Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cat de fiabile sunt statiile PMR ?


VAX

Postări Recomandate

Am doua statii PMR de tip Uniden si doua Cobra, care s-au defectat pe rand, aparent fara motiv. Au mers bine in primul an. Nu le-am folosit mai mult de cateva ore (la incercari) si le-am pus intr-un sertar. Cand am vrut sa le folosesc, n-au mai vrut sa mearga. Au fosnet, au ton de apel, dar parca n-ar mai fi pe aceeasi frecventa, "nu se vad" una cu alta, in nici o combinatie. 

Nu inteleg ce ar putea avea. Sa se fi dus finalii, dar din ce cauza ? Sa se fi modificat frecventa cuarturilor ? Sa fie de la circuite C-MOS cu parametrii modificati ?

Link spre comentariu

Pot, dar deocamdata am frecventmetrul (E-o204) defect.

Are ars numaratorul 74196. Dupa prescaler vine semnalul, l-am vazut pe osciloscop digital care si masoara frecventa. Am infipt la intrarea frecventmetrului o sarma de 10 cm lungime, cu rol de antena, si am pornit statia langa sarma respectiva. Am mai multe circuite de tipul 74S196 (varianta ruseasca K531IE14), dar nu m-am apucat sa schimb piesa defecta. Trebuie sa pun soclu, sa verific care integrat este mai bun (urca mai sus ca frecventa). Si m-am temut sa nu exfoliez cablajul, ca nu mai vad prea bine. Dar am sa fac cat de curand treaba asta.

Ar fi o metoda de verificare, sa vad daca mai pica pe frecventa sau merg aiurea. Nu inteleg care ar fi cauza dereglarii, ca au stat in sufragerie, in mediu curat si uscat. In acelasi loc am tinut si doua calculatoare de buzunar programabile, un CASIO FX880 si un CASIO G6700 (sper sa nu-i fi gresit numele), cumparate in anul 1992 din Franta si nefolosite. Cand am vrut sa le repornesc, cu baterii noi, am constatat ca erau defecte. Cel mare (FX880), programabil in BASIC, scoate un tiuit ca cel de la trafo de linii de la televizoare. Ca si cum ar avea belele la o sursa interna, in comutatie.

In mod normal aparatura este capiata la fluxuri de radiatie ionizanta, dar numai cea cu circuite MOS.  Insa de unde sa fie radiatii la mine in sufragerie, ca nimeni din casa nu emite asa ceva, suntem normali si linistiti (fara puteri magice). 

Link spre comentariu
21 hours ago, VAX said:

Pot, dar deocamdata am frecventmetrul (E-o204) defect.

 

Incercati un receptor SDR pe stick (RTL-SDR). Daca nu cumva aveti deja vreunul, Il gasiti peste tot pe Okazii sau alte site-uri asemanatoare, la preturi derizorii.

Pentru astfel de teste e o unealta utila. Nu e calibrat in frecventa, asta ar trebui s-o faceti ulterior, dar cat sa puteti vedea pe spectru daca vreuna dintre statiile PMR scot ceva pe emisie, va va ajuta cu siguranta.

 

 

Link spre comentariu

Nu am asa ceva si nici nu vreau sa cumpar, ca nu stau grozav cu finantele. Ca sa vad daca scot (radiaza) ceva, pot sa construiesc un masurator de camp, cu dipol, dioda punctiforma si uA.  Aveam de gand sa construiesc unul, pentru reglarea statiilor.

Ma intriga faptul ca au picat toate, aparent fara motiv. Initial nu mai mergea o statie Uniden, adica nu comunica cu sora ei, dar se intelegea bine cu statiile Cobra. Ulterior n-a mai mers nici una din Cobra si in final nu mai merge nici una. Nici alte statii nu mai receptioneaza, dar fosnet au. 

Am sa repar frecventmetrul (oricum trebuia sa fac treaba asta, asa ca acum am un motiv serios) si o sa vad pe ce frecvente emit. Daca este de la oscilatoarele cu cuart, inseamna ca sunt de cea mai proasta calitate.

Link spre comentariu
20 minutes ago, VAX said:

Nu am asa ceva si nici nu vreau sa cumpar, ca nu stau grozav cu finantele. Ca sa vad daca scot (radiaza) ceva, pot sa construiesc un masurator de camp, cu dipol, dioda punctiforma si uA. [...] Daca este de la oscilatoarele cu cuart, inseamna ca sunt de cea mai proasta calitate.

 

Daca v-ati uitat la Robofun, atunci da, e cam piparat (150 lei). Dar se gaseste pe OLX la jumatate de pret, 80 lei cu tot cu antenuta.

Jucaria nu e performanta, dar o puteti folosi inclusiv ca analizor de spectru nepretentios. Desigur, n-o sa va coste sa construiti masuratorul de camp, dar va fi strict orientativ. Cu stick-ul ala, puteti face mult mai multe, iar pentru pretul respectiv, merita banii.  Pe AliExpress il puteti comanda cu ... echivalentul a 50 lei :)) 

 

Referitor la utilizare, exista multe articole. Unul de la care se poate porni a fost scris de colegul nostru George Poncu YO2MAB:  STICK USB DVB-T RTL2832U cu E4000 Tuner pentru SDR si va asigur ca e foarte bine documentat, iar la final are si o bibliografie corespunzatoare. 

Ca analizor de spectru, nu se va compara cu vreunul industrial, dar va permite sa vizualizati caracteristica unui filtru. 

Unul dintre cele mai bune softuri ce poate fi utilizat in acest scop, impreuna cu stick-ul SDR amintit, este Spektrum , iar aici aveti versiunea executabila pentru Windows a acestuia (precompilata). 

 

Si eu am un dispozitiv de genul asta si-l tin intr-o mica trusa, l-am folosit in multe imprejurari in care nu aveam altceva la dispozitie si am fost multumit de ceea ce am putut face cu el. 

Desi v-am inteles "aversiunea" fata de zona digitala, va garantez ca nu strica deloc prin laboratorul hobbistului. 

Cateva poze de pe net, poate va vor face cu ochiul :)

 

1) Notch filtru duplexor

spektrum-500x313.png 

 

2. Caracteristica filtru de banda ptr 80m (de YO2OGM)

file.php?id=3306&t=1

 

3. Caracteristica filtru SSB XF9B , fara adaptare (de YO2OGM):

file.php?id=3309&mode=view

 

Link spre comentariu

Va multumesc pentru informatiile oferite. S-ar putea sa cumpar o jucarie din asta. Nu am aversiune pentre chestiile digitale, daca sunt din alea mai de calitate. Insa sunt invatat cu sculele analogice, pe care le stiu bine cum functioneaza.

Link spre comentariu

Merge si ca ( oleaca de ) receptor , desi am inteles din alt  topic ca  aveti toate receptoarele prezentate acolo ... ceea ce e o performanta . In cazul acesta , ramane doar folosirea pentru masuratori ,  dupa cum ( bine ) au relevat colegii mai sus . PMR - urile se pot proba ( grosier ) apasand PTT - ul langa un receptor comercial pornit , sigur pe anumite frecvente veti receptiona o armonica ... semnul prezentei purtatoarei ( si eventual ) modulatiei  , daca statia e in stare de functionare .  De asemenea  , langa un multimetru digital pornit  , cu incercatoarele rasfirate ... apare indicatie ( schimbare ) datorita inductiei campului RF . La frecventmetru e suficient sa prindeti varful cu crocodilul cablului de masa  ... se formeaza o bucla ( antena ) de receptie , intr - o camera e suficient ca frecventmetrul sa indice . Eventual , functie de frecventmetru , va puteti apropia la 1-2 metri . De asemenea , calculatorul , laptop - ul simt campul RF destul de puternic ...

Editat de gauss
Link spre comentariu

Se poate construi ușor un detector de câmp neacordat, care va indica dacă aveți sau nu purtătoarea.Se pot folosi și diode cu germaniu.Cu cât instrumentul folosit e mai sensibil, cu atât e mai bine.Antena poate avea doar câteva zeci de centimetri, o stație radio funcțională va cauza deviația instrumentului de la minim 20 de centimetri de antenă..

post-21106-139829548782_thumb.gifEu așa testez telecomenzile auto și orice dispozitiv ce emite în domeniul radio.

 

Editat de validae
Link spre comentariu
48 minutes ago, VAX said:

Va multumesc pentru informatiile oferite. S-ar putea sa cumpar o jucarie din asta. Nu am aversiune pentre chestiile digitale, daca sunt din alea mai de calitate. Insa sunt invatat cu sculele analogice, pe care le stiu bine cum functioneaza.

 

Cu placere. Dupa cum v-au asigurat si colegii Ndor si Gauss, sunt sigur ca nu veti regreta, cel putin nu la pretul pe care vi l-am sugerat:

 

43 minutes ago, ndor said:

Va garantez ca scula asta mica stie sa faca o gramada de chestii interesante . Nu cred ca o sa va para rau ca o cumparati .

 

Cat despre aversiune, a fost o gluma. Daca veti revizui postarea mea anterioara, veti constata ca am pus-o inca de la inceput intre ghilimele !

Ne-am prins ca va plac analogicele si va respectam optiunea, fiti sigur. 

 

Si apropos de asta, va garantam ca indiferent de polemicile pe care le-am instrumentat in comun, va vom sprijini cu placere daca veti avea nevoie la punere in functiune, trucuri de utilizare, raspunsuri la intrebari (in limita in care va vom putea oferi un raspuns decent) legate de aparatelul respectiv! 

 

Cum spunea si Gauss, il puteti utiliza si ca receptor, dar trebuie sa tineti cont de faptul ca ADC-ul sau e modest (8 biti). Sunt multi entuziasti care au construit chiar up-convertere pentru astfel de dispozitive, pentru a receptiona si benzile de sub 25MHz (limita minima de la care poate opera in mod normal jucaria). Performantele nu-s incantatoare, dar ca experiment, merge. Eu l-am folosit ca receptor pentru a monitoriza canale de comunicatie AM si FM din benzile de CB (27 MHz), radioamatori 2m si 70cm (145 si 432 MHz, vocal si digital), statii PMR (~446 MHz), comunicatii maritime VHF 156 MHz voce si respectiv ~162 MHz - pozitionare AIS (de la sol si de pe mare), receptie radiodifuziune FM, precum si receptia programelor de radiodifuziune emise in digital, in standardele existente la noi in tara (HD radio si DAB). Suporta demodulare AM/FM/CW/SSB(LSB/USB) precum si alte functii pe care cred ca le veti gasi interesante pentru pretul platit. 

 

Link spre comentariu
14 hours ago, validae said:

Se poate construi ușor un detector de câmp neacordat,

Am folosit la serviciu, in scop didactic (masurator de camp EM, punerea in evidenta a polarizarii, reflexia undelor, etc) circuit cu dipol simetric si cu detector paralel (o singura dioda). Merg bine diodele rusesti D20 (chiar si D18), pe care le puteti recupera din scule rusesti. Le-am pus in fata unei antene horn cuplata la un generator cu clistron reflex (10 GHz) si acul microampermetrului urca la 20% din cat mergea cu dioda de MW (1N23C). EFD-urile romanesti erau moarte la frecventa aia. Nici diodele Schottky (ROD-01, BS20107Y) nu miscau. Va recomand sa recuperati acele diode din orice aveti la dispozitie (radio Selena- detectorul de raport, televizoare rusesti - detectorul video, etc). Le inlocuiti cu EFD-uri, ca alea merg la frecventa respectiva, si ramati cu diode punctiforme mai de performanta, care urca lejer la sute de MHz.

Link spre comentariu
14 hours ago, yo3fhm said:

 

Cum spunea si Gauss, il puteti utiliza si ca receptor, dar trebuie sa tineti cont de faptul ca ADC-ul sau e modest (8 biti).

 

De asta ma temeam la aceste jucarii ieftine, ca merg in regim "demo". O scula adevarata cam cat ar costa ? Nu receptor de trafic, ca ala e mii de dolari, ceva tot de genul stick, cu ADC-ul decent.

Cu stick-ul prezentat ce se poate receptiona bine, ca doar pentru monitorizare n-as da banii pe el.

Link spre comentariu

As vrea sa stiu cauza de la care au picat aceste statii PMR, ca a fost anormal sa se defecteze toate, stand nefolosite. Le-a studiat careva (in general, nu tipurile respective) si a tras o concluzie asupra modului cum sunt lucrate (calitatea pieselor) si fiabilitatii ? Au probleme cu imbatranirea cuarturilor (ceramicii din trimerii de reglare, etc) si trebuie sa fie trase in frecventa din cand in cand ? Merita sa fie reparate ? Nu le-am desfacut pana acum, ca nu vad bine si nu-mi vine sa umblu in ele pe orbecaiala. Mi-ar trebui camera video (microscop), sa vad marit, pe display bun.

Link spre comentariu

Depinde cat de adevarata e scula . Ce se poate receptiona cu un stick ordinar de pana in 100 RON , fara convertor pentru scurte ... , a prezentat dl . Cezar . Finalul postarii de acum 14 ore . Cu o antena cat de cat ... , destule emisiuni interesante . Ma rog , termenul " interesant " e legat de ce urmareste fiecare . 

Editat de gauss
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări