Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Antena ferita AM - cum se face

getbeget

Postări Recomandate

18 hours ago, gauss said:

Am cel putin 20 de antene de ferita , cu bobinaje . Facute de fabrica ... nu stiu cat de corect si bine . 

Hai sa-ti povestesc o anecdota, adevarata insa.

O firma facea o "bazdaganie" electronica (nu era un radio) care costa in productie 120$. Pentru ca radia in draci, ca sa treaca certificarea FCC, conceptorul a pus o placuta metalica (ecran) peste elementul radiant. "Bazdagania" a trecut certificarea FCC, dar fiind cu numai 0,5dB sub valoarea maxim admisa.

Vine seful mare si zice: "Sa reducem cu 20% costul de productie!".

Firma angajeaza un alt conceptor. Asta zice ca conceptul original e gresit si scoate placuta metalica (ecranul), rearanjeaza cablajul, decupleaza elementul radiant mai bine (plan de masa paianjen, condensatoare potrivite ca valori, etc).

Rezultatul: noul cost 78$ (fata de 120$), certificarea FCC trece cu 15dB (cinspe) sub valoarea maxim admisa (fata de 0,5dB).

Morala: Daca e in produse fabricate si vandute nu e musai sa fie si bune. Ca merg e una, cum merg e alta!

Morala 2: Nu e musai nici ca eu sa reusesc ceva mai bun decat cel mai prost produs de pe piata (Sic!). Am vrut sa inteleg ce si cum. Apa calda nu o reinventez, caci robinetul existent e inca functional.

Eu ma opresc aici: 4 pagini, 40 de postari si vreo 10 care zic ceva pertinent la subiect. E un topic reusit, zic eu!

Link spre comentariu

Asa , si ? ... Eu am scris in prima mea postare ca " mai lunga e mai buna " . N - am descoperit in topic ca ar fi altfel ... nici enunt , nici calcule . Unii colegi au confirmat , cu argumente ( zic eu ) pertinente . Ceva  - ceva afirmativ ( scris ) e si in materialul rusesc ... cine doreste sa traduca si e interesat , va gasi ce spun . Sant si ceva grafice . In rest , discutia s - a focalizat pe Q - ul unei bobine ... si un pic inductanta , ambele variabile functie de ferita inserata si pozitia bobinei pe ea . Se puteau afla experimental in 10 minute ... empiric , doar urmarind efectul cantitativ , si in 15 cu instrumente de masura . Se pot imagina cateva setup - uri de masura si proceduri relevante , inclusiv pentru dependenta lungime ferita - sensibilitate receptie .  Orice copil care a facut un radio cu amplificare directa stie aceste lucruri . Si ? ... cu ce au fost de ajutor ? Academic , da ... de scris pe tabla studentilor . Pentru constructia in sine ... ajuta cat coroanele la mort . Pentru privitori ... Fara ferita , situatia e aceeasi . Un obiect mort . Sa fiu mai exact ... n - am retinut ( eu personal ) cum am putea decide lunginea unei antene de ferita pentru asigurarea unei receptii optime ( sensibilitate cat mai ridicata )  functie de Q si inductanta . Asta mi s - ar fi parut a fi scopul topicului . Si s - ar fi aflat ca nu exista ceva matematic ... o relatie care sa le puna in legatura pentru aflarea unei solutii unice . Oricum , o abordare inversa ... efect - cauza .  In rest , jonglerii cu bobina pe bara de ferita , eventual comparatii prin folosirea in pasul 2 a uneia mai lungi ( am mai scris ) dureaza 10  minute . Am postat o imagine cu ferita de la SONY SW-77 . Cred ca valoreaza cat o mie de cuvinte , conform dictonului . Ma rog , daca stii la ce sa te uiti . Ca nu stiu cei de la SONY ca e gresit ( abordarea lor ) , sau se poate mai bine ( asa am inteles , prin extrapolarea anecdotei ) e o alta discutie ... n - as dori sa iau parte la ea . Din motive personale . Ca si tot ce am scris in aceasta postare ... pareri ( tot )  personale . Rezultatul meu ? ( nu in plic , ca mutarea decisiva la sah ) ... ramane cum am stabilit !

Editat de gauss
Link spre comentariu
6 hours ago, getbeget said:

[...]  experienta practica prezentata o voi accepta fara indoiala.

OK. Stiu ca te interesa si ceva teoretic. Daca tinem cont de cele mai jos postate de colegul Gauss...

34 minutes ago, gauss said:

Asa , si ? ... Eu am scris in prima mea postare ca " mai lunga e mai buna " . N - am descoperit in topic ca ar fi altfel ... nici enunt , nici calcule . [...]

n - am retinut ( eu personal ) cum am putea decide lunginea unei antene de ferita pentru asigurarea unei receptii optime ( sensibilitate cat mai ridicata )  functie de Q si inductanta . Asta mi s - ar fi parut a fi scopul topicului . Si s - ar fi aflat ca nu exista ceva matematic ... o relatie care sa le puna in legatura pentru aflarea unei solutii unice . 

[...]

ramane cum am stabilit !

Si cum ati stabilit, sau pentru cine?

In fine, de fapt nu mai conteaza. Cateva fundamentari teoretice, cu formulele aferente, in care este implicat si raportul dintre lungimea miezului de ferita si diametrul sau (sau aria sa):

1. Ferrite Rod Antenna Arrays for Loran-C Receivers (Kurth Ikrath, May 1972, U.S. Army Electronics Command - Forth Monmouth, N.J.)

A se vedea in special formulele si graficul de la pag.15 , departajate pe empiric si teoretic ;

2. Investigation on an Effective Magnetic Permeability of the Rod-Shaped Ferrites (2017, colectiv de autori de la Institute of Electronics and Telecommunications of Rennes  si TDF Antenna Measurement Center din Liffr´e, ambele din Franta)

Se pot vedea formulele la pag.43, grafic la pag. 44 si apoi descrierea modelului si simularii in HFSS.

Concluzii:

" In this paper, we have provided simulated results for an effective magnetic permeability of rod-shaped ferrites with a circular cross-section. The results cover ferrites with l/d ratios up to 50 which is usually enough considering commercially available rods. Obtained results have been compared to the measurement with a good agreement."

3. Loops and rods: Cap. 7.4 The Ferrite Rod Antenna (University of St. Andrews / Scotland)

A se vedea formulele 7.21 (expresia Lf) si 7.23 (expresia Q in functie de Lf) .

4. Si in final, iata si un experiment practic :

Experiments with ferrite rod loop antennas for MW: Size Does Matter !  Ferrite rod loop antenna for MW (Sarmento Campos)

Daca nici cele de mai sus nu vor convinge, atunci eu nu ma supar ! :limb: Ma asteapta o zi grea si multe alte lucruri mai bune de facut.

73 de Cezar

Link spre comentariu
11 hours ago, informer said:

In alta ordine de idei cred ca SUNTEM o adunatura de bosorogi pe forumu` asta si tot scriem la oricine ne provoaca, cu orice idee nastrusnica, doar ca sa avem impresia ca suntem inca utili si in plina forma... ceea ce NU vreau sa zic ca n-ar fi asa... no offence intended!  :)

Salut , 

Multumesc pentru aprecieri, dar de scris, am scris pentru ca era un subiect nou si am simtit ca poate cu putinul pe care il pot face, l-as putea sprijini pe colegul care incerca sa dezvolte receptorul postat. Cat despre bosorogeala, depinde dupa care standarde e definita. La 48 ani am toate motivele sa ma simt foarte bine, dar daca ii auzi pe elevii de a XII-a, iti vei da repede seama ca referinta lor e alta :)) Provocari ? Nope. In ceea ce ma priveste, m-am linistit de mult. Pot sa scrie cate-n luna si in stele... dar daca mai raspund cateodata (acolo unde simt ca pot spune ceva decent), o fac in speranta ca cei care vor citi ulterior, sa fie corect informati. Asta-i tot. 

Pentru ca un forum, nu e un mediu din care sa poti invata efectiv ceva, dar poti prelua informatii care nu intotdeauna sunt corecte.

Toate cele bune,

Cezar

Link spre comentariu

Multumesc pentru postarea lunga ( inteleg ca  - mi este adresata ) . Materialele oferite spre studiu au aparut acum ... cand topicul inteleg ca s - a incheiat . Oricum am multumit anterior celor care au postat documente pe tema ... reiau si acum afirmatia ( multumirea ) . Nu - mi erau toate necunoscute , am si eu altele pe subiect  ... Nu trebuie sa fiu convins de nimic , participarea mea se rezuma ( tehnic vorbind ) la o singura afirmatie transanta . Cu caracter practic ... Mie nu - mi sant necesare , nu proiectez aparatura de radioreceptie . Am avut si am de - a face cu ea ... nu cea care foloseste antena de ferita , in diferite abordari . Una , ca radioamator . Altele ... pe la joburi . Cu feritele ... am de - a face , in alte contexturi .  Reiterez ce am scris .... o ferita mai lunga e mai BUNA . Pentru radioreceptie . Daca gresesc , imi asum oprobiul . In rest , am mai scris . Am trecut de etapa antenelor de ferita , si stiu cat am nevoie . Nu predau la catedra ... experienta practica mi - a asigurat ce am avut nevoie . Inteleg ca si in topic s - a cautat un raspuns la o intrebare simpla . Eu il aveam ... si l - am enuntat . L - am regasit si in postarile altor useri ... inseamna ca am gresit in acelasi sens toti . In rest ... numai de bine , pentru toata lumea .

P.S. - expresia " ramane cum am stabilit " am folosit - o cu conotatia ei figurata . Unii o stiu . Mai ales cei mai in varsta , ca mine . Dar nu e inaccesibila nici celor tineri . Sensul ( unul dintre ele ) , mai elegant , e ca am ramas la stadiul dinainte de topic . Fiecare cu ce stie . Altul ... las fiecaruia " placerea " sa  - l descopere . Nu e la modul general ( ca useri ) , ci unic directionat . 

Editat de gauss
Link spre comentariu
8 minutes ago, yo3fhm said:

Salut , 

Multumesc pentru aprecieri, dar de scris, am scris pentru ca era un subiect nou si am simtit ca poate cu putinul pe care il pot face, l-as putea sprijini pe colegul care incerca sa dezvolte receptorul postat. Cat despre bosorogeala, depinde dupa care standarde e definita. La 48 ani am toate motivele sa ma simt foarte bine, dar daca ii auzi pe elevii de a XII-a, iti vei da repede seama ca referinta lor e alta :)) Provocari ? Nope. In ceea ce ma priveste, m-am linistit de mult. Pot sa scrie cate-n luna si in stele... dar daca mai raspund cateodata (acolo unde simt ca pot spune ceva decent), o fac in speranta ca cei care vor citi ulterior, sa fie corect informati. Asta-i tot. 

Pentru ca un forum, nu e un mediu din care sa poti invata efectiv ceva, dar poti prelua informatii care nu intotdeauna sunt corecte.

Toate cele bune,

Cezar

Ma bucur ca nu te-ai suparat pt. partea a 2-a a postarii mele... chiar am rugat un moderator s-o stearga dar n-a apucat sa citeasca mesajul.

Sunt de fapt putin "suparat" ca media de varsta a celor care scriu lucruri interesante pe forumurile tehnice este mai mare decat ma asteptam.

Iar majoritatea tinerilor care scriu pe aceste forumuri au de fapt teme de la scoala pe care le vor rezolvate de altii... in genul copy/paste de pe referate.ro ... as avea o caruta de exemple de dat dar nu cred ca are rost.

Scuze pt. off topic si spor la treaba.

Link spre comentariu
1 hour ago, gauss said:

Multumesc pentru postarea lunga ( inteleg ca  - mi este adresata ) .

Buna ziua,

Raspunsul meu nu vi l-am adresat doar dvs., dar recunosc ca prin cele pe care le-ati postat mai sus (si pe care le-am citat deja), am sesizat ca trendul topicului vi s-a parut nepotrivit, datorita faptului ca nu s-a postat nimic care sa fundamenteze teoretic dilema initiatorului (userul "getbeget"):

1 hour ago, gauss said:

Materialele oferite spre studiu au aparut acum ... cand topicul inteleg ca s - a incheiat .

Eu n-am inteles ca s-a incheiat ! 

Pentru ca mi-a fost clar ca ultima postare a initiatorului a fost de fapt, un zambet amar :

Referitor la observatia dvs. cu tenta ironica ("Materialele oferite spre studiu au aparut acum"), ar trebui sa o ignor. Nu e nimeni obligat sa raspunda unui topic in timpul in care se asteapta fiecare cititor. Si DA, au aparut "acum", la "spartul targului", pentru ca daca veti privi cu atentie, prima mea postare din topic a fost pe data de 7.01, luni. Pentru ca atunci am vazut topicul si am fost curios sa-l citesc.  Nu citesc toate topicurile, cum banuiesc ca nici dvs. nu o faceti. Probabil ca daca topicul ar fi ramas intr-un status incert, un raspuns ar fi putut sa apara si peste un an sau chiar doi. Ei si? Cineva a raspuns.... chiar daca nu atunci cand ar fi fost necesar. Au mai fost destule cazuri in care unele topicuri au fost reinviate dupa nu stiu cat timp, pentru ca nimic nou nu se postase in ele de la ultima interventie. 

1 hour ago, gauss said:

Reiterez ce am scris .... o ferita mai lunga e mai BUNA . Pentru radioreceptie . Daca gresesc , imi asum oprobiul .

O afirmatie principial corecta. Nu mi se pare ca gresiti! Doar ca initiatorul topicului a cerut si o demonstratie a afirmatiei dvs. , de unde postarile au continuat...

1 hour ago, gauss said:

Nu predau la catedra ...

De ce ar fi interesanta pentru cititori aceasta precizare ? 

1 hour ago, gauss said:

P.S. - expresia " ramane cum am stabilit " am folosit - o cu conotatia ei figurata . Unii o stiu . Mai ales cei mai in varsta , ca mine . Dar nu e inaccesibila nici celor tineri .

Sensul ( unul dintre ele ) , mai elegant , e ca am ramas la stadiul dinainte de topic . Fiecare cu ce stie .

Altul ... las fiecaruia " placerea " sa-l descopere . Nu e la modul general ( ca useri ) , ci unic directionat

Deci avem de-a face cu cel putin doua sensuri :) Cel pe care ati dorit sa-l evidentiati, adica cel elegant, si cel pentru care aruncati provocarea "fiecaruia" de a-l descoperi. Totusi, precizati foarte clar ca "nu e la modul general, ci unic directionat". O sarada care s-ar dori inspirata din cele ale Seherezadei, doar ca nu e spusa in timpul noptii, ci doar cu o ora in urma, ceea ce inseamna ca stiati foarte bine ce vreti sa spuneti... 

Avand in vedere cele de mai sus, ma simt dator, pentru cei "tineri" sa le spun bancul cu iepurasul:

Se spune ca un iepuras s-a dus la o farmacie. Intreband daca au morcovi, farmacistul i-a raspuns, cu un aer superior si oarecum ofensat, ca "Aici e farmacie, nu tinem morcovi!". Iepurasul l-a privit amuzat, i-a strecurat un "A, da? " printre mustati si apoi l-a trimis la origine. A doua zi, iepurasul a revenit la aceasi farmacie si toata scena s-a repetat; suparat, farmacistul a chemat un politist, caruia i-a acoperit uniforma cu un halat alb, astfel incat sa fie martor la insulta pe care presupunea ca o va primi si a treia zi. Iepurasul, s-a prezentat, intr-adevar in urmatoarea zi, la tejgheaua farmaciei, punand (cu buna stiinta) aceasi intrebare: "Aveti morcovi?". Farmacistul i-a raspuns cu acelasi aer de superioritate ofensata, asteptand replica insultatoare a iepurasului. Dar ultimul, privind cu atentie la personajul aflat langa farmacist, a observat unul dintre epoletii care ieseau, printr-o neglijenta, de sub gulerul halatului. 

Si singura sa replica a fost: "A, da? Atunci, ramane cum am stabilit !" 

Ca si dvs., imi permit sa las la latitudinea cititorilor, interpretarea pe care si-o doresc :rade:

73!

Editat de yo3fhm
Link spre comentariu

Referitor la observatia dvs. cu tenta ironica ("Materialele oferite spre studiu au aparut acum"), ar trebui sa o ignor. " .

Asa sa faceti . N - am vrut deloc sa fiu ironic . De regula nu e o atitudine sa ma caracterizeze ... iar dvs . ati fi printre ultimii " beneficiari ". Am mai postat in topicuri comune , nu cred ca ati sesizat ceva de genul ... din partea mea . Chiar nu am motiv de ironii . De regula actiunile oamenilor responsabili au o cauza . Puteti mentiona una care m - ar fi determinat sa fiu ironic ?

Oricum am multumit anterior celor care au postat documente pe tema ... reiau si acum afirmatia ( multumirea ) . " 

Va include si pe dvs . , e ulterioara  postarii dvs . cu materialele ... Vedeti ceva ironie , ... mai apropiata sau mai indepartata ? Cum s - ar impaca cu o ironie ( presupusa ) anterioara ? 

Era o simpla constatare . Am corelat cu ce spunea deschizatorul topicului :

Eu ma opresc aici: 4 pagini, 40 de postari si vreo 10 care zic ceva pertinent la subiect. E un topic reusit, zic eu! "

E anterioara postarii dvs . Eu am inteles - o ad - literam . DECI TOPICUL AR TREBUI SA SE iNCHEIE . Cred ca acum se intelege regretul meu ca materialele dvs . au aparut tarziu . Nu tardiv ... Atat si nimic mai mult . Daca are ( dupa cum spuneti ) si un ( alt ) continut figurat , zambet amar etc . , care ar trebui dedus , si sugereaza ca as fi fost ironic , n - am reusit . Nu sant asa subtil ... Nu ma sinucid din cauza asta . Dupa prima mea postare , trebuia sa ma opresc . Eventual sa n - o fi comis - o ( postarea ) . Eram mai linistit , si topicul mai castigat .

P.S. - exista si alte bancuri cu finalul " Ramane cum am stabilit ". Cel postat nu - l cunosteam , pana sa - l citesc aici . Al meu se petrecea intr - o alimentara , unde la final venise ( si ) un militian . La vedere ... cu epoletii . Nimic neclar , doar un banc adaptat realitatilor epocii ... eu am prins - o mai de timpuriu . 

Cam atat ... consider implicarea mea in topic si tot ce tine de el inchisa ... chiar daca o fi cu suparare ...

Editat de gauss
Link spre comentariu
52 minutes ago, gauss said:

N - am vrut deloc sa fiu ironic . De regula nu e o atitudine sa ma caracterizeze ... iar dvs . ati fi printre ultimii " beneficiari ".

Buna ziua,

In cazul asta, imi cer scuze daca am perceput subtilitati inexistente. Poate ca mediul in care lucrez ma face sa fiu mai atent decat ar trebui sa fiu :))

Si ca sa nu fie nici o suparare, raman dator cu o BRRC (sau echivalentul!) :reytre

Cu stima,

Cezar

Editat de yo3fhm
Link spre comentariu

Nu - i problema , domnu' Cezar . Doar ca am oroare sa fiu acuzat ( fie si virtual ) de lucruri pe care nu le fac . Poate si la mine e legat de mediul in care lucrez ... , n - ar putea fi decat lucruri ( cu adevarat ) grave . Pentru care , iarasi , n - as avea motiv ( decat poate nedeliberat , ceva la " scufitza " ) . De multe ori , neintelegerile se produc fiindca interlocutorii sant prea analitici si prea precisi in exprimari si analize , dublate sau triplate , sa nu fie echivoc . Cred ca poate fi o explicatie rezonabila ( si probabila , cu sanse mari de a se fi intamplat ) ... , probabil santem doua persoane de genul . Dar asta e o alta poveste ... , departe de ferita din topic ! 

Cu aceeasi stima , si numai bine !

Editat de gauss
Link spre comentariu

Și totuși... Ce avem noi aici ?

Avem un PreAmp RF pe traseul AMI, două intrări de antenă (dedicate oarecum), un traseu pentru FMI...

Tranzistorul 9018 (uzual, FM RF, curent mic) cuplat slab la ieșire cu Ant_MW, după care tot un cuplaj slab cu ...traseul AMI.

Seamănă puțin cu antenele cu ferită de prin Sangeanuri și Tecsunuri ...

xyz.jpg

Link spre comentariu

@yo3fhm, Cezar, nu a avut sens amar acea nota din finalul mesajului precedent, as fi nerecunoscator sa nu apreciez postarile tale. Am vrut doar sa aplanez o situatie la care unii colegi s-au ambalat. Eu iti multumesc inca o data pentru interventii. Ultimele 2 link-uri le-am citit deja, probabil ca nu inteleg totul de acolo, caci nu le gasesc concludente. Primele 2 le vad pentru prima oara, trebuie sa studiez.

Dupa cum am zis, fie studiu, fie experiment, orice care creeaza o legatura intre L/fi si Q este binevenit. Cred ca ai pus multe materiale + un test care sa imi dea o idee buna despre aceasta dependenta (fie si prin comparatie). Inteleg din experimentul facut ca ferita mai mica probabil avea un miu superior feritei mai lungi, ceea ce a explicat obtinerea unui Q similar.

Am incredere in teste facute independent, fara interese comerciale sau alte interese. D-aia am postat aici: poate cineva a facut asa ceva, nu vreau sa-mi faca cineva mie proiectul. De aici il continui singur, precum l-am facut si pana la aceasta intrebare aici.

Pentru ceilalti, care imi tot recomanda ferita cat mai lunga, repet:

1. Am zis ca sunt limitat de dimensiunile cutiei.

2. Vreau o antena cat mai buna (din ce pot construi eu) pe cea mai scurta ferita si cum pot ameliora performantele in conditiile date. Nu ma intereseaza cea mai buna antena pe cea mai lunga ferita.

Alta anecdota pentru cei care-mi repeta: ti-am spus ca trebuie cat mai lunga. Mai lunga decat cat?

Am apa calda acasa (am ideea sa construiesc o antena de unde medii). Stiam asta.

Mi se spune: deschide robinetul si va curge apa (baga o ferita in bobina si va avea un Q oarecare si un L de 200uH). Stiam asta.

Mi se spune: deschide mai mult robinetul si va curge apa mai multa (alege o ferita mai lunga si va receptiona mai bine). Nu contest acest fapt.

Imi spun eu apoi: daca nu ma satisface debitul de apa si robinetul e deja la maximum, ce fac? (aleg o ferita si mai lunga?). Pana la postarea despre cartea lui Homici nu au fost posturi care sa explice acest aspect. Din pacate versiunea rusa nu m-a ajutat.

Morala: Odata instalatia de apa facuta in casa, e mai greu sa spargi peretii ca sa pui tevi mai groase, daca vrei mai multa apa. Mai bine faci niste calcule inainte si stii la ce sa te astepti odata totul finalizat. Astfel, nu esti dezamagit odata tot efortul depus.

Detalii constructive:

1. Bobinarea o fac pe un singur strat, spire distantate sau nu o sa vad in urma testului practic. Litzwire.

2. O sa prevad maximum 20mm de spatiu extra ca sa pot juca cu ferite intre 50-80mm in lungime.

@Petrăchescu, e schema din foaia de aplicatii. Un bun punct de plecare la experimentare. O sa vedem performantele.

Link spre comentariu

RRec sovietic OKEAN-222 RP, o prezență unică în peisaj, fără comutator (plin de diode de comutație), fără variabil (plin de varicapuri), schemă foarte stufoasă, fără performanțe spectaculoase (nu cred că s-a continuat pe linia asta).

Pentru recepția UL, UM1 (525-950) și UM2 (950-1600 kHz) se folosește o antenă cu ferită, în regim de bandă largă, cu câteva comutări. Ferita 250x10 (M1000HH) este bobinată lejer, pe toată lungimea. Pentru aplatizarea benzii de recepție văd că este șuntată cu 27k.

Doar cu 39p serie cu 270p (și alte capacități parazite), lucrează 950-1600. Dacă se cuplează paralel 180p, lucrează 525-950. Dacă se cuplează 2n2, lucrează UL.

ARF are in colector circuite oscilante acordate cu varicapuri.

Ferita.jpg

Link spre comentariu
On 1/8/2019 at 3:20 PM, Marele Savant said:

Eu tot asteptam sa vina Dl. Vax cu ceva edificator ca un bun teoretician cum este dumnealui, dar vad ca in ultimile zile e ocupat sa raspunda la postari din perioada interbelica, nu ne onoreaza cu prezenta!

Am sa vin in inspectie la Motru, sa vad cum stati cu lucrarili si cu ce va mai ocupati. Sper sa nu ma uitati si sa ma mentionati peste tot.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări