Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Racire bucatarie de vara

Vizitator Moofy

Postări Recomandate

Vizitator Moofy

Salutare,

Doresc sa construiesc o "bucatarie de vara" undeva la tara. Mai precis o constructie cu beci peste care sa fie aceasta bucatarie. Citind despre pompele de caldura mi-a venit intrebarea 'oare nu pot raci (sa cobor temperaturacu cateva grade) o incapere doar geotermal? Daca in groapa as pune prima data o serpentina de cupru, peste care as construi beciul (prin care trec turul si returul serpentinei) as umple cu antigel instalatia (formata din pompa de circulatie, serpentina si un ventiloconvector / fan coil), oare as obtine ceva COOL? Cu siguranta au mai avut ideea asta si altii dar de aia am postat aici. Sa dau de cei care au incercat, care ma pot sfatui daca e necesar cupru sau merge si altceva, daca serpentina trebuie bagata direct in pamant sau trebuie 'invelita' in ceva gen nisip, daca e nevoie de teava sau merge bara, daca e necesar ca serpentina sa fie in zig-zag sau spirala, ce lungime sa aiba serpentina, ce pas sa aiba....ati inteles voi SPER :)))

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...

Ce vrei să faci tu e un proiect frumos, interesant, dar obligatoriu finalizat cu pompă de căldură. Altfel nu faci nimic. Și de aici discuția se complică...

Se poate ce vrei tu, dar cu tubulatură, și convecția naturală prin locuință. E un alt principiu. Îți pot atașa niște link-uri.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Vizitator

Nu trebuie sa renunti la vis, doar ca e mult mai ieftin cu pompa de caldura. Sunt AC-uri pe piata, la preturi foarte mici, SH, nu conteaza cat de varza arata. Ideea este sa aiba condensatoarele, vaporizatoarele si compresoarele bune.  Si evident valva cu 4 cai functionala. E bataie mare de cap s-o schimbi p-aia...

Conversia se face pentru iarna, in sensul in care vaporizatorul se va regasi in instalatia care colecteaza caldura din sol. Va trebui sa achizitionezi un schimbator de caldura coaxial, o pompa de apa, tubulatura din sol, etc. Nu e simplu, dar in limita timpului am putea sa desenam pe forum un proiect.

Restul se reduce la suduri cu statia, incarcat cu refrigerant.

387px-Earth_tubes.jpg

Cauta in Google, earth tubes house cooling sau ground air heat exchanger...

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări