mojnost Postat Mai 8, 2019 Partajează Postat Mai 8, 2019 On 1/31/2019 at 4:52 AM, valivoi said: La centralele electrice trifazate se leaga in stea cu nulul de lucru la punctul neutru pentru a putea modula puterea alimentand o rezistenta doua sau trei.Daca nu ai avea nulul de lucru legat nu ai avea posibilitatea decat toate trei rezistentele alimentate sau doua rezistente inseriate legate faza -faza. M-am lovit de problema asta, am cautat sa cumpar centrala electrica si nu am gasit decat cu rezistente in triunghi, de fapt e impropriu spus triunghi atunci cand e cuplata doar o rezistenta sau doua. De triunghi sau stea putem vorbi doar cand folosim toate cele 3 faze. Problema acestora este ca se cupleaza in trepte cate o rezistenta si eu avand cablul lung scade tensiunea pe faza pe care e cuplata rezistenta. Ideal ar fi ca in centrala sa avem mai multe rezistente dar fiecare din ele sa fie formata din 3 rezistente si nu ar mai conta legarea triunghi sau stea ca ar fi in orice moment aceeasi incarcare pe faze. La mine o sarcina de 4KW pe o faza face ca tensiunea pe acea faza sa scada pe la 170V si celelalte faze raman cu tensiune mare, daca ar folosi toate fazele aceeasi sarcina de 4KW ar duce la o scadere acceptabila a tensiunii pe faze. Link spre comentariu
mojnost Postat Mai 8, 2019 Partajează Postat Mai 8, 2019 Mai este importanta tensiunea la care se alimenteaza rezistenta si din punct de vedere al curentului si implicit al sectiunii firelor de alimentare. Daca pufferul/boilerul/cazanul este incalzit cu o singura rezistenta si e situat la ceva distanta si e de putere mare, sa zicem 5KW, la 220V vom avea 23 amperi si ar trebui o sectiune de 4 mm, la 380V curentul ar fi de 13 amperi, suficienta sectiunea de 2,5 mm. Link spre comentariu
wally_gatter Postat Iunie 8, 2019 Autor Partajează Postat Iunie 8, 2019 La 08.05.2019 la 23:38, mojnost a spus: Daca pufferul/boilerul/cazanul este incalzit cu o singura rezistenta si e situat la ceva distanta si e de putere mare, sa zicem 5KW, la 220V vom avea 23 amperi si ar trebui o sectiune de 4 mm, la 380V curentul ar fi de 13 amperi, suficienta sectiunea de 2,5 mm. Eu problema distantei fata de postul trafo o am, si mai am si problema sigurantei din BMP care e de doar 25A ... Daca trag un curent in monofazic decupleaza siguranta. Daca am curent mai mic atunci am si rezerva pentru restul locuintei. In plus conductorii nu trebuie sa fie de sectiuni foarte mari. Link spre comentariu
mojnost Postat Iunie 9, 2019 Partajează Postat Iunie 9, 2019 (editat) Ar fi o varianta sa folosesti 2 rezistente de 220V legate in serie intre 2 faze. In functie de rezistentele pe care le gasesti pe piata faci calculul de putere si iti alegi o varianta de compromis incat sa ai consum pe toate fazele la puterea dorita. In Romania in prezent tensiunea de linie este de 400V iar cea de faza este 400xradical din 3=230,94V. De exemplu 2 rezistente de masina de spalat de 230V, 2kw fiecare, daca le punem in serie la 400V vom obtine 3kw daca am socotit bine. Trebuie verificat in datasheetul rezistentei daca poate fi folosita la tensiune mai mare, adica izolatia fata de pamant sa reziste la 400V. Dupa ce realizezi circuitul conectat triunghi, prin comutarea triunghi-stea poti avea o treapta de putere mai mica. Editat Iunie 9, 2019 de mojnost Link spre comentariu
valivoi Postat Iunie 9, 2019 Partajează Postat Iunie 9, 2019 (editat) P=U*I=R*I2 2KW=230V*I I=2KW/230V=8,6956A U=R*I R=U/I R=230V/8,6956A=26,45OHM .<><><><><>><><><> LA 400V P=P1+P2 P=U1*I+U2*I U1=200V U2=200V U=R*I>>>>>>I=U/R I=200V/26,45OHM=7,5614A P=200V*7,5614A+200V*7,5614A=1,51228KW+1,51228KW=3,02456KW Poate pare prea detaliat ,dar poate ajuta vreun incepator sa inteleaga calcularea circuitelor serie rezistenta---putere Ptot=3,02456kw Editat Iunie 9, 2019 de valivoi Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum