merck Postat Ianuarie 6, 2021 Partajează Postat Ianuarie 6, 2021 (editat) Ultrapath: Conventional SE: Dezavantaj Ultrapath: Una din rezolvari: sau alta: Dar daca sursa de alimentare are riplul foarte mic nu mai este nevoie de rezolvarea riplului adus prin condensator in catod. Editat Ianuarie 6, 2021 de merck Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 6, 2021 Partajează Postat Ianuarie 6, 2021 Virgile, in poza asta ai uitat condensatorul de bypass din catod si, cred ca stiu mai multe despre utrapath decat tine, asa ca stai bland... Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 7, 2021 Partajează Postat Ianuarie 7, 2021 (editat) Dacă se poate alege între aceste circuite de conexiune catod încălzire directă ce alegem/alegeți/preferăm/preferați ? Avantaje/dezavantaje ?, circuite proprii/improprii ? etc Cam asta am postat eu acum circa 10 ani pe acest forum Editat Ianuarie 7, 2021 de Vizitator Link spre comentariu
xdanx Postat Ianuarie 7, 2021 Autor Partajează Postat Ianuarie 7, 2021 Dupa lungi discutii am ajuns la urmatoarea concluzie. Schema de la Audio Note dupa care m-am inspirat are traf de iesire de 2.5k si nu 3.5k cum este al meu si de aia nu pic pe niciun PSF sau este foarte greu din tabelul de la WE. Trebuie sa pun lampa 300B pe Utracer, sa i se traseze curba, diagrama etc, dupa care simulata schema respectiva cu traf de ieire 3.5k si cu curbele corecte ale lampii se poate alege si scoate un PSF corect de functionare. Cu toate ca : am trecut prin zeci de PSf-uri si nu am vazut nicio diferenta notabila la sunet, in plus am vazut ca orice PSF as alege sub 3% distorsiuni mai greu sa gasesc fara reactie. Pe semne ca suna bine la orice consum. De asta am adaugat si reactie negativa de 3 si de 6db atenuare si cu posibilitatea de scoatere, bineinteles. Va tin la curent Acum 15 ore, popa marius a spus: Poti utiliza aceasta formula Ck=1/6,28*Rk*Fmin unde uzual Fmin=5Hz NU prea am ajuns la o concluzie cu formula. La Rk =880 ohm rezultatul este 700....700 ce? Link spre comentariu
DanM Postat Ianuarie 7, 2021 Partajează Postat Ianuarie 7, 2021 (editat) @xdanx... contanta de timp a unui circuit rc este 2*PI*R*C ea reprezinta perioada asa numitei frecvente de taiere, Ft=1/(2*PI*R*C) valorile sunt in unitatile din S.I. respectiv farazi si ohmi daca frecventa se da in hertzi. Acum... nu inteleg de ce ti-au rezultat asa valori mari, ar fi trebuit sa iesi la ceva * 10^-6, adica uF... dar... eu as face alt calcul: Xc=2*PI*f*C pentru capacitatea din catod, se poate considera ca la frecventa minima, frecventa de taiere, Xc<=10Rk deci 1/(2*PI*f*c)=10*Rk de unde se deduce c=(1/(10*Rk))/(2*PI*f) incearca asa... probabil ca cu putin exercitiu matematic s-ar putea demonstra ca ce ti-a scris dl. PopaMarius este echivalent cu ce am scris eu... Editat Ianuarie 7, 2021 de DanM Link spre comentariu
DanM Postat Ianuarie 7, 2021 Partajează Postat Ianuarie 7, 2021 sau incearca grafic cu asta... http://bmamps.com/CapCal.html Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Ianuarie 7, 2021 Partajează Postat Ianuarie 7, 2021 Eu știam o "dumă" audiofilă conform căreia reactanța capacitivă a condensatorului (la cea mai joasă frecvență) trebuie să fie de 10 ori mai mică decât valoarea rezistenței din catod. (pe care o decuplează). Xc = 1/ 2 x pi x f x C este formula reactanței capacitive. Dacă iei valori prea mici pentru frecvența minimă (gen 5 Hz) ies valori monstruoase pentru C. Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 7, 2021 Partajează Postat Ianuarie 7, 2021 Acum 9 minute, +_Florin_+ a spus: Eu știam o "dumă" audiofilă conform căreia reactanța capacitivă a condensatorului (la cea mai joasă frecvență) trebuie să fie de 10 ori mai mică decât valoarea rezistenței din catod. (pe care o decuplează). Xc = 1/ 2 x pi x f x C este formula reactanței capacitive. Dacă iei valori prea mici pentru frecvența minimă (gen 5 Hz) ies valori monstruoase pentru C. Daca f=5hz si R=880 ohm rezulta aprox 38uF iar reactanta capacitiva ar fi 880 ohm de acea acest lucru nu este doar o "duma", personal as alege 150-180uF Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Ianuarie 7, 2021 Partajează Postat Ianuarie 7, 2021 Acum 23 minute, popa marius a spus: Daca f=5hz si R=880 ohm rezulta aprox 38uF iar reactanta capacitiva ar fi 880 ohm de acea acest lucru nu este doar o "duma", personal as alege 150-180uF Ai dreptate, făcusem un calcul mental la repezeală și am greșit (mi-a ieșit o valoare prea mare pentru C. Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 7, 2021 Partajează Postat Ianuarie 7, 2021 Acum 58 minute, +_Florin_+ a spus: Ai dreptate, făcusem un calcul mental la repezeală și am greșit (mi-a ieșit o valoare prea mare pentru C. Se poate verifica rapid daca valoarea condensatorului este corecta masurand tensiunea de iesire a preamplificatorului sau amplificatorului la 20 Hz dubland provizoriu cu un alt condensator de aceiasi valore pe cel existent si daca amplificarea nu creste inseamna ca acesta este corect ales Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Ianuarie 7, 2021 Partajează Postat Ianuarie 7, 2021 Acum 22 minute, popa marius a spus: Se poate verifica rapid daca valoarea condensatorului este corecta masurand tensiunea de iesire a preamplificatorului sau amplificatorului la 20 Hz dubland provizoriu cu un alt condensator de aceiasi valore pe cel existent si daca amplificarea nu creste inseamna ca acesta este corect ales Corect, se poate verifica și așa. Dar am refăcut calculele conform ideii că reactanța capacitivă trebuie să fie de 10 ori mai mică decât valoarea rezistenței din catod. Deci în catod avem 880 ohm iar reactanța capacitivă necesară ar fi în jur de 88 ohm. Uite ce mi-a ieșit: Link spre comentariu
xdanx Postat Ianuarie 7, 2021 Autor Partajează Postat Ianuarie 7, 2021 eu am pus 220uF cu 1uF PP in paralel Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Ianuarie 7, 2021 Partajează Postat Ianuarie 7, 2021 Merge și 220uF, nu trebuie neapărat să luăm că referință frecvența de 5 Hz (prea mică după părerea mea). De la 10 ... 15 Hz în sus îndeplinește condiția și condensatorul de 220uF. Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 7, 2021 Partajează Postat Ianuarie 7, 2021 Pune unul de 470µF sa vezi ca nu se intampla nimic...deosebit. App de amplificatoarele astea cu 300B... Sunt pe piata sute, poate mii de versiuni, dar nu cred ca toate suna bine. Cand mi-a venit o pereche de 300B cu trafuri bobinate integral cu sarma de argint si am vazut cat de dezamagit era proprietarul parca imi parea rau de el. Asta avea probleme cu brumul si nu era din sursa ci de la filamente. Alimentat in DC finala si 6SN7 tot in DC separat parca i-a luat cu mana. Si app de 2,5K OT....cel mai bine se pupa 300B cu un traf de 4-5K, in lipsa merge si 3,5K . Pe 2,5K mie nu mi-a placut cum suna. Acum, na, depinde si de miez, sectiune... Link spre comentariu
sesebe Postat Ianuarie 7, 2021 Partajează Postat Ianuarie 7, 2021 (editat) Vorbesti de un traf bobinat cu argint de parca e Dumnezeu pe pamint ..........si mai spui ca nu esti audiofil. Editat Ianuarie 7, 2021 de sesebe Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum