merck Postat Ianuarie 5, 2021 Partajează Postat Ianuarie 5, 2021 (editat) 16 minutes ago, Liviu.Mihaiu said: Nu cred. A avut autorul ceva in cap. Daca @xdanxne da voie sa o mai luam pe aratura pe topicul lui, eu mai aveam niste nedumeriri (ca sa nu zic lipsa de cunoastere) Ti-am spus deja: eliminarea condensatorului de pe calea de semnal din grila lui 300B. Tu nu stii ca un condensator pe calea de semnal este blasfemie pentru haudiofili? Editat Ianuarie 5, 2021 de merck Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Ianuarie 5, 2021 Partajează Postat Ianuarie 5, 2021 (editat) @Liviu.Mihaiu, avantajele ridicării potențialului filamentului față de catod le-a tratat @viobio în mai multe rânduri pe acest forum, nu trebuie (neapărat) să cauți cu Gogu. @sesebe are dreptate, o poți face în mai multe feluri, schema în cauză e doar un exemplu. Editat Ianuarie 5, 2021 de +_Florin_+ Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 5, 2021 Partajează Postat Ianuarie 5, 2021 (editat) 17 minutes ago, merck said: daca poti sa ridici potentialul filamentului primului tub folosind o tensiune din catodul tubului final de ce sa nu o faci? Mai ales ca curentul prin catod finalei unui SE Clasa A este constant . Editat Ianuarie 5, 2021 de Vizitator Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 5, 2021 Partajează Postat Ianuarie 5, 2021 6 minutes ago, +_Florin_+ said: avantajele ridicării potențialului filamentului față de catod l-a tratat @viobio în mai multe rânduri pe acest forum Ok. Banuiesc ca nu trebuie 'prea' pozitivat. Ca putea sa-l lege la anodica. Sunt oricum separate tensiunile. Am sa rasfoiesc. Interesant. Link spre comentariu
merck Postat Ianuarie 5, 2021 Partajează Postat Ianuarie 5, 2021 (editat) 28 minutes ago, Liviu.Mihaiu said: Mai ales ca curentul prin catod finalei unui SE Clasa A este constant . Nimeni nu ma opreste sa bag in amplificator semnalul de mai jos: Curentul: comparat cu semnal sinus (aceeasi amplitudine, aceeasi frecventa) - R5 este miliampermetru si trasa este tot timpul cea albastra: Nimeni nu asculta semnal sinusoidal la amplificator . P.S. Sa nu uit.... noi cerem des oscilograme cu semnal dreptunghiular pe intrare. Oare curentul prin tub ramane acelasi cu cel de repaus? Editat Ianuarie 5, 2021 de merck Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 5, 2021 Partajează Postat Ianuarie 5, 2021 @merck Poate daca folosesti scula sa amplifici ziceri de prin noul parlament sau de pe la anumite posturi TV. In rest, se presupune cu nu ataci cu semnal deja distorsionat un amplif. Dar eu revin. @+_Florin_+ Cum se poate ridica potentialul unui filament (fata de catod sau alte grile) cand infasurarile din traful de alimentare sunt separate galvanic ? Potenta asta trebuie sa aiba si ea o referinta. Nu? Link spre comentariu
sesebe Postat Ianuarie 5, 2021 Partajează Postat Ianuarie 5, 2021 @Liviu.Mihaiu Ai osciloscop sau măcar acces la un osciloscop? Încearcă sa faci o poza (acreen-shoot) la o secventa muzicala care sa aibă forma sinusoidala. Ai sa ramai surprins ce greu găsești asa ceva. Nu trebuie sa pui semnal distorsionat ca forma semnalului sa nu fie sinusoidala. Defapt, momentele de timp cind forma semnalului audio este pur sinusoidala sint extrem de rare și scurte. Pot încerca să răspund și eu la găsirea altor metode de a ridica potențialul filamentului unui tub dar cu o conditie: sa cauți pe forum și sa pui link-uri la avantajele la lift-up filament ca să știu și eu ce anume se cauta. Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 5, 2021 Partajează Postat Ianuarie 5, 2021 12 minutes ago, sesebe said: Pot încerca să răspund și eu la găsirea altor metode de a ridica potențialul filamentului unui tub dar cu o conditie: sa cauți pe forum și sa pui link-uri la avantajele la lift-up filament ca să știu și eu ce anume se cauta. Nu stiu care sunt avantajele. Nu m-a interesat pana acum. Nu asta este problema mea. La nivelul meu de intelegere , nu pricep cum se poate masura diferenta de potential intre doau infasurari separate ele unui transformator de alimentare. Acel filament este mai 'pozitiv' in comparatie cu catodul ? Pe ce ne ... bazam? Eu ma gandesc ca alimentam din doua baterii. Una anod-catod si alta filament. Si leg un pin al filamentului la plusul anodic. Canci. Gresesc? Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Ianuarie 5, 2021 Partajează Postat Ianuarie 5, 2021 Acum 18 minute, Liviu.Mihaiu a spus: @+_Florin_+ Cum se poate ridica potentialul unui filament (fata de catod sau alte grile) cand infasurarile din traful de alimentare sunt separate galvanic ? Potenta asta trebuie sa aiba si ea o referinta. Nu? Catodul unui tub (să zicem primul dintr-un amplif) e la un anume potențial față de masă. Potențialul catodului este egal cu produsul dintre rezistența din catod și curentul de catod (U = R x I). Potențialul filamentului trebuie să fie în orice moment peste cel al catodului, deci valoarea instantanee a tensiunii dintre oricare cei 2 pini ai filamentului și masă trebuie să fie mai mare decât potențialul catodului (alimentare filament în curent alternativ, de aia am zis "valoare instantanee"). Nu putem ridica oricât potențialul filamentului față de catod (de ex să-l legăm direct la tensiunea anodică). Există o limitare, adică parametrul "tensiune maximă catod-filament" sau Vkf, specific fiecărui tub. Calculăm totul funcție de acesta și (evident) de topologia schemei. Înfășurarea de filament e separată galvanic și unul dintre pinii de filament se leagă la un anume potențial față de masă. Potențialul față de masă se poate obține fie dintr-un divizor rezistiv existent în redresor, fie în alt fel (exemplu ca în schema discutată, din catodul finalei). Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 5, 2021 Partajează Postat Ianuarie 5, 2021 1 oră în urmă, merck a spus: Nimeni nu ma opreste sa bag in amplificator semnalul de mai jos: Curentul: comparat cu semnal sinus (aceeasi amplitudine, aceeasi frecventa) - R5 este miliampermetru si trasa este tot timpul cea albastra: Nimeni nu asculta semnal sinusoidal la amplificator . P.S. Sa nu uit.... noi cerem des oscilograme cu semnal dreptunghiular pe intrare. Oare curentul prin tub ramane acelasi cu cel de repaus? Degeaba incerci, nu se misca acu'... Link spre comentariu
merck Postat Ianuarie 5, 2021 Partajează Postat Ianuarie 5, 2021 (editat) 17 minutes ago, popa marius said: Degeaba incerci, nu se misca acu'... Poti sa demonstrezi practic? (teoretic eu am doar Imax si Iidle nu si Imin pentru ca nu am decat semialternanta pozitiva) Sa pui o dioda pe calea de semnal nu-i greu si are toata lumea. Miliampermetru banuiesc ca ai si un montaj SE pe masa de test cred ca ai. Eu nu pot sa cred ca simularea nu bate cu realitatea. Nu avem traf de iesire aici unde miezul nu poate fi simulat. P.S. Am voie sa aplic semnal dreptunghiular la intare? Noi tot cerem oscilograme cu semnal dreptunghiular de 50Hz. Editat Ianuarie 5, 2021 de merck Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 5, 2021 Partajează Postat Ianuarie 5, 2021 Acum 6 minute, merck a spus: Poti sa demonstrezi practic? Sa pui o dioda pe calea de semnal nu-i greu si are toata lumea. Miliampermetru banuiesc ca ai si un montaj SE pe masa de test cred ca ai. Eu nu pot sa cred ca simularea nu bate cu realitatea. Nu avem traf de iesire aici unde miezul nu poate fi simulat. Nu pot sa cred, vrei sa transformam miliampermetrul intr-un VU-metru ? Se poate sefu' daca desfacem condensatorul de decuplare ce sunteaza curentu' alternativ si mai punem miliampermetrului de c.c. o punte redresoare, astfel vom monitoriza cea ce se intampla in primarul transformatorului de iesire si uite asa vom simula cea ce multa lume da' nu toata, este de acord cu realitatea Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 5, 2021 Partajează Postat Ianuarie 5, 2021 Acum 19 minute, merck a spus: Poti sa demonstrezi practic? (teoretic eu am doar Imax si Iidle nu si Imin pentru ca nu am decat semialternanta pozitiva) Sa pui o dioda pe calea de semnal nu-i greu si are toata lumea. Miliampermetru banuiesc ca ai si un montaj SE pe masa de test cred ca ai. Eu nu pot sa cred ca simularea nu bate cu realitatea. Nu avem traf de iesire aici unde miezul nu poate fi simulat. P.S. Am voie sa aplic semnal dreptunghiular la intare? Noi tot cerem oscilograme cu semnal dreptunghiular de 50Hz. Noi, inseamna merck+Liviu.Mihaiu ?Sigur ca ai voie daca ai cu ce, oricum , 50 Hz se afla pe toate drumurile trebuie doar dreptunghializat cu rabdare Link spre comentariu
Mircea Postat Ianuarie 5, 2021 Partajează Postat Ianuarie 5, 2021 2 minutes ago, popa marius said: Noi, inseamna merck+Liviu.Mihaiu ?Sigur ca ai voie daca ai cu ce, oricum , 50 Hz se afla pe toate drumurile trebuie doar dreptunghializat cu rabdare Ii pui un comparator si repede, repede se dreptunghiularizeaza. Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 5, 2021 Partajează Postat Ianuarie 5, 2021 Acum 3 minute, Mircea a spus: Ii pui un comparator si repede, repede se dreptunghiularizeaza. Sigur, limitezi sau treci printr-un triger Schmitt, da' ce folos ? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum