Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SE cu 300B

xdanx

Postări Recomandate

7 minutes ago, der_doktor said:

@merck alias @Liviu.Mihaiu reciteste aici https://www.elforum.info/topic/135823-se-cu-300b/?do=findComment&comment=1952498 poate realizezi ca te-ai incurcat in clone.

Gresesti.
Accepti ca poti avea si calitatea asta ?
Nu prea cred. Din mai toate interventiile rezulta ca te cam crezi unul dintre buricurile (sau buricele ?) pamantului.
Mai calm domnule. Mai calm.
Iar esti offtopic.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Acum 1 oră, +_Florin_+ a spus:

Într-adevăr 300B e mai "neliniar"  la caracteristici dar sunt  alte tuburi ceva mai "liniare" cum ar fi EL 34.

Eu, în afirmațiile mele, m-am referit la un etaj final clasa A corect proiectat/executat unde A = B (în fine, A e cât mai aproape de B). Dacă tubul e mai "nărăvaș" (a se citi neliniar) i se aplică o corecție prin reacție negativă, ca să-l aducem pe A căt mai aproape de B.

Eu pun ca exemplu pe bătrânul EL 34, care chiar și fără corecții prin reacție negativă pare a îndeplini condiția A = B. Cel puțin la prima vedere, pe grafic (la 300B neliniaritatea se observă destul de clar).

Scuze pentru calitatea "dreptei de sarcină", a fost desenată cu degetul pe telefon).

Este relativ simetric semnalul la anod,daca comparam ariile celor doua triunghiri ale puteri nu prea par a fi egale,insa asta se poate rezolva in practica cu o NFB bine gandita.Cred ca 300B este mult mai liniara comparativ cu EL34,in plus un etaj final cu 300B chiar la un THD mic are un spectru armonic in care armonicile pare au pondere mai mare comparativ cu spectrul armonic al unei pentode in configuratie SE.

EL34 pentoda load line.png

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu
Acum 12 minute, Liviu.Mihaiu a spus:

Dar semnalul este introdus printr-un condensator. Si intra in catod defazat fata de 'antifaza' din anod.
Eu zic ca mai rau face. Sau putea sa continuie cu circuite RC pina ajungea la ideal.
Intradevar, o idee interesanta.
Este ceva recent sau vine din istoria amplificatoarelor cu tuburi ?

Ar fi interesant de notat  cât de "mare/important" e defazajul la 50 / 100 Hz având în vedere valoarea condensatorului cu pricina și impedanța circuitului pe care acesta debiteaza riplul. Apoi, mai interesant ar fi de știut care ar fi efectul în anod, luând în calcul amplificarea tubului atacat în catod cu "riplul" respectiv. 

Apoi tragem concluzii (apropo de cât de eficientă e metoda).

Văd că ai tras deja concluzii (mai rău face). .... ai facut ceva calcule ? ... aștept să mă luminez  ...

Link spre comentariu
9 minutes ago, +_Florin_+ said:

Văd că ai tras deja concluzii (mai rău face). .... ai facut ceva calcule ? ... aștept să mă luminez  ...

Nu am experienta in asa ceva. Dar ma intereseaza subiectul.
Totusi, sa aduci riplul sursei de alimentare printr-un condensator in catodul unui tub ca sa presupui apoi ca se va anula in anod dotorita antifazei...
Interesanta idee. Asta am recunoscut.

Link spre comentariu
Acum 1 oră, der_doktor a spus:

Condensatorul ala NU este pus acolo pentru filtrare. E legat in catodul lampii. El introduce in catod o fractiune din riplul de pe alimentare, riplu care va anula pe cel din anod. Jack Eliano, de la ElectraPrint, US , a implementat asta. Un filtraj se leaga de obicei la masa sursei.

Nu am spus ca face filtrare ci "un fel de filtrare". 

Filtrarea este făcută pt a reduce în final prezenta bruiaj ului rețelei în difuzor și acel condesator asta încearcă sa facă.

In fine, mi-am asumat sa primesc critici la explicația data. 

Face reacție negativa în catod pt zgomotul prezent pe alimentarea anodului. 

Editat de sesebe
Link spre comentariu
Acum 12 minute, sesebe a spus:

introduce in catod o fractiune din riplul de pe alimentare, riplu care va anula pe cel din anod

Intreb, daca riplul din alimentare este in faza cu cel din anod, ce se intimpla?

Da, vad ca si Liviu.Mihaiu e nedumerit...

Link spre comentariu
Acum 7 minute, sesebe a spus:

Filtrarea este făcută pt a reduce în final prezenta bruiaj ului rețelei în difuzor și acel condesator asta încearcă sa facă.

cauta pe net ULTRAPATH Eliano. Sau uite ceva aici http://www.tubecad.com/april99/page2.html

Link spre comentariu
Acum 25 minute, sesebe a spus:

Am facut un desen sugestiv ca sa arat mai limpede cum functineaza acea retea de eliminare a riplului existent inevitabil  pe bara de alimentare cu +Uanod.Aceasta gaselnita nu este nici pe departe o chestie noua,eu am gasit exact asa ceva intr-o carte din 1949 si chiar acolo am gasit si altceva mult mai interesant referitor la eliminarea riplului,insa aceasta  nu face obiectul dicutiilor npastre de aici.

P.S desenul este exemplificat pentru schema cu 300B din discutie,iar valoare condensatorului C1=30uF trebuie foarte bine aleasa/calculata iar condensatorul de foarte buna calitate.

ELIMINARE RIPLU IN ETAJUL FINAL.png

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu
1 hour ago, +_Florin_+ said:

Este o încercare de ameliorare (măcar parțială) a riplului prin introducerea acestuia pe catod (semnalul pe anod e e în antifază).

Într-adevăr, o soluție ingenioasă.

Daca ai fi citit ce am pus (de pe net) pe pagina precedenta, nu te-ai mai fi facut de ras. 

Daca nu-ti place cum am tradus  ... pun in engleza:

The ULTRAPATH topology is captivating because as Jack Elliano explains, the power signal path is very short and consist of only 3 elements, the tube, the high-quality capacitor C and the transformer. The path through the ground into power supply is eliminated. This is very appealing. Is there a downside? I I heard reports that ULTRAPATH is very demanding to power supply ripple. PSPICE simulation reveals that indeed, AC noise coming from the power supply is a challenge for ULTRAPATH.ULTRAPATH, in some sense, injects way too much signal. Most of it needs be removed. 

Intodeauna un lucru bun vine si cu un lucru rau la pachet. Deci condensatorul de 30uF micsoreaza calea de semnal (o chestie bestiala) dar vine la pachet si cu injectarea riplului de pe alimentare in catod. Si se pare ca nu-i chiar asa usor sa fie anulat pentru ca:

Tube distortion and transformer imperfection and various phase shifts caused by RCL elements may add some residuals.

Schema pusa de @xdanx contine si solutia: adaugarea unui condensator in catodul finalei. Insa vine si el cu ceva nasol la pachet: condensatorul din catodul lui 300B  se alege in functie de μ-ul tubului si cand schimbi tubul ... trebuie iar schimbata valoarea condensatorului. Relatie de calcul ar fi Ccatod=μ*30uF pentru schema.

Ultrapath nu se recomanda pentru tuburi cu μ mare. 

Link spre comentariu
Acum 6 minute, Liviu.Mihaiu a spus:

@+_Florin_+
Chiar daca defazajul nu este foarte mare, ce ar spune un audiofil cand afla ca prin acel tub trec 50,100,150 ... Hz
mixati cu diferite defazaje ?

Ei, na! :rade:  tu vrei și cu ... .. ... și cu sufletu-n Rai! ... soluție absolut ideală și infailibilă  nu există. Nici în electronică /audiofilie, nici în viața de zi cu zi.

Dar putem încerca să ne apropiem cât mai mult de "ideal".

Acum 48 minute, LMOlimpiu a spus:

Este relativ simetric semnalul la anod,daca comparam ariile celor doua triunghiri ale puteri nu prea par a fi egale,insa asta se poate rezolva in practica cu o NFB bine gandita.Cred ca 300B este mult mai liniara comparativ cu EL34,in plus un etaj final cu 300B chiar la un THD mic are un spectru armonic in care armonicile pare au pondere mai mare comparativ cu spectrul armonic al unei pentode in configuratie SE.

EL34 pentoda load line.png

Da, nu contest avantajele triodei față de pentodă, cel puțin în privința spectrului armonic.

Eu am i-am dat un răspuns d-lui Vali, apropo de "simetria" dreptei de sarcină a unor tuburi privind la graficele caracteristicilor acestora.

Link spre comentariu
30 minutes ago, sesebe said:

Lasa bre ca nici el nu stie cei cu acel condensator desi chiar el a scris de Ultrapath :57. Am pus de pe net mai sus ce si cum este cu acel condensator si era si pe pagina precedenta, dar ... degeaba. El si @+_Florin_+  sustin in continuare  ca avantaj exact dezavantajul pe care il aduce acel condensator: aduce riplu in catod. :)

Editat de merck
Link spre comentariu
9 minutes ago, LMOlimpiu said:

iar valoare condensatorului C1=30uF trebuie foarte bine aleasa/calculata iar condensatorul de foarte buna calitate.

Chiar ma gandeam acum ca acel C care aduce riplul sursei in catod trebuie sa fie unul variabil.
Variabil in functie de volum semnalului de atac (asta in caz ca curentul nu este constant prin catod :) )
Cred ca si functie de frecventa semnalului din grila. Da' nu sunt sigur.

Link spre comentariu
1 hour ago, Liviu.Mihaiu said:

Dar semnalul este introdus printr-un condensator. Si intra in catod defazat fata de 'antifaza' din anod.
Eu zic ca mai rau face. Sau putea sa continuie cu circuite RC pina ajungea la ideal.
Intradevar, o idee interesanta.
Este ceva recent sau vine din istoria amplificatoarelor cu tuburi ?

Daca sunt in antifaza (defazaj = 180 de grade) si le aduni obtii ... 0. Se anuleaza. Daca sunt in faza .. obtii un semnal cu amplitudine dubla si fiind vorba de riplu .... sigur nu vrei asta :57. Deci e bine sa fie in antifaza.

Link spre comentariu
6 minutes ago, merck said:

Daca sunt in antifaza (defazaj = 180 de grade) si le aduni obtii ... 0. Se anuleaza. Daca sunt in faza ..

Si daca sunt defazate 180 +/-  1..60 grade aleator ? Cam ce 'aude' prin anod ?
Ce ne facem? Cum vibreaza electronii prin tubul ala ?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări