Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Analizor de distorsiuni audio home - made , simplu , ieftin si bun


Postări Recomandate

https://www.nutsvolts.com/magazine/article/build-a-basic-audio-distortion-analyzer?utm_source=hs_email&utm_medium=email&utm_content=68943576&_hsenc=p2ANqtz---XI6Pr1GiHjjcM1y-muROTKfrcfkZQjJf35vDH6uy_iczj-Vgi5acDAgEN7gXu0mHimwA4HUJhxffHJOTZO7A8QnJCQ&_hsmi=68943576

 

Chiar functioneaza ... si se poate perfectiona , structura e flexibila , modulara si relativ usor de construit , fara materiale prea greu de gasit .

Editat de gauss
Link spre comentariu

Schema este interesanta, am copiat-o pe HD pentru a ma inspira cand proiectez ceva de alt gen. Pentru masurarea distorsiunilor cred ca este mai simplu cu metoda software (Spectralab) si placa de sunet buna.

Am si un distorsiometru IEMI, care are butoanele blocate pentru ca n-a fost folosit niciodata. Sper sa am timp (candva) sa-l repar., desi nu mi-ar fi prea util.

Link spre comentariu

Cel de IEMI este bun . Ma rog , nu " audiofil " , avantajul este ca are frecventa variabila ... si la semnalul injectat , si la filtre . Atentie la potentiometre , unele sant coaxiale ... ar merge pulverizate axurile de comanda cu ceva spray de deblocare , cu ceva timp inainte de " incercare " . 

 

P.S . - prefer masuratori hardware ... nu ca metoda cu placa de sunet n - ar fi utila . La schema prezentata , se mai poate lucra ... desi masoara in varianta prezentata distorsiuni sub 0,1 % . Mai jos ... nu stiu cat de util , sau posibil este . Chiar cu scule profesionale . Daca nu sant calibrate ( recent ) , e masurare incerta , de dragul masurarii . Ma rog , pareri personale . Ce folos ca se obtin  ( teoretic ) factori de distorsiune cu multe zerouri ... , traductoarele acustice mascheaza aceste performante , avand factorul de distorsiuni unitati intregi de  masura . 

Editat de gauss
Link spre comentariu

Eu chiar am construit un asemenea aparat in urma cu citiva ani insa conceptia a fost 100% a mea si privind aceasta schema imi dau seama ca este serioasa singura obiectie este legata de calitatea potentiometrului multitura, solutie la care eu am renuntat in favoarea a doua condensatoare variabile si in plus fata de aceasta constructie am adaugat patru filtre cu banda de trecere de 20 Hz pentru masurarea primelor patru armonice iar tot ca o deosebire oscilatorul este extern practic un generator  audio Phillips cu distorsiuni foarte mici

Contrar multor pareri ,aceste analizoare sint foarte precise si nu necesita nicio etalonare pretentioasa insa rejectia fundamentalei se limiteaza in conditii DIY la aproximativ 65 dB asa ca citirea in cazul meu este de maxim 0,08%

Link spre comentariu

Am 500 ohmi multitura de calitate ... un model mare , se apropie la diametru de o cana de ceai ... , a fost la un traductor de pozitie  " cu stea " , piesa de schimb  ... , " pasul " intre 2 valori este foarte mic ... elementul rezistiv ( spirala ) are multe spire .  Schema e docila ... , si pentru verificari rapide , in lipsa de ceva profesional , e buna ... Intentionez sa mai adaug  cateva frecvente atipice , imi trebuie pentru verificarea unor semnale ce n - au nici o legatura cu audio ( auditie de programe vocale sau muzica ) . 

Editat de gauss
Link spre comentariu

Cred ca sant " zerouri " in multe locuri , nu numai dupa virgula ! Daca s - a publicat in Nuts & Volts in noiembrie 2018 , fara vreo referire "  vintage " , o mai fi de folos cuiva . Lumea electronicii nu inseamna (  numai ) cativa useri de la sectiunea audio , sant si mai saracuti in pretentii . Unul as fi eu ... , am o intelegere " primara " a unui ampli cu distorsiuni mici , ce debiteaza pe o incinta cu distorsiuni  cu patru ordine de marime mai mari . Asta este , sant consumatori de electronica pe multe trepte ... fara stratificare , s - ar inchide fabricile de componente si aparate ... , n - ar ramane decat un templu cu amplificatorul suprem ... , redand eventual ceva cu Diana Krall ... , si cativa supusi in transa ... , cu schemele in loc de Biblie .

 

P.S. - de aceea  am si deschis topicul la Bodega , sa nu stric staiful la audio , sau alte sectiuni binecuvantate . Poate este de folos cuiva ...

Editat de gauss
Link spre comentariu

Coincidenta, in aceeasi perioada,   googalind despre amenajarea, alimentarea cu energie a unui atelier/laborator hobby de electronica, am dat peste un alt articol  al   lui Reed     https://www.nutsvolts.com/magazine/article/October2015_Reed    care mi s-a parut foarte potrivit ca lectura pentru orice incepator. De-ar fi dupa mine, l-as pune in capul listei la sectiunea incepatori. 
Reed are si alte articole utile pe N&V. Dand un click pe numele autorului articolului, primesti o lista cu ceea ce a mai publicat autorul respectiv.

Link spre comentariu

Daca pe mine ma intrebati ... sau pur si simplu e nevoie de o parere ( strict personala ) ... , se poate muta oriunde , inclusiv la Pubela sau sters ... , dupa cum e mai bine pentru forum . Nu mai am contributii ( postari ) la Elf . Poate doar la nr . de vizitatori .. 

 

P.S. - rog sa fie stearsa si aceasta , fiind off - topic 

Editat de gauss
Link spre comentariu

Avand si eu 61 de ani impliniti si vazand multe chestii, am ajuns la concluzia ca nu merita sa construiesti ceva decat daca nu se gaseste de cumparat, daca ce se ofera este mult prea scump si se poate face mai ieftin, sau daca este "comanda speciala" (ceva nestandard, cu unele performante in plus). Cat timp sunt (inca) la vanzare distorsiometre fabricate de IEMI (alea care au 20 de kile), la pret acceptabil, cred ca este mai bine sa cumparati. Eventual sa le modificati (modernizati, etc) pe acelea, daca este posibil. Mi-e mi-e groaza de partile mecanice, ca n-am dotari sa le fac. Chiar si cablajele se fac greu.

Cum ar fi daca ne-am apuca sa construim un magnetofon sau un televizor color ? Ar costa de zece ori mai scump decat unul din magazin. 

 

Tot ce se poate cumpara, se cumpara. Si se construiesc doar "specialitatile". Asa consider.

Link spre comentariu



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări