Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SE cu 300B

xdanx

Postări Recomandate

26 minutes ago, popa marius said:

Am construit un amplificator SE cu 300b  dupa ce inante l-am testat cu atentie si am ajuns la concluzia ca impendanta optima pentru PSF ales este de 5,2K  dupa ce initial am ales 2,5k-3,5k-4k-4,5k-5k si 5,6k 

Da cam asta a ajuns si un constructor ,  distorsiunile lui sunt minime , constructia reusita..Merita citit articolul.

http://www.audiodesignguide.com/SE300B/index.html

scha.gif

Editat de Усилитель
Link spre comentariu
28 minutes ago, popa marius said:

Am construit un amplificator SE cu 300b  dupa ce inante l-am testat cu atentie si am ajuns la concluzia ca impendanta optima pentru PSF ales este de 5,2K  dupa ce initial am ales 2,5k-3,5k-4k-4,5k-5k si 5,6k 

PSF-ul = ? 

Link spre comentariu
Acum 4 ore, xdanx a spus:

******************************************************************************************************************************

Ca masuratori am anodica mare 440V intra in traf, dupa el in anod 300B intra 430v, iar in catod fata de masa am 71v. Am pus ampermetru si lampa consuma 80ma. Traf primar 3.5k. Stiu ca este un tabel unde se poate vedea unde ma incadrez cu aceste masuratori. Daca stie cineva sa analize PSF.

Felicitari pentru aceasta frumoasa realizare!:31

Daca am pus intr-o simulare PSF-ul ales de dv.,aceasta fiind: Uak=359V si Ug1=-71V modificand doar dreptele de sarcina pentru cateva valori au rezultat graficele de mai jos si pe fiecare grafic in drepata lui veti gasi datele punctului static de functionare si rezultatele unui etaj final incadrat in acele date,analizati si o sa vedeti ce si cum se intampla cu dreapta de sarcina,mai bine spus modificarea ei pastrand acelasi PSF.

Din punctul meu de vedere cea mai buna dreapta de sarcina poate fi una de 5200 ohmi,insa cu un alt PSF : Uak=450V, Ug1=-94.1V,Ia=87.2mA si Pda=39.23W.

Atentie!!!

rezultatele din tabele sunt masurate in anodul tubului deci nu este inclus transformatorul de iesire si nici existenta NFB.

300B Ra=2k5.png

300B Ra=3k5.png

300B Ra=4K.png

300B Ra=4k5.png

300B Ra=5K.png

300B Ra=5k6.png

Acum va propun si eu doua drepte de sarcina pentru 300B,bineinteles cu alte PSF-uri:

300B Ra=3k2 propus.png

300B Ra=5k2 propus 2.png

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Deci s-au obtinut cam 6,5W cu PSF-ul ala si cu traf de 5,2K. 

@LMOlimpiu da cu anodica de 430V si un curent in jur de 86mA ce putere si ce distorsiune obtine daca ramane cu 3,5K? (ca o negativare fixa poate sa faca si sa ii ramana anodica de 430V in loc de 359V). 

Multumesc! 

P.S. NFB la 300B e ca fluieratul in biserica :rzb

Editat de merck
Link spre comentariu

Referitor la graficul d-lui Lazaroiu cel cu 3.5 k am facut urmatoarele modificari:

Am pus o rezistenta de 18k in paralel de cea 880ohm din catod ca sa cresc consumul la 300B.  Acum am Vp: 365v,  Ip:  84.3ma, Vg -71v.

Am picat si mai bine pe voltajele din simulare la prima lampa aproape perfecte.

AM schimbat si condensatorul de cuplaj de 0.22uF cu un Mundorf.

Sper sa nu fie psihologic dar parca se mai trezi amplificatorul. Merita sa mai schimb rezistenta in paralel ca sa ajung la 86ma?

351082831_300BRa3k5.png.09e549732226e8ac0f3d0c9d2d8d567c.thumb.png.99b1d78de5fecb541427333a058cc8c7.png

20200622_182556_resize.jpg

Link spre comentariu
1 oră în urmă, merck a spus:

@LMOlimpiu da cu anodica de 430V si un curent in jur de 86mA ce putere si ce distorsiune obtine daca ramane cu 3,5K? (ca o negativare fixa poate sa faca si sa ii ramana anodica de 430V in loc de 359V). 

Multumesc! 

Acestea sant masuratorile pentru PSF ales de mine20200427_155115.jpg

Link spre comentariu
7 minutes ago, xdanx said:

AM schimbat si condensatorul de cuplaj de 0.22uF cu un Mundorf.

Sper sa nu fie psihologic dar parca se mai trezi amplificatorul. Merita sa mai schimb rezistenta in paralel ca sa ajung la 86ma?

Ce condensator aveai inainte de a pune Mundorf? 

In general, daca vrei sa faci o analiza nu modifici doua sau mai multe chestii si apoi asculti pentru ca este greu de decelat ce a schimbat sunetul. Eu cred ca ambele "manevre" au imbunatatit sunetul. Conzii Mundorf "suna" mai bine decat alti mkp (Wima)  si faptul ca ai translat dreapta de sarcina mai sus (ai urcat-o) ai ajuns intr-o zona mai liniara a tubului 300B (ai doua triunghiuri care au ipotenuzele formate din dreapta rosie de sarcina de 3,5K si care cu cat le apropii ca sa fie cat mai egale cu atat distorsiunile scad). Poti sa mai modifici (daca ai dispozitie) pentru ca esti inca sub puterea maxima de 40W pe care o poate disipa anodul. 

Link spre comentariu
Acum 3 ore, merck a spus:

Multumesc! 

@merck, cu acest PSF  400v/85mA/5200 ohm THD este 6w/1%  7w/1,1% si  8w/1,8% adica un optim gasit de mine apropiat insa apropiat de graficile prezentate 

Link spre comentariu
Acum 2 ore, xdanx a spus:

Referitor la graficul d-lui Lazaroiu cel cu 3.5 k am facut urmatoarele modificari:

Cu ce aveti dv. acolo practic,pentru ca tensiunea anodica nu o mai puteti modifica insa curentul prin 300B se poate modificand valoarea rezistentei din catod,va sugerez urmnatorul PSF care sigur va modifica performantele amplificatorului radical,in sensul bun spun asta!

Nu trebuie sa luati chiar la virgula totul adica; o tensiune Anod-Catod de o valoare 359V.....365V nu este "batuta in cuie",pana la urma toate tuburile electronice au o dispersie destul de mare a parametrilor,chiar si 300B in grupul aceleaiasi firme daramite intre firme diferite! 

Asadar va propun PSF-ul de mai jos:

P.S nu va temeti de uzura  tubului 300B,va pot garanta ca o sa va plictisiti dv. de ele pana sa apara o uzura pe care sa o simtiti si...lasati negativare automata,este cea mai sfanta mai ales in privinta longevitati tubului !!! 

Atentie!!!   performatele sunt cele din anodul tubului final,deci transformatorul nu este luat in calcul!!!

300B Ra=3500 ohmi   PSF nou.png

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Ca idee pot sa cresc si anodica, am gandit din inainte ca poate e nevoie. Daca va uitati in schema cu alimentarea, dupa lampa redresoare am rezistenta de putere de 110 ohm si apoi urmeaza condensatorul de 22uF/600v. Am de unde sa dau anodica si trafu tine curent dar mi se pare un pic cam mult 109ma. O sa ridic totusi pe la un 90ma.

Imi venise o idee sa pun un comutator cu 3 rezistente in paralel pe cea de 880ohm. Prima rezistenta pentru 90ma. A doua 100ma, A treia  pentru 109ma sa zicem. Cand vreau sa disper lampa pozitia 3. :)  Nu stiu daca e corect cum zic eu.

Acum 2 ore, merck a spus:

Ce condensator aveai inainte de a pune Mundorf? 

Nu conteaza ce condensator am avut dar ca concluzie daca vreti sunet trebuie condensatoare ca lumea la cuplaj. Pe aia ca Wima suna la fel n-o inghit

Link spre comentariu
Acum 15 minute, xdanx a spus:

Ca idee pot sa cresc si anodica, am gandit din inainte ca poate e nevoie. Daca va uitati in schema cu alimentarea, dupa lampa redresoare am rezistenta de putere de 110 ohm si apoi urmeaza condensatorul de 22uF/600v. Am de unde sa dau anodica si trafu tine curent dar mi se pare un pic cam mult 109ma. O sa ridic totusi pe la un 90ma.

Imi venise o idee sa pun un comutator cu 3 rezistente in paralel pe cea de 880ohm. Prima rezistenta pentru 90ma. A doua 100ma, A treia  pentru 109ma sa zicem. Cand vreau sa disper lampa pozitia 3. :)  Nu stiu daca e corect cum zic eu.

Este corect,dar o piesa in plus inseamna o componenta care se poate strica,daca tot nu vreti sa "trageti" de tuburi,mergeti undeva pe la 35W putere disipata de anod si gata,intrucat aveti practic amplificatorul la indemana,calculati real pentru tensiunea anod-catod ce curent va trebuie pentru Pda=35W si cu asta cred ca puteti incheia cercetarile in acest sens,parerea mea!

L.E puteti merge fara grija la Ia=109mA,transformatorul de iesire "tine" pentru 15H la maxim 135mA,deci nu intrati in aria de saturatie majora,numai sursa sa tina,practic ar cam trebui ca la un consum de 60W pe secundarul de HV (alternativ) tensiunea sa nu scada mai mult de 5V...7V (puteti testa cu niste becuri de 230V~).

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu
Acum 8 minute, xdanx a spus:

Nu conteaza ce condensator am avut dar ca concluzie daca vreti sunet trebuie condensatoare ca lumea la cuplaj. Pe aia ca Wima suna la fel n-o inghit

Interesant, am schimbat mai multe tipuri de condensatoare de cuplaj si am notat distributia armonica care teortic ar trebui sa schimbe ceva daca ar exista, nici vorba de asa ceva insa nu ma pot pune cu convingerile  audio extrasenzoriale sau auditii comparate in momente  si situatii diferite, o fi ceva probabil mai greu de quantizat...

Link spre comentariu

Pot sa spun ca am facut doua schimbari in acelasi  timp.  Am schimbat condensatorul cu Mundord si am ridicat consunul 300B de la 80.la 84ma. Si parca patura care era pusa pe boxa a disparut. Au aparut toate cele. Daca nu e de la condensator înseamnă ca acei 4 ma au fost importanti. Maine cred ca o sa ridic la 90ma

Link spre comentariu

mie mi se pare putin 22uF ......constructia lui Popa Marius are filtraj ca lumea......

( nu pt brummm...)

Editat de Усилитель
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări