Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SE cu 300B

xdanx

Postări Recomandate

@xdanx poate sa-ti prezinte realitatea:

a) conecteaza miliampermetrul "sub" condensator 

b)conecteaza miliampermetrul desupra condensatorului

Posteaza cele doua filmulete si vezi clar ca in cazul b) fimul va fi identic ca atunci cand il conecteaza in anod. 

@sesebe a fost singurul care a pomenit de INTEGRARE!!! Voi tot dadeati ca ampermetrul nu arata decat componenta DC! Filmul lui @xdanx este proba care va contrazice. O sa ziceti ca miliampermetul lui nu-i bun :57.

Nu degeaba am pus R8 si R5 (care simuleaza doua microampermetre) ca sa se vada clar efectul condensatorul C2!!! Scoateti C2 si vedeti ce se intampla si ce indica ampermetrul!!! Nu-i obligatoriu sa decuplez rezistorul din catod la SE cu negativare automata, deci am voie sa scot C2. 

Link spre comentariu

Oameni buni, teoria ca teoria, practica ne omoara. Luati careva un amplificator SE, bine facut, cu distorsiuni minime, puneti un miliampermetru in anod (sau catod, unde o fi el), puneti semnal la intrare ( muzica si semnal sinusoidal)  si vedeti ce se intimpla cu acul ampermetrului. Normal, se va urmari ca amplificatorul sa nu intre in limitare sau, pentru edificare, sa va aduce si in situatia de limitare.

Legat de WU-metru, acesta masora o valoare integrata, cu constanta de timp data de valorile RC ale circuitului de masura.

Editat de icar
Link spre comentariu
Acum 7 minute, xdanx a spus:

Am de 100mA full scale. Am inteles ca trebuie pus numai in serie. Intrebarea este unde este mai putin riscant daca se arde: inseriat in anod sau inseriat in catod

In anod, intr-adevar face ca o siguranta fuzibila... in catod, se mai duce dupa el si condensatorul de decuplare... Dar de ce sa se arda? Si: de ce trebuie sa-ti arate 70% deviatie la un curent Ia0 corect? pune unul de 180mA si ai impacat sicapra, si varza. Adica este acoperitor si pentru varfurile de curent pe semialternanta pozitiva, si pentru o indicatie citibila(50% FSD) la semnal de intrare 0...

Sau foloseste un uA-metru(100uA FSD si il pui sa masoare caderea de tensiune pe Rk... Nu trebuie sa pleci de la worst case scenario... aparatele de masura sunt facute sa masoare nu sa se arda. parerea mea.

Link spre comentariu
5 minutes ago, popa marius said:

De ce trebuie scos condensatorul, este aberant ce spui, cand inserezi o CCS in catod este obligatorie decuplarea prin condensator exceptand preamplificatoarele diferentiale sau defazoare, cred ca trebuie sa suni un prieten...

Pai din punctul meu de vedere CCS = o chestie , CCS decuplat = alta chestie. Cand cineva face vorbire despre un CCS nu se considera automat ca este decuplat. De ce dom doctor nu i-a zis lui @sesebe ca se poate SE cu CCS decuplat, si a zis doar SE cu CCS? Nu ca sa il bage in ceata???

Uite ce a scris @sesebe:

Vrei sa ma bagi în ceata? Un SE, din cite știu eu nu-i cu sursa de curent în catod

Ar fi facut aceasta afirmatie daca dom doctor scria CCS decuplat cu un condensator? De ce se scrie incomplet? Nu cumva pentru ca se doreste sa se faca bascalie de X sau Y care nu cunosc "regulile" si "prescurtarile" tubarilor?

7 minutes ago, icar said:

Oameni buni, teoria ca teoria, practica ne omoara. Luati careva un amplificator SE, bine facut, cu distorsiuni minime, puneti un miliampermetru in anod (sau catod, unde o fi el), puneti semnal la intrare ( muzica si semnal sinusoidal)  si vedeti ce se intimpla cu acul ampermetrului. Normal, se va urmari ca amplificatorul sa nu intre in limitare sau, pentru edificare, sa va aduce si in situatia de limitare.

Legat de WU-metru, acesta masora o valoare integrata, cu constanta de timp data de valorile RC ale circuitului de masura.

Special am facut aceasta simulare:

Screenshot-2021-01-05-at-09-53-45.png

R8 fie ca este in anod fie ca este in catod tot la fel va arata curentul prin el.

R5 arata ce trebuie (se vede o mica oscilatie), dar daca elimin C2 nu mai arata ce trebuie. 

Link spre comentariu
Acum 15 minute, DanM a spus:

In anod, intr-adevar face ca o siguranta fuzibila... in catod, se mai duce dupa el si condensatorul de decuplare...

in concluzie este mai bine in anod.

Acum 15 minute, DanM a spus:

pune unul de 180mA si ai impacat sicapra, si varza

nu vreau sa pun unul de 180mA (nici nu cred ca exista pe masura si gaura pe care deja am taiat-o in carcasa) pentru ca scala celui de 180mA va fi mai mare si mai greu de citit curentul corect pe care-l arata.

Link spre comentariu
Acum 37 minute, merck a spus:

am facut aceasta simulare

Nu va suparati, nu prea cred in simulari. Nu ca nu ar fi OK, ci pentru ca prefer sa pipai. Se facea experimentul, un filmulet alaturi si se inchideau discutiile. Asta daca nu se teoretiza si despica, apoi,  firul in patru, de ce se misca sau de ce nu se misca!

Link spre comentariu

Pana la urma e alba sau neagra?

O intrebare de noob: 

Daca folosesc un borcan cu un curent de mers in gol teoretic de 100mA, primarul transformatorului de iesire il calculez pt. 100mA sau 200mA ? 

Link spre comentariu
Acum 11 minute, xdanx a spus:

in concluzie este mai bine in anod.

nu vreau sa pun unul de 180mA (nici nu cred ca exista pe masura si gaura pe care deja am taiat-o in carcasa) pentru ca scala celui de 180mA va fi mai mare si mai greu de citit curentul corect pe care-l arata.

@xdanx, daca nu vrei sa asculti ce-ti spun aia care au vazut sute sau mii de amplificatoare cu tuburi si te iei dupa cei care vorbesc de pe net, e treaba ta, dar nu o sa ajungi la nici un rezultat corect.

Ti-a zis @viobio , chiar ti-a pus si o  schema asemanatoare, sa-l pui in catodul lampii. Daca ai mA metru il inseriezi cu rezistorul din catod sau daca ai voltmetru il pui paralel cu rezistorul ala. In catod, paralel cu rezistorul ala e un condensator care pune catodul , din punct de vedere alternativ, la masa. Deci mA-metrul va indica doar componenta continua a curentului catodic, adica bias_ul.

Daca tu il pui in circuitul anodic, intre traf si anodul lampii o sa ai un VU_metru acolo, adica fara semnal va indica bias_ul iar cu semnal se adauga si valorile medii ale curentului alternativ din circuitul anodic. Daca il pui inainte de traf va indica bias_ul, dar e pe post de siguranta fuzibila. Asa cum am mai zis, la SE, adica clasa A, valoarea medie a curentului este constanta, cat timp nu ai distorsiuni acolo, deci sursa vede o sarcina constanta. Lasa aburelile unora ca @valderama care habar nu au ce scriu.

Pune-l in catod si daca, totusi, vrei adauga o siguranta fuzibila de 200mA la iesirea din sursa. 

Link spre comentariu
Acum 58 minute, tm07uxo a spus:

...............

De ce un SE nu poate fi cu CCS ? 

...............

Pai foarte simplu domnu' si banal de inteles pt cineva care intelege electronica mai mult decit sa copie scheme.

Ce inseamna un CCS?

CCS este prescurtarea din engleza de la  Constant Current Source. 

Una dintre principalele caracteristici ale unei surse de curect constant o reprezinta rezistenta interna echivalenta care pt o sursa ideala este infinita.

Cine stie sa carculeze amplificarea unui etaj de amplificare cu tranzistori in conexiune emitor comun (echivalenta functional conexiunii catod comun in cazul tuburilor) stie ca amplificarea depinde de raportul rezistentelor din colecto/emitor. Daca rezistenta este infinita in emitor atunci amplificarea este ZERO.

Daca faci un etaj de amplificare cu CCS sau rezistenta in catod foarte mare si nu pui condesator de decuplare atunci amplificarea este nula, etajul nu va amplifica semnalul. Chiar denumirea condesatorului "de decuplare" spune ca pt semnal acel condesator se ve comporta ca un scurtcircuit (decuplind semnalul de reactie negativa la masa) permitind tubului sa lucreze ca un amplificator.

Va certati ca niste copii tocmai pt ca nu intelegeti electronica la un nivel suficient  si va cramponati pe niste orgolii prostesti.

Ar fi bine sa depasiti nivelul de copiatori de scheme si sa va temperati orgoliile. Ride lumea de voi.

Link spre comentariu
Acum 3 ore, sesebe a spus:

Vrei sa ma bagi în ceata? Un SE, din cite știu eu nu-i cu sursa de curent în catod dar, e nu-s expert în tuburi ca mulți de aici de pe topic. 

In fine fie asa cum spui tu ca știi mai bine. 

Oricum trebuie sa intru mai des pe la tuburi ca se pare ca e distractiv. 

@sesebe, eu stiu o treaba...unde nu stiu.... tac. Nu ma bag sa fac afirmatii aiurea si apoi sa-mi dea cu cartile (RDH4) in cap altii care stiu ce vorbesc acolo. Si app de experti in tuburi...sunt putini care stiu teoretic si practic cum lucreaza lampile, multi vorbesc din auzite sau deseneaza PSF_uri sa se distreze. Daca, totusi, vrei sa inveti ceva, urmareste ce scrie @popa marius, @viobio...oamenii astia stiu ce vorbesc.

Link spre comentariu
Acum 14 minute, der_doktor a spus:

@sesebe, eu stiu o treaba...unde nu stiu.... tac. Nu ma bag sa fac afirmatii aiurea si apoi sa-mi dea cu cartile (RDH4) in cap altii care stiu ce vorbesc acolo. Si app de experti in tuburi...sunt putini care stiu teoretic si practic cum lucreaza lampile, multi vorbesc din auzite sau deseneaza PSF_uri sa se distreze. Daca, totusi, vrei sa inveti ceva, urmareste ce scrie @popa marius, @viobio...oamenii astia stiu ce vorbesc.

Asta este ca raspuns la afirmatia mea ca un SE nu poate functiona cu un CCS nedecuplat in catod?

Sau unde am gresit in afirmatiile mele din ultima postare?

Chiar daca nu lucrez cu tuburi si nu am experienta cu ele functionarea schemelor electronice este aceeasi indiferent de elementul activ utilizat pt ca urmeaza niste legi fizice clare.

Multe dintre persoanele care au postat pe topicul acesta stiu sa lucreze cu tuburi foarte bine DAR, din cauza orgoliilor, au facut unele afirmatii gresite iar acum nu vor sa recunoasca si se adincesc si mai tare in ridicol.

Editat de sesebe
Link spre comentariu
Acum 24 minute, sesebe a spus:

Una dintre principalele caracteristici ale unei surse de curect constant o reprezinta rezistenta interna echivalenta care pt o sursa ideala este infinita.

Va certati ca niste copii tocmai pt ca nu intelegeti electronica la un nivel suficient  si va cramponati pe niste orgolii prostesti.

Ar fi bine sa depasiti nivelul de copiatori de scheme si sa va temperati orgoliile. Ride lumea de voi.

Vroiai sa zici ''rezistenta echivalenta in curent alternativ'', adica impedanta. Si nu mai fi asa sigur ca toti sunt ''copiatori de scheme''. Nu stiu cate CCS_uri ai facut tu, dar eu iti pot spune ca am experimentat si aplicat destul de multe, incepand cu cele formate cu tranzistori bipolari pana la DN2540 si IXCP10M90S.

Ai gresit cand ai zis ca ''Cum puteti oameni buni sa spuneti ca la o clasa A (SE ca sa inteleaga tot omul) curentul prin tub este constant? Atunci tubul ce mai face acolo? Arde curentul degeaba ca sa dea doar caldura?''

adica aici https://www.elforum.info/topic/135823-se-cu-300b/?do=findComment&comment=1952472

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Nu domnule @der_doktor, rezistenta echivalenta infinita ce refera inclusiv la cazul de curent continu (nu numai la curentul alternativ) daca vorbim de o sursa de curent ideala. Mai mult o CCS decuplata cu un condesator va avea o rezistenta foarte mica pt AC si rezistenta foarte mare pt DC necesara dealtfel pt a stabiliza curentul.

Chiar si in cazul practic o sursa de curent va avea rezistenta interna mai mare la frecvente joase (inclusiv DC) si va scadea progresiv pe masura ce creste frecventa din cauza capacitatilor parazite din circuit si din elementele active.

Iar daca prin CCS te referi la surse de curent constant atunci am facut si eu destule, dar nu in circuite cu tuburi - e adevarat, dar o CCS ramine o CCS indiferent ca-i folosita in circuite cu tranzistori sau cu tuburi.

Acum 19 minute, der_doktor a spus:

...................

Ai gresit cand ai zis ca ''Cum puteti oameni buni sa spuneti ca la o clasa A (SE ca sa inteleaga tot omul) curentul prin tub este constant? Atunci tubul ce mai face acolo? Arde curentul degeaba ca sa dea doar caldura?''

....................

Nu am gresit deloc acolo si imi mentin afirmatia. 

DOAR curentul mediu prin tub este constant pe cind curentul instantaneu este variabil si urmareste semnalul de comanda.

Link spre comentariu

Despre aceste PSF-URI ce se poate spune, sunt ok mai trebuie umblat sau trebuie neaparat analizator spectru?

Ra = 3500k

R katod = 880 ohm, Uak = 355v, Uk = 70v deci Ia = 79.55mA

R katod = 750 ohm, Uak = 349V, Uk = 66v deci Ia = 88mA

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări