Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SE cu 300B

xdanx

Postări Recomandate

7 minutes ago, mojnost said:

in jurul curentului de repaus

Evident ca "in jurul". Dar avem variatie aprope Ia0 x 2 .
Cam ce a pus si user valderama in grafic.
Intrebarea nu era daca inertia unui aparat de masura mecanic permite masurarea.
si ce de pagini s-au mai scris...

Link spre comentariu
Acum 5 minute, mojnost a spus:

Un prieten din Bucuresti are 5R4GY de vanzare, va pun in legatura daca mai e nevoie.

Um miliampermetru serie cu un tub ce lucreaza un clasa A va arata acelasi curent cu/fara semnal, curentul de fapt creste si scade in jurul Ia0 functie de semialternantele semnalului de comanda dar un miliamperetru de c.c. nu poate urmari variatiile si va arata constant. Alta treaba daca acel curent va fi urmarit cu un osciloscop, va fi variabil in ritmul muzicii, dar tot in jurul curentului de repaus. S-a mai discutat intr-un topic despre asta.

Cu ceva ani in urma am facut un SE sa verific diverse tuburi, doar un canal, in catod am pus un miliampermetru si cu muzica ma asteptam sa am un vumetru insa acul nu se misca, la el84 arata 50mA fix. Analizand putin ce se intampla i-am dat dreptate acului. De fapt asta e hiba clasei A, randament scazut, consum mare indiferent ce se aude in difuzor. 

6n7 si alte tuburi destinate sa lucreze in clasa B au fost facute pentru a reduce consumul din baterii, nu auzeai nimic - nu consuma nimic, crestea consumul odata cu volumul.

Evident ca acul miliampermetrului nu se misca fiindca el masoara componenta continuua, componenta alternativa este transferata prin intermediul OT difuzorului, oricum pentru unii pamantul este in continuare plat:rzb

Link spre comentariu

@mojnost

Așa greu domule cu average ?!..., considerați liniare caracteristicile de transfer 300B sau oricare alt tub ?.

Acum poate se vede mai bine o medie-ceva ia(curent anodic dinamic) din imaginea asta raportata la ia_0

RASPUNS-LAZAROIU.gif

dinamic media ia ar fi cam asta

RASPUNS-LAZAROIU-3.gif

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Domnul Vali, cu tot respectul, ăla nu-i etaj clasa A proiectat corect, sunt caracteristicile brute ale unei lămpi (orice tub evident e neliniar).

Etajele finale normale au și ceva reacție negativă menită să corecteze în anumită măsură  neliniaritațile etajului cu tub.

În toate intervențiile mele m-am referit la etaje finale corect proiectate unde nu există 64 și 52 ci cifre mult mai apropiate.

Altfel, putem să băgăm semnal redresat cum  zicea Merck sau putem supramodula la intrare ca să demonstrăm că rața-împunge.

Link spre comentariu

Domnule +_Florin_+ cu tot respectul greșești grosolan.

Iată de ce , dreapta asta de sarcină tine de foaia de catalog 300B WE

Reprezentarea respectă  specificațiile din foaia de catalog 300B WE

(Plate Voltage 350V , ia_0 60mA, Grid Voltage -74V, Peak A-F Signal Voltage 74V, Load Resistance 4000Ω)

300B-2.gif

Dacă nu vă satisface documentația 300B WE chiar vă rog să trasați dumneavoastră o dreaptă de sarcină astfel încât să corectați situația.

Pune domnule Florin cifrele alea mult mai apropiate de care faci vorbire pe documentația 300B WE ! , ce te oprește ?!, Nu se pot pune sau cum ?. Cifrele alea apropiate se pot pune doar din vorbe ! la dumneata.

(ai documentația aici https://frank.pocnet.net/sheets/084/3/300B.pdf)

In accepțiunea dumneata au greșit cei de la WE când au prezentat documentația asta Typical Oparating Conditions and Characteristics 300B ?!

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Cei de la WE n-au greșit, eu am spus cu totul altceva: 

Inegalitatea semialternanțelor (pozitive și negative) alias distorsiuni poate fi corectată/ameliorată aplicând etajului o reacție negativă. Așa n-ò să mai joace acul miliampermetrului în regim dinamic normal, semnal sinusoidal, clasa A.

Caracteristicile tubului nu se pot modifica, dar se poate modifica răspunsul etajului.

Editat de +_Florin_+
Link spre comentariu

Acum ma gandesc (offtopic cred):

Daca cei care indeletnicesc cu undele radio se numesc "radioamatori",
cei care fauresc si asculta scule audio se numesc "audioamatori"?
De ce oare "audiofilia" nu are corespondent "radiofilia" ?
Intrebare de novice. In ambele domenii.
LE: scuze , nu vreau raspuns! numai ca nu mai inteleg mai nimic din discutie.
Este vina lui @xdanx ca n-a avut ce face si a pus un miliampermetru in anodul lampii :)
xdax, muta-l in clasa C , sau mai sus !

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
La 06.01.2021 la 7:46, valderama a spus:

Altfel spus gogorița asta (ia_max + ia_min)/2= ia_0 = constant  Nu ține. Practic  Nu se poate obține o variație simetrică a curentului anodic raportată la ia_0  etaj final nud 300B. Numai un atac asimetric gc-300B poate conduce la o variație aproximativ simetrică a curentului anodic raportată la ia_0 . Forma de undă din atac trebuie să compenseze cumva caracteristicile neliniare  300B (de obicei acestă situație se corectează într-o măsură dată prin reacția negativă aplicată amplificatorului) .

@+_Florin_+vezi/citește ce stă scris în acest citat !!! .

"Justificarea" ta Florin a fost de mult fumată dacă știi sa citești.

Florine la un etaj final nud 300B atac sinus simetric gc ne-distorsionat (pentru putere nominală în sarcină) rămâne ia constat ?! poate ai un răspuns clar la o întrebare simplă !.

Poate vezi/citești cu atenție ! ce a scris/precizat WE în pdf.

(Zero Signal Plate Current !!! respectiv Maximum Signal Plate Current!!!, desigur specialiști  WE nu studiase după popa marius/der_doktor sau alții ca ei la acea dată)

citeste-300-B-2.gif

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Acum 27 minute, valderama a spus:

@+_Florin_+vezi/citește ce stă scris în acest citat !!! .

"Justificarea" ta Florin a fost de mult fumată dacă știi sa citești.

Florine la un etaj final nud 300B atac sinus simetric gc ne-distorsionat (pentru putere nominală în sarcină) rămâne ia constat ?! poate ai un răspuns clar la o întrebare simplă !.

La etaj final nud valoarea medie "Ia" evident că nu rămâne tocmai constantă, ea "joacă" puțin  datorită neliniarităților tubului. (În condițiile cu atac sinus simetric nedistorsionat).

Dar ăsta nu-i etaj clasa A corect proiectată, e doar.... un "nud". 

În accepțiunea mea trebuiesc corectate neliniaritățile (în măsura posibilului) prin reacție negativă (la atac asimetric nu m-am gândit, recunosc).

De aceea am susținut că la un class A corect proiectat n-ar trebui să apară mișcări ale acului (vizibile).

Link spre comentariu

Lasă-mă cu reacția negativă sau atacul asimetric, a fost "fumat" acest aspect (ți-am dat citat).

Răspunde clar și răspicat. Specialiști WE au editat un document greșit ?, mă refer în mod expres la precizarea lor prinsă în careu și însoțită de trei semne !

Ai acolo două situatii 62<74 respectiv 60<77 inegalități !!!

citeste-300-B-2.gif

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Acum 49 minute, Liviu.Mihaiu a spus:

Daca cei care indeletnicesc cu undele radio se numesc "radioamatori",
cei care fauresc si asculta scule audio se numesc "audioamatori"?
De ce oare "audiofilia" nu are corespondent "radiofilia" ?

E simplu. Cine vrea sa ajunga radioamator trebuie sa dea un examen de radiotehnica, cine vrea sa ajunga audioamator nu da niciun examen.

Link spre comentariu
Acum 10 minute, d2134 a spus:

E simplu. Cine vrea sa ajunga radioamator trebuie sa dea un examen de radiotehnica, cine vrea sa ajunga audioamator nu da niciun examen.

Cum sa nu !?! Trebuie sa aiba tot timpul la dispozitie o sticluta cu ulei de sarpe.

Link spre comentariu
Acum 8 minute, valderama a spus:

Lasă-mă cu reacția negativă sau atacul asimetric, a fost "fumat" acest aspect(ți-am dat citat).

Raspunde clar si rapicat specialiști WE au editat un document greșit,ma refer in mod expres la precizarea lor

Răspuns clar și răspicat:

Nu au redactat un document greșit. 

..............................

Dar (repet) pentru mine etajul final clasa A nu trebuie să fie nud ci "corectat".

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări