Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SE cu KT120

Vizitator viobio

Postări Recomandate

Extreme sau ireale? Tu asculti semnale dreptunghiulare.

Legat de cum transfera puterea un traf, cred ca am depasit toti momentul magiei neintelese. Na, ca sunt poet azi.

Link spre comentariu
Acum 5 minute, Mircea a spus:

Extreme sau ireale? Tu asculti semnale dreptunghiulare.

Legat de cum transfera puterea un traf, cred ca am depasit toti momentul magiei neintelese. Na, ca sunt poet azi.

Crezi? Unii daca pun un miliampermetru cu ac in catodul tubului final inca cred ca prin traf curentul este constant!

Semnaul dreptunghiular (si nu numai el) are o buba:nu are decat semialternanta pozitiva (0-xV). 

Tubarii nu asculta semnal dreptunghiular insa testeaza amplificatorul cu semnal dreptunghiular

Link spre comentariu
Acum 11 minute, misu ploiesteanu a spus:

Corect devine varianta cea mai buna :reytre

dar varianta SE nu PSE cu 3,5kohmi

Mergi pe traful care ti-a fost indicat de 40W - TTG-KT88SE TOROIDY. Asta este, nu ai sa scoti maximul din KT120 in schimb de departe este cea mai convenabila solutie. 

Link spre comentariu

Nu prea am mare experienta in testare amplificatoare.
Dar eu zic ca se cam exagereaza cu nevoia de a chinui un amplif cu semnal dreptunghiular.
Daca are frecvente mai mici 20-100hz poate are rost. Peste 1Khz va contine doar semnale de 1,3,5... Khz. Adica cu multe spatii libere in spectru (daca ne bazam ca avem un amplif foarte liniar, merge si asa testat).
Pentru testat amplif la limite (distorsiuni) chiar nu are rost semnal dreptunghiular.
Poate doar ca sa vedem cum un dreptunghi devine si mai dreptunghi.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Am inceput lectura cu "concluziile". Dar promit ca citesc tot.
Acum postez ce-mi convine :)

"
Using a squarewave is useless for checking crossover distortion or an amplifier's overload recovery time.  These tests must be performed with sinewaves.  Likewise, you can't test distortion with a squarewave, because the waveform itself has a (theoretical) total harmonic distortion (THD) of over 48%.  In reality it will be a bit less, because of finite risetime.  The filtered squarewave used for the tests described here has a THD of 43.5% according to the simulator.  Squarewave testing is an additional tool, but it doesn't replace any of the more common tests that you might use."

LE: @Mircea Concluzia asta nu mi-a placut. Asa ca n-am sa o citesc:

"There is plenty of info on the Net about squarewave testing, but sadly some people have no idea how to interpret the results.  Much of the available material only scratches the surface, and some of it is just wrong."

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Suntem de acord amandoi ca puterea trasa din sursa in clasa A configuratie SE este constanta. Daca puterea este constanta => apar doua situatii:

- U si I sunt constante;

- U scade si I creste (sau invers)

Cazul U si I constant nu se poate pentru ca daca nu ai variatie de tensiune in primar => in secundar nu ai nimic. Deci ramane U variabil => si I variabil. 

Ca te poti tu amuza cu un incepator sa sustii ambele variante (curentul este constant sau nu) este o chestie, dar mie personal @misu ploiesteanu mi se pare ca nu este nici pe departe incepator. 

Acum 27 minute, Rammstein a spus:

Ce cd-player, DAC, mag, etc, ai tu de îți livrează semnal dreptunghiular? 

Iar vorbim discuții? 

Da generatorul de semnal ce are? Tuseste? :rade:

Cu softul ARTA + un DAC bun obtii un semnal dreptunghiular (are el ceva scame) dar poti observa variatia curentului. Orice semnal care are doar semialternanta pozitiva (poti folosi semnal sinusoidal + dioda) iti arata variatia curentului. 

Editat de merck
Link spre comentariu
Acum 3 ore, merck a spus:

Semnaul dreptunghiular (si nu numai el) are o buba:nu are decat semialternanta pozitiva (0-xV).

Mare atenție la afirmația din citat.

Pentru orice generator de audiofrecvență(și nu numai) care se respectă capabil să genereze și square wave vom găsi această formă de undă (atât pozitiv cât și negativ).

1/2 din perioadă pozitiv respectiv 1/2 din perioadă negativ.

Square-Wave-700.gif

square-wave-rms-avg.gif

Cu puțină bunăvoință se văd marcajele Vpk respectiv -Vpk

Editat de Hoffmann
Link spre comentariu
Acum 50 minute, Liviu.Mihaiu a spus:

Am inceput lectura cu "concluziile". Dar promit ca citesc tot.
Acum postez ce-mi convine

"Using a squarewave is useless for checking crossover distortion or an amplifier's overload recovery time.  These tests must be performed with sinewaves.  Likewise, you can't test distortion with a squarewave, because the waveform itself has a (theoretical) total harmonic distortion (THD) of over 48%.  In reality it will be a bit less, because of finite risetime.  The filtered squarewave used for the tests described here has a THD of 43.5% according to the simulator.  Squarewave testing is an additional tool, but it doesn't replace any of the more common tests that you might use."

LE: @Mircea Concluzia asta nu mi-a placut. Asa ca n-am sa o citesc:

"There is plenty of info on the Net about squarewave testing, but sadly some people have no idea how to interpret the results.  Much of the available material only scratches the surface, and some of it is just wrong."

In urma cu niste ani eu personal am avut niste conflicte cu acei mari tubari de prin zona care de zor, zi de zi, nu mai conteneau cu semnalul asta dreptunghiular pe care-l pozau in toate pozitiile posibile si care in mintile lor le arata chipurile tot ce vroiau muschii lor sa arate la acea microsecunda, ba au ajuns ca intr-un mod penibil sa-l re-boteze si sa-l vanture prin zona cu numele de "semnal sqw" doar pentru ca astfel respectivii sa para mai interesanti!

Insa  relativ atat la situatia de aici cat si la afirmatiile pe care le-ai gasit peste mari si tari si le-ai citat mai sus, sa stii un lucru foarte clar pe care insa atat cel ce a facut afirmatiile pe care le-ai citat mai sus cat si pana azi nimeni de pe elforum, nu a dovedit vreodata ca l-ar fi cunoscut si inteles: contrar afirmatiei citate detine mai sus, motivul pentru care semnalul dreptunghiular nu este potrivit si nu poate fi utilizat pentru masuratori ale distorsiunilor neliniare nu consta in faptul ca semnalul dreptunghiular ar fi chipurile distorsionat (ca ar contine chipurile asa zise "armonice") si ca astfel ar prezenta deja  un THD de nu stiu cat!

In realitate, motivul pentru care semnalul dreptunghiular nu poate fi folosit in aceste scopuri este unul... pur MATEMATIC, respectiv acest semnal nu indeplineste conditiile MATEMATICE necesare pentru aceste masuratori, conditii necesare rezultate din insasi definirea in electronica analogica a distorsiunilor neliniare ca avand efecte de modificare a formei semnalelor la trecerea lor prin circuitele analogice.

Iar cand spui "matematic", asta inseamna niste conditii clare, stricte si evidente, asa precum se intampla atunci cand scriem ca 1+1=2 si nu ai ce comenta la asa socoteala.

Toti elforumistii care in decursul acestor ani (chiar decenii) au alergat pe la sectiunea tuburi cu afirmatii despre eventuale legaturi intre pozele lor cu semnale dreptunghiulare si distorsiunile neliniare, au alergat pe campii. Ca idee, au fost cazuri in care s-a afirmat ca semnalul dreptunghiular ar fi fost deformat dupa trecerea lui prin amplificator din motivul ca distorsiunile neliniare ale amplificatorului ar fi generat "armonice" care s-ar fi suprapus si eventual insumat cu "armonicele semnalului dreptunghiular" astfel deformandu-l, ceea ce erau si sunt aberatii crase.

Ca exemplu elocvent, acelasi semnal dreptunghiular poate fi grav deformat inclusiv la trecerea prin simple circuite pur pasive (de exemplu circuite R-L-C) deci care nu distorsioneaza neliniar (au THD zero), dar poate iesi ca semnal dreptunghiular pur din circuite comparatoare si trigger schmidt care de fapt distorsioneaza enorm!!!!).

Eu am senzatia ca chiar si azi dupa ani si ani de invartit simulari si asa zise FeFeTeuri, nimeni dintre cei ce au fluturat si flutura pe sectiunea tuburi a elforumului de ani intregi cuvintele distorsiuni, neliniaritate, TeHasDe, FFT, etc., nu stie sa explice corect pe intelesul forumistului absolvent de liceu, care anume este problema MATEMATICA a semnalului dreptunghiular care face ca acest semnal sa nu poata fi utilizat in determinari si masuratori ale distorsiunilor neliniare! Si tot d'aia nu stiu sa epxlice nici care este motivul matematic pentru care singurul semnal practic utilizat este in schimb cel sinusoidal.

Daca eventual stie cineva, astept raspunsul aici... chiar sunt curios...

Link spre comentariu

Oricat ma uit tot Toroidy TTG-kt88se este optim, la suta euro, banda larga de frecvente, au in oferta si capac metalic estetic pt ea. 

Nominal Power 40W
Nominal anode current 250mA
Frequency bandwidth (-3dB) 10 Hz - 56 kHz
Secondary Impedance 4 and 8 Ω
Link spre comentariu
29 minutes ago, Traian B said:

Daca eventual stie cineva, astept raspunsul aici... chiar sunt curios...

Eu cred ca pozele alea erau facute ca sa determine raspunsul in frecventa. Caci ma indoiesc ca tubarii ar avea vreo jena daca tehaşdeu e 2%. Ba, chiar da bine la ureche. 

Link spre comentariu
1 oră în urmă, Mircea a spus:

Eu cred ca pozele alea erau facute ca sa determine raspunsul in frecventa. Caci ma indoiesc ca tubarii ar avea vreo jena daca tehaşdeu e 2%. Ba, chiar da bine la ureche. 

Si eu ma indoiesc ca tu ai masurat vreodata THD, SMPTE, CCIF, TIM sau DIM (masuratoarea asta intitulata dynamic intermodulation, necesitand un sqw de 3,18KHz si sinus de 15KHz). 

Link spre comentariu

Interpretarea răspunsului la testul cu undă pătrată ( square wave , sqw)

Square Wave Testing (SqWT)

http://www.r-type.org/articles/art-125.htm

DIM (Dynamic InterModulation distortion , o tehnică folosită pentru a măsura neliniaritatea unui dispozitiv...)

https://www.ap.com/technical-library/dim-30-and-dim-100-measurements-per-iec-60268-3-with-ap2700/

Dacă sunt prezente neliniarități, semnalul DIM induce produse de distorsiune de intermodulație la nouă frecvențe diferențe variind de la 0,75 kHz la 13,35 kHz. DIM este apoi calculat ca raportul dintre suma pătratică medie (RMS) a nivelurilor celor nouă componente de intermodulație la nivelul undei sinusoidale de 15 kHz. Este de obicei exprimat ca procent sau în dB.

Editat de Hoffmann
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări