merck Postat Ianuarie 6, 2021 Partajează Postat Ianuarie 6, 2021 2 minutes ago, xdanx said: Alta idee acum. O sa iau in calcul, de fapt l-am luat si anume o reactie negativa de 0-3-6 db. Aveam un comutator care era liber. Parerile sunt impartite, unii sunt pro iar alti sunt contra reactiei negative. Sa fie acolo Reactia negativa micsoreaza distorsiunile dar ... cica nu-i audiofila. Link spre comentariu
xdanx Postat Ianuarie 6, 2021 Autor Partajează Postat Ianuarie 6, 2021 Asa este, mi s-a tinut teorie. De asta o sa am posibilitatea s-o scot Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Ianuarie 6, 2021 Partajează Postat Ianuarie 6, 2021 Acum 13 minute, merck a spus: Reactia negativa micsoreaza distorsiunile dar ... cica nu-i audiofila. Dumă! Ce este mai plăcut urechii? Un sunet cu THD 1,5% sau unu cu THD 5%? Dacă vorbim și de IMD...... Acum 13 minute, merck a spus: Reactia negativa micsoreaza distorsiunile dar ... cica nu-i audiofila. Dumă! Ce este mai plăcut urechii? Un sunet cu THD 1,5% sau unu cu THD 5%? Dacă vorbim și de IMD...... Link spre comentariu
xdanx Postat Ianuarie 6, 2021 Autor Partajează Postat Ianuarie 6, 2021 Cica acel THD de pana in 3% (5%e cam mult) e muzica nu zgomot sau sub forma unui fel de zgomot Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 6, 2021 Partajează Postat Ianuarie 6, 2021 Amplificatorul facut de mine cu 300b are PSF-ul identic cu din documentatia WE postata de @LMOlimpiuadica Ua-k=400v si Ia=64mA Za=5200 Ohm , sub 8w curentul de bias masurat este absolut constant si nu are nicio bazaconie de atac asimetric iar reactia negativa este doar locala prin nedecuplarea catodului tubului din intrarea amplificatorului, acestea sunt datele prezentate in topicul postat Este finalizat si acest amplificator si nu degeaba tubul 300b este atat de apreciat in plus exista o singura reactie negativa locala deci RNG este ZERO si pe scurt cateva masuratori - Tensiunea de intrare 500mV pentru P out=8w -Banda de frecventa 12Hz/-1dB si 61Khz/-1dB -THD 1%-6w 1,1%-7w 1,8%-8w -Oscilograma este la 10Khz Link spre comentariu
THOMAS Postat Ianuarie 6, 2021 Partajează Postat Ianuarie 6, 2021 (editat) Pentru incepatori aveti aici un articol extrem de interesant si explicat in amanunt ce si cum se intampla intr-o trioda,cititi cu atentie,articolul este adresat absolut incepatorilor fiind chiar focalizat pe initierea in acest domeniu al tuburilor electronice,merita salvat si studiat! https://www.elettroamici.org/en/triodi-elettronici/ Ce a obtinut colegul @popa marius este cam tot ce se poate obtine de la un 300B ,din acest motiv i-am "reprosat" mai devreme colegului @xdanx ca trebuia sa se documenteze mai temeinic inainte de a investi intr-un astfel de proiect foarte costisitor de altfel! Editat Ianuarie 6, 2021 de LMOlimpiu Link spre comentariu
franzm Postat Ianuarie 6, 2021 Partajează Postat Ianuarie 6, 2021 Acum 1 oră, popa marius a spus: ... nu are nicio bazaconie de atac asimetric ... Nu cunosc schema realizata de dvs, dar atacul asimetric poate rezulta din asimetria etajului de atac. Ati masurat cumva si distorsiunile etajului de atac? Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 6, 2021 Partajează Postat Ianuarie 6, 2021 Acum 7 minute, franzm a spus: Nu cunosc schema realizata de dvs, dar atacul asimetric poate rezulta din asimetria etajului de atac. Ati masurat cumva si distorsiunile etajului de atac? Am proiectat in intregime amplificatorul, fiecare etaj a fost masurat separat inante de asamblarea lor iar driverul cu tub 4p1l poate ataca usor si pe o sarcina mai mica decat a rezistentei de grila a lui 300b cu distorsiuni foarte mici, iata schema Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Ianuarie 6, 2021 Partajează Postat Ianuarie 6, 2021 (editat) Acum 9 ore, valderama a spus: ................. Altfel spus gogorița asta (ia_max + ia_min)/2= ia_0 = constant Nu ține. Practic Nu se poate obține o variație simetrică a curentului anodic raportată la ia_0 etaj final nud 300B. .................. Anumiți antevorbitori au plecat de la o premiză falsă și anume dinamic au considerat o variație simetrică a curentului anodic în jurul ia_0 etaj final nud. Să ne indice tubul cu caracteristici liniare !!!. Într-adevăr 300B e mai "neliniar" la caracteristici dar sunt alte tuburi ceva mai "liniare" cum ar fi EL 34. Eu, în afirmațiile mele, m-am referit la un etaj final clasa A corect proiectat/executat unde A = B (în fine, A e cât mai aproape de B). Dacă tubul e mai "nărăvaș" (a se citi neliniar) i se aplică o corecție prin reacție negativă, ca să-l aducem pe A căt mai aproape de B. Eu pun ca exemplu pe bătrânul EL 34, care chiar și fără corecții prin reacție negativă pare a îndeplini condiția A = B. Cel puțin la prima vedere, pe grafic (la 300B neliniaritatea se observă destul de clar). Scuze pentru calitatea "dreptei de sarcină", a fost desenată cu degetul pe telefon). Editat Ianuarie 6, 2021 de +_Florin_+ Link spre comentariu
franzm Postat Ianuarie 6, 2021 Partajează Postat Ianuarie 6, 2021 Acum 19 minute, +_Florin_+ a spus: Dacă tubul e mai "nărăvaș" (a se citi neliniar) i se aplică o corecție prin reacție negativă, ca să-l aducem pe A căt mai aproape de B. Reactia negativa modifica excitatia dar nu schimba caracteristica tubului. Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Ianuarie 6, 2021 Partajează Postat Ianuarie 6, 2021 Acum 4 minute, franzm a spus: Reactia negativa modifica excitatia dar nu schimba caracteristica tubului. Nu schimbă caracteristica tubului, dar îmbunătățește fidelitatea etajului final (în tot ansamblul său), corectând neliniaritățile tubului. Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 6, 2021 Partajează Postat Ianuarie 6, 2021 Acum 13 ore, Mircea a spus: @sesebea zis "un fel de filtrare", caci filtreaza (impiedica) componenta continua sa se plimbe prin traf. Deci, nu e chiar gresit ce a zis. Condensatorul ala NU este pus acolo pentru filtrare. E legat in catodul lampii. El introduce in catod o fractiune din riplul de pe alimentare, riplu care va anula pe cel din anod. Jack Eliano, de la ElectraPrint, US , a implementat asta. Un filtraj se leaga de obicei la masa sursei. Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Ianuarie 6, 2021 Partajează Postat Ianuarie 6, 2021 (editat) Acum 12 minute, der_doktor a spus: Condensatorul ala NU este pus acolo pentru filtrare. E legat in catodul lampii. El introduce in catod o fractiune din riplul de pe alimentare, riplu care va anula pe cel din anod. Este o încercare de ameliorare (măcar parțială) a riplului prin introducerea acestuia pe catod (semnalul pe anod e e în antifază). Într-adevăr, o soluție ingenioasă. Editat Ianuarie 6, 2021 de +_Florin_+ Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 6, 2021 Partajează Postat Ianuarie 6, 2021 22 minutes ago, +_Florin_+ said: Este o încercare de ameliorare (măcar parțială) a riplului prin introducerea acestuia pe catod (semnalul pe anod e e în antifază). Dar semnalul este introdus printr-un condensator. Si intra in catod defazat fata de 'antifaza' din anod. Eu zic ca mai rau face. Sau putea sa continuie cu circuite RC pina ajungea la ideal. Intradevar, o idee interesanta. Este ceva recent sau vine din istoria amplificatoarelor cu tuburi ? Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 6, 2021 Partajează Postat Ianuarie 6, 2021 La 05.01.2021 la 1:19, der_doktor a spus: Aici https://www.elforum.info/topic/135823-se-cu-300b/?do=findComment&comment=1952333 a simulat @merck. Aici https://www.elforum.info/topic/135823-se-cu-300b/?do=findComment&comment=1952362 @Liviu.Mihaiu zice ''Eu am pus un ampermetru in simulare'' Apoi @merck il sustine https://www.elforum.info/topic/135823-se-cu-300b/?do=findComment&comment=1952374 Domnilor....intrebare de 10 puncte: Cine este @Liviu.Mihaiu si cine este @merck? Poate se autosesiseaza si moderatorii forumului @merck alias @Liviu.Mihaiu reciteste aici https://www.elforum.info/topic/135823-se-cu-300b/?do=findComment&comment=1952498 poate realizezi ca te-ai incurcat in clone. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum