informer Postat Ianuarie 10, 2019 Partajează Postat Ianuarie 10, 2019 Intr-un scop pur didactic, ar fi posibila masurarea distantei Pamant - Luna prin reflexia undelor radio, folosind echipament amatoricesc? De cand am citit in copilarie despre comunicatii prin reflexie pe luna/dare ionizate, n-am incetat sa revin la gandu` asta. Daca da, ce frecventa ati recomanda? Ce putere de emisie? Ce antena? Ce etaj de intrare? Sunt serios interesat si chiar as vrea sa fac asta daca-mi sta in putinta, as aprecia sa nu faceti "misto" de mine. Link spre comentariu
sesebe Postat Ianuarie 10, 2019 Partajează Postat Ianuarie 10, 2019 (editat) Cumpara un radar casat de la armata si apoi poti face si aceasta masuratoare. Editat Ianuarie 10, 2019 de sesebe Link spre comentariu
Nostalgic Postat Ianuarie 10, 2019 Partajează Postat Ianuarie 10, 2019 S-a facut asa ceva . Cu ajutorul undelor radio (in unde scurte ). Stiind ca undele radio au aceeasi viteza precum lumina si de la producerea emisiei pina la receptia undei reflectate a curs 2,56 secunde , s-a calculat distanta de 384.4oo km. Link spre comentariu
informer Postat Ianuarie 10, 2019 Autor Partajează Postat Ianuarie 10, 2019 Nu ma intereseaza o masuratoare foarte precisa... mi-e suficient de clar ca acest lucru este complicat. In prima faza mi s-ar parea o realizare interesanta sa obtin doar ecoul... mai departe as putea sa incerc sa calculez intarzierile din circuit cunoscand distanta la un anumit moment, urmand sa verific corectitudinea datelor la pozitii ulterioare pe orbita... cam asa ma gandeam. Din ce citisem s-au obtinut rezultate cu frecvente incepand de la banda de 2m in sus... poate in 144MHz antena ar fi cam mare... ma gandeam ca poate de la 70cm in sus ar putea fi realizata una cu castig suficient dar totusi nu foarte mare ca dimensiuni. N-as merge nici la frecvente foarte mari din cauza componentelor (poate) mai greu de procurat. Nu stiu... d-aia intreb... Link spre comentariu
validae Postat Ianuarie 10, 2019 Partajează Postat Ianuarie 10, 2019 (editat) Problema unui amator ar fi că ecoul va trebui să-l recepționeze cu aceeași antenă, sau cu una dintr-o zonă destul de apropiată, lucru ce ar conduce la puteri foarte mari de emisie și o antenă foarte directivă, plus o poziționare foarte strictă a antenei. Chestia e că Pământul se rotește și după fiecare încercare, antena trebuie puțin redirecționată, fiindcă Luna se va afla în alt punct decât cel vizat inițial, nu cu mult, dar suficient ca s-o ratezi.După cum vei afla, transmisiile EME se făceau prin reflexia semnalului și recepția lui într-un punct al Pământului aflat de obicei dincolo de orizont.Practic Luna era folosită ca pe un satelit de retransmisie al semnalului, pentru a realiza o legătură radio foarte lungă și care nu putea fi obținută ușor prin reflexia pe ionosferă. sesebe avea dreptate, ți-ar cam trebui un radar... Editat Ianuarie 10, 2019 de validae Link spre comentariu
informer Postat Ianuarie 10, 2019 Autor Partajează Postat Ianuarie 10, 2019 Cred ca pozitionarea precisa a antenei ar putea fi rezolvata in acelasi mod in care rezolva pozitionarea montura unui telescop/lunete... parca "montura ecuatoriala" sau asa ceva ii spune. Cu pozitionarea antenelor nu stiu ce sa zic... ma gandeam ca la o distanta asa mare si considerand ca radiatia respectiva electromagnetica nu-i chiar asa convergenta... oare despre ce puteri am vorbi ca sa avem sanse? Link spre comentariu
gauss Postat Ianuarie 10, 2019 Partajează Postat Ianuarie 10, 2019 Am lucrat " luna " , adica am auzit ecoul propriei emisiuni , de la statia altui radioamator din Ploiesti . Am facut si cateva legaturi ... in anii '90 , de la aceeasi statie . Astazi , nu mi se mai pare o ( asa ) mare realizare . A nu se intelege ca e usor ... Link spre comentariu
sesebe Postat Ianuarie 10, 2019 Partajează Postat Ianuarie 10, 2019 Depinde de cistigul antenei și sensibilitatea receptorului. Trebuie sa emiți burst-uri scurte de impulsuri, citeva zeci de microsecunde pina la 1milisecunda cu repetiție la minim 5sec și apoi sa decuplezi antena de pe emițător și sa o cuplezi la receptor (comutator electronic). Link spre comentariu
gauss Postat Ianuarie 10, 2019 Partajează Postat Ianuarie 10, 2019 Mie imi spuneti ? ... Link spre comentariu
informer Postat Ianuarie 10, 2019 Autor Partajează Postat Ianuarie 10, 2019 Multumesc @gauss, am citit acele pagini de la link... multe notiuni imi sunt straine, de unele am auzit si cam atat... nivelul meu de cunostinte "radioamatoricesti" este redus insa zic c-as mai avea ceva loc pe hdd... Totusi cred ca cei ce au purtat discutia in cauza vor mult mai mult prin "a lucra" decat vreau eu si anume sa receptionez 2-3 beep-uri pe care le-am emis tot eu cu 2,x secunde in urma. Nu poate asta scadea intr-o anumita masura nivelul de dotare necesar? Ma refer mai ales la nivelul de putere la emisie, la receptie as merge cu ce pot mai bun ca si sensibilitate/zgomot. Link spre comentariu
gauss Postat Ianuarie 10, 2019 Partajează Postat Ianuarie 10, 2019 (editat) Nu . Receptoarele ( transceiverele ) folosite in traficul EME sant greu de depasit ca performante ( la receptie ) , doar de echipamente de cateva ori mai scumpe . Asta in speranta sa scadeti puterea la emisie ( nu se poate cobori sub o limita , e nivelul zgomotului natural ce limiteaza receptia ) . Nu stiu daca aveti acces la asa ceva ... sau la un camp de antene performante . Ele , impreuna cu antena ( de fapt un minim de patru yagi sinfazate , cu sistemul de orientare azimut - elevatie si softul de corectie pentru ... ) receptioneaza doar de la un minim de semnal in sus . Acolo e treaba emitatorului ( transceiver plus QRO - amplificatorul de putere ) sa - l asigure , un minim de 1 kW e necesar pentru a spera ceva ... semnalul parcurge drumul Pamant - Luna , dus - intors ... Editat Ianuarie 10, 2019 de gauss Link spre comentariu
informer Postat Ianuarie 10, 2019 Autor Partajează Postat Ianuarie 10, 2019 22 minutes ago, gauss said: Nu . Receptoarele ( transceiverele ) folosite in traficul EME sant greu de depasit ca performante ( la receptie ) , doar de echipamente de cateva ori mai scumpe . Asta in speranta sa scadeti puterea la emisie ( nu se poate cobori sub o limita , e nivelul zgomotului natural ce limiteaza receptia ) . Nu stiu daca aveti acces la asa ceva ... sau la un camp de antene performante . Ele , impreuna cu antena ( de fapt un minim de patru yagi sinfazate , cu sistemul de orientare azimut - elevatie si softul de corectie pentru ... ) receptioneaza doar de la un minim de semnal in sus . Acolo e treaba emitatorului ( transceiver plus QRO - amplificatorul de putere ) sa - l asigure , un minim de 1 kW e necesar pentru a spera ceva ... semnalul parcurge drumul Pamant - Luna , dus - intors ... Am inteles. Din pacate nu-mi permit sa investesc o "mica avere"... era frumos sa se poata cu resurse mai putine... dar asta e. Multumesc pt. explicatii tuturor. Link spre comentariu
Spitfire Postat Ianuarie 10, 2019 Partajează Postat Ianuarie 10, 2019 Masurarea distantei Pamant-Luna se poate face si pur astronomic, prin ocultatia planetei Marte de catre luna: https://arxiv.org/ftp/arxiv/papers/1506/1506.00346.pdf Mai simplu decat cu unde radio ar fi cu laser, adica un LIDAR Doppler, si fara necesar de autorizatie de emisie EME...dar trebuie sa aveti acces la un mic telescop, de ex. la astroclub. http://www.astro-urseanu.ro/ Link spre comentariu
CIBY2 Postat Ianuarie 10, 2019 Partajează Postat Ianuarie 10, 2019 (editat) 1 hour ago, informer said: Cred ca pozitionarea precisa a antenei ar putea fi rezolvata in acelasi mod in care rezolva pozitionarea montura unui telescop/lunete... parca "montura ecuatoriala" sau asa ceva ii spune. Cu pozitionarea antenelor nu stiu ce sa zic... ma gandeam ca la o distanta asa mare si considerand ca radiatia respectiva electromagnetica nu-i chiar asa convergenta... oare despre ce puteri am vorbi ca sa avem sanse? Montura respectiva se folosea prin anii '90-2000 la receptia analogica prin satelit. Noi ii spuneam montura polara, pentru ca axa de rotatie a antenei parabolice trebuia sa fie paralela cu axa polilor geografici N-S terestri. O poti recupera, sau eventual cumpara, de la cei care inca nu au demontat instalatia veche de prin curti, sau la fel de bine, o poti construi. Alinierea depinde in primul rand de planul orbitei lunii fata de planul ecuatorial terestru si o data aliniata nu trebuie decat sa-i asiguri deplasarea stanga-dreapta, sau est-vest, a antenelor. Ar fi bine sa verifici daca nu cumva poti folosi o antena parabolica cu diametrul de 1,8-2 m, gata construita si recuperata dupa cum am spus mai sus. Antena parabolica este cunoscuta pentru castigul ridicat si directivitatea buna. Totusi, directivitatea se limiteaza la nivelul gradelor, ceea ce iti permite sa transmiti un semnal catre luna care sa se intoarca inainte de a trebui mutata antena. Viteza de evolutie a lunii fata de un observator terestru este de 360 grade/ 24 ore / 60 minute = 0,25 grade pe minut, care se incadreaza in unghiul de directivitate al antenei de 1-2 grade. Asta la modul grosier, fara sa tinem cont ca de fapt durata intoarcerii semnalului este de (daca am inteles bine) 2,5 secunde, adica o deplasare unghiulara de 0,1 grade! Editat Ianuarie 10, 2019 de CIBY2 1 Link spre comentariu
informer Postat Ianuarie 10, 2019 Autor Partajează Postat Ianuarie 10, 2019 (editat) 13 minutes ago, Spitfire said: Masurarea distantei Pamant-Luna se poate face si pur astronomic, prin ocultatia planetei Marte de catre luna: https://arxiv.org/ftp/arxiv/papers/1506/1506.00346.pdf Mai simplu decat cu unde radio ar fi cu laser, adica un LIDAR Doppler, si fara necesar de autorizatie de emisie EME...dar trebuie sa aveti acces la un mic telescop, de ex. la astroclub. http://www.astro-urseanu.ro/ Multumesc Spitfire, sunt convins ca exista si alte metode... asta despre care am vorbit era mai mult, asaaa... un vis din copilarie ... ma gandeam ca daca eu oricum n-ajung pe Luna (cum se preconiza in Racheta Cutezatorilor pt. dupa anul 2000... ) macar ceva produs de mine sa ajunga acolo si sa se si intoarca... Multzam @CIBY2 dar mi-a taiat gauss aripile... Editat Ianuarie 10, 2019 de informer Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum