doru3160 Postat Ianuarie 14, 2019 Partajează Postat Ianuarie 14, 2019 (editat) Ocularele am dibuit cum se desfac...au 3 surubele M1,5 cap ingropat sub un inel care iese dupa ce se desfileteaza inelul de protectie ochi.E din plastic/bachelita, nu din cauciuc. Aici n-ar fi probleme. In partea opusa, lentila de 30mm nu are nimic ce se poate demonta, si taman acolo e problema, alea trebuiesc curatate.Nu stiu daca sa fortez ca si cum ar fi infiletata, pt ca daca si aia are in montura 3 surubele ascunse, risc sa le rup sau sa le stric filetul. Editat Ianuarie 14, 2019 de doru3160 Link spre comentariu
Vizitator Paul66 Postat Ianuarie 14, 2019 Partajează Postat Ianuarie 14, 2019 Acum 7 minute, doru3160 a spus: Problema este la demontat, pt ca de materiale nu duc lipsa.Vata nu folosesc pt ca lasa scame, dar am destule cu care sa inlocuiesc.Scule pt demontat as avea zic eu.Problema este ca nu gasesc cum se demonteaza in asa fel incat sa nu strici sau sa dereglezi jucaria. In trecut, cativa ani in urma, se puteau trimite la IOR, pentru curatat, reglat,gresat. Mai erau si cativa mesteri de acolo care faceau serviciul asta in particular, dar am pierdut orice detaliu de contact. Incercati totusi o intrebare la fabrica. Se pare ca inca repara. http://www.ior.ro/Noutati/Reparatii-binocluri/ Link spre comentariu
doru3160 Postat Ianuarie 14, 2019 Partajează Postat Ianuarie 14, 2019 (editat) Multumesc pt informatie. Nu mi-am pus problema sa-l dau la curatat, pt ca nu-l folosesc prea des. Acum, cu discutiile astea, l-am luat in mana si am vazut ca nu mai e in starea in care l-am lasat acum ceva ani in urma.Si apoi, mai e si aspectul financiar. Gasesc modelul asta de binoclu in stare buna cu 250...300 lei.Daca o lucrare din asta ma costa 200 lei cu tot cu transport, asta indulgent vorbind, inseamna ca economic nu prea merita. Editat Ianuarie 14, 2019 de doru3160 Link spre comentariu
Vizitator Paul66 Postat Ianuarie 14, 2019 Partajează Postat Ianuarie 14, 2019 Financiar nu poate fi rentabil, dar nu se pune problema din punctul asta de vedere. E vorba de punerea la punct a unui sistem optic vechi. Am dat si eu candva la reparat trei lunete de PSL unui mester si m-a costat destul, dar erau toate curate, reglate ,marcajele refacute, surubele schimbate si bune de pus la treaba inca o generatie. Link spre comentariu
doru3160 Postat Ianuarie 14, 2019 Partajează Postat Ianuarie 14, 2019 O sa incerc sa dau jos lentilele de 30mm si sa le curat.Daca reusesc sa le demontez, le pot curata lesne, si nu afectez cu nimic optica binoclului.Ma feresc sa umblu la interior, pt ca acolo e mai gingasa problema, dar lentilele de la exterior din ambele capete, as incerca sa le curat in regie proprie.Important e sa dibuiesc cum se demonteaza, restul e pistol cu apa. Link spre comentariu
VAX Postat Ianuarie 14, 2019 Partajează Postat Ianuarie 14, 2019 Cum v-am spus, eu folosesc alcool sanitar. Cand lucram la facultate aveam la dispozitie si alcool pur. Putinul albastru de metilen pe care il contine (la nivel de ppm), nu influenteaza cu nimic, mai ales ca dupa ce se curata cu tamponul de vata putin umezit cu alcool (nu ud leoarca !), se sterge tot cu vata, dar uscata. Uneori, la final aburesc lentila cu aerul din respiratie (cu gura, nu suflu) si curat cu vata uscata. Resturile de vata se elimina cu jet de aer de la para de cauciuc. Am curatat numai lentile din sticla. Cele din plastic, asferice, sunt mult mai sensibile si in fabrica se curata fara sa se atinga cu ceva. Se pun pe un stativ deasupra unei cuve cu solvent incalzit, vaporii de solvent se condenseaza pe lentila si lichidul respectiv cade din nou in cuva. Link spre comentariu
doru3160 Postat Ianuarie 14, 2019 Partajează Postat Ianuarie 14, 2019 D-le, intelegi ca nu e problema cu ce il curat? Am tot felul de smacuri, am curatat obiective foto...la binoclu nu reusesc sa demontez pacatoasa aia de lentila.Parca e crescuta acolo, si nici nu se vede loc pt surub, siguranta sau altceva. Daca e pe filet si e aluminiu cu alt metal, cam banuiesc ce s-ar fi putut intampla, dar deocamdata mai fac sapaturi.Vreau in primul rand sa aflu cum se demonteaza, si in functie de asta vad cum o destepenesc. Link spre comentariu
gauss Postat Ianuarie 14, 2019 Autor Partajează Postat Ianuarie 14, 2019 De pe net ... Link spre comentariu
doru3160 Postat Ianuarie 14, 2019 Partajează Postat Ianuarie 14, 2019 Da, a postat Paul adresa aia. E bine de retinut. Link spre comentariu
gauss Postat Ianuarie 14, 2019 Autor Partajează Postat Ianuarie 14, 2019 O mai fi , n - o mai fi ... cine stie ? P.S. - ce uzina era I.O.R. , avea inclusiv sectie productie radio ... Link spre comentariu
doru3160 Postat Ianuarie 14, 2019 Partajează Postat Ianuarie 14, 2019 Mai bine sa nu amintim, ca se gasesc unii sa spuna ca erau numai gunoaie pe acolo. Link spre comentariu
Marele Savant Postat Ianuarie 14, 2019 Partajează Postat Ianuarie 14, 2019 ...sau poate spun ca ce a fost competitiv si a avut piata de desfacere, a ramas in picioare si produce si in ziua de azi! Link spre comentariu
Den Postat Ianuarie 14, 2019 Partajează Postat Ianuarie 14, 2019 Deci ,ior exista.Cel putin partea cu noutatile de pe site si contactul la nr. de telefon... Din pacate,umiditatea dupa un timp ataca tratamentele lentilei,combinata cu uitatul prin sertare atrage dupa sine aparitia mucegaiului..Daca mucegaiul se mai poate inlatura cu diverse chimicale (care la randul lor pot ataca straturile antireflex),daca apare prima problema nu se mai poate face nimic acasa,doar prin laboratoare de optica...Ne multumim cu ce avem si cu asta basta. Link spre comentariu
Postări Recomandate