Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SE cu 300B

xdanx

Postări Recomandate

Am inteles. Am temporizare pe primar de 6 sec

Acum 2 ore, viobio a spus:

Aparatul indicator ar fi mai protejat dacă l-ai monta în catodul tubului, nu în serie cu anodul. 

In mai toate schemele acest miliampermetru este montat in in catod in serie cu rezistenta de 750ohm, dar m-am gandit ca daca se arde ramane catodul in aer si creste foarte mult consumul de asta l-am pus pe anodica. Vreau sa gasesc varianta mai safe

Link spre comentariu
Acum 53 minute, xdanx a spus:

m-am gandit ca daca se arde ramane catodul in aer si creste foarte mult consumul

Singurul care emite electroni e catodul. daca-l intrerupi curentul prin orice lampa se intrerupe. Acum... daca cond de decuplare e la tensiune mica, intr-adevar curentul va creste  deoarece acest cond se va strapunge, deci va scurtcircuita catodul la masa.

Parerea mea este sa-l pui intre catod si grupul R||C din catod. In principiu rezistenta interna a miliampermetrului ar trebui sa fie f. mica, ca de-aia-i miliampermetru. sa nu cada pe el tensiune in circuitul in care masoara curent.Deci nu ar trebui sa-ti influenteze reactia negativa locala sau potentialul catodului fata de masa(negativarea G1).

Pe de alta parte, mi se pare cam mic domeniul de masura... cat este curentul maxim prin lampa? 180mA? (pentru clasa A, curentul variaza intre aproape blocat pana la de 2 ori curentul de mers in gol, pentru fiecare perioada a semnalului amplificat.Eu asa stiu)

Editat de DanM
completare.
Link spre comentariu
Acum 8 ore, DanM a spus:

Pe de alta parte, mi se pare cam mic domeniul de masura... cat este curentul maxim prin lampa? 180mA? (

Eu stiam ca la clasa A curentul e constant atat in idle cat si la putere maxima. In cazul de fata cu rezistenta de 750 ohm curentul e 90mA

Link spre comentariu
Vizitator viobio
Acum 9 ore, xdanx a spus:

Am inteles. Am temporizare pe primar de 6 sec

In mai toate schemele acest miliampermetru este montat in in catod in serie cu rezistenta de 750ohm, dar m-am gandit ca daca se arde ramane catodul in aer si creste foarte mult consumul de asta l-am pus pe anodica. Vreau sa gasesc varianta mai safe

Inseriezi cu rezistența de 750 ohmi una de 10 ohmi și masori tensiunea pe ea, în cazul asta trebuie să folosești un milivoltmetru. 

Dacă lași miliampermetru in anod, ca să îl protejezi montează o siguranță de 125mA in serie cu el. 

Editat de viobio
Link spre comentariu
1 hour ago, xdanx said:

Eu stiam ca la clasa A curentul e constant atat in idle cat si la putere maxima. 

Vorbim de SE, nu de PP , deci la SE puterea consumata este constanta (scade curentul creste tensiunea, creste curentul scade tensiunea). 

@DanM ti-a scris deja:

10 hours ago, DanM said:

pentru clasa A, curentul variaza intre aproape blocat pana la de 2 ori curentul de mers in gol, pentru fiecare perioada a semnalului amplificat.Eu asa stiu)

Dar daca nu ne crezi ... uite ce spun altii:

In a single-ended, pure Class A power circuit, the current runs at 50% of maximum even at idle when there’s no incoming signal. Then when a small signal voltage hits the input grid, it causes the current flow to fluctuate up and down between, say 60% and 40% of maximum. A louder signal would cause greater current fluctuations, say between 80% and 20%. And the maximum undistorted signal output would occur when the input signal drives the tube so it conducts a current that fluctuates between 100% and 0%  whatever the input signal frequency is.

P.S. Sa pun citat si pentru PP clasa A unde curentul este constant :

Now in a pure Class A, Push-Pull amplifier, 100% of the maximum current flows at idle, 50% through each side. When an incoming signal causes fluctuations, the current in one side of the push-pull increases from, say 50% to 70% while current in the other side simultaneously decreases from 50% to 30%. Th e two signal halves alternately offset each other so the total current flowing through the output circuit remains the same at 100%.

Editat de merck
Link spre comentariu
Acum 17 minute, xdanx a spus:

Corect. Am facut si test. Joaca mA ca si wumetrul cand este putere. Dupa ce reduc volumul se stabilizeaza la 90mA

Cand acul miliampermetrului incepe sa se miste in functie de nivelul semnalului deja amplificatorul distorsioneaza, curentul trebuie sa ramana constant pina la limita clippingului

Link spre comentariu
Acum 3 ore, popa marius a spus:

Cand acul miliampermetrului incepe sa se miste in functie de nivelul semnalului deja amplificatorul distorsioneaza, curentul trebuie sa ramana constant pina la limita clippingului

Falsă afirmație. Nu mă aștept să înțelegi .

Cu ce păsărele poți veni...,xdanx are la intrare semnal muzical cu amplitudine variabilă spectru bogat audio ce include și spectru joase (în videoclipul prezentat).

Ca atare acul miliampermetrului mișcă, nu are altceva de făcut.

Clar, Xdanx Nu a introdus pe intrare semnal periodic sinus cu o amplitudine vârf la vârf și frecvență invariabilă.

Regim dinamic etaj final curentul anodic nu rămâne mă constat(situația în analiză), variază, variația urmărește forma de undă (evident există termenul românesc în medie sau average/engleză).

Dacă semnalul din intrare este periodic cu amplitudine vârf la vârf și frecvență invariabilă exemplu 1KHz-sinus acul miliampermetrului pus în circuitul anodic nu mișcă din alte rațiuni.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Ca de obicei debitezi prostii, stolul tau este foarte confuz, ar trebui sa stii ca in clasa A curentul catodic este CONSTANT, daca variaza insemna ca la nivele mari de atac ori pica sursa de alimentare ori intra in clipping asa cum intri si tu cate odata...

Link spre comentariu
Acum 10 ore, popa marius a spus:

...curentul trebuie sa ramana constant pina la limita clippingului

...

Ca de obicei debitezi prostii, stolul tau este foarte confuz, ar trebui sa stii ca in clasa A curentul catodic este CONSTANT, daca variaza insemna ca la nivele mari de atac ori pica sursa de alimentare ori intra in clipping asa cum intri si tu cate odata...

Am pus ceva notații în reprezentarea de mai jos.

Ca și principiu atacul gc-300B din reprezentare este dus la limită clipping, dinamic gc 148Vvv sau poftim Peak A-F Signal Voltage 74V.
notații clare ia_max , ia_0 , ia_min (dinamic ia evident variază, dinamic ic variază).
Zero Signal Plate Current (60mA)
Maximun Signal Plate Current (mai clar Average Maximun Signal Plate Current 77mA)

Așadar ăsta este curentul "catodic constant" la care visezi mata ! din neștiință.

LE în foaia asta de catalog nu prea văd tdh 1% pentru 6W-7W, în fine , foaia de catalog trebuie să corespundă realități relative , nu a fost editată pentru un tub 300B ales cu "grijă" dintr-o mie.

Sau altfel spus nu putem compara 300B cu PL504(conexiune triodă) selectat/declasat dintr-o mie.

300B-2.gif

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

@valderama...mai citeste, nu de alta dar sustii niste aberatii!!!!

Cauta RDH4 si vezi ce scrie acolo, daca practic nu ai facut nici un amplificator SE.

Iar acometrul ala e pus sa arate bias_ul, daca stii unde sa-l pui, nu ca VU-metru.

Link spre comentariu

Care sunt aberatiile alea??? 

Graficul in care este reprezentat  ia_max , ia_0 , ia_min este o aberatie? Vorbim la obiect sau nu?

La ce anume din RDH4 faci referire? 

Daca iti este greu sa faci copy-paste, indica macar pagina ca ma ocup eu de postat informatia aici.

RDH4 pdf

Screenshot-2021-01-04-at-08-34-28.png

Este vreo diferenta intre graficul din Fig. 13.2 si graficul pus de @valderama?

Intreb si eu: daca Imax = Imin = Iq (deci am curent constant in anod), in formula puterii de mai sus ce obtinem? 

Editat de merck
Link spre comentariu
Acum 24 minute, valderama a spus:

Scuză-mă dacă foaia de catalog 300B și reprezentarea dată nu-s pe placul tău clar Nu am cu cine dialoga.

Cum vrei sa dialogam daca tu nu cunosti teoria? 

Citeste RDH4 si cand o sa consideri ca esti pregatit atunci discutam. Ti-a explicat destul de clar @popa marius cum sta treaba cu curentul de bias la single ended. Daca nu ai lucrat cu triode in SE macar abtine-te sa faci varza un topic.

Astept sa termini de citit RDH4.

Link spre comentariu

@merckCe argumente sa aducă der_doktor ?!... , în contradicție cu foaia de catalog 300B !?

Nu poate domnule să argumenteze , nu a dobândit cunoștințele necesare, epatează aici cu vorbe goale.

Când crezi că o să răspundă der_doktor la întrebările puse de dumneata mai sus ? (la calendele grecești).

der_doktor contrapune RDH4 la reprezentarea asta, mai clar de atât nici că se poate.

Chipurile (în mintea sa) această reprezentare este greșită și contrazice RDH4. Simplu ca buna ziua, ce așteptări poți avea de la un Troll.

300B-2.gif

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări