VAX Postat Ianuarie 15, 2019 Partajează Postat Ianuarie 15, 2019 1 minute ago, doru3160 said: Si la ceasurile cu paleti cum sa fie? Cu cuart, cum sunt ceasurile de mana cu afisare analogica. Ce dracu, nu traim in epoca electronizarii totale ? Nu mai legam la cap, fara sa ne doara, cu chestii batranesti, cu sincronizarea ceasurilor dupa masinile electrice din sistemul energetic ? Link spre comentariu
doru3160 Postat Ianuarie 15, 2019 Partajează Postat Ianuarie 15, 2019 Din moment ce in restul lumii inca se foloseste sincronizarea cu reteaua, banuiesc nu e chiar o metoda perimata. Link spre comentariu
gauss Postat Ianuarie 15, 2019 Partajează Postat Ianuarie 15, 2019 Simplu , mai precis si mult mai fiabil . Adica asistat de retea ... Link spre comentariu
doru3160 Postat Ianuarie 15, 2019 Partajează Postat Ianuarie 15, 2019 Asistat de retea, dar conditia de baza este sa ai retea serioasa, si continuitate in alimentare. Altfel, bateria de backup nu prea ajuta la modelul asta. In cel mai fericit caz, pastreaza ora la care s-a intrerupt energia electrica si deapana in continuare, cu decalajul cat a fost oprita energia electrica. Asta a fost principalul motiv pt care am renuntat la modelul asta de ceas. Altfel, batranul MMP 1206 (si variantele moderne), e mai practic, pana intram si noi in rand cu lumea, cu reteaua electrica. Link spre comentariu
gauss Postat Ianuarie 15, 2019 Partajează Postat Ianuarie 15, 2019 (editat) La mine se opreste foarte rar curentul la priza . Nici nu - mi mai amintesc cand s - a intamplat ultima data . Si n - ar fi o tragedie ... am cel putin 20 de dispozitive de la care pot afla ora ... P.S. - chiar acum ma uit la un kit MMP 1206 . Adica niste piese infipte in polistiren , incepand cu integratul propriu - zis . Editat Ianuarie 15, 2019 de gauss Link spre comentariu
doru3160 Postat Ianuarie 15, 2019 Partajează Postat Ianuarie 15, 2019 Erau asa vanate la vremea lor, incat cu greu am reusit sa procur un exemplar, pe care l-am pus la treaba si merge si in zilele noastre.Dupa 90 a scazut interesul, nu mai stiu daca au fost mai usor procurabile.M-am multumit cu exemplarul care munceste de atunci. Link spre comentariu
gauss Postat Ianuarie 15, 2019 Partajează Postat Ianuarie 15, 2019 (editat) In afara de 1206 si 351 , s - a mai produs la Microelectronica si 1204 . Din pacate , nu avea pin ( nici menu ) de sonerie alarma ... P.S. - vorbeam de " kit " : Editat Ianuarie 15, 2019 de gauss Link spre comentariu
doru3160 Postat Ianuarie 15, 2019 Partajează Postat Ianuarie 15, 2019 1206 tocmai de asta l-am pus la treaba.Daca te culcai la ora 5 dimineata si la 6 il puneai sa sune, era imposibil sa nu te trezesti.Are o succesiune de sunete (numita pretentios melodie) care te scoala din morti. E super,mega enervanta.Nu am cuvinte s-o descriu.Pana la circuitul asta, multe au dat rateuri sa ma trezeasca.Cu asta am rezolvat problema definitiv.Ma refer la perioada din tinerete, cand somnul niciodata nu era suficient, si dormeam numai pe US sau UUS. Link spre comentariu
gauss Postat Ianuarie 15, 2019 Partajează Postat Ianuarie 15, 2019 (editat) Seamana ( de departe ) cu un discurs al unui magar ( soneria ) ... P.S. - cipurile sant R.D.G. - iste ... la noi sant ( au fost ) doar incasetate . R.D.G. - istii l - au copiat dupa ceva obscur vestic ... a fost destinat pentru afisaj cu cristale lichide . La vremea respectiva , nici noi , nici Germania Democrata nu produceau asa ceva . Noi n - am produs niciodata ... Editat Ianuarie 15, 2019 de gauss Link spre comentariu
norad Postat Ianuarie 15, 2019 Partajează Postat Ianuarie 15, 2019 Am intalnit un radio cu ceas Panasonic ce era pilotat de precventa retelei. Pe masa am un ceas cu tuburi Nixie pe care l-am facut acum multi ani. E cu CMOS-uri. Isi ia tactul de la retea si e destul de precis, la secunda. Partea nasoala e ca in cladirea in care lucrez se ia curentul destul de des si trebuie ajustat mereau. Va trebui sa-i fac un montaj separat cu un 4521 (pot obtine direct tactul de 1 Hz de la un cuart de 4,19x Mhz) sau o combinatie de 4060 si 4013 si cuart de 32,x KHz si baterie de back-up. Ma gandeam sa folosesc in loc de baterie, un supercondensator de 2F la 5,5V, dar nu stiu daca e viabila solutia la 7 bucati 4017, 1 buc 4013 si 1 buc 4521 (sau un 4060 si inca un 4013). Link spre comentariu
one Postat Ianuarie 15, 2019 Partajează Postat Ianuarie 15, 2019 Poti folosi un power-bank cu iesire usb, la intrare ii bagi 5V de la retea si la iesire conectezi ceasul tau. Link spre comentariu
doru3160 Postat Ianuarie 15, 2019 Partajează Postat Ianuarie 15, 2019 (editat) Acum 23 minute, gauss a spus: Noi n - am produs niciodata . Noi am cochetat cu ideea asta.Am avut afisaje cu cristal lichid facute/asamblate la noi, dar care in 3...4 ani s-au inegrit, stand degeaba.Cat au fost noi, au fost bune.Nu stiu daca mai gasesc un exemplar pt poza.O sa caut.Cel cu discurs de magar l-am incasetat intr-o carcasa de fabrica, de la ceva aeroionizator auto.Doar masca de fata i-am facut-o eu si cablajul, care sa se incadreze in spatiul care totdeauna e prea mic.Masca de fata, in decursul timpului a suferit diverse accidentari si carpeli, n-am considerat necesar sa fac alta.Poza cu data si ora.Integratul e sub acumulator. PS- 2N3055 la ce e bun in kit-ul asta?La mine am folosit BD si pt sunet si pt tensiune(stabilizare). Editat Ianuarie 15, 2019 de doru3160 Link spre comentariu
gauss Postat Ianuarie 15, 2019 Partajează Postat Ianuarie 15, 2019 (editat) La fix arata " magarul "... Ma rog , mergea un filtru verde in fata VQE - urilor , masca segmentele inactive . Mie - mi plac lucrurile manufacturate , mai ales carcasele si prezentarea pentru utilizator . Ma rog , sa nu fie ultima cutie de pantofi carpita cu scoci ... De ce ( imi plac ) ? Fiindca cineva a muncit la ele , rupandu - si din timpul lui ... De chestii industriale sant ( oarecum ) satul ... le vad de aproape 50 de ani . Stiam de ceva afisaje LCD ... am si avut ! Numai ca n - am considerat ca au fost " puse la punct " ... dintr - un carton au mers cateva , si au cedat repede ... fiecare in alt mod . De aceea am scris ca n - am produs ... identic cu Z80 ( s - a mai discutat , putinele exemplare functionale mergeau " innecat " , cu frecventa mica de tact ... spre deosebire de cele RDG - iste ) , si oricum ( afisajele ) au fost incercate mult dupa aparitia MMP1206 ... eu am primit la job dupa Revolutie . Editat Ianuarie 15, 2019 de gauss Link spre comentariu
VAX Postat Ianuarie 15, 2019 Partajează Postat Ianuarie 15, 2019 46 minutes ago, doru3160 said: Erau asa vanate la vremea lor, incat cu greu am reusit sa procur un exemplar, pe care l-am pus la treaba si merge si in zilele noastre.Dupa 90 a scazut interesul, nu mai stiu daca au fost mai usor procurabile.M-am multumit cu exemplarul care munceste de atunci. Eu am cumparat in anul 1982, cu 300 lei/bucata, doua ceasuri de la Oltcit, din alea cu afisajul cu tub fluorescent. Sunt cu cuart. Link spre comentariu
doru3160 Postat Ianuarie 15, 2019 Partajează Postat Ianuarie 15, 2019 (editat) Acum 6 minute, gauss a spus: Mie - mi plac lucrurile manufacturate Si mie, dar la capitolul carcase, n-am avut niciodata suficienta rabdare, si am preferat sa folosesc ce gaseam, daca era ceva potrivit.Preferam de ex, sa fac montajele pt 5 amplificatoare, cu tot cu reglaje, decat sa fac o cutie... Acum 5 minute, VAX a spus: Eu am cumparat in anul 1982, cu 300 lei/bucata, doua ceasuri de la Oltcit Alea erau cu 351, nu aveau alarma.Nu stiu daca au fost si cu tub VFD.Le stiu doar pe cele cu digiti cu LED.Se montau la oglinda. Editat Ianuarie 15, 2019 de doru3160 Link spre comentariu
Postări Recomandate