Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SE cu 300B

xdanx

Postări Recomandate

24 minutes ago, popa marius said:

O intrebare pentru cei ce critica  folosirea argintului

Eu nu am criticat folosirea argintului, insa mi se pare aiurea ca un amplificator care are trafuri de iesire bobinate cu argint  (inclusiv drossel-ul bobinat cu argint) sa aibe brum! Trafurile bobinate cu argint nu sunt ieftine, nu? Pai nu-i bataie de joc sa vinzi amplificator de mii de euro (sau poate si mai mult) care sa aiba brum? Inseamna ca aia de l-au produs se adreseaza prostilor sau surzilor, ca doar astia ar cumpara un amplificator cu brum. 

Tot la fel mi se pare bizar cum unii cumpara aparate SH functionale (care nu sunt din gama de varf) si care au zeci de ani si sunt neumblate in interior si altii care au amplificatoare Hi-End se duc cu ele la reparat (ca doctorul zice ca numai din astea repara). Logica ne spune ca alea Hi-End au fiabilitate -> 0. 

Editat de merck
Link spre comentariu
Acum 9 minute, Liviu.Mihaiu a spus:

@popa marius
poate coeficientul de dilatare termica?
Un traf bobinat cu argint nu zbarnaie la fel de repede si frumos functie de temperatura.
@popa marius, din ce vad tu ai ceva experienta in domeniul audio.
Pe tine rezistenta sarmei din bobinaj te-a preocupat cel mai mult?
Cu cumva inductanta sau capacitatea bobinei ? Ce avantaj aduce argintul sau aurul in acest caz?

Si platina e buna... I-ti imaginezi ce se intampla atunci cand miezul este atat de bun incat numarul de spire se reduce veriginos si in plus materialul din care este facut conductorul  are  alte caracteristici decat cele CuEm confectionat dupa anii 90'

Link spre comentariu
Vizitator viobio
Acum 19 ore, der_doktor a spus:

Pune unul de 470µF sa vezi ca nu se intampla nimic...deosebit. App de amplificatoarele astea cu 300B... Sunt pe piata sute, poate mii de versiuni, dar nu cred ca toate suna bine. Cand mi-a venit o pereche de 300B cu trafuri bobinate integral cu sarma de argint si am vazut cat de dezamagit era proprietarul parca imi parea rau de el.  Asta avea probleme cu brumul si nu era din sursa ci de la filamente. Alimentat in DC finala si 6SN7 tot in DC separat parca i-a luat cu mana.

Si app de 2,5K OT....cel mai bine se pupa 300B cu un traf de 4-5K, in lipsa merge si 3,5K . Pe 2,5K mie nu mi-a placut cum suna. Acum, na, depinde si de miez, sectiune...

Bubă tipica tuburilor 6SN7, 6SL7, 6H8C,6H9C, am modificat la peste 20 de amplificatoare și preuri circuitul de filamente, cum le faci în CC cum le ia cu mâna hummul. :rade:

Link spre comentariu
Vizitator viobio
Acum 9 ore, d2134 a spus:

Niciun radioamator, cu mintea la cap, nu foloseste sirma argintata si miez de fier in aceiasi bobina. Nu-i mai jigni!

Dar bobinele in aer pentru frecvențele de peste 3,5 Mhz... unde scurte, UUS, sute de Mhz? In special pe partea de putere a emițătoarelor. 

Acum 13 ore, DanM a spus:

Vis-a-vis de valoarea condensatorului..... din calcul rezulta valoarea MINIMA pentru indeplinirea conditiei, toate alte valori mai mari ca si capacitate vor avea impedanta mai mica decar Rk/10. Deci evident capacitati mult marite nu vor aduce imbbunatatirea raspunsului la frecvente joase.

Doar daca se pun capacitati mai mici decat cea rezultata din calcul va aparea o scadere a amplificarii la frecvente joase.

Se poate pune orice... chiar si 10000uF... dar, merita? de ce nu 200uF... sau 470uF... sau 100uF...

Dacă ai un traf de ieșire prost..... cu o valoare mare a acelui condensator îneci sunetul , dacă traful nu poate frecvențele joase..... mai rău îi faci. 

Link spre comentariu

Puritatea argintului folosit de Lundahl este maxima.......peste99%

@ Liviu.Mihaiu :Nu este folosita proprietatea argintului de a "merge "mai bine in RF , pt ca nu e nevoie .

Cu toate ca rezistenta electrica este mai mica cu 7% decat la cupru , nici aceasta nu are chiar asa mare importanta .

Transformatorul este o componenta mai "complicata " decat pare la prima vedere in care  mai multi parametrii influenteaza la sfarsit "soundul ".

Argintul are alta permeabilitate magnetica decat cuprul , si intrucat din amandoua se pune destul de mult in bobine ,influenteaza  .......

While copper wire transformers are the most common and can reproduce the natural sound of analogue music, it has been tested and proven that silver wire delivers more micro detail with a sense of a larger, deeper sound stage

Editat de Усилитель
Link spre comentariu
Acum 2 minute, viobio a spus:

Dar bobinele in aer pentru frecvențele de peste 3,5 Mhz... unde scurte, UUS, sute de Mhz? In special pe partea de putere a emițătoarelor. 

Tocmai asta am spus si eu: "niciun radiamator nu foloseste sirma argintata si fier in aceiasi bobina".

Bobinele de sute MHz nu au miez de fier iar cele care au miez de fier nu au sirma argintata. Asa e la radioamatori; poate la radiofili sa fie altfel...

Acum 2 minute, Усилитель a spus:

Argintul are alta permeabilitate magnetica decat cuprul

Chiar asa?

Link spre comentariu
Acum 9 minute, viobio a spus:

Dacă ai un traf de ieșire prost..... cu o valoare mare a acelui condensator îneci sunetul , dacă traful nu poate frecvențele joase..... mai rău îi faci. 

Corect. Dar nu m-am legat de trafo out, discutia am purtat-o strict la Ck si fmin... Dar asa e. Traful se va satura puternic la frecvente joase. De aia -i bine ca atat cat poate traful in jos sa fie folosit si in formula aia pentru valoarea Ck...

Link spre comentariu
19 minutes ago, d2134 said:

Chiar asa?

M-am exprimat gresit , dupa un site in engleza, unde se afirma asta .

Mai era diferenta de structura cristalina ,numar atomic etc,...

Totusi suna altfel......

( candva puneam prespan spalat de hartie , ramanea folia plastic pe tobe , suna dar nu ca pielea de caine...ironia sortii acum exista membrane plastic care suna mai bine....) 

susceptibility-kilogram-mole-elements-li

11144_2019_1670_Fig3_HTML.png

Apropo , un prieten are 2 brate Pickup Audiotehnica  AT1009 , noi noute , merita sa "cersesc "unul ? 

( merge cu aer....)

b.jpg

Editat de Усилитель
Link spre comentariu

Materialele nemagnetice/diamagnetice cum ar fi cuprul(Cu),aurul(Au),argintul(Ag) au permeabilitatea magnetica relativa mai mica decat unitatea (1) de aici rezulta o susceptibilitate magnetica mai mica decat zero (0),deci efectele campului magnetic asupra acestor materiale este absolut neglijabil,parerea mea!

Folosind sarma emailata din argint mai ales pentru secundare,castigam cateva procente 1%...3% la randamentul energetic al transformatorului.Eu am facut cateva  transformatoare de iesire cu secundare din Ag (nu cupru argintat) pentru amplificatoare de chitara de 50W...100W,chiar masurand comparativ pe Watt-metru intre doua transformatoare identice (Raa,sectiune,miez magnetic),diferenta de putere era de 2%...3%.Inductantele ramanand aceleasi intrucat valoarea inductantei este direct proportionala cu numarul de spire si permeabilitatea magnetica a miezului.Am gasit la cateva chituri de amplificatoare chinezesti transformnatoare de iesire fabricate in totalitate cu sarma emailata din aluminiu (Al),asa ca nimic nu ma mai mira!!!!!

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu
Acum 2 ore, Усилитель a spus:

In loc de 6SN7  merge si varianta novala ,destul de putin cunoscuta :   6CG7 

( pe Electols costa NOS  numai 15 euro....)

Eu sunt fan si E80CC........

Acum cateva zile mi-au venit 6SN7C de la Psvane. Foarte bune si seamana cu 300B. Am avut mai multe variante, dar cu astea am picat cel mai bine pe tensiunile din schema.

Apropo de schema postata de dl. Lazaroiu: cam multe modificari fata de schema initiala, condensator in plus pe semnal C1, alimentarea mica la 400v trebuie resistente inseriate care se fac resou, negativarea nu m-ar deranja. Mai cugetam...

20201231_132502.jpg

Link spre comentariu
9 minutes ago, xdanx said:

alimentarea mica la 400v trebuie resistente inseriate care se fac resou, negativarea nu m-ar deranja. Mai cugetam...

Pai ce tensiune de alimentare ai? (ca sa nu mai piarda cineva timp sa frunzareasca topicul) Ca sa schimbe @LMOlimpiu in simulare si sa iti spune ce iese cu tensiunea pe care o ai tu disponibila. 

P.S. Aici vad ca ai 440V:

Screenshot 2021-01-02 175534.jpg

Editat de merck
Link spre comentariu
30 minutes ago, xdanx said:

mi-au venit 6SN7C de la Psvane

Da, arata super,  clasic si elegant, culot alb, numai sa ai loc,pe carcasa  sa incapa, sticla mare necesita spatiu...... 

Mai era o regula :distanta intre 2 tuburi min grosimea unuia, la finale de 2x.....

Link spre comentariu
Acum 41 minute, xdanx a spus:

*****************************************************************************************

Apropo de schema postata de dl. Lazaroiu: cam multe modificari fata de schema initiala, condensator in plus pe semnal C1, alimentarea mica la 400v trebuie resistente inseriate care se fac resou, negativarea nu m-ar deranja. Mai cugetam...

Uite si o schema pentru +Ua=440V,fara resouri sau alte chestii incandescente.

Schema este excelenta si cand vei intelege ca schema abordata de tine este o mare prostie chiar daca imi vei spune ca este de la AN (mare branza!!!!!),repet,este o prostie!

Incearca ce ti-am dat eu proiectat EXACT pe tuburile tale si mai stam de vb.As vrea sa stiu cat este tensiunea la anodul lui 300B in gol si apoi cu tubul in soclu la 65mA,sunt tare curios sa vad cum se comporta redresorul tau!!

300B-GE 9W @LMO varianta 2.png

Link spre comentariu
Acum 11 ore, d2134 a spus:

Niciun radioamator, cu mintea la cap, nu foloseste sirma argintata si miez de fier in aceiasi bobina. Nu-i mai jigni!

@d2134, observ ca dumneata raspunzi in numele tuturor radioamatorilor din lumea asta. In schimb realizez ca nu ai auzit de Rdc la trafuri si impactul acesteia la reproducerea semnalelor audio de nivel mic. Nu te mai intreb cate trafuri de audiofrecventa ai construit sau masurat.

Pentru cine nu stie...folosirea unor materiale cu rezistivitate foarte mica, argintul fiind cel mai abordabil, la constructia bobinelor trafurilor audio, face ca rezistenta in DC (curent continuu) sa scada, iar pierderile prin caldura sa fie minime. Semnalele cu amplitudine mica sau foarte mica din semnalul audio vor aparea la iesirea trafului si chiar exista o diferenta sonica. Cine va avea ocazia sa testeze in paralel doua amplificatoare cu trafuri bobinate cu Cu si Ag o sa auda/masoare diferentele. Deocamdata multi vorbesc de pe net si foarte putini din experienta.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări