Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SE cu 300B

xdanx

Postări Recomandate

Treaba simpla ,iar analizele se fac prea la "microscop",teoria si practica spun foarte limpede:

-la amplificatoarele in clasa A (pur nu A2!),PUTEREA absorbita din sursa de alimentare este constanta,nedepinzand de semnalul aplicat la grila.

-la amplificatoarele in clasa B configuratie PP,PUTEREA absorbita din sursa de alimentare este proportionala cu semnalul aplicat.

Aparatul de masura mA pus in circuitul anodic asa ca in montajul lui @xdanx,este normal sa se comporta asa.

@xdanx-ampermetrele se monteaza in circuit in serie cu consumatorul,iar voltmetrele in paralel,intelegi?

Cat priveste punctele de functionare alege si d-ta de aici,vezi ce spun si astia:

https://static1.squarespace.com/static/5f0983034219c6086e8100ac/t/5f6a5fd0e0355b5bbe62f5d6/1600806867495/©+Western+Electric+300B+-+Full+Letter+-+Specs+Brochure_3.pdf

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu
Acum 35 minute, sesebe a spus:

Nu domnule @der_doktor, rezistenta echivalenta infinita ce refera inclusiv la cazul de curent continu (nu numai la curentul alternativ) daca vorbim de o sursa de curent ideala. Mai mult o CCS decuplata cu un condesator va avea o rezistenta foarte mica pt AC si rezistenta foarte mare pt DC necesara dealtfel pt a stabiliza curentul.

Chiar si in cazul practic o sursa de curent va avea rezistenta interna mai mare la frecvente joase (inclusiv DC) si va scadea progresiv pe masura ce creste frecventa din cauza capacitatilor parazite din circuit si din elementele active.

Iar daca prin CCS te referi la surse de curent constant atunci am facut si eu destule, dar nu in circuite cu tuburi - e adevarat, dar o CCS ramine o CCS indiferent ca-i folosita in circuite cu tranzistori sau cu tuburi.

Nu am gresit deloc acolo si imi mentin afirmatia. 

DOAR curentul mediu prin tub este constant pe cind curentul instantaneu este variabil si urmareste semnalul de comanda.

Pe bune, incepi sa semeni cu @valderama, adica o dai la intors. 

Link spre comentariu
37 minutes ago, LMOlimpiu said:

la amplificatoarele in clasa A (pur nu A2!),PUTEREA absorbita din sursa de alimentare este constanta,nedepinzand de semnalul aplicat la grila.

Da domnule.
Asta era termenul care trebuia folosit: PUTERA absorbita din sursa.
In Clasa A 'risipim' puterea consumata pe caldura degajata de tub sau pe puterea care ajunge prin traf in difuzoare.
In functie de marimea semnalului din grila, facem cald in casa cu tubul sau cu ... difuzorul. Dar PUTERA consumata este constanta. Numai ca se balanseaza intre cele doua componente.
Eu unul cred ca am inteles acum. ( oare ? )

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Acum 24 minute, der_doktor a spus:

Pe bune, incepi sa semeni cu @valderama, adica o dai la intors. 

Nu-mi dau seama de unde scoti tu ca o dau "la intors" dar fie asa cum spui tu, n-are rost sa ma cert pt nimicuri.

Link spre comentariu
Acum 2 ore, sesebe a spus:

Nu am gresit deloc acolo si imi mentin afirmatia. 

DOAR curentul mediu prin tub este constant pe cind curentul instantaneu este variabil si urmareste semnalul de comanda.

Nici măcar curentul mediu prin tub nu-i constant. Iată dovada 60mA ≠ 77mA

(tubul nu asigură un transfer liniar, foarte ușor de remarcat dacă se aruncă o privire asupra caracteristicilor de transfer )

300-B-curent.gif

Ce vrea der_doktor aici A=B , visează !.

der_doktor în neștiința sa scrie așa citat:

" Iar ai ales PSF_ul gresit! Cat timp ''A>B'' sau invers "

Sa pună domnilor doktorul un psf corect care sa conducă la A=B :rade:

Garantez, Nu o să vedeți acest psf pus de der_doktor A=B .

EXEMPLU.gif

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Dacă nu s-ar fi inflamat spiritele, s-ar fi văzut că fiecare are dreptate, din perspectiva lui:

- miliampermetrul măsoară valoarea medie a curentului prin el, indiferent de forma sa, deci:

+ la mers în gol (fără semnal de intrare) va indica curentul de mers în gol prin tub, curentul de bias;

+ la funcționarea în sarcină curentul (instantaneu) nu mai este constant, ci va conține componenta continuă, de bias, plus componenta alternativă, datorată funcționării în sarcină a amplificatorului SE;

+ valoarea medie a componentei alternative a curentului (în regim sinus, nedistorsionat) este nulă, deci ampermetrul va indica tot curentul de bias, dar nu pentru că nu apare al curent prin tub, ci pentru că valoarea medie a curentului total este egală cu i_bias.

Deci au dreptate derrDoctor, Popa Marius & co, curentul măsurat/indicat de miliampermetru nu crește, dar doar în regim nedeformant. În regim deformant, are dreptate Valderama, deoarece, datorită caracteristicilor neliniare ale tubului, alternanța pozitivă a curentului este mai mare decît cea negativă (ca suprafață), ce conduce la o valoare medie nenulă a compnentei alternative a curentului. Inerent, curentul mediu total crește. Puțin și dependent de gradul de distorsiune, dar crește.

Problema pe care o văd eu (întreb, nu spun) de ce unii dintre dvs considerați că tubul lucrează liniar, fără distorsiuni, de vreme ce atît caracteristica de intrare a sa, cît și cea de ieșire sunt puternic neliniare, mai ales dacă se lucrează cu semnal mare, excursie mare de curent?

Deci în condiții reale, acul va indica o creștere mică de curent, mai ales de la gol la sarcină nominală, deci va sesiza trecerea de exemplu, solo voce, răpăială de tobe și chitară bass, apoi iar voce (nu ca un VU metru, firește).

Aș mai îndrăzni să-l corectez pe @Florin+_, care se referea probabil la valoarea medie a curentului dar s-a exprimat prin eficace (efectivă).

Referitor la întrebarea dacă rezistă miliampermetrul, firește că rezistă, fiind conceput să măsoare și curent pulsatoriu ( a se evita totuși depășirea valorii medii maxime, capăt de scară). Dacă valoarea normală a curentului de bias este la cca 70% din curentul nominal al miliampermetrului este exact cum trebuie, nu trebuie mărit domeniul de măsură sau schimbat aparatul de măsură (erorile de măsură sînt mici la indicații spre capătul de scară și cresc la indicații mici).

Editat de elm
Link spre comentariu
Acum 32 minute, xdanx a spus:

AM M-AI VAZUT, Nu ma incadrez pe niciun rand

Am modificat posarea intrucat a raspuns mai corect @valderamaputin mai jos in ceea ce priveste Ra!...

Imi cer scuze,este in tabel si un Ra=3500ohmi,nu am vazut!

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu
Acum 19 minute, Liviu.Mihaiu a spus:

Da domnule.
Asta era termenul care trebuia folosit: PUTERA absorbita din sursa.
In Clasa A 'risipim' puterea consumata pe caldura degajata de tub sau pe puterea care ajunge prin traf in difuzoare.
In functie de marimea semnalului din grila, facem cald in casa cu tubul sau cu ... difuzorul. Dar PUTERA consumata este constanta. Numai ca se balanseaza intre cele doua componente.
Eu unul cred ca am inteles acum. ( oare ? )

V-aș contrazice. În regim de gol, amplificatorul SE absoarbe o putere dată de tensiunea de alimentare și curentul de bias. În sarcină, debitează în difuzor o putere activă dependentă de nivelul semnalului de intrare, putere care se absoarbe tot din sursa de alimentare, adăugîndu-se la cea de bias.

Link spre comentariu
9 minutes ago, elm said:

În sarcină, debitează în difuzor o putere activă dependentă de nivelul semnalului de intrare, putere care se absoarbe tot din sursa de alimentare, adăugîndu-se la cea de bias.

Cand ziceam si eu ca am inteles...
Deci PUTEREA consumata din sursa nu este constanta?
Nu-i problema. Mai citesc. Mai va ascult. Trebuie sa-i dam de capat problemei.

Link spre comentariu
Acum 12 minute, Liviu.Mihaiu a spus:

Cand ziceam si eu ca am inteles...
Deci PUTEREA consumata din sursa nu este constanta?
Nu-i problema. Mai citesc. Mai va ascult. Trebuie sa-i dam de capat problemei.

Este constanta,va asigur de asta si se poate demonstra simplu chiar printr-o simulare.

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu
Acum 13 minute, LMOlimpiu a spus:

Tocmai asta este ca nu trebuie sa te incadrezi in acel tabel cu cei ai realizat deja practic in acest moment ,alegerea trebuia facuta cu mult inainte de a incepe acest proiect, deja ai un transformator ales de 3K5 si dupa cate vad eu in acel tabel nu este nimic de 3K5,ramane sa te multumesti cu un compromis alegand ceva in jurul valori de 3K5,alta solutie nu vad.Daca ai sti ce diferenta majora de THD si distributie armonica este intre doua trafuri de exemplu : 3K si 3K1 cred ti-ai lua adio de la montajele cu tuburi,crede-ma!...

Din pacate @xdanx nu prea a tinut cont de unele sfaturi si de acea nu regaseste PSF-ul lui in datele Westwern Electric extrem de precise pentru acest tub, am verificat practic cam sase asemenea PSF-uri si m-am hotarat la cel care m-i sa parut avantajos atunci cand am construit amplificatorul cu 300b, micile diferente sunt sigur ca au fost produse de tubul avut si fabricat de Svetlana , cele WE am auzit ca se vand prin licitatie daca sunt doritori:reytre

Link spre comentariu

mai pun odata

Ra = 3500k

R katod = 880 ohm, Uak = 355v, Uk = 70v deci Ia = 79.55mA

R katod = 750 ohm, Uak = 349V, Uk = 66v deci Ia = 88mA

AM hasurat cu galben unde ar trebui sa ma incadrez eu. Este Ra 3600 si Uak = 350V. Mi se pare destul de ciudat si foarte greu sa ajung la un curent de 50mA de la 80ma cat am eu acum. Cred ca ar trebui sa reduc mult anodica si cresc rezistenta din catod. Acest PSF cu 50 mA consum si 7.8W pe iesire mi se pare cam ciudat.

Screenshot 2021-01-05 160012.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări