informer Postat Ianuarie 7, 2019 Partajează Postat Ianuarie 7, 2019 As vrea sa va consult in ce priveste "implementarea" care mi-a fost facuta pt. instalatia de incalzire in apartament. Vreau sa zic ca a functionat iarna trecuta, merge si acum dar cumva nu mi-e foarte clar daca merge cum trebuie sau ba. Instalatia se compune dintr-o centrala Beretta Ciao Green, un "distribuitor" si 8 circuite. Nu exista nici o pompa in afara de cea a centralei. Suprafata incalzita aprox. 90mp. Prima observatie este ca bara distribuitoare de jos, cea marcata cu eticheta albastra pe care sunt electrovalvele nu-i de retur (cum as crede eu dupa culoare) ci de tur. Evident, cea de sus cu eticheta rosie si cu robinetii aia regulatori e de retur. Nici un indicator de debit din robineti nu indica nimic chiar daca i-am destrans si podeaua se incalzeste (ca altfel n-as sta acum comod in tricou... ). As vrea sa va intreb daca: 1. Credeti ca ar fi necesar sa pun o pompa suplimentara care sa asigure un debit mai mare prin circuite? 2. Are vreo importanta daca robinetii regulatori/electrovalvele sunt montate pe tur/retur sau invers? 2. Exista vreun pericol ca prin destrangerea robinetilor acelora cu indicator sa raman cu ei in mana si cu apa tasnind din instalatie? Evident, ii destrang incet cu mana nu cu "cheia franceza" si nu fortez... Link spre comentariu
GEO 53 BN Postat Ianuarie 7, 2019 Partajează Postat Ianuarie 7, 2019 (editat) Eu ti-as recomanda sa nu te apuci de ''remediat'' problema pe care,crezi ca o ai, acum in miezul iernii. La primavara poti sa te apuci de lucru. De ce crezi ca ceva nu merge bine? Esti convins ca intradevar e vreo problema? La 07.01.2019 la 17:04, informer a spus: .......................................................... 1. Credeti ca ar fi necesar sa pun o pompa suplimentara care sa asigure un debit mai mare prin circuite? ............................................................ Extinde Nu cred ca-i necesar sa montezi inca o pompa pe linga cea din centrala. Instalatia de incalzire este presurizata, pompa doar recirculind agentul termic,nimic altceva. Editat Ianuarie 7, 2019 de GEO 53 BN Link spre comentariu
informer Postat Ianuarie 7, 2019 Autor Partajează Postat Ianuarie 7, 2019 Nu, nu vreau sa fac nimic acum. In ce priveste suspiciunile pe care le am se refera la faptul ca acei indicatori de debit stau tot timpul pe zero. Mai precis ma intereseaza daca stau asa din cauza ca: (A) nu exista debit suficient prin circuitele din pardoseala (o cauza pe care-am auzit-o ca posibila fiind ca pompa din centrala n-ar fi suficienta) sau (B) pt. ca-i inversat turul cu returul. Intrebarea cu desurubatul este pt. "siguranta" mea cand reglez (pe N.V. si prin tatonari, ca n-am nici o indicatie) repartitia debitului prin cele 8 circuite. Link spre comentariu
Florin Popescu Postat Ianuarie 7, 2019 Partajează Postat Ianuarie 7, 2019 Aveți porțiuni de circuit care nu se încălzesc? Link spre comentariu
informer Postat Ianuarie 7, 2019 Autor Partajează Postat Ianuarie 7, 2019 (editat) La 07.01.2019 la 18:49, Florin Popescu a spus: Aveți porțiuni de circuit care nu se încălzesc? Extinde Nu... dar de-o iarna si cat o trecut din asta nu reusesc sa uniformizez incalzirea... functie de cum reglez, permut zonele mai calde prin casa... Cum ziceam, e greu sa reglezi uniform debitele daca indicatoarele, care banuiesc ca d-aia is puse acolo, stau tot timpu` pe zero. Editat Ianuarie 7, 2019 de informer Link spre comentariu
AdR!@N Postat Ianuarie 7, 2019 Partajează Postat Ianuarie 7, 2019 Veniti cu mai multe detalii precum: Cine comanda acele electrovane? Aveți termostate de ambient în fiecare încăpere? Sunt diferențe sesizabile de temperatura între încăperi cu aceeași setare de temperatura? Dacă aveți posibilitatea, deschideți la maxim toate electroventilele și verificați returul de la fiecare circuit. Dacă unele sunt mai reci decât altele va trebui o echilibrare între circuite. Deasemenea, dacă între distribuitorul de tur și cel de retur ai diferența mai mare de 10-15 grd, este posibil ca pompa sa nu poată vehicula debit suficient... Sau centrala este subdimensionata (ceea ce nu cred ca este cazul). Astea ar fi câteva verificări inițiale. După ce veniți cu detalii trecem la alte probe/verificări. PS. Căutați pe net fisa tehnica a echipamentelor și poate va dumiriti dacă montajul și funcționarea sunt corecte sau nu. Link spre comentariu
informer Postat Ianuarie 7, 2019 Autor Partajează Postat Ianuarie 7, 2019 (editat) Am termostate in fiecare camera conectate pe RS485 la un "hub" care trimite toate temperaturile pe WiFi (TCP) intr-un server de baze de date. Am o automatizare casnica ce preia datele si deschide sau inchide electrovalvele functie de cum s-a dorit (ce se vede acolo stanga/dreapta fata de distribuitor sunt componente ale automatizarii). Dar as vrea sa "separ" automatizarea de instalatia de incalzire si sa facem abstractie de ea... va asigur ca nu automatizarea are vreo vina. Pot sa comand oricare electrovalva sau toate deodata manual. Daca le deschid pe toate de exemplu, am incaperi (acoperite de cele 8 circuite) care se incalzesc insesizabil dupa cum am altele care se incalzesc binisor (podelele adica). Da, asa e, cate un retur este mai cald decat altul. Daca reglez asa fara nici o indicatie, pot sa schimb zonele din calde in reci si invers si sa modific care-s retururile mai calde si care mai reci.... dar nu pot sa le fac uniforme ca nu stiu debitul... e un reglaj foarte frustrant pe care-l incerc de iarna trecuta fara succes. Deci, dupa parerea mea, ar trebui sa am posibilitatea sa VAD debitele... ce-i gresit in instalatia aia de indicatoarele alea stau toate pe zero cu toate ca circula apa prin circuite? L.E. Ca sa ma exprim cumva mai plastic, sunt in situatia de a jongla cu 8 bile legat la ochi... si fiecare bila poate sa le influenteze pe celelalte... Editat Ianuarie 7, 2019 de informer Link spre comentariu
informer Postat Ianuarie 7, 2019 Autor Partajează Postat Ianuarie 7, 2019 (editat) Nu vreau sa si centrez sa si dau cu capu`, NU ma pricep la instalatii dar nu cumva indicatoarele alea trebuie puse neaparat pe TUR... ca apa care intra in circuite sa "traga" cumva arcu` ala pe care-i pus indicatoru` rosu? Si de fapt cum is puse acum "imping" indicatoru` spre zero? Intreb... Editat Ianuarie 7, 2019 de informer Link spre comentariu
GEO 53 BN Postat Ianuarie 7, 2019 Partajează Postat Ianuarie 7, 2019 La 07.01.2019 la 19:37, informer a spus: ....................................................... Daca le deschid pe toate de exemplu, am incaperi (acoperite de cele 8 circuite) care se incalzesc insesizabil dupa cum am altele care se incalzesc binisor (podelele adica). Da, asa e, cate un retur este mai cald decat altul. Daca reglez asa fara nici o indicatie, pot sa schimb zonele din calde in reci si invers si sa modific care-s retururile mai calde si care mai reci.... dar nu pot sa le fac uniforme ca nu stiu debitul... e un reglaj foarte frustrant pe care-l incerc de iarna trecuta fara succes. Deci, dupa parerea mea, ar trebui sa am posibilitatea sa VAD debitele... ce-i gresit in instalatia aia de indicatoarele alea stau toate pe zero cu toate ca circula apa prin circuite? Extinde Diferentele de temperatura dintre retururi pot fi cauzate, de diferentele de marime a suprafetelor incalzite,sau de vreo strangulare, care,cei drept, e destul de greu de depistat. Link spre comentariu
informer Postat Ianuarie 7, 2019 Autor Partajează Postat Ianuarie 7, 2019 (editat) La 07.01.2019 la 19:59, GEO 53 BN a spus: Diferentele de temperatura dintre retururi pot fi cauzate, de diferentele de marime a suprafetelor incalzite,sau de vreo strangulare, care,cei drept, e destul de greu de depistat. Extinde De acord... dar daca as avea o fck... indicatie despre debite, as putea sa reglez debitu` prin camera mai mare la o valoare mai mare data de pierderea mai mare si invers la alea mici... dar asa, fara nici o indicatie, cum naiba sa nimeresc toate 8 circuitele deodata, cand toate se influenteaza intre ele? Cum reglezi toate circuitele oscilante dintr-o superheterodina fara nici un instrument, numa` ascultand in difuzor? Editat Ianuarie 7, 2019 de informer Link spre comentariu
Stefan Postat Ianuarie 7, 2019 Partajează Postat Ianuarie 7, 2019 (editat) Peste tot am văzut debitmetrele pe tur și termovanele pe retur, e foarte posibil că din acest motiv sa nu îți indice debitmetrele. Normal ești tentat sa zici că nu are logica deoarece debitorul trebuie sa fie același și pe turu și pe retur dar depinde cum e mecanismul de acționare a indicatorului cu arc Nu te apuca de echilibrarea instalatiei daca nu ai idee despre debitele din circuit, trebuia să ceri explicație meșterilor de la termice de ce au procedat așa și cum au făcut reglajele.hidraulice daca debitmetrele alea nu merg. Riști să ai debit prea mare pe un circuit și să rămâi fără debit pe celălalte. Daca stai in tricou pe frigul asta înseamnă că ai temperatura cam mare la pardoseala, vezi că asta nu face bine la sănătate. Editat Ianuarie 7, 2019 de Stefan. Link spre comentariu
informer Postat Ianuarie 7, 2019 Autor Partajează Postat Ianuarie 7, 2019 La 07.01.2019 la 20:04, Stefan. a spus: Peste tot am văzut debitmetrele pe tur și termovanele pe retur, e foarte posibil că din acest motiv sa nu îți indice debitmetrele. Normal ești tentat sa zici că nu are logica deoarece debitorul trebuie sa fie același și pe turu și pe retur dar depinde cum e mecanismul de acționare a indicatorului cu arc Nu te apuca de echilibrarea instalatiei daca nu ai idee despre debitele din circuit, trebuia să ceri explicație meșterilor de la termice de ce au procedat așa și cum au făcut reglajele.hidraulice daca debitmetrele alea nu merg. Extinde Am incercat insa mesterii de la termice or fi plecat pe undeva ca pe aia care au facut instalatia cand s-a facut blocu` nu-i mai gasesc iar aia pe care i-am gasit... grrrr... io habar n-am de instalatii dar am pretentia ca stiu ceva fizica... mi s-o facut rau cand am auzit ce debitau. Mai caut... Link spre comentariu
Florin Popescu Postat Ianuarie 7, 2019 Partajează Postat Ianuarie 7, 2019 Histerezisul pe fiecare încăpere este la fel pe termostatul de ambient? Link spre comentariu
informer Postat Ianuarie 7, 2019 Autor Partajează Postat Ianuarie 7, 2019 (editat) La 07.01.2019 la 20:11, Florin Popescu a spus: Histerezisul pe fiecare încăpere este la fel pe termostatul de ambient? Extinde Nu am termostat de ambient daca te referi la acel termostat din comert. Histerezisul pe fiecare incapere este reglabil si da, pot sa-l fac egal... dar hai sa batem palma ca ignoram automatizarea, deal? Hai sa consideram ca deschid toate circuitele permanent si as vrea sa am incalzire uniforma a podelelor din reglajele robinetilor.... cum fac asta fara indicatoare de debit? Editat Ianuarie 7, 2019 de informer Link spre comentariu
Stefan Postat Ianuarie 7, 2019 Partajează Postat Ianuarie 7, 2019 (editat) In acest caz daca fluidul circula in sens invers debitmetrul nu mai indica corect. https://www.youtube.com/watch?v=_IlP2HMZ28Y Acum daca vrei sa faci regaje "in orb" trebuie sa cresti / scazi debitele foarte putin si din aproape in aproape. Tinand cont de inertia termica (cine zice capacitate calorica e savant Britanic) o sa ai de lucru o perioada de timp. Nu cred ca ai spus daca ai senzori de temp. in sapa. Editat Ianuarie 7, 2019 de Stefan. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum