Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SE cu 300B

xdanx

Postări Recomandate

Banuiesc ca ati vrut sa subliniati ca trafurile  conduc cu sasiul. Am mai intrebat si eu pe unul pe altul si parerile sunt cam 50-50%, unii zic ca nu trebuie sa conduca ca sa nu se creeze un potential, altii zic ca nu au nicio treaba.

De asta este forumul ca sa auzim pareri pro si contra. DECI........

Link spre comentariu

Eu am patit sa raspandesc tot campul de la traful de alimentare. E drept ca era unul toroidal iar brumul era destul de mic, aproape insesizabil.

Am scapat prin inaltarea ecranajului fata de restul carcasei, totul fiind din tabla de otel.  In fotografie se pot vedea doua materiale cu propietati magnetice diferite si e posibil sa nu apara probleme. Dar...

Link spre comentariu

Nu e chestie de potential , ci de faptul ca fierul conduce campul magnetic ,50Hz de la traful de alimentare ajunge ( in masura mica ,dar noi vrem rezultate cat mai bune pt o auditie de calitate , de aia construim , cheltuim bani si timp ,  ) in trafurile de iesire , si totodata semnalul de la un traf de iesire ajunge si la altul. Eu nu cred ca e o mare problema sa pui macar o buc de circuit imprimat ,sau carton presat de 2-3 mm ,si cateva saibe izolatoare la piulitze ( asta mai reduce din scurtcircuitul magnetic , o parte din campul magnetic din jurul transformatorului ajunge in scurt prin sasiu prin intermediul suruburilor .Am vazut transformatoare care aveau cele 4 suruburi  izolate pe toata lungimea ,si saibe izolatoare ) 

Daca sasiul sau elementele de prindere al transformatoarelor sunt din aluminiu ,cupru ,  nu mai e necesar , asa cum se vede in poza de mai sus .

Link spre comentariu

@xdanx mai sus imaginile 2 și 3 sunt aproximativ identice, diferă transformatoarele de ieșire E+I  respectiv triplu C-core și evident perspectiva.

Alte exemple

1371219-audionotekit-l1el-84.jpg

kit1_300b_8th.jpg

2578fe80bbd804d1eeba3f2aca4858f6.jpg

LIsvUNN.jpg

5ad582_58568d83b250448d8f837e243675c31d~

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Eu dupa cum am mai spus am sasiul din aluminiu. Deci se pare ca numai este nevoie dar totusi ma mai gandesc.

Nu stiu daca e pixelul albastru dar in poza de mai sus la traful de alimenatre parca se vede ca ar sta pe un caiciuc.

Untitled.png

Editat de xdanx
Link spre comentariu

în unele situații se montează  transformatorul de intrare(rețea) amortizat pe șasiu (dacă transformatorul de intrare vibrează/bâzâie ușor).

Pentru tole E+I  lamelat întrețesut trafo rețea se prevede o pană de strângere(textolit etc) în zona limbi centrale E sau se impregnează transformatorul(astfel se elimină vibrațiile).

Transformatorul de rețea pentru clasa A vede sarcină constantă.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Acum 10 ore, valderama a spus:

în unele situații se montează  transformatorul de intrare(rețea) amortizat pe șasiu (dacă transformatorul de intrare vibrează/bâzâie ușor).

Pentru tole E+I  lamelat întrețesut trafo rețea se prevede o pană de strângere(textolit etc) în zona limbi centrale E sau se impregnează transformatorul(astfel se elimină vibrațiile).

Cica...trafo de intrare....

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
La 20.09.2019 la 19:35, valderama a spus:

Eu nu am inteles nimic! Parol! Propun niste amortizoare hidraulice,asa,just in case....eu spun sa nu ii punem pene ca poate isi ia zborul..parol pe cuvant coane Fanica! Curat-murdar dom'le...Adica cum dom'le..intrarea si iesirea e cam acelasi lucru? Adica locul pe unde mananci(gura) e acelasi cu locul cu care....stiti voi...?!:pandaci

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Acum 8 ore, GM70 a spus:

Eu nu am inteles nimic! Parol! Propun niste amortizoare hidraulice,asa,just in case....eu spun sa nu ii punem pene ca poate isi ia zborul..parol pe cuvant coane Fanica! Curat-murdar dom'le...Adica cum dom'le..intrarea si iesirea e cam acelasi lucru? Adica locul pe unde mananci(gura) e acelasi cu locul cu care....stiti voi...?!:pandaci

Preferam sa-mi spui parerea ta despre izolarea trafurilor fata de sasiu

Link spre comentariu

In unele cazuri am constatat o scadere a brumului atunci cind am distantat transformatorul cu cativa milimetrii fata de sasiu cu fasii de sticlotextolit iar procedura de izolarea electrica nu a fost utila, totusi am observat ca sasiurile din fier au fost cele  mai zgomotoase  insa aceste observatii trebuiesc luate drept cazuri particulare si tot ca o constatare ar fi faptul ca este foarte important ca transformatoarele de retea sa fie proiectate cu un curent mic de mers in gol

Link spre comentariu

parerea mea e urmatoarea....un mic/mare secret il reprezinta faptul ca suruburile care prind tolele trafului(cele 4 suruburi) sa fie imbracare in tub termo si izolare fata de tole si capacele de prindere in asa fel incat surubul sa nu reprezinte un "scurtcircuit" .....chestia asta scuteste de multa bataie de cap..o alta chestiune o reprezinta aplicarea unei fasii de cupru pe suprafata transformatorului,fasie care se leaga la impamantare(firul galben-verde) sau la masa...dupa caz...sau pur si simplu se introduce traful(cel de alimentare si cele de iesire) intr-o cutie de fier(fiecare traf cu a sa cutie) de 3mm(eu asa am facut)...in ceea ce priveste "amortizarea" bâzâitului...ce sa spun...inseamna ca traful e prost facut deoarece nu ar trebui sa bâzâie in asa hal incat sa de....miste si sa fie nevoie de amortizoare(asa cum ne sugera un guru de p'aici)....deci mare atentie la suruburile de prindere a tolelor...ele reprezinta un "scurtcircuit" daca nu e izolat fara de tola trafului...Daca vreti sa fiti mai catolici decat Papa,folositi pentru traful de alimentare tole cu GO...atunci se schimba datele problemei....radical

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

em2006:   Posted 14 February 2012 - 16:01

Ca sa te convingi de cele afirmate mai sus, fa urmatoarea experienta:
Ia un traf gata bobinat si masoara curentul de magnetizare din primar (curent de mes in gol). Intai fara sa strangi tolele, lasa-l sa vibreze, nu se va intampla nimic pe durata masuratorilor. Apoi, strange miezul, fara sa izolezi prezoanele de strangere si masoara din nou curentul in primar. La urma, izoleaza electric prezoanele fata de miez, astfel incat acestea sa nu mai formeze cu jugurile metalice de strangere spira in scurt, si masoara din nou curentul. Te vei lamuri.

Ceea ce trebe sa retii e ca, efectul de spira in scurt al sistemului de strangere, chiar daca nu provoaca incalzirea vizibila, prosteste randamentul.
Succes!

traf-tole.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări