Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Shelby vs.Shelby

Postări Recomandate

Shelby avea un consum normal pentru realitățile americane de atunci (1968). La un dolar și ceva galonul nu stiu daca interesa pe cineva cat consuma masina.

Tot americanu' își permitea un V8, poate nu Mustang Lincoln sau Cadillac - erau scumpe ca masini - dar existau destule mai ieftine cu consumuri asemănătoare. 

După prima criză a petrolului (1973) s-a mai scumpit și la ei benzina, dar tot foarte ieftina a ramas comparativ cu zona Europa. 

Azi nu stiu cat costa (și n-am stat sa caut) dar acum cativa ani costa cam 3.5 dolari galonul. Adică, orientativ și aproximativ 1 dolar litrul. Cam atât costa in Ro la poarta rafinariei, fără taxe și accize :rade:

Aici e avantajul SUA  își pot permite să mențină taxele jos.

Link spre comentariu

USA " face " pretul petrolului si pe plan international ... i - a bagat pe multi in ceata ... , Rusia , Venezuela etc . Rezervele mondiale tot scad ( in viziunea unora ) , dar scade si ceva palpabil ... pretul ! Ma rog , in lumea libera ... la noi , detinatori si producatori de petrol si carburanti , nu se aplica ! 

http://www.infomine.com/investment/metal-prices/crude-oil/15-year/

Editat de gauss
Link spre comentariu

Cat timp ai de unde, poti vinde ieftin, dupa tine potopul.
SUA cu prietenii lor arabii au scazut pretul, iar iranul fiind sanctionat si sub embargo vinde cum apuca, evident ieftin ca nu isi permite sa impuna conditii.
Totodata pretul mic nu ajuta Arabia, dar ce sa faci, trebuie sa joci cum te roaga protectoru, ca e si arabu constient ca fara protectoratul american nu era el sef.

Venezuela s-a bagat singura in buda, nu-s americanii de vina acolo ca ei si-au dinamitat economie prin nepotisme si masuri populiste.

AStea is motoare mai primitive, compresie mica, cu carburatoare, cutii cu alunecare, nu-s bate nimeni capul cu ele cu consumul de la faza de proiectare.
Nu are sens sa le ceri ceea ce nu pot sa faca. Sunt o legenda, o icoana si atat. Nu cu performanta te mandresti ci cu ceea ce reprezinta, cu "unicitatea" de a avea asa masina.
De aia valoarea ei e ca si obiect colectionabil, nu sa o vinzi pe autovit. :)

Eu ce am scris cu dieselarea erau manelisme specific romanesti.
Am vazut destule w126 S500 trecute la 2.5 dizel, sa nu consume domne.

Editat de Sharky
Link spre comentariu

Exista petrol mai mult decat ar vrea unii detinatori sa fie . Cu sau fara arabi , preturile tot scad . USA poate arunca pe piata suficient petrol sa - i faca pe toti exportatorii traditionali sa planga ... De cand cu tehnologiile mature de extragere din sist si fracturare hidraulica , rezervele USA au crescut de cel putin 5 ori . Nu ca ar fi fost mici ... , se adauga si noile zacaminte din Alaska , golful Mexic si ce va mai " ciupi " prin extractie de la terti , gen Marea Neagra . Numai ca nu se intampla , frica pazeste pepenii . Exportatorii traditionali stiu ca nu pot rezista mai mult de cateva luni fara valuta provenita din petrol , iar riscurile unor miscari populare sant prea mari . Primavara araba 2.0 poate sosi oricand ... Adio dinastii , palate , jet - uri particulare , Ferrari , Bugatti , si haremurile cu diferite " miss " . Sa nu zic de transarea opozantilor si criticilor ... Asa ca , toata lumea e de acord ... pacat ca nu beneficiem si noi ... , austriacu' doar taie alocatiile copiilor  romanilor ce muncesc la ei , pretul la pompa ( la noi ) e tot mare . Si la contoaru' de gaze la fel ... Asa e cu orice " lucru bine facut " , pe resursele tale ( foste ) si cu proprietatea altora . 

Editat de gauss
Link spre comentariu

Tot ne plangem de asta, DAR cat timp resursele au fost ale noastre am reusit sa ne falimentam industria petroliera.
De atat suntem in stare, mai bine sa fim partasi la o afacere profitabila decat proprietari unici pe un faliment.
Benzina e printre cele mai ieftine din UE, diferenta o fac taxele care le pune statul/statele.

Se poate si mai bine, in mod sigur! E de dorit sa fie mai bine, evident!
Suntem in stare? Nu cred ca am ajuns inca la stadiul ala, din pacate.

+1 la treaba cu Arabia si sa nu uitam ca economia lor e pe butuci, iar pretul ieftin al petrolului nu ii ajuta.
Cutitul nu le-a ajuns la os, dar datoria creste ca harap-alb.

Editat de Sharky
Link spre comentariu

Adevarat . Ce sa zic , in Prahova a fost cel mai mare combinat petrochimic , si cateva rafinarii . Sa nu zic de exploatari de petrol si gaze ... Stiu ce si cum s - a intamplat , ca si la Pitesti , Onesti , Navodari etc . O perioada am crezut ca cineva va da socoteala ... acum stiu ca am fost naiv . Asa a fost sa fie , si nu vad sa fie altfel in viitor . Mai multe nu spun , nu e locul ( off - topic ) , si e prea mult de discutat . Doar atat , deja e istorie ...

Link spre comentariu

Totusi as mentiona ca americanii au luat o lovitură consistenta de la OPEC in timpul embargoului din '73.

Explicabil ... pe atunci aveau rezerve estimate de vreo 5 ori mai mici, asa cum spuneați... iar consumul intern al SUA ajunsese la valori colosale. Producția proprie cat si importurile de petrol erau la un maxim istoric ...

Link spre comentariu

Si aceasta foarte adevarat ... Cred ca a fost ( si ) o reactie emotionala , mi - amintesc ca si la noi in tara a avut ecouri practice ( palpabile ) , de parca eram afectati in vreun fel . Ma rog , importurile noastre erau mici etc . Cred ca a fost un prilej sa se mai stoarca de la populatie ceva lei ... si un preludiu pentru ce urma sa se intample dupa '80 . Oricum a fost o noutate pe plan economic si politic international , un prim soc al materiilor prime . Personal consider ca a fost o incercare a unei noi " arme " impotriva Occidentului , o manifestare a exasperarii tarilor petroliere ca sant ( cu toate eforturile ) in esalonul doi .  Nu stiu USA cat a fost de afectata ... , si cat ar fi putut guvernul lor sa pareze . Atunci au aparut si la ei masinile " europenesti " , cu caroseria mai coaja si cilindreea mai mica . Apropo de petrol ... USA are o politica interesanta . Desi are destul , importa cu amandoua mainile . Rezerva federala e pentru trei luni de consum maxim ... , adica cel normal plus cel care ar fi provocat de doua conflicte militare majore simultane . Cu rationalizari ( usoare ) , probabil suficient pentru un an . Incearca sa conserve pe cat pot rezervele lor , dar la pompa sa fie carburant ieftin . Asta e unul din avantajele unei mari puteri , economica si politica . Altfel , se intampla ca la sora noastra ( mai mare ) de ginte latina ... adik Franta , unde lumea e nemultumita ( si ) de pretul la pompa . Dar asta e o alta discutie , poate ar trebui un topic dedicat ... se pare ca lumea a si fost " ajutata " sa afle ca e nemultumita , si ajutata sa se manifeste ... si pe cale internauta . Suna cunoscut ... In fine ... 

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări