Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SE cu 300B

xdanx

Postări Recomandate

La 27.07.2019 la 16:31, valderama a spus:

Ar fi bine să faci altă regletă din cablaj.Ce văd în imagine 400Vca lângă 400Vca înseamnă 800Vca între cele doua insule de cablaj, insula de 6,Vca prea apropiată de insula 400Vca.

Trebuia lăsat spațiu ceva mai mare între insula 6,3Vca și insula 400Vca ,  succesiunea insulelor pentru anodică ar fi fost mai bună 400Vca-0V-400Vca.

Modificat regleta cu spatii intre 400v si 6.3v si am facut rost de comutatoare pentru primar.

20190816_235037_resize.jpg

20190816_235732_resize.jpg

Link spre comentariu

Interesantă(neobișnuită) dispunere înfășurări.Ordinea înfășurărilor începând de la rădăcina carcasei pare a fi:

1. înfășurarea HT cu priză mediană

2. înfășurările filament

3.ecran

4.înfășurarea primară(220-230Vca 50Hz) ultima la exteriorul carcasei.

Ordinea înfășurărilor obișnuită începând de la rădăcina carcasei:

1.înfășurarea primară(220-230Vca 50Hz)

2.ecran

3.înfășurarea HT

4.înfășurările filament

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
La 17.08.2019 la 7:06, valderama a spus:

Interesantă(neobișnuită) dispunere înfășurări.Ordinea înfășurărilor începând de la rădăcina carcasei pare a fi:

1. înfășurarea HT cu priză mediană

2. înfășurările filament

3.ecran

4.înfășurarea primară(220-230Vca 50Hz) ultima la exteriorul carcasei.

Ordinea înfășurărilor obișnuită începând de la rădăcina carcasei:

1.înfășurarea primară(220-230Vca 50Hz)

2.ecran

3.înfășurarea HT

4.înfășurările filament

Da, Excelenta, ai observat bine, ce pare a fi chiar este, de obicei nu-mi "cosmetizez" lucrarile... sint multe alte chestii mici, chiar la vedere fiind, care nu-s "la liber" :-)

In cazul de fata chiar am gindit varianta optima dupa schema si dupa disponibilitatile materiale, daca cerintele initiale nu se schimba cu mai mult de +/- 25% garantez functionarea acelor trafuri si peste juma de secol... cine o mai trai pina atunci :-)

Link spre comentariu

Teoretic nu este mai ieftin sa fie bobinat prima data primarul?  (stiu ca in practica cel mai "ieftin" iesi cand folosesti ce ai, altfel tii banii blocati in sarma de cupru ce zace pe raft :rade:)

Link spre comentariu

Eu am o problema cu piesele care se incalzesc mult prin carcasa amplificatorului si automat incalzesc si piesele din jurul lor cat si ambientul.

Ca sa ajung la 440v/80ma pe C28, rezistenta R34 100ohm/10w care are o cadere de 8v pe ea deci nici 1w cosum se incalzeste de nu tin degetul pe ea cam 60grade.

1956224751_rez100.thumb.jpg.91b68c960a87f369b9323483ea87171d.jpg

Rezistenta de R10 de 880ohm/25w din catod 300B care o sa aiba un comsum de 8-9w cred ca o sa se incalzeasca excesiv. Ce sa fac cu ea? Sa o pun in carcasa pe lateral pe undeva sau s-o scot afara si s-o pun pe un bloc de aluminiu ca in poza un pic mai mic bineinteles.

459004282_rez880.thumb.jpg.e106dc3c0dde3c9f1aefa9b6fac8704d.jpg

20190824_113414_resize.jpg

Link spre comentariu

Parca nu faci monoblocuri deci vei avea doi rezistori de 880 de ohmi deci ar rezulta 16-18W caldura disipata sub "capota". Ar trebui ca sa ai carcasa cu fante destul de mari si spike-uri de vreo 3cm ca sa ai ceva ventilatie. Eu (care nu ma dau in vant dupa aspect) le-as pune fara discutie afara, insa daca tu nu gasesti o solutie sa le pui afara dar sa arate si frumos => ramane sa le pui in carcasa, ca ai bagat ceva bani in el (cutiile de la trafurile de iesire) si este pacat sa arate urat. 

P.S. Daca ai de gand sa asculti 3 - 4 ore in continuu atunci musai sa le scoti afara daca nu vrei sa asculti doar iarna amplificatorul. 

Link spre comentariu
Vizitator viobio
Acum 4 ore, xdanx a spus:

Eu am o problema cu piesele care se incalzesc mult prin carcasa amplificatorului si automat incalzesc si piesele din jurul lor cat si ambientul.

Ca sa ajung la 440v/80ma pe C28, rezistenta R34 100ohm/10w care are o cadere de 8v pe ea deci nici 1w cosum se incalzeste de nu tin degetul pe ea cam 60grade.

1956224751_rez100.thumb.jpg.91b68c960a87f369b9323483ea87171d.jpg

Rezistenta de R10 de 880ohm/25w din catod 300B care o sa aiba un comsum de 8-9w cred ca o sa se incalzeasca excesiv. Ce sa fac cu ea? Sa o pun in carcasa pe lateral pe undeva sau s-o scot afara si s-o pun pe un bloc de aluminiu ca in poza un pic mai mic bineinteles.

459004282_rez880.thumb.jpg.e106dc3c0dde3c9f1aefa9b6fac8704d.jpg

20190824_113414_resize.jpg

O poți raci cu un ventilator subturat , să nu facă zgomot . Vezi că se găsesc rezistențe si de 100w sau faci serie paralel unele de 25w .

Link spre comentariu
Acum 4 ore, Faust2018 a spus:

O poți raci cu un ventilator subturat , să nu facă zgomot . Vezi că se găsesc rezistențe si de 100w sau faci serie paralel unele de 25w .

Exista ventilatoare cu turatie foarte mica in jur de 800 ture/min extrem de silentioase si cu o eficienta ridicata, pune toate rezistoarele pe un radiator nu prea mare si problema este rezolvata

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

este si ventilatorul o solutie dar mai rar amplificatoare cu ventilatoare. Cand o sa testez o sa-mi dau seama cat de rau se incinge si unde o sa plasez rezistenta.

Cred ca o sa fie aceasi problema cu semireglabilul dintre pinii 1 si 4 cel 100ohm/2w. Sunt curios cat o sa se incinga si asta.

Ma strofoc cu chestiile astea pentru ca eu in timpul asta proiectez si carcasa si nestiind de aceste variabile nu stiu cum s-o desenez.

Ca fapt divers am gasit o chestie interesanta azi in timp ce browsam dupa poze cu rezistenta din catod. Voltmetru, ampermetru in forma de lampa. Parca ma indeamna satana sa arunc banii pe asa ceva. Mie imi plac prostiile astea.

fb_front_big_resize.JPG

Link spre comentariu

Am eu niste multitura Bourns (10 ture) de 100 Ohm/2W cu pini auriti, adicatelea cu aur... 100, 200, 500 si 1k am din aceeasi serie, foarte scumpe la vremea aparitiei...

Cit de tare se incing cel mai bine te ajuta legea lui Ohm... :-)

... in loc de acele indicatoare digitale "gen" lampa eu prefer ORICIND ceva analogic vintage dar asta este o chestie de gusturi, curente, cultura, design industrial... you name it!

Editat de Dorin Bodea
Link spre comentariu

Eu nu as pune ventilator ,aduna praful din locuinta ,le depune pe componente ,etc. Rezistentele se pot pune sau pe capacul metalic de sus ,sau pe cel de jos (cel de jos  din aluminiu 1.5--2mm  neaparat cu zone perforate pt aerisire/racire ) 

La amplif cu 300B ,care este prin definitie ceva CLASIC , as pune neaparat indicatoare analogice vintage , se gasesc ieftin ,ba chiar si cu iluminare retro cu bec , a-mi place asa , nu cu LED .....

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări