Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SE cu 300B

xdanx

Postări Recomandate

Dom doctor a zis:

Presupunem un SE cu un curent de repaus (bias) I_b=60mA si o excursie de 50mA intre Imax si Imin fata de bias pe parcursul unei sinusoide. Imax va fi 110mA iar Imin va fi 10mA. Curentul mediu (average) este ( Imax+Imin)/2, in cazul nostru (110+10)/2=60. 

Daca la intrare inseriez o dioda voi avea doar jumatate de sinusoida. Matematic mai este valabil ( Imax+Imin)/2 = I_b ? 

Se pot compara formele de unda:

Cat este aici Imin?

Screenshot-2021-01-05-at-20-49-11.png

cat este aici Imin?

Screenshot-2021-01-05-at-20-48-32.png

Nu am iesit din clasa A, nu am supramodulat sau intrat in clipping cum zicea @+_Florin_+

Editat de merck
Link spre comentariu
Vizitator viobio
Acum 8 ore, khonalnert a spus:

Despre care kathod tot se vorbeste aici,300b e o lampa cu incalzire directa ,nu are kathod! 

Ești sigur că nu are catod? Atunci ce emite electroni?

Link spre comentariu

De ce nu i-l intrebi pe sefu' valderama fiindca acesta are raspunsuri pentru asemenea intrebari sugubete ?

Acum 4 minute, viobio a spus:

Ești sigur că nu are catod? Atunci ce emite electroni?

Buna intrebare, o fi ceva spiralat si incins ?

Link spre comentariu
Vizitator viobio
Acum 5 minute, popa marius a spus:

De ce nu i-l intrebi pe sefu' valderama fiindca acesta are raspunsuri pentru asemenea intrebari sugubete ?

Buna intrebare, o fi ceva spiralat si incins ?

Poate emite electroni soclul tubului :rade:

Sincer...... nu as vrea să citească alții din altă țară ce se discută pe aici, ne facem de bășcălie, în anii de când am cont pe acest forum am observat că electronica se reinventează in Romania, după placul fiecăruia. 

Link spre comentariu
13 minutes ago, viobio said:

... pe acest forum am observat că electronica se reinventează in Romania, după placul 

si interesele fiecaruia. Le punem si le potrivim pana da bine.

Scuze pentru modificarea mesajului original.

Editat de Mircea
Link spre comentariu

E chiar asa de greu? 

Inductanta este sarcina de DC a tubului pt ca traful este conectat doar AC prin condesatorul de 10uF iar celalalt condesator mai mare face un fel de filtrare. 

.............. hai acum puteți sa rideti de mine ce aberații scot. Măcar eu am o scuza: nu ma consider expert în tuburi. 

Editat de sesebe
Link spre comentariu
Acum 3 ore, popa marius a spus:

Noi, inseamna merck+Liviu.Mihaiu ?Sigur ca ai voie daca ai cu ce, oricum , 50 Hz se afla pe toate drumurile  trebuie doar dreptunghializat cu rabdare :da

Nu stiu daca ati observat cum face @merck monolog cu @Liviu.Mihaiu, asta din urma fiind cam de la tzara, nu stie engleza sau sa caute pe google dar... face simulari. Ma rog, e varianta low cost a lui @adrian_pic sau @merck sau @Borin Dodea...

@sesebe, ala e un SE in configuratie parafeed. Condensatorul ala de 30µF nu e de filtrare, ala face parte din UltraPath_ul lui Jack Eliano de la ElectraPrint. 

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Trioda 300B fiind universal apreciată propun un exercițiu simplu în baza acestei trimiteri

Triode / Pentode Loadline Simulator v.1.0 (20161216 www.trioda.com)

Setați vă rog parametri pentru trioda 300B de așa manieră încât să obțineți ca rezultat un thd minim la puterea nominală în sarcină.

(practic analizați un etaj final nud 300B cu Triode Loadline Simulator)

Dacă reușiți o setare parametri care sa conducă la thd în jurul valori 1% pentru puterea nominală(putere utilă în sarcină nu mai mică de 6W) afișați aici condițiile de lucru etaj final.

Eventual remarcați pentru ce putere utilă în sarcină thd se poate situa în jurul valori 1% etaj final nud 300B.

O să constatați ca nu există setare pentru  1% /6W  300B etaj final nud. Caracteristicile neliniare  300B NU pot conduce la un asemenea rezultat.

Altfel spus gogorița asta (ia_max + ia_min)/2= ia_0 = constant  Nu ține. Practic  Nu se poate obține o variație simetrică a curentului anodic raportată la ia_0  etaj final nud 300B. Numai un atac asimetric gc-300B poate conduce la o variație aproximativ simetrică a curentului anodic raportată la ia_0 . Forma de undă din atac trebuie să compenseze cumva caracteristicile neliniare  300B (de obicei acestă situație se corectează într-o măsură dată prin reacția negativă aplicată amplificatorului) .

Anumiți antevorbitori  au plecat de la o premiză falsă și anume dinamic au considerat o variație  simetrică  a curentului anodic în  jurul ia_0  etaj final nud. Să ne indice tubul cu caracteristici liniare !!!.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
10 hours ago, xdanx said:

Imi explicati si mie ce rol au cele 2 condesatoare din dreapta lampii 300b (30uF si 10uF) si acea inductanta de 50H/80mA?

v3-300Bparafeed2019.png

In coltul din stanga sus scrie Parafeed (traful de iesire nu este parcurs de curentul Idle prin tub, deci mai usor de realizat- nu are intrefier, gabarit mai mic si reda mai bine joasele).

Aceasta configuratie are avantajul de a avea o cale a semnalului foarte scurtă ce constă din doar 3 elemente: tubul, condensatorul de înaltă calitate (C=30uF) și transformatorul de iesire in schimb se pare din ce am citit pe net ca este foarte sensibila la brum. Insa condensatorul de 30uF duce riplul tensiunii de alimentare in catod.

a signal injected into cathode circuit can cancel out the same signal on B+ if correct amount is used. This is so because the signal on the plate is an inversion of the signal on the cathode. Tube distortion and transformer imperfection and various phase shifts caused by RCL elements may add some residuals, but with proper value of injected signal cancellation will be very significant. ULTRAPATH, in some sense, injects way too much signal. Most of it needs be removed. 

Trebuie ales condensatorul din catodul lui 300B in functie de μ-ul tubului si cand schimbi tubul ... trebuie iar bibilit condnesatorul din catod. O relatie de calcul ar fi Ccatod=μ*30uF pentru schema. Nu se recomanda tuburi cu μ mare. 

Editat de merck
Link spre comentariu
8 hours ago, der_doktor said:

@Liviu.Mihaiu, asta din urma fiind cam de la tzara, nu stie engleza sau sa caute pe google dar... face simulari. Ma rog, e varianta low cost a lui...

Esti offtopic si cam obraznic in exprimari si atacuri la persona. Nu crezi?
Ce te recomanda sa faci asta?

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Alta idee acum. O sa iau in calcul, de fapt l-am luat si anume o reactie negativa de 0-3-6 db. Aveam un comutator care era liber. Parerile sunt impartite, unii sunt pro iar alti sunt contra reactiei negative. Sa fie acolo

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări