buleu_alexandru Postat Ianuarie 9, 2019 Partajează Postat Ianuarie 9, 2019 Va salut Ce parere aveti despre producatorul OptoSupply ? Am cumparat mai demult de la TME LED-uri la 12V fabricate de ei. Intentionez sa le folosesc la cateva lampi de control. Totusi am o nelamurire: nu prea inteleg de ce la aproape toate LED-urile fabricate de ei au scris maxim 5V la "Reverse voltage" (chiar si la cele care accepta 12V - 13,6V "Forward voltage") Iată câteva exemple: https://www.tme.eu/ro/Document/f6d3e8cae3f4f4e36a74353b3f548d18/OSW4G4Z2C1P.pdf https://www.tme.eu/ro/Document/c13dca93aa67e71d22ae8f361fe0aa5e/OSYL54A4B-MN.pdf https://www.tme.eu/ro/Document/603a9ccebfb723dc9f21ebe9f1f0948b/osyl7161d.pdf http://www.optosupply.com/uppic/2016817463465.pdf Mulțumesc Link spre comentariu
validae Postat Ianuarie 9, 2019 Partajează Postat Ianuarie 9, 2019 (editat) Peste 5V la ledurile albe apare fenomenul de multiplicare în avalanșă a purtătorilor de sarcină și curentul în conducție inversă poate crește foarte rapid, producând străpungerea ledului.La diodele Zenner acest fenomen e util, dar acele diode sunt construite să disipe ușor curenții implicați, pe când ledul are conexiuni foarte fine pentru a nu obtura lumina emisă.Asta îl face și mai sensibil la străpungere. Editat Ianuarie 9, 2019 de validae erori de tipar Link spre comentariu
buleu_alexandru Postat Ianuarie 9, 2019 Autor Partajează Postat Ianuarie 9, 2019 OK, sa inteleg ca toate LED-urile la 12 V contin de fapt mai multe LED-uri inseriate ? Eu credeam ca in general se practica inserarea unei rezistente serie in capsula LED-ului. Banuiesc ca asta ar fi explicatia ca lampile LED de panou la 12V nu au specificata si o tensiune inversa maxima de 5V, deoarece acelea chiar au o rezistenta inseriata. Multumesc Link spre comentariu
sesebe Postat Ianuarie 9, 2019 Partajează Postat Ianuarie 9, 2019 (editat) Ce treaba ai cu tensiunea inversa? Nici un aparat nu este recomandat sa fie alimentat invers iar dacă exista acest risc atunci poți sa pui o dioda normala serie pt protecție. LED-urile au tensiune mica de activare, și variază în funcție de culoare, de la 1.1V pina la ceva peste 3V la LED-urile albastre și albe (cele albe sint la origine tot niște LED-uri albastre). LED-urile se alimentează și funcționează în curent nu în tensiune și niciodată nu trebuie conectate direct la ieșirea unei surse de tensiune. Unele LED-uri (în special COB-uri) au specificata tensiunea inversa de 30V. COB-urile sint ansambluri de mai multe LED-uri (serie și paralel) asamblate sau realizate direct pe mica plăcută sau chip creind un ansamblu de sine stătător. Editat Ianuarie 9, 2019 de sesebe Link spre comentariu
Spitfire Postat Ianuarie 9, 2019 Partajează Postat Ianuarie 9, 2019 Quote Ce treaba ai cu tensiunea inversa? Ei, asta-i acum!!! N-o sa spuneti ca unul ca Dvs. nu are notiunea de tensiune inversa la un semiconductor!!! Putin probabil, spre imposibil, luand in considerare calitatea celorlalte posturi, dar mai stii?! LED-urile au tensiunea inversa undeva intre 4 si 5,5 V. LED-uri albe cu chip "albastru" (436nm) poate doar in brichetele chinezesti sau la muzeu, la ora actuala s-a renuntat la luminoforul coumarine 6, practic acele LED-uri erau... bicolore, albastru+fluorescenta galbena de la coumarine, evident CRI-ul era...horror, actualmente LED-urile albe au chip UV, 385 nm= compus fluorescent complex si durabil(nu mai imbatraneste) cu CRI pana la 90, ba chiar si la 95. LED-urile rosii se deschid la 1,8V, cele verzi la 2,3-dar atentie ca la ora actuala verzile pot fi tot pe baza de fluorescenta, adica de fapt e un LED UV+luminofor-cele cu lumina verde-crud-deci se vor deschide la cca. 3V. De la Optosupply am cumparat LED-uri UV, -excelenta calitate, nici o degradare in 1,5 ani functionare non-stop, la fel de bun a fost un alt "star" de la ProLight Opto. Foarte bune! LED-urile UV in capsula de acrilat de 5mm no-name se duceau pe copca in cca. o saptamana, evident, la asa capsula si racire, n-ai ce te astepta! Link spre comentariu
buleu_alexandru Postat Ianuarie 9, 2019 Autor Partajează Postat Ianuarie 9, 2019 As avea treaba cu tensiunea inversa in situatia in care nu stiu pinii pentru conductie directa si atunci solutia ar fi fost sa incerc sa alimentez LED-ul in un sens sau in celalalt sens. Complicatia poate sa apara de exemplu la LED-urile cu 4 pini cum este acesta: https://www.tme.eu/ro/Document/f6d3e8cae3f4f4e36a74353b3f548d18/OSW4G4Z2C1P.pdf Din cate imi dau seama ar fi un LED COB, desi in foaia de catalog nu este mentionat decat "LED". Daca de exemplu nu as mai fi stiut ce model este, nu as fi stiut in primul rand care sunt pinii ca sa il alimentez corect din prima. Link spre comentariu
sesebe Postat Ianuarie 9, 2019 Partajează Postat Ianuarie 9, 2019 (editat) Acum 2 ore, Spitfire a spus: Ei, asta-i acum!!! N-o sa spuneti ca unul ca Dvs. nu are notiunea de tensiune inversa la un semiconductor!!! Putin probabil, spre imposibil, luand in considerare calitatea celorlalte posturi, dar mai stii?! LED-urile au tensiunea inversa undeva intre 4 si 5,5 V. LED-uri albe cu chip "albastru" (436nm) poate doar in brichetele chinezesti sau la muzeu, la ora actuala s-a renuntat la luminoforul coumarine 6, practic acele LED-uri erau... bicolore, albastru+fluorescenta galbena de la coumarine, evident CRI-ul era...horror, actualmente LED-urile albe au chip UV, 385 nm= compus fluorescent complex si durabil(nu mai imbatraneste) cu CRI pana la 90, ba chiar si la 95. LED-urile rosii se deschid la 1,8V, cele verzi la 2,3-dar atentie ca la ora actuala verzile pot fi tot pe baza de fluorescenta, adica de fapt e un LED UV+luminofor-cele cu lumina verde-crud-deci se vor deschide la cca. 3V. De la Optosupply am cumparat LED-uri UV, -excelenta calitate, nici o degradare in 1,5 ani functionare non-stop, la fel de bun a fost un alt "star" de la ProLight Opto. Foarte bune! LED-urile UV in capsula de acrilat de 5mm no-name se duceau pe copca in cca. o saptamana, evident, la asa capsula si racire, n-ai ce te astepta! LED-uri cu cip UV sa folosesti dumneata. Majoritatea inca sint cu chip albastru si luminofor iar la ceve cu chip UV este specificat si au un CRI foarte mare dar au si emisie remanenta de UV foarte daunatoare. Daca ai sa te uiti in datasheet la orice LED alb care se respecta si are data caracteristica luminii ai sa vezi ca are un spike mare pe albastru. Cele cu LED cu emisie in UV nu au acel spike pe albasru ci pe UV. Iar tensiunea inversa nu te mai intereseaza (decit in cazuri deosebite) la un LED deja inclus intr-un circuit. Editat Ianuarie 9, 2019 de sesebe Link spre comentariu
Spitfire Postat Ianuarie 9, 2019 Partajează Postat Ianuarie 9, 2019 (editat) Quote Din cate imi dau seama ar fi un LED COB, desi in foaia de catalog nu este mentionat decat "LED" Olala...Superflux din anul 2003...nu va mai chinuiti cu asa ceva, e total depasit. asta e bazat pe LED albastru+luminofor galben...dar nu scoate mai mult de 50-60 lumen/watt, si nici nu e indicat sa incercati sa obtineti mai mult de 300 mW de la unul. Quote Iar tensiunea inversa nu te mai intereseaza (decit in cazuri deosebite) la un LED deja inclus intr-un circuit. Am avut prin 2010 -2011 un coleg aici pe forum, baiatul care a investit cca. 700$ in LED-uri pentru cresterea spirulinei in acvariu, a incercat sa mute mai departe de radiator(vreo 50 cm) sursele de curent constant in comutatie, nu a tinut seama de tensiunea inversa si de inductanta proprie a cablurilor, si a facut friptura majoritatea LED-urilor...o dioda 1N4007 antiparalel cu siragul de LED-uri ar fi fost...dar n-a fost sa fie! Quote Cele cu LED cu emisie in UV nu au acel spike pe albasru ci pe UV. Asta-i o mare...traznaie...spike-ul acela albastru intr-adevar exista(si e necesar sa existe!) dar e pregnant doar la LED-urile de peste 5000K, unde nici nu s-ar putea concepe 6500K de ex, fara el! http://www.nichia.co.jp/en/product/led_product_data.html?type='NF2W757GR-V3' Se observa mai jos ca lumina LED (warm) e mai confortabila pentru ochi chiar decat incandesc enta: Editat Ianuarie 9, 2019 de Spitfire Link spre comentariu
sesebe Postat Ianuarie 9, 2019 Partajează Postat Ianuarie 9, 2019 (editat) Nu stiu ce vrei sa demonstrezi cu link-ul pus dar in LED-urile la care faci referinta sint LED-uri cu emisie in albastru: http://www.nichia.co.jp/specification/products/led_spec/NF2W757GRT-V3-E(5359A)R70 R8000 R9050.pdf link-ul la PDF extras din link-ul pus de tine sau extras de la pagina 19 graficul de emisie pt un LED cu temperatura de culoare de 3000K: Se vede destul de clar ca are un peak la 450nm adica pe albastru si nu are nici un alt peak sub 450nm adica in UV. LED-ul urmator este un LED ce are emisia primara pe UV iar imaginea aexemplifica o gama mai larga de LED cu diferite tenperaturi de culoare: Se vede foarte clar ca are un peak de emisie la aproximativ 400nm adica in UV. Link-ul pus de tine demonstreaza exact contrariul sau, poate faptul ca nu stii ce inseamna LED cu emisie primara in UV. Aici sint explicatii mai detaliate. PS: LED-urile cu emisia primara in UV au randamente luminoase mai slabe decit cele cu emisie primara in albastru. Editat Ianuarie 9, 2019 de sesebe Link spre comentariu
Dxxx Postat Ianuarie 9, 2019 Partajează Postat Ianuarie 9, 2019 (editat) De abia acum intru si eu pe topic. Dar TOT ce trebuia spus si foarte corect INTEGRAL a fost spus deja de Sesebe. Evident ca tot ce este actualmente led alb are in mod primar emisie ALBASTRA, in nici un caz UV. Numai daca vrei CRI foarte mare... dar cu toate problemele asociate... te duci la leduri speciale care pleaca de la UV, dar sunt chiar speciale, scumpe si oricum nu prea le foloseste nimeni. Singurul lucru care poate trebuie adaugat este ca la COBuri - UNELE dintre ele au un Zenner de protectie in paralel cu catenele de leduri, asa ca Zennerul preia curentul in polarizarea inversa (jonctiunea Zennerului este in acel caz polarizata direct) si este mai greu sa le arzi cand le polarizezi invers. Dar oricum cineva responsabil nu face asa ceva. Nu mai folositi leduri fara DS, drumul lor este unul singur, la gunoi. Asta pentru ca ledul corect, cu tot cu documentatie, nu costa mult. Editat Februarie 3, 2019 de Dxxx Link spre comentariu
buleu_alexandru Postat Ianuarie 9, 2019 Autor Partajează Postat Ianuarie 9, 2019 Multumesc mult tuturor pentru toate informatiile foarte utile. In postarea in care am pus poza LED-ului meu, am pus si link catre foaia de catalog a LED-ului. Interesant este faptul ca cei de la TME inca mai au 875 buc de LED-uri de acest tip. Sa inteleg ca probabil nu vor mai reusi niciodata sa vanda tot stocul, decat daca umbla semnificativ la pret. Link spre comentariu
sesebe Postat Ianuarie 9, 2019 Partajează Postat Ianuarie 9, 2019 Or sa se vinda și alea, stai fără grija. Cind vrei sa repari un aparat (reflector LED de exemplu) nu ai sa cumperi LED-uri într-o alta capsula decit poate dacă nu se mai găsesc în capsula originala și deci cine are de schimbat niște LED-uri cu aceasta capsula probabil ca le va cumpăra. Nu toată lumea (defapt din păcate chiar putini) se vor uita și în datasheet înainte sa cumpere LED-urile și va face comparație și cu alte LED-uri. Capsula aia are avantajul ca se ventileaza natural mult mai bine decit altele și în plus are și o fixare mecanica bună avind 4 pini. Link spre comentariu
Dxxx Postat Ianuarie 10, 2019 Partajează Postat Ianuarie 10, 2019 Da, insa cred ca are dreptate... vorbesc de atratctivitate. Sub jumatate din pretul ala, se gasesc leduri cu flux maxim peste 100-150lm, cu randament peste 150lm/W si mai au si CRIul precizat. Adica la toate capitolele mai bune. Eu aveam impresia ca astea au unghi fizic de emisie mic, cand colo vad ca tot cele 120 grade clasice - deci chiar nu vad nici o atractivitate pentru asa ceva - cu exceptia faptului ca cineva este legat de capsula. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum