franzm Postat Ianuarie 12, 2021 Partajează Postat Ianuarie 12, 2021 (editat) Totusi, ce fu prima, (oul sau gaina) caracteristica asimetrica a tubului sau distorsiunea? Sau altfel spus, care-i cauza si care-i efectul? Editat Ianuarie 12, 2021 de franzm Link spre comentariu
merck Postat Ianuarie 12, 2021 Partajează Postat Ianuarie 12, 2021 (editat) 5 hours ago, der_doktor said: Ia de aici @valderama si toata gasca: Steve Bench: http://rfcec.com/RFCEC/Section-3 - Fundamentals of RF Communication-Electronics/04 - AMPLIFIERS - RF POWER AMPLIFIER BASICS/RFPA - Loadlines, Power Output and Distortion (By Steve Bench).pdf Pai ce faci Bobitza? Nici nu intelegi ce citezi? Scrie clar: Quote the average current of a Class A stage will change depending on the signal level. Nu asta spune @valderama de zeci de posturi incoace??? Iar tu ii tot dai cu: 8 hours ago, der_doktor said: In RDH4 scrie clar ca valoarea medie a curentului este constanta, atat timp cat amplificatorul nu are distorsiuni. si @+_Florin_+ iti tot tine hangu'! Ratza impunge!!!! o sustine si Steve Bench!!! Quote the average current of a Class A stage will change depending on the signal level. Editat Ianuarie 12, 2021 de merck Link spre comentariu
merck Postat Ianuarie 12, 2021 Partajează Postat Ianuarie 12, 2021 51 minutes ago, franzm said: Totusi, ce fu prima, (oul sau gaina) caracteristica asimetrica a tubului sau distorsiunea? Sau altfel spus, care-i cauza si care-i efectul? Prima fu caracteristica asimetrica a tubului => in consecinta vom avea distorsiuni. (cauza = caracteristica asimetrica a tubului, efectul = distorsiuni) Link spre comentariu
sesebe Postat Ianuarie 12, 2021 Partajează Postat Ianuarie 12, 2021 Oul a fost primul, oul de dinozaur. Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 12, 2021 Partajează Postat Ianuarie 12, 2021 Foarte multe off topic-uri si bascalii ieftine dar nu este nicio noutate deci mai departe, am facut o mica filmare video cu un amplificator SE ce poate scoate 12w cu THD,3% peste acasta putere distorsiunile cresc astfel incat la 16w acestea sunt mai mari de 10%. Miliampermetrul indicator comutabil pe ambele canale pina la 12 w sta fix la valoarea curentului de bias insa o data ce trece peste aceasta valoare curentul incepe sa creasca iar sinusoida se deformeaza vizibil indiferent ca este 1Khz sau 100 Hz. La 10 Hz miscarea este mai vizibila insa din cauza autoinductiei in miezul OT este afectata tensiunea sursei destul de rigida de altfel, deci in concluzie in regim de functionare cu THD mic curentul aratat de miliampermetru este constant si creste proportional cu valoarea THD. Trebui sa vad cum pot pune aceasta filmare video pe forum Link spre comentariu
merck Postat Ianuarie 12, 2021 Partajează Postat Ianuarie 12, 2021 (editat) 20 minutes ago, popa marius said: Foarte multe off topic-uri si bascalii ieftine Adica si Steve Bench face bascalie? Ai citatul lui mai sus. Cum comentezi ce a scris Steve Bench? Si bascalia vad ca este si pe: http://www.tubecad.com/glossary/rectification_effect.html Quote The change in average current flow due to the presence of 2nd harmonic distortion in the output tubes operation. In the absence of a input drive voltage, the average and the idle current draw are the same in a SE amplifier. Because of the strong 2nd harmonic distortion inherent in the triode's operation in a SE amplifier, the average current will increase with a strong drive voltage swing. Deci tu ai reusit sa deomnstrezi contrarul, se pare! Editat Ianuarie 12, 2021 de merck Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Ianuarie 12, 2021 Partajează Postat Ianuarie 12, 2021 Acum 1 oră, merck a spus: Adica si Steve Bench face bascalie? Ai citatul lui mai sus. Cum comentezi ce a scris Steve Bench? Măi Virgile, tot nu te potolești. Ori te faci că nu înțelegi ori chiar nu înțelegi. Valoarea medie a curentului anodic variază puțin (vizibil pe miliampermetru) dacă avem distorsiuni mari (caracteristică nesimetrică a tubului, tuburile fiind evident neliniare, etaj final chior fără corecții). După umila mea parere clasa A SE "audiofilă" nu are nimic în comun cu regimurile "tub chior, necorectat prin NFB" și distorsiuni 5 ... 10%. Ăsta e doar un caz particular, preferat de unii. Ia încearcă (de ex) să elimini electroliticul care decuplează rezistența din catod, o să vezi că rața nu mai împunge . Ci doar măcăne și fuge. Ori dacă nu decuplăm catodul (reacție negativă locală) nu mai e clasa A SE ? Link spre comentariu
icar Postat Ianuarie 12, 2021 Partajează Postat Ianuarie 12, 2021 Oameni buni, chiar nu are nimeni un SE si un miliampermetru? Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Ianuarie 12, 2021 Partajează Postat Ianuarie 12, 2021 (editat) Păi are domnul Lăzăroiu ( eu am doar un PP în clasa AB). Domnia sa a făcut deja o demonstrație, dar pe etaj final "brut", adică "necorectat", unde tubul își prezintă neliniaritățile în toată splendoarea lor. În această situație evident că acul miliampermetrului din anod va juca puțin, arătând că valoarea medie a curentului anodic nu este tocmai constantă (distorsiuni mari). Editat Ianuarie 12, 2021 de +_Florin_+ Link spre comentariu
merck Postat Ianuarie 12, 2021 Partajează Postat Ianuarie 12, 2021 On 1/4/2021 at 9:44 PM, +_Florin_+ said: De fapt instrumentul acela plasat în anod (sau catod) indică valoarea eficace (sau efectivă, dacă vrei) a curentului care-l străbate. Ief. În lipsa semnalului, avem o valoare X (mA), adică curentul de bias. În prezența semnalului valoarea eficace a curentului e aceeași, cu toate că valoarea instantanee a acestuia variază, între I min și I max. Acometrul nu poate "juca" după fiecare sinusoidă, e imposibil dpdv mecanic, el va arăta fix valoarea eficace a curentului, care practic nu se modifică. Si ce afirma Steve Bench: Quote the average current of a Class A stage will change depending on the signal level. Eu totusi il cred pe Steve Bench, basca ca bate si cu simularea mea ce zice el. On 1/4/2021 at 11:01 PM, +_Florin_+ said: S-a spus că valoarea eficace a curentului prin tub (în regim dinamic, clasa A pură) este constantă. Nicidecum nu s-a făcut referire la valoarea instantanee a curentului prin tub, în regim dinamic. Fără supărare, cred că unii nu cunosc diferența (și relațiile matematice) între valoarea instantanee, valoarea eficace, valoarea de vârf etc ale unui curent (sau tensiune). Mai ramane valabila afirmatia de mai sus in regim dinamic? Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Ianuarie 12, 2021 Partajează Postat Ianuarie 12, 2021 Acum 14 minute, merck a spus: Mai ramane valabila afirmatia de mai sus in regim dinamic? Da, e perfect valabilă în condițiile clasa A pură. Aici fac o precizare: "pură" înseamnă "corectată" prin reacție negativă măcar locală (adică adusă cât mai aproape de ceea ce ar trebui să fie clasa A : simetria sinusoidelor, Ia min și Ia max). Eu mereu m-am referit la această "clasă A", nu la regimul cu tub nud/brut care evident este neliniar și apare efectul modificării valorii medii a curentului anodic, în regim dinamic. Link spre comentariu
merck Postat Ianuarie 12, 2021 Partajează Postat Ianuarie 12, 2021 21 minutes ago, +_Florin_+ said: Da, e perfect valabilă în condițiile clasa A pură. Aici fac o precizare: "pură" înseamnă "corectată" prin reacție negativă măcar locală (adică adusă cât mai aproape de ceea ce ar trebui să fie clasa A : simetria sinusoidelor, Ia min și Ia max). Eu mereu m-am referit la această "clasă A", nu la regimul cu tub nud/brut care evident este neliniar și apare efectul modificării valorii medii a curentului anodic, în regim dinamic. Si daca pe intrare nu introduc sinus ci muzica, ce se intampla? Link spre comentariu
UDAR Postat Ianuarie 12, 2021 Partajează Postat Ianuarie 12, 2021 Nu intru în discuții despre tuburi dar vreau să fac totuși o mică observație . Dacă valoarea medie a curentului anodic poate să fie sau nu independentă de semnal ( în raport cu neliniaritățile tubului, etc . ) valoarea eficace nu va fi niciodată constantă , nici măcar la un tub ( sau tranzistor ) cu o caracteristică perfect liniară respectiv va fi cu atât mai mare cu cât semnalul la intrare este mai mare . Dacă notăm cu I0 valoarea de repaos ( de curent continuu ) și cu IS amplitudinea semnalului (presupus sinusoidal ) atunci valoarea eficace IEF2 = I02 + 0,5*IS2 respectiv IEF = radical (I02 + 0,5*IS2). Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Ianuarie 12, 2021 Partajează Postat Ianuarie 12, 2021 Acum 5 minute, merck a spus: Si daca pe intrare nu introduc sinus ci muzica, ce se intampla? Păi tu crezi că în cazul semnalului muzical alternanțele pozitive (indiferent de forma lor) sunt diferite de cele negative? ... clar nu-s toate sinusoidale, dar alternanței pozitive (de ex) îi va urma una negativă "în oglindă" s.a.m.d, de-a lungul unui tren de alternanțe. Ex, sunetul generat de o lovitură în tobă sau o trompetă ori ce vrei tu. În această ipoteză (simetrie a alternanțelor, indiferent de forma lor) nu se modifică valoarea medie a curentului anodic. Repet, în cazul SE clasa A cât mai apropiat de "ideal", obiectiv realizabil prin aplicarea unei reacții negative corespunzătoare. Link spre comentariu
icar Postat Ianuarie 12, 2021 Partajează Postat Ianuarie 12, 2021 1 oră în urmă, +_Florin_+ a spus: Păi are domnul Lăzăroiu Nu am cunostintele domniilor voastre in materiie de tuburi si amplificatoare, dar tot citind ce s-a scris pe aici, eu zic, precum Creanga, eu votez pentru contra. Din ce am inteles, si imi pare logic, miliampermeteul va ararata o valoare a curentului, dat de punctul de functionare ales. Punind la intrare semnal sinus, nu se va intimpla nimic, adica miliampermetrul va arata aceeasi valoare. Daca la intrare se aplica semnal nesinusoidal, muzica, acul va oscila in jurul valorii medii. Daca gresesc, luati-ma de urechi, cu nota patru! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum