Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Masurare distanta Pamant - Luna

informer

Postări Recomandate

Nu ai nevoie de modulatie dar in schimb va fi dificil sa separi semnalul receptionat (reflexia) de zgomotul de fond daca nu ai modulatie.

De unde vei sti ca ceea ce receptionezi este semnalul tau si nu este altceva, zgomot de exemplu.

Daca esti sigur ca poti face aceasta separatie atunci poti folosi linistit semnal nemodulat dar eu as merge pe o oarece modulatie de frecventa (sau faza).

Link spre comentariu

Si ce facem cu bugetul de putere la modulatie?

Cum se incadreaza in raportul S/N?

Cum trece modulatia prin filtru de 100Hz?

Cam aia este valoarea maxima a largimii de banda in comunicatiile EME.

La o atenuare de aprox 260dB pe traseu cam greu cu FM..

Link spre comentariu

Direct BLU . Sau SSB , depinde in ce limba se doreste . Sau unda continua , telegrafie .  Ma rog , mai sant ... dar prea exotice . Si la portofel ... digitale , gen JT 65 . Avantajul e scaderea puterii la emisie , dar vine cu alte complicatii .

Editat de gauss
Link spre comentariu

@sesebe

Domnule, au facut altii asta, din ce spuneti se vede cs sinteti familiarizat doar in mod aproximativ cu ce inseamna EME si cerintele extreme pe care la are

acest mod de lucru fata de echipament.

Cel mai eficient mod de comunicare, dpdv al bilantului puterii si echipamentului este JT65.

Din pacate ce doreste colegul nostru, nu cred ca poate face asta cu JT65, ramine urmatorul mod eficient , telegrafia nemodulata.

Cred ca nici macar telegrafia coerenta nu`i o solutie, efect Doppler pe luna ...

La EME nici macar puterea nu`i asa mare problema cit sistemul radiant, feederul si sistemul de comutare Tx/Rx.

Link spre comentariu

Va multumesc pt. raspunsuri.

Sunt in diverse stadii relativ incipiente cu sistemul de antene + sistemul de orientare al acestora, LNA, SSPA etc.

Nu merge foarte repede pt. ca trebuie sa asimilez multe inainte de a sti ce sa aleg... :) 

Am sa postez pe masura ce inaintez si daca aveti bunavointa sa-mi mai raspundeti la cate o intrebare,  va sunt recunoscator.

La primul ecou receptionat, fac cinste! :) 

Link spre comentariu

Azi am citit vreo jumatate din timpul cat n-am lucrat pt. subzistenta despre relee coaxiale si cabluri ecranate... fara prea mare folos din pacate.

Sunt atatea pareri ca la un moment dat eram mai in ceata decat la inceput.

La relee, ce-am vazut ca recomanda W6PQL (Dow Key, Tohtsu) sunt destul de scumpe daca vrei sa comuti >=500W si mai greu de gasit... la altele gasite pe ebay mai aproape si mai ieftin (Radiall, Teledyne etc.) nu prea mi-e clara puterea comutata (am inteles ca nu se face comutarea sub sarcina dar totusi, cat accepta DUPA comutare?!?).

Este un pic enervant pt. mine ca se insista atat pe curentul prin bobina ori tensiunea nominala de parca daca comut 1kW ma mai intereseaza asa mult daca releul merge la 12V sau la 28V sau ca ia 50mA ori 250mA.... Mai dau unii VSWR-u`, pierderile, nr. de cicluri da` n-ar da frate puterea comutata nicicum... :)  

Aveti va rog vreo recomandare pt. frecventa pana-n 1,5GHz, probabil 432MHz si putere pana-n 1kW?

La cabluri iar n-am reusit sa gasesc/sa ma hotarasc la ceva sa fie si posibil de cumparat de undeva din zona dar si OK.

Ca si cerinte normal as vrea sa fie cat mai flexibil, subtire si sa aiba pierderile cele mai mici... :) 

Exagerez da` n-as vrea sa fie "ca mana"  de gros... ca si cerinte ar trebui sa-l folosesc pt. pana-n banda de 23cm (da` daca-i mare diferenta fata de cel acceptabil pt. 70cm, merg pe 70cm), am o lungime necesara de pana-n 15m probabil pe la 10m, LNA si comutarea langa antena, max 1kW... nu-l vreau pe cel mai ieftin dar nici ala care costa greutatea lui in aur.

Va multumesc anticipat pt. orice indicatii. 

Editat de informer
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Chiar in Timisoara mai este si YO2IS si in districtul 2, YO2II si YO2AMU (poate mai sunt si altii, dar eu nu-i cunosc sau nu am auzit de ei). Toti fac EME pe bune. Pe radioamator.ro sunt cateva descrieri ale echipamentelor fosite de acestia, daca bine imi aduc aminte, daca nu, sigur in revista radioamatorul (care este tot acolo).

Referitor la un releu coaxial home made ... 3 mufe de firma sunt vreo 50 euro + corpul releului care ar fi bine sa fie macar din cupru + releul/releele + manopera => poate scoti din buzunar mai mult de 100 de euro si daca nu ai nici aparatura ca sa-l verifici atunci ai..... si calul era de lemn.

Releul coaxial nu se comuta cu TRX pe emisie (in sarcina) pentru ca se va distruge.  Cei care fac EME au un sequencer care face anumiti pasi intr-o anumita ordine la trecerea de pe emisie pe receptie si in alta ordine la trecerea de pe receptie pe emisie. 

La antene te-ai gandit? LNA? Locatie? Cutii? si intreb pe bune pentru ca fiecare amanunt conteaza! Chiar si betonul si pilonul de antena! 

Succes

Link spre comentariu
4 hours ago, kablu said:

Chiar in Timisoara mai este si YO2IS si in districtul 2, YO2II si YO2AMU (poate mai sunt si altii, dar eu nu-i cunosc sau nu am auzit de ei). Toti fac EME pe bune. Pe radioamator.ro sunt cateva descrieri ale echipamentelor fosite de acestia, daca bine imi aduc aminte, daca nu, sigur in revista radioamatorul (care este tot acolo).

Referitor la un releu coaxial home made ... 3 mufe de firma sunt vreo 50 euro + corpul releului care ar fi bine sa fie macar din cupru + releul/releele + manopera => poate scoti din buzunar mai mult de 100 de euro si daca nu ai nici aparatura ca sa-l verifici atunci ai..... si calul era de lemn.

Releul coaxial nu se comuta cu TRX pe emisie (in sarcina) pentru ca se va distruge.  Cei care fac EME au un sequencer care face anumiti pasi intr-o anumita ordine la trecerea de pe emisie pe receptie si in alta ordine la trecerea de pe receptie pe emisie. 

La antene te-ai gandit? LNA? Locatie? Cutii? si intreb pe bune pentru ca fiecare amanunt conteaza! Chiar si betonul si pilonul de antena! 

Succes

@kablu, am scris la topicul cu cablu` coaxial inainte sa vad postarea ta de aici... :)

Legat de releul coaxial am "intins niste antene" :) , poate reusesc sa procur ceva de pe niste instalatii RF dezafectate... sa vedem.

Stiu de sequencer, am citit cand m-am documentat despre PA, am sa-l fac cu un uC in loc de varianta analogica... oricum echipamentul  folosit o sa fie putin atipic, nu-i chiar la fel cu o statie de radioamator uzuala (o sa am un generator RF in loc de transceiver, impulsuri scurte la emisie etc.).

Antenele vor fi probabil 2 sau 4 Yagi pt. banda de 70cm ... poate chiar am sa fac intai o proba (de receptie) cu un singur Yagi, daca nu asta poate ceva o idee mai mica.   Vedem....

LNA inca nu, mai citesc.. probabil am sa-l cumpar.

Pilonul/rotorul sunt in constructie, momentan achizitionez materiale si fac "pozitionerul".

Locatie... de la terasa mea in sus... n-am nimic deasupra. :) 

Cum spuneam si dincolo, ideea initiala a fost de echipa... din pacate is singur si lucrurile merg cu viteza cu care pot sa mearga... dar merg, sunt destul de incapatanat... :) 

Editat de informer
Link spre comentariu

Nu e nimic atipic la "emitatorul" tau tau. Am vazut pe net EME-isti care folosesc un generator de semnal cu zgomot de faza redus pentru TX CW. Pe partea de receptie e mai delicat, dar cred ca stii ce alegi.

Antena, daca doresti sa folosesti antena din link, atunci sistemul de pozitionare este foarte critic. La fel si pilonul si betonul. Oare ce s-ar intanpla cu antena ta daca ieri era in varful  pilonului?Iti recomand sa citesti cat de mult posibil pe aceasta tema, sunt multi EME-isi care au pagina web si descriu destul de bine greutatile legate de alegerea antenelor, distantei dintre ele si pozitionarea lor. Uite si primul link care mi l-a scos google in cale: http://www.ok2kkw.com/next/dj3jj_70cm2010.htm . SI da, este bine de facut si un calcul economic ce merita construit: 1 bucata antena lunga si pozitioner/pilon scump, fara splitter  sau multe antene mici cu un pozitioner mai mic si un splitter, dar care costa si el.

Lucrul in echipa... e mai greu, poti verifica echipa in fiecare dimineata in oglinda din baie :) 

Link spre comentariu

Au, antena de 12m ...e buna si de pilon, cind te plictisesti de EME o pui vertical si faci un Inv V de prima mina, al meu avea pilonul doar de 10m si 'lucram de zor toata lumea in 40m, adevarat cu vreo 4-500W dar mergea!

P.S. este enorma, eu nu m`as baga la asemenea lungime, si 4m e mult...da 12.

Link spre comentariu

Mai baieti, io cand nu m-o enervat nime is asa mai glumetz din fire... :) 

Cand am zis "daca nu asta poate ceva o idee mai mica" am vrut sa zic ca "nu una cu care sa atingi luna ci una doar indreptata catre ea"... :rade:

Tot cautand pe net informatii despre EME am dat peste cel putin 2 cazuri cand s-au receptionat semnalele statiilor mari cu o antena Yagi destul de scurta, intr-un caz cu ea pusa pe un trepied foto.

D-aia ziceam, pt. probat LNA-ul +...  se poate sa pun provizoriu o singura antena... ulterior, cum am scris, 2 sau 4 Yagi.

Link spre comentariu
  • 11 luni mai târziu...

Deoarece urasc lucrurila lasate in "coada de peste":

Ca o concluzie la incercarea asta de masuratoare... n-am reusit sa gasesc o varianta rezonabila ca pret. 

Am inceput in ideea unei aplicatii "didactice", proof of concept,  NU comunicatie ci  reflexie cum o fi, sa vezi ca-i "de la tine".

Partea de receptie e oarecumva accesibila (nu ieftina si nici banala), partea de emisie e prea scumpa (pt. mine si scop).

Mi-am dorit intotdeauna sa fac asta insa nu-mi prisosesc $2000+ pt. o experienta de 5 minute si cu asta, basta. :)

Astept pe cineva sa stabilizeze frecventa unui magnetron de cuptor si sa-l monteze intr-o parabolica... :rade:.

LE: sau 1kW+/70 - 23cm by RST ;) 

Editat de informer
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări