Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SE cu 300B

xdanx

Postări Recomandate

Acum 14 minute, icar a spus:

@popa marius, testul este aproape edificator. Mult mai bine era daca pe linga semnal sinus ati fi pus si putina muzica. Cele doua teste ar fi edificat polemica. Mie, cum ziceam mai sus, mi-e clar: nu misca dar...misca. Si se explica, destul de clar, si de ce.

Alternanta pozitiva si cea negativa, sunt egale doar in cazul unui sunet pur, sinusoidal, fara armonici. Cum, in natura nu exista asa ceva, nu vorbim de generatoare electronice, forma de unda e complexa, depinzind de compunerea  fundamentalei cu armonicile. De aceea, un "la" dat de diapazon suna altfel decit un "la" de vioara, saxofon, tambal sau pian. In acest caz, cele doua alternante nu mai sunt egale in amplitudine. Nu mai vorbim de cum arata semnalul cind toate suna odata!

@icargresesti, alternantele egale in regim sinusoidal arata fara echivoc in aceasta filmare ca punctul static de functionare este corect ales si atata timp cat este stabil acul miliampermetrului sta nemiscat, odata depasita puterea nominala apare regimul deformant care muta acest punct adica amplificatorul intra intr-o portiune neliniara pe dreapta de sarcina si atunci se vede acea crestere de curent in miliampermetru.  PSF-ul ales de @xdanxeste gresit si corelat cu alimentarea redresata pe tub duce indubitabil la cea ce am spus si de altfel auditia amplificatorului SE cu atac pe G2 cu semnal muzical arata exact acelasi lucru, acul miliampermetrului nu se misca deloc pina la aparitia distorsiunilor (am pus vecinii la incercare) in rest toate picturile puse de @merck sunt doar divagante la fel si cererile lui de a pune alte filmari  la 50Hz si 20Hz, cred ca se preface ca nu stie ca la aceste frecvente INTODEAUNA  THD sunt mai mari in plus aparitia fenomenului de saturatie in miezul OT ce amplifica aceste distorsiuni si sper ca se preface fiindca altfel este mai rau...

Sa-u tot incercat explicatii in paint, atac asimetric, tobe , trambite si alte chestii sugubete insa miliampermetrul indica curentul constant de bias, daca acest curent citit pe un rezistor ar fi redresat evident s-ar transforma intr-un VU-metru dar care nu poate MONITORIZA curentul continuu, nici acum nu este clar ?

Link spre comentariu
La 13.01.2021 la 10:07, Усилитель a spus:

Eu as fi curios cat arata un ampermetru analogic in primar traf alimentare la 0.5W si la 8W.....

Nu conteaza puterea, si la 0,5W si la 8W ampermetru va arata la fel,doar biasul, asta atat timp cat nu sunt distorsiuni. Cand apar distorsiuni de ordinul 2 semialternanta negativa este mai mica si e normal ca ampermetru sa arate un pic mai mult. RDH4 unii o considera Biblia tuburilor, si au dreptate. Acul ampermetrului va oscila doar cand apare fenomenul de saturatie sau cand sursa nu e stabila, rezistenta interna foarte mare si nu poate mentine stabila tensiunea la intrarea in traf. Practic ultimul condensator de filtraj nu poate fi incarcat datorita rezistentei interne mari a sursei. Apare fenomenul asta de pompare, amplificatorul incearca sa traga curent dar sursa nu tine.

Editat de Vizitator
Fără atacuri la persoană....
Link spre comentariu

Consider ca fiind bine cunoscut, randamentul teoretic al clasei A de funcționare Nu poate depăși 50%.

În filmuleț este măsurată/vizualizată o configurație SE pe un singur canal (un singur tub final comanda pe g2).

La minutul 1:20s se spune citez "puterea spre 25W" !!!

Regimul sinus deformat 25W prezentat pe osciloscop.

regim-sinus-deformat-spre-25-W.gif

Indicația wattmetru la ieșire în sarcină pentru citez "spre 25W"

spre-25W.gif

Nu întreb ce randament are acest etaj final cu un singur tub !!!.

Nu întreb în ce clasă  de funcționare se obțin ăia 25W la ieșire în sarcină !.

Nu întreb la ce disipație este pus să lucreze tubul final !.

Nu întreb ce randament are transformatorul de ieșire !.

Nu întreb dacă wattmetru este corect etalonat !

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Electronica este o stiinta destul de exacta si majoritatea lucrurilor sint deja stiute.

Ceea ce se discuta aici pe forum arata ca lumea nu le stie si fiecare considera ca doar el este cel care stie adevarul.

Exact ca la gradinita!

Link spre comentariu
2 hours ago, popa marius said:

@merck sunt doar divagante la fel si cererile lui de a pune alte filmari  la 50Hz si 20Hz

Faci testul la 50Hz si 20Hz sau nu? Daca nu-l faci ... e clara concluzia! Ascunzi realitatea!

Ti-am pus un pasaj muzical si am cerut sa filmezi miliampermetrul sau si asta este divagatie?

Am inteles, amplificatorul ala este pentru 100Hz-20kHz. 

Link spre comentariu
12 hours ago, Mircea said:

Coane, daca am 4 instrumente, cam cum arata ansamblul? Nu vorbesc de 4 viori care pot fi in quasi-faza.

Hai, Adriane, sa nu exageram cu cazuri exceptionale. Sunt argumente care pot dovedi o teorie fara sa limitam la anumite cazuri. 

Aici dezbatem o problema, care este verdictul tau? 

Link spre comentariu

Un fim in care pe un SE cu 6P3S conectat ca trioda si la o putere calibrata pe sarcina de 3.5W(la 1KHz) si pe un transformator cu Ra=6200 ohmi cu o sectiune de 26cm^2 (pregatit pentru un SE cu SRS551),pastrand nivelul semnalului la intrare constant calibrat la 1KHz si Ps=3.5W/8 ohmi,am injectat din nou cei 2Hz si ca sa vezi(!!!!) pe sarcina avem o tensiune  ~1.88V si de forma ce apare pe osciloscop la inceputul filmului.De data asta am montat si un Voltemtru pe anodul tubului final si acelasi mA in serie cu anodul tubului final.La sfarsitul filmului vedeti si PSF-ul ales.

Va rog sa ignorati sunetul de fundal intrucat am uitat sa opresc radioul din atelier!

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu
Acum 47 minute, valderama a spus:

Consider ca fiind bine cunoscut, randamentul teoretic al clasei A de funcționare Nu poate depăși 50%.

În filmuleț este măsurată/vizualizată o configurație SE pe un singur canal (un singur tub final comanda pe g2).

La minutul 1:20s se spune citez "puterea spre 25W" !!!

Regimul sinus deformat 25W prezentat pe osciloscop.

regim-sinus-deformat-spre-25-W.gif

Indicația wattmetru la ieșire în sarcină pentru citez "spre 25W"

spre-25W.gif

Nu întreb ce randament are acest etaj final cu un singur tub !!!.

Nu întreb în ce clasă  de funcționare se obțin ăia 25W la ieșire în sarcină !.

Nu întreb la ce disipație este pus să lucreze tubul final !.

Nu întreb ce randament are transformatorul de ieșire !.

Nu întreb dacă wattmetru este corect etalonat !

In ce clasa lucreaza atacul in tensiune si curent pe G2 si care ar fi randamentul corespunzator ? Nu te preface  ca nu stii ca impingerea puterii la 25 w sa facut doar demonstrativ si pe timp scurt cu distorsiuni inacceptabile el fiind un amplificator utilizabil pina la 12w apoi slabeste-ma cu insinuarile tale stupide legate de wattmetru, este un instrument gradat dupa o lege de variatie a puterii pe o sarcina constanta realizata profesional si la care se poate schimba rezistenta de sarcina cu o corectie rezistiva in dedectorul de c.a. de tip atenuator adaptabila pe diverse rezistente de sarcina, mai bine nu te intrebai ,te-ai facut de ras:95apoi este o tampenie sa te indoiesti de puterea disipata pe anod  de PL509 pe timp scurt fiindca in BO pentru care a fost creat conditile de lucru sunt mult mai grele, dar de unde sa stii tu asa ceva:da

Din cauza ta si a celor care doar bruiaza discutiile a trebuit sa cer inchiderea topicului cu atac pe G2 care poate ar fi fost util si altora, halal compotament stimate gurru...

@merck pregatesc pentru tine un videoclip cu analiza la 0Hz, poate te linistesti:57

Link spre comentariu
4 minutes ago, popa marius said:

@merck pregatesc pentru tine un videoclip cu analiza la 0Hz, poate te linistesti:57

Am pus un pasaj muzica, ai curaj sa il pui pe amplificatorul tau si sa filmezi miliampermetrul? 

Link spre comentariu
16 hours ago, Mircea said:

@merck, uite cum arata muzica in vedere de ansamblu.

15 hours ago, Mircea said:

... cam cum arata ansamblul?

2 hours ago, merck said:

Aici dezbatem o problema, care este verdictul tau? 

Ansamblul e simetric. Folosesc a 3-a oara cuvantul "ansamblu". 

Cat despre variatia curentului... e foarte evident raspunsul. Eu nu am interese aici, deci nu am de ce sa ma infoi in pene. 

Link spre comentariu
Acum 54 minute, Mircea a spus:

Ansamblul e simetric.

Ce intelegi prin "ansamblu", in problema de mai sus?

Acum 6 ore, popa marius a spus:

alternantele egale in regim sinusoidal arata fara echivoc in aceasta filmare ca punctul static de functionare este corect ales si atata timp cat este stabil acul miliampermetrului sta nemiscat,

Exact asta intarisem si eu mai sus, dar cu alte cuvinte, adica, nu misca atita timp cit nu este depasita faza de neliniaritate, caz in care acul arata mai mult, deci se misca!

De aceea cred ca repetarea masurarilor cu semnal muzical, bun si clipul lui  Merck, ar inchide definitiv discutiile.

Ca in tub par si alte fenomene, e alta poveste si e destul de complexa sau, vorba lui Sesebe, "Electronica este o stiinta destul de exacta".

Editat de icar
Link spre comentariu
Acum 1 oră, icar a spus:

Ce intelegi prin "ansamblu", in problema de mai sus?

Eu prin "ansamblu" înțeleg că muzica e  simetrică față de zero. Fișierele postate de @Mircea arată acest adevăr. Așa "comprimate" cum sunt.

Dacă (exemplu luat arbitrar) timp de X milisecunde avem oarece dezechilibru între câteva semialternanțe e altă poveste, nu toată bucata muzicală e așa. Depinde de muzică, instrumente, etc.

Dar unii încearcă să generalizeze situații particulare pe timp scurt (unde nici acometrul nu apucă să reacționeze datorită inerției mecanice), având impresia că prostesc pe cineva. 

.........................

Aș putea să caut și eu un sunet de chitară electrică în limitare (sau altceva) ca să demonstrez că alternanțele sunt perfect simetrice si muzica e 100% simetrică față de zero. Dar e tot un caz particular și nu-mi pierd timpul cu prostii.

Editat de +_Florin_+
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări