Dxxx Postat Ianuarie 6, 2019 Partajează Postat Ianuarie 6, 2019 (editat) Cred ca trebuie sa spui ce masina este / cum functioneaza sistemul si mai ales de ce vrei mai multa lumina. Trebuie sa stii ca daca maresti consumul, pe partea de control marirea va fi de 16 ori mai mare si ai mari sanase ca ceva sa se strice. Dar daca ne lamuresti cu ce am scris in prima fraza de aici (mai ales in bold), poate vei primi o solutie acceptabila. Oricum, in primul rand trebuie sa gandesti profund mai inainte de a face ceva ce are mari sanse sa fie ceva regretabil... deci las-o mai moale deocamdata cu inlocuit ceva. *** Ca sa fiu mai clar si sa-ti fie mai simplu uite la ce ar merita sa raspunzi: - ce efect are iluminarea asta - de ce este insuficienta - cum se regeleaza exact si daca exista si ceva automatizari si cum merg respectivele - ce culoare are lumina emisa in functie de reglaje Mai te rog sa adaugi si ce echipament de cositorire ai. Si daca poti prelucra PCB Si masoara fizic, in milimetri, dimensiunile ledurilor. Editat Ianuarie 6, 2019 de Dxxx Link spre comentariu
Vizitator Sebastian Irimia Postat Ianuarie 6, 2019 Partajează Postat Ianuarie 6, 2019 Masina este un BMW seria 5 fabricatie 2013. Exista un reglaj special de intensitate si alegerea culorii in iDrive (infotainmentul BMW) doar pentru lumina ambientala (poza 1). Modulele respective sunt impartite astfel: cate 3 in fiecare usa (linia superioara de aprox 60cm, cupa de la maner si spatiul de stocare), cate 1 in fiecare plafoniera, cate unul la picioare pasager si sofer. Eu planuiesc sa schimb doar cele 12 din usi, restul ramane nealterat. In poza 2 se poate vedea cum arata aceste lumini ambientale, tinand cont de faptul ca in realitate sunt mai slabe decat in poza si asta la maxim. Culoarea nu se schimba in functie de reglaj, ci doar intensitatea. Schimbarea culori este separata. Ca si automatizare, se aprind automat cu farurile sau DRL-urile. Ca si echipament, am un letcon reglabil cu patron de incalzire ceramic. PCB pot prelucra intr-o anumita masura. Ledurile au lungimea de 2mm, latimea de 1,4mm si inaltimea de aprox. 1,4mm. Link spre comentariu
Dxxx Postat Ianuarie 6, 2019 Partajează Postat Ianuarie 6, 2019 Pai ce culoare se emite? se poate controla culoarea? cum? si cu ce efect... In poze vad lumina rosie, si asta are oarecare explicatie in fiziologie, ca sa deranjeze minim. In primul rand nu cred ca este bine sa le maresti intensitatea, sa nu faca reflexii, sa nu te distraga, sa nu deranjeze adica. Eu nu sunt de acord cu nici un decor/etc in campul vizual al soferului... ca un automobil in miscare este o arma periculoasa... nu vrei nimic sa te deranjeze. Chiar si stema cromata de VW de pe volan mi se pare o tampenie a producatorului, atat timp cat exista un unghi (stanga/spate) de unde soarele se poate reflecta in dracie... Defapt exact la fel mi s-a intamplat si in Mercedes si in Suzuki, toate au stemele cromate. Deci esti sigur ca modificarea nu merge catre ceva deranjant? Link spre comentariu
Vizitator Sebastian Irimia Postat Ianuarie 6, 2019 Partajează Postat Ianuarie 6, 2019 Sunt sigur ca nu merge spre ceva deranjant, si oricum daca ar deveni prin absurd deranjant, le pot regla intensitatea din iDrive sau chiar stinge. Culoarea se poate controla, adica selectand din iDrive modul CLASIC se aprinde becul portocaliu si selectand modul MODERN se aprinde ledul ALB. Sectiunea din poza 1 "Ambient lighting" afiseaza "CLASIC", deci culoarea portocalie. Tot de acolo se poate selecta "MODERN" iar asta ar aprinde LEDul alb. Link spre comentariu
Dxxx Postat Ianuarie 6, 2019 Partajează Postat Ianuarie 6, 2019 OK, cred ca am toate datele. Mai raman, totusi, niste intrebari: - daca inlocuiesti ledurile, care ar fi dimensiunea maxima care intra in disppersorul ala alb?- crezi ca au loc doua leduri mai mari, si cam care este spatiul? - dispersorul in sine pare a fi foarte opac - asta imi spune ca atenueaza puternic lumina - nu se poate sa decupezi zona pe unde iese lumina si sa o inlocuiesti cu ceva "laptos" adica semitransparent, care sa disperseze, dar sa atenueze mult mai putin? - te deranjeaza daca inlocuim culorile existente incat una sa fie alb cald (galbui) si alta sa fie alb rece (albastrui)? Eu personal nu as merge de loc pe ideea de a mari curentul prin leduri, dar se poate obtine flux luminos mult mai mare... Sper sa-mi rspunzi si in urmatorul post sa vin cu o propunere. Link spre comentariu
Vizitator Sebastian Irimia Postat Ianuarie 7, 2019 Partajează Postat Ianuarie 7, 2019 Piesa este turnata si spatiul acela "reflectant" destul de mic, deci nu am ce sa modific la el. Este un plastic alb lucios in forma unei cupe care reflecta lumina la 90° si apoi este preluata de un tub din plastic transparent cu lungimi intre 25cm si 60cm in functie de usa si plasare. Poza 1 Ca si LED, ar incapea PLCC2 2214 ca in linkul de mai jos dar nu cred ca ajuta prea mult. Culorile vreau sa le pastrez pe cele din fabrica. Cam 90% am folosit portocaliul ca si preferinta, dar si pentru ca albul era foarte slab. Planul este de a mari intensitatea luminii redate cu aprox 25%-50%. Imi cer scuze, dar linkul este de pe un site din Germania. La "Technische Daten" se poate vedea DS. https://www.conrad.de/de/kingbright-ka-2214sesk-smd-led-plcc2-orange-180-mcd-120-20-ma-21-v-1050357.html Ti s-ar parea vreuna din resistentele din postul meu anterior ca fiind o optiune viabila? Link spre comentariu
validae Postat Ianuarie 7, 2019 Partajează Postat Ianuarie 7, 2019 Înlocuirea ledurilor SMD nu e o operațiune ușoară pentru cineva care nu are o experiență suficientă, eu cred că ar putea schimba rezistențele pentru început doar la unul-două module și văzut ce rezultat dă asta. Dacă rezultatul nu e satisfăcător, se poate face și înlocuirea cu leduri mai eficiente.Deși nu cred că producătorul a ales chiar cele mai proaste leduri..... Link spre comentariu
Dxxx Postat Ianuarie 7, 2019 Partajează Postat Ianuarie 7, 2019 (editat) Eu credeam ca cupa aia alba este dispersor, de aia ma miram ca este asa opaca. Dar daca este reflector - este cum este normal. 1. Eu nu as modifica nici un CURENT. Mi-e frica atat timp cat nu stiu exact de unde vine curentul ala, poate merge... dar la scurt timp ceva se arde. Asta insemana ca se poate mari puterea crescand tensiunea pe led, linistit cu 100%, deci mai mult decat cele 50% propuse de tine. Asta insemna sa folosesti leduri de 6V. Daca folosesti ceva cu randament mult mai bun decat cel initial castigi inca 50-100% Asta ar insemna marire de 4 ori fata de varianta initiala... ca putere. Tine cont ca ochiul are sensibilitate logaritmica, deci cresterea de 400% nu te va impresiona, aproape deloc. 2. Daca faci cum am zis, cu leduri de 6V asta inseamna 2 lucruri: - foarte posibil pe prima parte a reglajului lumina va sta stinsa, si va incepe sa lumineze probabil pe la 30% - rezistentele vor trebui micsorate, pentru a lasa 6V spre leduri - valoarea exacta se poate calcula Deci neaparat trebuie schimbate SI rezistentele daca faci asa. 3. La 6V gasesti usor leduri albe, dar nu cred sa gasesti rosii/orange - de asta te intrebam de cromatica. Ai putea sa iei capsule foarte mici, dar daca le inseriezi ar trebui sa modifici/refaci cablajul, mi se pare destul de dificil 4. Ideea initiala era sa schimbi intre ele culorile, in felul asta ai avea curenti si puteri cam de 3 ori mai mari pe culoarea alba... asta in caz ca doresti deci o marire semnificativa a fluxului luminos, pentru ca practic ai putea sa ajungi la unul de 12 ori mai mare, asta chiar l-ai sesiza bine ca este mult mai puternic. BUN, mai sus ai ideile pe care le am. Trebuie sa decizi care sunt acceptabile pentru tine, doar atunci incepem sa intram in detalii si calcule. *** Linkul la Conrad - alea sunt ledurile de dotare OEM? sau macar similare? Pare plauzibil, prin ele trac maxim 9mA ceea ce este sub 20mA din DS. Din ce vad eu se poate gasi ceva cu randament mult mai bun... 440mCD sunt posibile lejer... dar daca mergi la capsule mai de putere poti sa jungi la 120lm pe capsula, emorm mai mult... dar este culoare "amber" adica 590-595nm fata de ce ai tu, adica 601nm - diferenta este mica. O varianta mai puternica va avea randament mult mai bun. Editat Ianuarie 7, 2019 de Dxxx Link spre comentariu
Vizitator Sebastian Irimia Postat Ianuarie 7, 2019 Partajează Postat Ianuarie 7, 2019 Asta si planuiesc, sa schimb rezistentele la 2-3 module si sa fac un test de functionare timp de cateva ore. Daca observ ca nu se incalzesc excesiv ledurile si sunt multumit cu intensitatea, le fac si pe restul. Pentru siguranta, o sa incep cu rezistentele mai mari de 2,4kOhmi respectiv 840Ohmi. Link spre comentariu
Dxxx Postat Ianuarie 7, 2019 Partajează Postat Ianuarie 7, 2019 Pai nu ai citit ce am scris... Nu are nici un sens sa te grabesti pana nu gandesti o solutie corecta / si tine cont ca daca cresti curentul poti periclita ceva. Mai bine vezi ce anume din ce am scris eu este acceptabil pentru tine. Link spre comentariu
Vizitator Sebastian Irimia Postat Ianuarie 7, 2019 Partajează Postat Ianuarie 7, 2019 Nu era dat refresh la pagina si am citit abia dupa ce am postat. Linkul de la Conrad sunt leduri similare, care difera doar minimal in marime (+0,2mm x + 0,1mm). Din punct de vedere al consumului excesiv fata de calculatorul/sursa nu imi prea fac griji, deoarece majoritatea care fac upgrade sau retrofit la aceasta masina folosesc benzi de leduri ca in poza si inca nu am auzit sa aiba probleme. Leduri de 6v nu cred ca o sa gasesc pe dimensiunea asta si daca ar fi mai mari, ori nu mai incap ori daca sunt prea inalte nu mai reflecta pe difuzorul respectiv pentru ca ar astupa prea mult din gaura. Link spre comentariu
AdR!@N Postat Ianuarie 7, 2019 Partajează Postat Ianuarie 7, 2019 Salut, Ma bag și eu în seama.... Țineți cont de faptul ca reglajul intensității luminoase se face în tensiune și nu în curent, iar după măsurătorile lui Sebastian, dacă se pun Led-uri de 6V cu setarea pe 50% va lumina foarte slab, iar pe minim nu va lumina deloc din cauza Vf mare al led-urilor. În majoritatea cazurilor, reglarea luminilor ambientale se face prin PWM. Eu as merge pe următoarea idee: Cât este capsula maxima ce încape în ansamblul pcb-dispersor. Dacă dispersorul nu incomodează o capsulă mai mare, pad-urile ledurilor de pe pcb se pot razui ușor de stratul verde și se vor putea lipi Led-urile mai mari. Având Led-uri mai mari, poți recalcula rezistentele astfel încât sa te încadrezi în marametrii optimi ai noilor Led-uri. Cu siguranță creșterea de la 9mA actual la un 20-30 mA pe led nu va fi catastrofal pentru sursa de alimentare, chiar dacă sunt multe monturi. Cel mai dificil este sa găsești led-urile potrivite, atât pe alb cât și pe portocaliu. Spor! Link spre comentariu
Dxxx Postat Ianuarie 8, 2019 Partajează Postat Ianuarie 8, 2019 (editat) Ratiunea unui thread este sa fie folositor si altora (ca altfel rezolvam pe PM) si sa prezinte o solutie mai buna sau mai putin buna... Aici ne aflam in situatia in care pacientul repeta intr-una: - Domnu' doctor pot sa iau 1/2 aspirina pe zi ca sa-mi tratez insuficienta cardiaca? Chiar daca doctorul sugereaza Digoxin, pacientul este interesat numai cum sa-si dozeze aspirina... Pe masina ai leduri generatia 2013, de atunci randamentele posibile s-au dublat... Nu crezi ca ele trebuiesc schimbate? Ai si stricat cel putin un led oranj si unul alb (chiar daca mai emite ceva). Tu persisti sa ceri "aprobare" asupra faptului ca rezistentele pe care doresti sa le pui sunt bune, ca unora le-a mers... Asa ceva puteai sa intrebi pe rubrica de incepatori. Deci vad ca pentru orice cititor tot continutul este o pierdere de vreme. Nu sterg cu totul subiectul pentru ca exista si unele informatii utilizabile: - masuratori (sunday 5:24) - idei (4 posturi mai sus) - idei constructive de la Validae si Adrian Editat Februarie 9, 2019 de Dxxx Link spre comentariu
Postări Recomandate