Vizitator Postat Ianuarie 4, 2021 Partajează Postat Ianuarie 4, 2021 Acum 6 minute, +_Florin_+ a spus: Nu doresc să intru în polemici , dar e clar precum lumina zilei că acul miliampermetrului trebuie să stea nemișcat indicând doar curentul de bias dacă etajul nu e supramodulat (atacat cu semnal prea mare). Dacă etajul e supramodulat (nu permanent, poate sunt doar "vârfuri" de putere) și apare curent de grilă pe semialternanțele pozitive e normal ca acul instrumentului să miște puțin, ca o consecință logică a creșterii curentului de catod (Ik = Ia + Ig) și creșterii curentului anodic. Indiferent unde e plasat instrumentul, acul va mișca ca urmare a modificării (de moment) a PSF. Corect, iar explicatia posibila a fost data chiar de @xdanx cand spune ca nu-i place cum suna amplificatorul pe unele piese, acestea sunt probabil cele care duc amplificatorul in clipping deci exact atunci cand apar supramodulatii insotite de distorsiuni armonice si de intermodulatii, miliampermetrul exact asta arata, da' nu la toata lumea... Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 4, 2021 Partajează Postat Ianuarie 4, 2021 Acum 3 minute, icar a spus: Na-ti-o frinta, ca ti-am dres-o. Ba variaza, ba nu variaza! Ce se inteleaga de aici un novice in ale proiectarii amplificatoarelor? Nu va suparati, dar eu nu vad decit o lupta a orgoliilor. Un novice nu proiecteaza amplificatoare ci le construieste in limita cunostintelor dobandite deci fara suparare, cea ce vezi d-ta este altceva, nu are legatura cu acest topic Link spre comentariu
franzm Postat Ianuarie 4, 2021 Partajează Postat Ianuarie 4, 2021 Acum 30 minute, +_Florin_+ a spus: Instrumentul va arăta întotdeauna valoarea eficace (Ief) a curentului care trece prin el. Puteti, va rog, sa detaliati? Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Ianuarie 4, 2021 Partajează Postat Ianuarie 4, 2021 @icar, nu-i vorba de orgolii ci doar de înțelegerea fenomenului. Eu am explicat de fapt ce susține și @popa marius dar în alt fel. În cazul clasa A regim sinusoidal instrumentul va indica doar curentul de bias, (acul nu se mișcă), dacă semnalul nu e supramodulat (dreapta de sarcină normală pentru clasa A). Dacă nivelul semnalului de atac e prea mare (pot fi doar vârfuri, ceva bass de ex) apar curenți de grilă pe semialternanțele pozitive, se iese din clasa A pură și se "mută" PSF-ul în timpul acelor vârfuri. Fapt sesizat de instrument. Dar în regim normal clasa A, fără supramodulare, acul instrumentului va sta bătut în cuie indicând permanent curentul de bias. Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Ianuarie 4, 2021 Partajează Postat Ianuarie 4, 2021 (editat) Acum 17 minute, franzm a spus: Puteti, va rog, sa detaliati? Am răspuns aici: Acum 16 minute, +_Florin_+ a spus: .................................... Dacă nivelul semnalului de atac e prea mare (pot fi doar vârfuri, ceva bass de ex) apar curenți de grilă pe semialternanțele pozitive, se iese din clasa A pură și se "mută" PSF-ul în timpul acelor vârfuri. Fapt sesizat de instrument. Da, exprimarea cu "întotdeauna" lasă loc de interpretări greșite, eu mă refeream la situația în discuție. Editat Ianuarie 4, 2021 de +_Florin_+ Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 4, 2021 Partajează Postat Ianuarie 4, 2021 Acum 16 minute, +_Florin_+ a spus: @icar, nu-i vorba de orgolii ci doar de înțelegerea fenomenului. Eu am explicat de fapt ce susține și @popa marius dar în alt fel. În cazul clasa A regim sinusoidal instrumentul va indica doar curentul de bias, (acul nu se mișcă), dacă semnalul nu e supramodulat (dreapta de sarcină normală pentru clasa A). Dacă nivelul semnalului de atac e prea mare (pot fi doar vârfuri, ceva bass de ex) apar curenți de grilă pe semialternanțele pozitive, se iese din clasa A pură și se "mută" PSF-ul în timpul acelor vârfuri. Fapt sesizat de instrument. Dar în regim normal clasa A, fără supramodulare, acul instrumentului va sta bătut în cuie indicând permanent curentul de bias. ...si asta inseamna ca valderama + merck debiteaza ineptii in serie sau in paralel Link spre comentariu
merck Postat Ianuarie 4, 2021 Partajează Postat Ianuarie 4, 2021 1 hour ago, popa marius said: De ce nu i-l lasi pe @merck sa dea raspunsul fiindca atunci ar observa ca I bias+0= I bias adica cea ce masoara miliampermetrul de CURENT CONTINUU @merck are o problema in a intelege ca variatia de curent alternativ moduleaza transformatorul de iesire si nicidecum miliampermetrul Eu te-am intrebat simplu: curentul din anod la tubul final configuratie SE este constant sau nu? Deja vad ca tu pomenesti de Quote variatia de curent alternativ moduleaza transformatorul de iesire pai care variatie? nu este curentul constant!? (parca curentul tras din sursa de alimentare este constant, curentul este constant cand am tensiune de comanda in grila (adica regim dinamic nu static, deci de unde variatie de curent???) @xdanx a crezut ca la un amplificator clasa A configuratie SE curentul tras din sursa de alimentare este constant. Este constant sau nu curentul de alimentare? Eu i-am pus doua citate in care spune ca la SE curentul variaza iar la PP curentul este constant. Esti de acord? Daca nu raspunzi la intrebari, nu ajungem la miliampermetru. Just now, popa marius said: ...si asta inseamna ca valderama + merck debiteaza ineptii in serie sau in paralel discutam civilizat sau nu? Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 4, 2021 Partajează Postat Ianuarie 4, 2021 @merck , deja asta este autooscilatie, nu intelegi ce se intampla si incerci sa fi agresiv deci, curentul continuu din tubul final in configuratie SE este constant iar componenta de curent alternativ variaza de la curentul minim la cel maxim prin transformatorul de iesire inseriat cu tubul final cea ce produce o modulatie in putere, cred ca der_doktor ar trebui sa preia stafeta fiindca eu m-am plictisit... Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 4, 2021 Partajează Postat Ianuarie 4, 2021 Acum 25 minute, merck a spus: Eu te-am intrebat simplu: curentul din anod la tubul final configuratie SE este constant sau nu? Deja vad ca tu pomenesti de pai care variatie? nu este curentul constant!? (parca curentul tras din sursa de alimentare este constant, curentul este constant cand am tensiune de comanda in grila (adica regim dinamic nu static, deci de unde variatie de curent???) @xdanx a crezut ca la un amplificator clasa A configuratie SE curentul tras din sursa de alimentare este constant. Este constant sau nu curentul de alimentare? Eu i-am pus doua citate in care spune ca la SE curentul variaza iar la PP curentul este constant. Esti de acord? Daca nu raspunzi la intrebari, nu ajungem la miliampermetru. discutam civilizat sau nu? Cu cine ? Nu am nimic de impartit cu d-ta daca sunt propriile convingeri da daca te ascunzi dupa guru, asta este.... Link spre comentariu
merck Postat Ianuarie 4, 2021 Partajează Postat Ianuarie 4, 2021 4 minutes ago, popa marius said: @merck , deja asta este autooscilatie, nu intelegi ce se intampla si incerci sa fi agresiv deci, curentul continuu din tubul final in configuratie SE este constant iar componenta de curent alternativ variaza de la curentul minim la cel maxim prin transformatorul de iesire inseriat cu tubul final cea ce produce o modulatie in putere, cred ca der_doktor ar trebui sa preia stafeta fiindca eu m-am plictisit... Deci in regim static (0 semnal pe grila) avem curent anodic = Iidle iar in regim dinamic avem IIdle + o componenta de curent alternativ. Bun pana aici sunt de acord. Componenta asta alternativa nu trece prin tub? Nu regasesc aceasta variatie de curent si in catod? Daca trece prin tub pe langa IIdle mai am si o componenta alternativa care se aduna => mai este curentul prin tub constant in regim dinamic? Mai sus este curentul prin R5 avem curentul prin R1 care este identic cu cel din R5. Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Ianuarie 4, 2021 Partajează Postat Ianuarie 4, 2021 De fapt instrumentul acela plasat în anod (sau catod) indică valoarea eficace (sau efectivă, dacă vrei) a curentului care-l străbate. Ief. În lipsa semnalului, avem o valoare X (mA), adică curentul de bias. În prezența semnalului valoarea eficace a curentului e aceeași, cu toate că valoarea instantanee a acestuia variază, între I min și I max. Acometrul nu poate "juca" după fiecare sinusoidă, e imposibil dpdv mecanic, el va arăta fix valoarea eficace a curentului, care practic nu se modifică. Dacă ieșim din clasa A (supramodulăm), vom avea vârfuri suplimentare de curent în anod (sau catod) care vor crește valoarea eficace a curentului, pe termen scurt (gen 1 secundă, de ex, cât durează "un bass"). Pe astea le poate sesiza instrumentul, dar nu poate sesiza fiecare sinusoidă. Cred că de aici se nasc confuzii ... Link spre comentariu
merck Postat Ianuarie 4, 2021 Partajează Postat Ianuarie 4, 2021 (editat) 20 minutes ago, +_Florin_+ said: Acometrul nu poate "juca" după fiecare sinusoidă, e imposibil dpdv mecanic, el va arăta fix valoarea eficace a curentului, care practic nu se modifică. Acometru il pot simula cu un rezistor + o bobina? Daca peste o componenta continua adaugi una alternativa (sa zicem sinus de 20Hz) crezi ca acometru va sta teapan si nemiscat? Cine rejecteaza componenta alternativa? P.S. VU-metrul nu "joaca" dupa bass? Nu il putem separa in etaj de conversie AC in DC + acometru? Editat Ianuarie 4, 2021 de merck Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 4, 2021 Partajează Postat Ianuarie 4, 2021 De ce nu incerci singur acest lucru, peste componenta continuua adauga una de 10Khz , nu de 20Hz ca sa particularizezi cazul, pe cine vrei sa pacalesti merck, nu tin asemenea subterfugii asa ca suna-l pe guru pentru alta contra penibila , florin a explicat clar si daca nu vrei sa pricepi nu este nicio problema doar timp pierdut inutil Link spre comentariu
sesebe Postat Ianuarie 4, 2021 Partajează Postat Ianuarie 4, 2021 Ce distractie am ratat.............. Chiar trebuie sa intru mai des pe sectiunea de lampi. Oricum mi-am schimbat parerea despre multi (daca nu chiar toti) marii experti in amplificatoare cu tuburi. Cum puteti oameni buni sa spuneti ca la o clasa A (SE ca sa inteleaga tot omul) curentul prin tub este constant? Atunci tubul ce mai face acolo? Arde curentul degeaba ca sa dea doar caldura? Daca nu variaza curentul atunci cine mai comanda traful? Ca acea variatie este integrata de instrumentul mecanic si acul lui nu se va misca aproape deloc este alta treaba, dar voi incurcati complet fenomenele. Si, mai mult, acul nu se va misca semnificativ si pt ca prin tub componenta DC este semnificativ mai mare decit componeta AC. Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Ianuarie 4, 2021 Partajează Postat Ianuarie 4, 2021 @merck, dacă peste o componentă continuă adaugi un sinus (exact cazul nostru, curent anodic, clasa A) acometrul va arăta valoarea eficace (fir-ar mama ei! ) acelui curent. Și la 20 Hz, cum spui. Acum 33 minute, merck a spus: Cine rejecteaza componenta alternativa? Incapabilitatea mecanismului mobil din acometru de a oscila (mecanic) pe acele frecvențe. Aaaaa, dacă frecvența e suficient de mică (gen 1 ...5 Hz, să zicem) atunci acometrul poate juca după forma sinusoidei, pentru că echipamentul mecanic (mobil) al acometrului ar fi capabil să oscileze ( dpdv mecanic) la frecvențe atât de mici. Dar la frecvențe obișnuite din gama audio nici poveste, el arată doar valoarea eficace a curentului ce-l străbate. VU-metrul care "joacă" după bass a altă treabă. Componenta alternativă (trenuri de zeci sute de sinusoide, nu 1 sinusoidă) e redresată deci transformată în cc. Tensiunea continuă redresată și filtrată e aplicată acometrului, acesta fiind un indicator (relativ) al nivelului de semnal. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum