Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Uite de ce prajim cam tot in casa

Postări Recomandate

La 13.01.2019 la 22:36, dorian 70 a spus:

Că tot s-a vorbit de bâzâitoare -bârnâitoare,

al meu, românu', încă mai este pe undeva prin arhivă, de dor, mâine-l pun la teste...

100-7138.jpg 100-7141.jpg

Bune mai erau carcasele alea de Constanta...am montat niste redresoare auto faine in ele. Am avut mai mult de 4 bc. Ca stabilizatoare, nu meritau, decat daca le incarcai cu max 100W, altfel fierbeai oua pe ele, daca nu te naduseai de la mirosul de bobinaj ars.

Acum ca am vazut ce tensiune ai, m-am dus sa verific si la mine...fluctueaza intre 220 si 230, dar nu sare de 230.Majoritar ar fi pe 224...225V.

Valoarea aia de 263V e un varf pe care l-ai prins in poza, sau e o valoare constanta/uzuala?

Nu stiu frigiderele voastre cum se simt la 263V...

Editat de doru3160
Link spre comentariu

Ce sa-ti explice? Sunt localitati in care s-a construit in draci, ca sa nu mai pomenim si de consumatorii aparuti in plus fata de vremurile cand s-a facut electrificarea.Calculatoare, clime, cuptoare cu microunde , masini de spalat si alte agregate care consuma.De unde sa faca fata trafurile de acum 30...50 ani, cand omul la tara avea un radio, un tv si poate sporadic cate un frigider.

Editat de doru3160
Link spre comentariu

Ok, daca e doar ala, atunci ai dreptate...il duce fluierand.Nu spune nimeni ca intra S.E.N. in avarie pt un amarat de traf de sudura. Trebuie doar sa-ti inchipui ca asta in anume situatii, ar fi echivalent cu vrabia de pe haltera de 150kg cat poate ridica maxim halterofilul.

Editat de doru3160
Link spre comentariu
Acum 11 minute, Sharky a spus:

Intrebarea era daca un aparat de sudura e capabil sa scada suficient tensiunea pe un post trafo

In general, posturile de transformare care alimenteaza localitatile rurale ,pleaca de la o putere de 100KVA in sus...apoi 160;250;400 si 630KVA ,cel mai mare intalnit de mine destinat alimentarii cu energie a consumatorilor casnici....un traf de sudura cu un maxim de 4KVA utilizat langa traful mare produce o cadere de tensiune de 1-2V pe retea....acelasi traf de sudura folosit la 500m de postul trafo pe o retea torsadata de 3 x 70 + 50mmp produce o cadere de tensiune de 10-12V....utilizat la 1000m distanta, pe aceeasi retea , produce o cadere de tensiune de 20-22V...masuratori facute de mine in perioada cand lucram la ei si care au un grad de acuratete de 75-80% date fiind variatiile tensiunii retelei in timpul testelor....masuratorile s-au facut in timpul zilei,traful care alimenta reteaua in care s-au facut masuratorile avea 400KVA iar traful de sudura tragea intre 19 si 24A....cam atat !

Link spre comentariu

Dintr-o publicatie romaneasca pentru energoelectricieni din 1973, reglarea tensiunii in sistemele electroenergetice se stabileste astfel:

Relatia dintre tensiunea U1 la inceput de linie si U2 la sfarsit de linie este:

U1=U2 + (PR+QX) / U2 + j * (PX-QR) / U2** = U2 + ΔU + δU

U2** = mai este un simbol ce nu se mai distinge sau o eroare de tipar 

ΔU = componenta longitudinala a caderii de tensiune

δU = componenta transversala a caderii de tensiune

Se enumera si metodele de reglaj a tensiunii cat si despre incercarile ce se pot face.

Daca e cineva interesat, pot scana anumite pagini. 

Editat de Haralambie
Link spre comentariu

Daca tot vorbim de "exploatarea la blana a echipamentelor existente"...

Eu am lucrat in actualul CEZ din 1996 pana in 2008....undeva prin 2002 s-a facut o impartire a lucratorilor afiliati unui anume punct de lucru in 2 echipe:

-8 angajati asigurau remedierea avariilor si a deranjamentelor-asa-numitele 'ture'...

-celalti-un numar variabil functie de cati angajati mai erau (de obicei intre 4 si 8 ) asigurau echipa de reparatii...care se ocupa de la defrisat vegetatie pana la schimbat trafuri defecte si efectuat reparatii la linii subterane-cabluri de 20kv defecte....acestia din urma asigurau si concediile celor de la tura...

In perioada 2002 -2006 ,noi,cei de la echipa de reparatii, am executat revizii tehnice si RK-uri la marea majoritate a echipamentelor electrice din raza noastra de actiune...in 99% din situatii s-au folosit componente,piese si subansamble noi....daca ar fi sa calculez cata vegetatie am indepartat de pe culoarul retelei de JT si MT in tot acest timp cred ca ar fi 1000mc numai pentru mine!...mii de papuci de aluminiu,zeci de km de cablu de JT si MT , zeci si zeci de km de conductor de aluminiu de diferite sectiuni cu sau fara inima de otel...de izolatori de JT si MT nu mai vorbesc...mii de bucati!

Asta am facut in cei 4 ani...am parasit sistemul de aproape 11 ani...ma mai intalnesc cand si cand cu fostii colegi care au ramas in activitate...si imi spun ca si acum se mai gasesc locatii unde nu a fost nevoie sa se intervina de atunci de cand lucram eu....din 2007 aproape ca s-au sistat programele de reparatii...s-a mers pe subzistenta...vreo 4-5 ani a fost bine...dar,au inceput sa cada iarasi instalatiile...de data asta doar se remedia avaria si atat...asa ca s-au inmultit avariile si deranjamentele!....echipa de reparatii la care lucram , inclusiv punctul de lucru au fost desfintate si personalul pus pe liber...cu plati compensatorii...nici pe astea nu le-am apucat pentru ca m-am transferat in alta parte cu 3 luni mai devreme de desfintare....dar ,tot raul spre bine,am reusit sa ies la pensie mai devreme decat ceilalti colegi ai mei....

Link spre comentariu

CEZ in ce an preluat distributia energiei electrice ? Cand s-au facut reparatii (investitii) banii au venit de la CEZ, sau de la statul roman ? Acum stiu ca au "externalizat" tot ce tine de hardware (reparatii, service, etc, care au venit pe capul romanilor) si se ocupa doar de "software" (cu chitantierul, cara banii).

Editat de VAX
Link spre comentariu
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări