Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

DIY conectare multiple filtre intr-o boxa

Vizitator Mihai Maftei

Postări Recomandate

Vizitator Mihai Maftei

salutare, sunt ageamiu in ale electronicii, m-am documentat cateva luni bune in legatura cu confectionarea boxelor, legaturi de la difuzoare la filtre, calculare incinte, pe parte de confectionare filtre nu am intrat(prea stufoasa treaba:)), am facut cateva proiecte simple (gen boxe pe 2-3 cai),insa as vrea sa ma apuc de un proiect, sincer poate este o treaba simpla, insa imi da putin cu virgula.

vreau sa fac 2 boxe unde in fiecare vreau sa pun 3 filtre, ce nu stiu este cum sa vin cu legatura de la conectorul de contacte la filtre, fiind vorba de 2 filtre pe 3 cai si inca unul doar de bas, boxa fiind pe 3 difuzoare de bass, 2 de medii cu 2-3 inalte. multumesc anticipat

Link spre comentariu

Dupa mine problema e foarte complicata si nu se poate raspunde fara marja de eroare daca nu folosesti un program cum e REW si sa generezi prin masurare niste grafice de raspuns in frecventa, faza si impedanta ale difuzoarelor legate impreuna pe tipuri de frecventa reprodusa (bas, medii, inalte) binenteles montate in cutii.

Un aspect important este izolarea difuzoarelor de medii (daca sunt cu membrana/con) fata de cele de bas, in caz ca nu sunt ecranate din fabricatie adica sasiul lor sa fie inchis in spate, altfel fluctuatia produsa de bas le vor incurca in functionare si pot chiar sa le distruga. Cel mai simplu ar fi sa separi etans cutia, partea de bas fata de partea de medii+inalte (atentie la volumul intern al partii de bas sa ramana cat trebuie). Sau le poti face cutii separate pentru bas si medii+inalte.

Legat de filtre daca nu te complici sa masori cum ti-am scris mai sus atunci singura metoda e sa le faci dupa ureche, dar sa tii cont ca adaugarea unui element pasiv introduce un defazaj in raspunsul difuzoarelor, de aceea legarea in faza sau antifaza a difuzoarelor de medii si inalte se face si in functie de ordinul filtrului folosit, binenteles pentru o frecventa anume fiindca faza se mai schimba in functie de frecventa. Daca ai graficele de mai sus e mult mai usor sa concepi niste filtre ca amator cu niste programe ca si Xsim sau PSD-Lite.

Deasemenea postarea unor poze cu difuzoarele si modelul acestora,  te vor ajuta sa primesti sfaturi de la colegii experimentati. Poate nu ar strica sa specifici si cum vor fii cutiile (o schita).

Editat de danciusergiu84
Link spre comentariu
Vizitator Mihai Maftei

Incintele as vrea sa le fac coloana, nu sunt totusi atat de ageamiu, incat sa nu stiu ca totusi mediile trebuiesc  asezate in compartiment separat daca nu sunt de genul sal skn 10 sau 13. problema mea este legarea firelor de la conectori la fiecare filtru,in fiecare incinta fiind  3 filtre, din care 2 pe 3 cai si cel de al 3 lea doar de bass, pe fiecare coloana fiind vorba de 3 difuzoare de bass, 2 sau 4 medii, cu 2-4 inalte. ce va de genul coloanelor eltax millenium 600, numai ca  la ele sunt 2 difuzoare de bass, 1 de medii si 1 de inalte. Sa le leg dupa ureche nu ar fii o problema, insa atunci banuiesc ca nu ar mai exista o anume impedanta, ceea ce as cam vrea sa pastrez.

Legat de difuzoare nu m-am hotarat, ce stiu sigur momentan este ca vreau sa merg pe dimensiune de 10' la cele de bass, as vrea sa folosesc MONACOR SP-252E, ramane sa ma mai gandesc, fiind vorba de multe difuzoare la mijloc, depasesc cu mult bugetul proiectului daca ma arunc la ceva mai "fitos", teoretic ar fii niste coloane undeva la 1,6-1,8 m inaltime fiecare.

Calcule mai am de facut, insa ma apuc de proiect, numai daca ma poate ajuta cineva cu un sfat asupra legaturilor de la conectori la filtre, pentru ca as vrea  sa pastrez o impedanta de 8 "minioni"/coloana,  ca vorbe de genul : '"le poti lega oricum" , am tot auzit, insa nu prea am incredere. 

Multumesc anticipat

Editat de Mihai Maftei
Link spre comentariu

Ce vrei tu sa faci nu prea e corect, mai ales daca filtrele sunt la fel de no name ca difuzoarele sau alese la plesneala.

3 basi, fiecare legat la sectiunea de joase a cate unui filtru pe 3 cai este cel putin ciudat. La fel si mediile si inaltele legate la filtre separate.

Toata abordarea este profund gresita, va rezulta in cel mai bun caz o lada cu difuzoare, iar in cel mai rau caz o boxa de 2 ohmi sau chiar mai putin. 

Raspunsul difuzoarelor va fi incalecat sau distantat datorita lipsei fie si a celui mai elementar calcul al filtrelor.  Macar filtrele sunt calculate pt impedanta fiecarui difuzor ?

Editat de Shambala
Link spre comentariu
Vizitator Mihai Maftei

shambala, iti multumesc de informatie, insa la filtrul de bass se va lega un singur difuzor de bass, la primul filtru pe 3 cai se va lega (cum este si normal), un difuzor de bass, unul de medii si unul de inapte, la fel si la al doilea filtru pe 3 cai, insa stiu ca legarea de la filtru la difuzoare multiple ( mai mult de 1 difuzor de bass pe aceeasi iesire a filtrului), influenteaza impedanta, implicit si puterea, dar nu stiu daca legarea de la conectori la filtre au aceleasi proprietati ca de la filtre la difuzoare, stiu ca termeneul folosit nu este cel corect, dar dupa cum am mai spus nu sunt jedai si tocmai de aceea am cerut parerea voastra. ca sa clarific si partea cu mediile si inaltele, o sa aiba separatie in incinta. 

Link spre comentariu

Cite mii de WATI vrei sa aiba boxa in final?

Si citi wati au difuzoarele pe care vrei sa le folosesti?

Mai exact, dece vrei sa folosesti atitea difuzoare?

Fa un desen cu ceea ce vrei sa faci pe o foaie de hirtie, fa o poza cu telefonul, pune poza pe https://imgur.com/upload si pune aici pe forum link-ul pt forum din coltul din dreapta sus.

Editat de sesebe
Link spre comentariu
Vizitator Mihai Maftei
La 07.01.2019 la 13:54, serbanp a spus:

Puteti sa ne exemplificati putin ce a-ti vrut sa spuneti , in primul post , prin " am facut cateva proiecte simple (gen boxe pe 2-3 cai) " .

PRIN "proiect simplu" , ma refer la montare difuzoare in incinte deja facute (in cele mai multe cazuri, eu nu am confectionat decat 2-3 perechi), filtrele cumparate din comert in raport cu difuzoarele ( fara dibeisi sau ceva asemanator, doar la cerere), pe 2-3 cai, spun simplu pentru ca nu sunt proiecte cu legaturi multiple de filtre sau alte bazaconii pe care le mai am in cap. chiar daca nu este simplu deloc, pentru ca daca nu iti calculezi fregventa, puterea, impedanta, incinta...mai mult ca sigur o sa ai parte de "ceva" ce se aude, insa nu neaparat sa fie ceva ok....tocmai de aceea am intrebat cum as putea sa leg multiple filtre intr-o incinta, fara sa fie vorba doar " sa se auda ceva".....nu vreau sa se creada ca parerea mea despre asa ceva este una rea, din contra, indiferent de proiect, fie ea reconditionare sau de la 0, este o munca depusa, indiferent de materialele care le foloseste, nu ar trebui nimeni sa il apostrofeze pe cel ce o depune, nu toti sunt avuti incat sa isi poata permite sisteme pe lampi sau alte avioane ....crearea sau restaurarea boxelor este o munca pe care o apreciez la multi, chiar daca unii concep proiecte low buget si le vand la preturi supraevaluate...dar asta este alta discutie....si cu siguranta in afara topicului actual

Editat de Mihai Maftei
Link spre comentariu
Vizitator Mihai Maftei
La 07.01.2019 la 12:48, sesebe a spus:

Cite mii de WATI vrei sa aiba boxa in final?

Si citi wati au difuzoarele pe care vrei sa le folosesti?

Mai exact, dece vrei sa folosesti atitea difuzoare?

Fa un desen cu ceea ce vrei sa faci pe o foaie de hirtie, fa o poza cu telefonul, pune poza pe https://imgur.com/upload si pune aici pe forum link-ul pt forum din coltul din dreapta sus.

https://imgur.com/a/KF3ybQr

cam asa ar semana ceea ce vreau sa fac...scuze  pentru micul meu picasso....stau prost la capitolul desen

Link spre comentariu
1 oră în urmă, Mihai Maftei a spus:

https://imgur.com/a/KF3ybQr

cam asa ar semana ceea ce vreau sa fac...scuze  pentru micul meu picasso....stau prost la capitolul desen

Nu se face EVER asa ceva.

Vrei sa faci boxe pt sonorizari sau vrei sa faci niste boxe de auditie? E un aspect foarte important.

In oricare din cazuri se prefera folosirea unor difizoare mai puternice si mai putine decit mai multe si mai "slabe", iar daca este pt sonorizari se vor folosi difuzoare "PRO" cu SPL mare chiar daca nu foarte liniare cum sint cele HiFi.

Si, chiar daca vrei sa folosesti un "purcoi" de difuzoare amestecate ca in poza, nu ve va folosi IN NICI UN CAZ o combinatie de filtre gata facute cumparate de cine stie unde.

Pt asa o combinatie de difuzoare se va face OBLIGATORIU un filtru custom facut special pt ele, dar asta implica cunostinte destul de avansate de electro-acustica si echipamente tehnice specializate pt masuratori + SW aferent.

Pina una-alta ia si studiaza ce inseamna filtru "combi" sau efectul combi in cazul ansamblurilor de difuzoare. Poti sa incepi de aici desi nu stiu daca este explicat clar ce inseamna.

Citeste si despre compunerea undelor (acustice in acest caz) cind ai mai multe surse de semnal (difuzoare in acest caz). Ideea este (mai babeste spus) ca undele se vor combina in functie de faza lor si va rezulta un spectru plin cu minime si maxime de amplitudine, minime si maxime care se vor schimba in functie de pozitia fata de boxa(-e), deci in functie de pozitia ascultatorului boxele vor suna diferit si in acelasi timp prost.

Ca sa-ti faci o ideie, la boxele pe care le folosesc acum difuzoarele ( 2 woofere + 2 mid-uri + 2 tweetere) au costat acum vreo 3-4 ani peste 15 mil iar componentele din filtre au ajuns sa coste aproape 18 mil si asta fara sa folosesc componente exotice sau audiofile ci numai componente standard pt filtre de boxe. Desi sint niste boxe de auditie pot daca vreau sa fac sa vibreze patul la vecini la 2 etaje distanta si folosesc numai 3 difuzoare pe boxa.

Editat de sesebe
Link spre comentariu
Vizitator Mihai Maftei

linkul dat de tine nu functioneaza, il mai poti da in alt mod te rog?

multumesc de restul de informatii ;) ma asteptam sa spui ca o sa coste mult asemenea filtre, nu zice nimeni ca as vrea sa folosesc monacor sau jb system sau sal de 20-40 lei, dar la peste 1000 ron doar filtrele, pentru a le tine in casa ( nu le folosesc la evenimente), parca costa prea mult. multumesc inica o data.

Link spre comentariu

Era rezultatul la o căutare pe un forum unde am cont. Probabil ca îți trebuie cont sau a expirat rezultatul cutarii. 

Oricum cauta și citește de pe net efectul de "filtru comby" cum îți spuneam și mai sus. Ți-am dat și explicația băbește și pe scurt ce înseamnă. 

Dacă este pt boxe de casa pt ascultat muzica și vrei doar sa se audă mai tare atunci mai bine cumperi un kit de boxe de calitate și nu cred ca vei avea probleme. 

Cam ce genuri de muzica vrei sa asculți cu ele? Pt ca cel puțin la un anumit gen de muzica chiar nu contează cum le legi și ce filtre folosești. 

Ps am uitat sa spun cit timp mi-a luat realizarea acelor filtre, aproape 3 ani. 

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Sesebe, eu cred ca te complici prea tare iar comparatiile nu isi au rostul.

Domnului Mihai Maftei ii va lua 3 ani doar sa invete fundamentele despre constructia, functionarea si parametrii difuzoarelor si incintelor, si eventual despre semnalele electrice si unde sonore (propagare, compunere, absorbtie, etc.)

Asa cum am scris mai sus, proiectul despre care vorbeste este total si fundamental gresit - in cel mai politicos caz poate fi descris ca o copilarie.

Pur si simplu NU ASA SE FACE.

Domnule Mihai, renunta la tampenia aia de "proiect" si copiaza unul cat mai complet documentat de pe net (vezi Zaph sau Troels pt home). Iar daca vrei ceva pro, gasesti pe power audio.

Editat de Shambala
Link spre comentariu
Vizitator Mihai Maftei
Acum 9 ore, Shambala a spus:

Sesebe, eu cred ca te complici prea tare iar comparatiile nu isi au rostul.

Domnului Mihai Maftei ii va lua 3 ani doar sa invete fundamentele despre constructia, functionarea si parametrii difuzoarelor si incintelor, si eventual despre semnalele electrice si unde sonore (propagare, compunere, absorbtie, etc.)

Asa cum am scris mai sus, proiectul despre care vorbeste este total si fundamental gresit - in cel mai politicos caz poate fi descris ca o copilarie.

Pur si simplu NU ASA SE FACE.

Domnule Mihai, renunta la tampenia aia de "proiect" si copiaza unul cat mai complet documentat de pe net (vezi Zaph sau Troels pt home). Iar daca vrei ceva pro, gasesti pe power audio.

mutlumesc ;)

Acum 21 ore, sesebe a spus:

Era rezultatul la o căutare pe un forum unde am cont. Probabil ca îți trebuie cont sau a expirat rezultatul cutarii. 

Oricum cauta și citește de pe net efectul de "filtru comby" cum îți spuneam și mai sus. Ți-am dat și explicația băbește și pe scurt ce înseamnă. 

Dacă este pt boxe de casa pt ascultat muzica și vrei doar sa se audă mai tare atunci mai bine cumperi un kit de boxe de calitate și nu cred ca vei avea probleme. 

Cam ce genuri de muzica vrei sa asculți cu ele? Pt ca cel puțin la un anumit gen de muzica chiar nu contează cum le legi și ce filtre folosești. 

Ps am uitat sa spun cit timp mi-a luat realizarea acelor filtre, aproape 3 ani. 

multumesc ;)

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări