Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SE cu 300B

xdanx

Postări Recomandate

Acum 15 minute, merck a spus:

Lasa bre ca nici el nu stie cei cu acel condensator desi chiar el a scris de Ultrapath :57. Am pus de pe net mai sus ce si cum este cu acel condensator si era si pe pagina precedenta, dar ... degeaba. El si @+_Florin_+  sustin in continuare  ca avantaj exact dezavantajul pe care il aduce acel condensator: aduce riplu in catod. :)

@Liviu.Mihaiu cand am adus eu in discutie ULTRAPATH_ul nici nu existai (clona) pe forum

https://www.elforum.info/topic/125640-set-a3-by-jelliano/

si aici: https://www.elforum.info/topic/125640-set-a3-by-jelliano/?do=findComment&comment=1544847

sau aici:

Ultrapath-Lynn-Olson-001.jpg

Link spre comentariu
9 minutes ago, Liviu.Mihaiu said:

Si daca sunt defazate 180 +/-  1..60 grade aleator ? Cam ce 'aude' prin anod ?
Ce ne facem? Cum vibreaza electronii prin tubul ala ?

Esti purist? Nu se poate anula complet pentru ca:

Tube distortion and transformer imperfection and various phase shifts caused by RCL elements may add some residuals.

dar grosul dispare. 

Link spre comentariu
Acum 17 minute, merck a spus:

Daca ai fi citit ce am pus (de pe net) pe pagina precedenta, nu te-ai mai fi facut de ras. 

Daca nu-ti place cum am tradus  ... pun in engleza:

...................

Prietene, eu cred că tu te faci de râs încercând să dai lecții tuturor pozând intr-un "guru", deși cam toată lumea de pe aici și-a dat seama că n-ai făcut în viața ta un amplificator pe lămpi (apropo, ai avut ocazia să ții vreodată o lampă în mână?) :rade:

Toate "contrele" și "experiența" ta se bazează doar pe scrieri de pe marele net  și pe ceea ce crezi tu că ar fi, privind la realizările și experiențele altora.

Hai, bagă clonele în actiune, ca să mă contrezi ! :d. ..... poate vor să mă citeze, întrebându-mă una-alta?

................

Eu am spus foarte clar că nu există soluții "ideale" în electronica audio, toate sunt un compromis între avantajele/dezavantajele pe care le au. 

Link spre comentariu

@der_doktor
Da domnule, ai dreptate.
Mereu vad ca vrei sa ai.
Am voie sa spun ca eu cred ca cei care au conceput astfel de limitare pentru riplul sursei
au studiat problema numai pentru cazul fara semnal pe grila ?
In mod dinamic al tubului, este greu de stabilit ce face inventia asta.
Eventual un condensator variabil acolo (nu neaparat ala din Gloria (nu canta) )
Poate mergea un secundar de traf inseriat cu catodul, si cu primarul care sa preia ceva din riplul sursei.
Dar asa, condesator din anodica legat in resistor din catod peste care mai exista deja un condesator...
O mare varza ... armonioasa.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
4 minutes ago, der_doktor said:

De fapt fiecare topic se transforma in ..bodega, scandal si asa se duce pofta de a mai posta ceva.

Esti singurul care promovezi scandalul aici. Asa vad eu.
Uitat-te ce ai facut de ceva pagini. Jigniri si comentarii offtopic.
De ce faci asta ?
Nu vezi ca nu-ti raspunde nimeni la tentativele de scandal ?

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Nu am nici un interes in a provoca scandal. Scriu pe aici doar  in ideea de a se intelege corect lucrurile. Nu pot sa tac cand observ ca unul ca  @valderama viseaza ca un SE are consum variabil, functie de semnal, lucru care e  total fals. La fel cand vad ''experti'' in a sustine idei ''de pe net'' si ei n-au vazut sau reparat vreodata vreun amplificator. Genul de oameni care si-ar ''opera'' bunica acasa, deoarece ei sunt mai bine informati de google decat oricare chirurg. 

Link spre comentariu
41 minutes ago, +_Florin_+ said:

Prietene, eu cred că tu te faci de râs încercând să dai lecții tuturor pozând intr-un "guru",

Cat timp pun citate => nu eu sunt autorul! Deci cum pot sa fiu guru cu marfa altuia???:scarpin

Insa pe tine (si pe altii de aici) te deranjeaza ca te combat cu citate (sau cu o simulare) ! :57

Editat de merck
Link spre comentariu

Domnilor in cazul schemei mele care e postata de multe ori pe aici: exista vreo metoda sau calcul de alegere a valorii condensatorului din catodul lui 300B, cel in paralel cu rezistenta de 880ohm sa zicem. Am vazut valori incepand de la 47uF pana la 680uF.

Link spre comentariu
3 hours ago, der_doktor said:

Condensatorul ala NU este pus acolo pentru filtrare. E legat in catodul lampii. El introduce in catod o fractiune din riplul de pe alimentare, riplu care va anula pe cel din anod. Jack Eliano, de la ElectraPrint, US , a implementat asta. Un filtraj se leaga de obicei la masa sursei.

Daca asta ai inteles tu din ULTRAPATH ... 

Nu-i tarziu totusi sa aflii si adevarul:

The ULTRAPATH topology is captivating because as Jack Elliano explains, the power signal path is very short and consist of only 3 elements, the tube, the high-quality capacitor C and the transformer. The path through the ground into power supply is eliminated. This is very appealing. Is there a downside? I heard reports that ULTRAPATH is very demanding to power supply ripple. PSPICE simulation reveals that indeed, AC noise coming from the power supply is a challenge for ULTRAPATH.

Condensatorul ala realizeaza ce am pus in albastru! Asta este principalul beneficiu! Adica:

the power signal path is very short and consist of only 3 elements, the tube, the high-quality capacitor C and the transformer.

downside-ul (dezavantajul) este: 

I heard reports that ULTRAPATH is very demanding to power supply ripple. PSPICE simulation reveals that indeed, AC noise coming from the power supply is a challenge for ULTRAPATH.

Dar se rezolva si cu riplul pe care il injecteaza in catod. Dar sa sustii ca beneficiul ULTRAPATH-ului este ca aduce riplul in catod ...:57. Tu citesti (si esti sigur ca intelegi) materialele pe care le pui aici pe forum?

Ai pus un link:

http://www.dmitrynizh.com/randall2.htm

si acolo scrie clar:

5.   Ultrapath connection and hum

Since Randall2 employs Ultrapath coupling to the power supply, it is fairly sensitive, according to SPICE, to ripple in power supply, see [2]. This is not a problem in Randall2 schematic because its power supply is designed with very low hum in mind. According to measurements, Randall2 produces not more than 1.5mV of hum on the output. However, if you're converting an existing SET to Ultrapath connection, and it hums noticeably at 2 * AC frequency (120 Hz in USA), and it is not a filament-induced hum (which could be determined by instantaneous disconnect of filament transformer), I suggest to get a better supply or try cancellation techniques mentioned in [2].

Editat de merck
Link spre comentariu
Acum 13 minute, xdanx a spus:

Domnilor in cazul schemei mele care e postata de multe ori pe aici: exista vreo metoda sau calcul de alegere a valorii condensatorului din catodul lui 300B, cel in paralel cu rezistenta de 880ohm sa zicem. Am vazut valori incepand de la 47uF pana la 680uF.

Poti utiliza aceasta formula Ck=1/6,28*Rk*Fmin unde uzual Fmin=5Hz

Link spre comentariu
Acum 2 ore, Liviu.Mihaiu a spus:

Chiar ma gandeam acum ca acel C care aduce riplul sursei in catod trebuie sa fie unul variabil.
Variabil in functie de volum semnalului de atac (asta in caz ca curentul nu este constant prin catod :) )
Cred ca si functie de frecventa semnalului din grila. Da' nu sunt sigur.

Faceti o mica confuzie: riplul exista permanent in circuitul anodic si cu semnal si fara semnal si in functie de frecventa retelei altenative (50Hz-60Hz) si tipul de redresare,riplul poate sa fie de 100Hz sau 120Hz.Daca in repaus zgomotul de riplu se poate auzi,lucru foarte grav de data asta,sau poate fi pus in evidenta  numai cu un osciloscop,el este acolo permanent.Cand riplul este "amestecat" cu semnalul si acest complex este injectat pe grila de comanda,insa  in catod este injectat numai "semnalul" de riplu cu faza schimbata,la anod vom gasi numai semnalul,iar remarca dv. cu acel condensator variabil nu mi se pare de bun augur,ca sa nu spun altfel!:84    

P.S faceti aceasta proba practic pe un montaj de proba si o sa va convingeti de realitate,va asigur ca eu am verificat asta exact din momentul cand am gasit schema intr-o carte veche dupa cum am spus mai sus.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

ma merkule, tu vrei sa vorbim de femei dar tu esti Virgil..las-o in puii mei ca nu tine... Nici macar nu te intreb daca ai osciloscop sau daca ai tinut vreodata in mana un 300B, ca alte lampi mai scumpe nici gand. Du-te la Bodega, ca tu esti dezchizatorul de topicuri de scandal, si lasa-ne...

Link spre comentariu

Acum 2 ore, merck a spus:

Daca asta ai inteles tu din ULTRAPATH ... 

Nu-i tarziu totusi sa aflii si adevarul:

Condensatorul ala realizeaza ce am pus in albastru! Asta este principalul beneficiu! Adica:

downside-ul (dezavantajul) este: 

Dar se rezolva si cu riplul pe care il injecteaza in catod. Dar sa sustii ca beneficiul ULTRAPATH-ului este ca aduce riplul in catod ...:57. Tu citesti (si esti sigur ca intelegi) materialele pe care le pui aici pe forum?

Ai pus un link:

http://www.dmitrynizh.com/randall2.htm

si acolo scrie clar:

Cred ca @der_doktor vroia sa se refere la asta...

Aikido%20Stereo%20Noval%20Rev%20E%20Schematic.png

Adica la grupul C6+R10 care exact asta face(injectie de riplu din B+ in calea de semnal pe o intrare cu faza inversata), dar putin diferit... de ultrapath.

A!... sursa... ca de pe scribd nu am cont sa descarc documentul de la Aikido...

https://tubecad.com/2018/03/blog0415.htm

Editat de DanM
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări