa fie cat mai mica si rezistenta droserelor se ia in calculul ei atunci al 2-lea drosel (Hammond 154) care are R=1.6 kohmi si alimenteaza etajul preamplificator nu are R prea mare?

Unde ai vazut tu 1.6Kohmi? 

Screenshot-2021-03-14-at-19-04-48.png

De ce nu cumperi Hammond 157R? (sau Hammond 159T)

Cu cat vrei perfomante mai bune cu atat trebuie sa bagi mana mai adanc in buzunar. De fapt buzunarul este cel care te limiteaza. 

Link spre comentariu
14 minutes ago, klauss00 said:

si ce rezolvi cu 2H?  xdanx a pus 20H

Parca tu erai nemultumit ca Hammond 154 are 175ohmi si eu ti-am dat doua exemple tot de la Hammond care au 57 respectiv 43 de ohmi. Acum este nemultimit ca si inductanta este de doar 2H? Pai tu ai facut vorbire de Hammond 154. 

Daca nu gasesti de cumparat se poate face in regim DIY in drosel cu parametrii pe care ii doresti, insa am spus: calitatea vine la pachet cu un pret pe masura. 

Hammond produce si :

Screenshot-2021-03-14-at-19-36-09.png

Cu Hammond 193Q (10H si 53 ohmi) iti faci treaba garantat!

Editat de merck
Link spre comentariu
La 12.11.2020 la 12:14, xdanx a spus:

M-am apucat de canalul 2 amplificator. Avantajul la acest canal este ca am remediat toate erorile pe care le-am descoperit la primul canal v2.0

Customizare traf alimentare si placa redresare:

20201012_170647_resize.jpg

20201025_121511_resize.jpg

20201025_121536_resize.jpg

20201025_200716_resize.jpg

20201025_203553_resize.jpg

20201025_203623_resize.jpg

daca mariti pozele vedeti ca e Hammond 154E care conform catalogului Hammond are 1666 ohmi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Editat de klauss00
Link spre comentariu

Filtrarea la un amplificator SE de obicei este CLCRC. R-ul este pus pentru a obtine o tensiune anodica mai mica pentru etajul driver. 

http://diyaudioprojects.com/Schematics/images/6SN7-300B-Single-Ended-Tube-Amp-Schematic.jpg

b56cd67cc9c2b9452068b0c058bd35c5.jpg

schematic.gif

Daca xdanx a folosit un drosel in loc de rezistor => are probabil infasurare separata pentru anodica driver sau a dorit o filtrare foarte buna de a folosit drosel pentru driver. 

Comparativ cu ce valori se folosesc pentru filtrul RC, 1,6Kohmi este mult mai mic, deci nu-i un lucru rau.

Au am crezut ca vorbim despredroselul din filtrul CLC-ul pentru anodica tubului final. 

Link spre comentariu
Vizitator viobio
Acum 55 minute, merck a spus:

Filtrarea la un amplificator SE de obicei este CLCRC. R-ul este pus pentru a obtine o tensiune anodica mai mica pentru etajul driver. 

http://diyaudioprojects.com/Schematics/images/6SN7-300B-Single-Ended-Tube-Amp-Schematic.jpg

b56cd67cc9c2b9452068b0c058bd35c5.jpg

schematic.gif

Daca xdanx a folosit un drosel in loc de rezistor => are probabil infasurare separata pentru anodica driver sau a dorit o filtrare foarte buna de a folosit drosel pentru driver. 

Comparativ cu ce valori se folosesc pentru filtrul RC, 1,6Kohmi este mult mai mic, deci nu-i un lucru rau.

Au am crezut ca vorbim despredroselul din filtrul CLC-ul pentru anodica tubului final. 

Cum suporți schemele astea cu condensatori in catozii tuburilor? Nu te deranjează la ochi? 

De obicei la un amp SE..... poți face filtrarea tensiunii anodice.... cum vrea mușchiul tău, nu este obligatoriu să fie CLCRCRCLRCCRLCL 

Editat de viobio
Link spre comentariu
Vizitator viobio
Acum 11 ore, xdanx a spus:

Hammond 154e are rezistenta 1.6 k si este pentru driver. Ar fi o noutate sa aud ca nici asta nu e bun

Mă întreb de ce crezi că nu ar fi bun pentru filtrarea tensiunii anodice care alimentează partea de atac a tubului final? De unde până unde frica asta? 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări