Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Antena ferita AM - cum se face

getbeget

Postări Recomandate

On 1/11/2019 at 9:52 AM, Petrăchescu said:

RRec sovietic OKEAN-222 RP,....

Am avut unul din asta, cumparat de la basarabeni. S-a defectat repede (potentiometrele). M-am asteptat la ceva mai bun.

Daca tot discutati despre antenele cu ferita, de cele pentru US ce ziceti ? 

Link spre comentariu
On 1/9/2019 at 11:04 AM, yo3fhm said:

Cat despre bosorogeala,...

Inca nu va spun fetiscanele "sarut-mana" ? Nu vi se ofera loc pe scaun in metrou ? Sa nu fiti socat cand se va intampla prima data. Timpul trece si peste noi.

Link spre comentariu

Cu ocazia acestui topic s-au postat multe link-uri interesante, dar nu strict in legatura cu nelamuririle initiatorului. Situatia reala este mai complicata decat aspecterle teoretice. Scopul unei antene magnetice nu este sa aiba L sau Q, ci sa extraga (inductiv) energie din campul magnetic al unui semnal RF si sa ofere receptorului un semnal cat mai mare. Fluxul magnetic intr-o bobina este cu atat mai mare cu cat aria acesteia este mai mare. Un miez magnetic (bara de ferita) concentreaza fluxul exterior intr-o bobina de sectiune mult mai mica. Fluxul nu intra si iese doar prin capetele barei, ci si prin lungimea acesteia. Valoarea maxima este in centru, dar scade lent spre capete. Bobina antenei nu este singura, are si un condensator de acord in paralel. Prin circuitul oscilant trece, in prezenta unui semnal, un curent ce produce un flux de sens contrar (de demagnetizare). Pentru a optimiza o asemenea antena trebuie masurata tensiunea la bornele circuitului oscilant in acelasi camp exterior si pe aceeasi frecventa, modificand parametrii studiati.

Link spre comentariu

Aceste antene fac parte dintr-un circuit rezonant (LC) cu impedanta mare. Bobina genereaza tensiune electrica si functioneaza aproape in gol. 

Daca se renunta la condensator si bobina esle legata la emitorul unui amplificator cu tranzistor cu baza la masa (Zi de cativa ohmi, practic bobina este scurtcircuitata), care are in colector circuitul acordat sau o bobina de soc, antena magnetica ar fi la fel de eficienta ? A incercat careva varianta asta ?

Link spre comentariu

Dar daca in locul tranzistorului cu baza la masa s-ar folosi un convertor curent-tensiune cu AO cu zgomot mic si de banda larga (cum ar fi MAX4106), ce credeti ca ar iesi ? Bobina ar fi tot scurtcircuitata si i s-ar putea mari numarul de spire, ca nu lucreaza la rezonanta. Zic si eu, ca poate incearca cineva (mai tanar si nelinistit).

Link spre comentariu

La receptoarele uzuale circuitul de intrare trebuie sa asigure selectivitate fata de semnalele foarte puternice din banda si fata de

frecventa imagine. La rezonanta circuitul nu functioneaza chiar in gol, ci la curent maxim. De aici provin pierderile mari in bobina si in miez, dar si tensiunea maxima la bornele circuitului. Pentru a-si pastra un Q mare, circuitul oscilant trebuie sa fie cuplat la grila unui tub sau la poarta unui FET. La emitorul sau la baza unui tranzistor bipolar circuitul este cuplat printr-o bobina secundara cu raport de transformare optim.

Link spre comentariu

da, nu prea ne-am amintit de faptul ca bobina de acord nu este cuplata direct la tr. bipolar!

Acum 9 ore, VAX a spus:

Am sa vin in inspectie la Motru, sa vad cum stati cu lucrarili si cu ce va mai ocupati. Sper sa nu ma uitati si sa ma mentionati peste tot.

chiar am fost sincer cind am spus-o, de obicei dv. veneati cu clarificari in multe discutii si chiar asteptam punctul dv. de vedere.

referitor la inspectie, mi-ar face mare placere, de un an si ceva am scapat de controale, chiar imi doream unul, insa pentru moment sint in UK si urmaresc cu interes evolutia Brexit-ului! Sper ca de Paste sa ajung in tara daca nu se indeplineste profetia cu biletele de avion scumpite cu mie la suta pina se mai aseaza treburile in cazul unui brexit ''no deal''!

Link spre comentariu

Eu as ramane cat mai mult acolo ... e de folos daca se decide ceva definitiv ( mutare pe viitor ) . Lucrurile sant clare privind sederea numai pana in 2020 , si asta daca se incheie vreun acord . Altfel , e la pixul englezesc ... si tare mult doresc sa scape de straini . Cei din Europa de Est si Orientul mijlociu si apropiat sant primii vizati . In fine ...

Editat de gauss
Link spre comentariu

O ferită de calitate medie

Feritte.jpg

În receptoarele cu acord digital (cu varicap) și de calitate, feritele (pentru UL și UM) sunt folosite într-o manieră departe de cea clasică. Am găsit la un Grundig Yacht Boy ceva, mai sunt și alte variante ciudate (trebuie să la caut), oricum fără acord. Bune de știut.

Fer.jpg

Acolo semnalul o ia în sus

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Acum 3 ore, gauss a spus:

Eu as ramane cat mai mult acolo ... e de folos daca se decide ceva definitiv ( mutare pe viitor ) . Lucrurile sant clare privind sederea numai pana in 2020 , si asta daca se incheie vreun acord . Altfel , e la pixul englezesc ... si tare mult doresc sa scape de straini . Cei din Europa de Est si Orientul mijlociu si apropiat sant primii vizati . In fine ...

pe aici nu sint oamenii speriati de straini ca la noi, este o tara unde multiculturalismul are ceva vechime. practic, nu am vazut/auzit niciodata pe cineva comentind impotriva esticilor. desigur, unul care sa spuna la tv altceva nu e greu de gasit printre zeci de milioane. eram in Londra cind s-a votat in 2016 si va asigur ca cu alte prostii au fost aburiti englezii, indeosebi cu ideea ca sumele imense de bani ce vor ajunge in sistemul de sanatate, chestie care smecherul de a lansat-o a fost nevoit sa recunoasca ca a abureala! culmea e ca respectivul inca manica salariu ca europarlamentar! Doar daca ne gindim citi traiesc din inchirierea locuintelor catre straini plus cit consuma acestia si e clar ca au de pierdut.

eu am fiica aici, au cumparat casa, are copil, desigur ca urmeaza si nunta la vara ca asa e acuma, deci mai pot zabovi, locuiesc legal, nu lucrez, deci nu au ce sa-mi faca! si oricum, pot stat 3 luni din 6 ca turist, deci nu voi fi cel mai afectat!

Link spre comentariu

Ma rog , stiti mai bine . De la fata locului . Perceptia mea este ca xenofobia , ca toate sentimentele umane , poate fi ( si ) latenta . Se manifesta vizibil ( si furtunos ) aleator , sau cand are conditii favorizante .  Este principalul motiv care a determinat brexit - ul . Cum se va termina acesta , se decide ( chiar ) zilele acestea . Discutia e prea ampla , nu e subiectul topicului . Si se intinde pe zeci de pagini . Am si eu rude , cunoscuti , prieteni in UK . Au temeri , perceptii si sentimente impartite . Vom vedea ... asteapta un glob intreg . Consecintele ( oricare ar fi ) se vor intinde pe zeci de ani . UK nu a fost niciodata in Europa , decat cu juma' dintr - un picior ... s - au facut mereu concesii sa " ramana " . Nici moneda n - a fost comuna ...  Un articol din Romania , prelucrare dupa un studiu " The Guardian " :

https://adevarul.ro/international/europa/romanii-vor-ramana-marea-britanie-brexit-britanicii-urasc-considera-tigani-1_5ba33ca7df52022f75a29bae/index.html

Altfel , numai bine si sanatate ... , lucrurile se vor aranja , intr - un fel sau altul .

Link spre comentariu
11 hours ago, Petrăchescu said:

În receptoarele cu acord digital (cu varicap) și de calitate, feritele (pentru UL și UM) sunt folosite într-o manieră departe de cea clasică.

Acolo semnalul o ia în sus

Dati mai multe detalii, bucata mai mare din schema, daca se poate, sa pricepem ce este acolo. La digitale proiectantii fug ca dracu de tamaie, de tot ce are legatura cu tehnica clasica (condensator variabil, etc)

Link spre comentariu

DEGEN DE - 1103 , varianta fara DSP . O schema interesanta , zic eu ... se observa solutiile privind ferita , o antena activa permanenta ( ma rog , poate fi tratata si ca LNA  ) , un mixer performant , si altele . Receptorul functioneaza foarte  bine , surprinzator ( nesperat ) pentru nivelul lui de pret .  Il am in colectie ... si -. l folosesc relativ frecvent ( mai ales in deplasari ) . Poate fi " pacalit " sa functioneze sub 100 KHz .

degen de1103 pdf

deg-6-.jpg

Editat de gauss
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări