Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Antena ferita AM - cum se face

getbeget

Postări Recomandate

La ceace ati postat sa ne " Linistim" va doresc succes in cercetare si experimentare. Cum ati expus pina acum mi-am facut impresia ca sinteti un impostor. SCUZE.

Link spre comentariu
1 minute ago, gauss said:

... nu e prima oara cand teoria nu e buna ca nu da rezultatele pe care le dorim...

Nu asta e ceea ce urmaresc: vreau o minimizare, dar optima. Adica, daca tot stiu ca nu aleg solutia cea mai buna, macar sa stiu ce limitari sunt.

1 minute ago, gauss said:

Explicatii s - au dat in topic ... nu mai am ce spune .

Explicatia ca trebuie lunga, ca e cel mai bine asa nu ma ajuta la comentariul de mai sus.

1 minute ago, Nostalgic said:

La ceace ati postat sa ne " Linistim" va doresc succes in cercetare si experimentare. Cum ati expus pina acum mi-am facut impresia ca sinteti un impostor. SCUZE.

Nu e nevoie de scuze, dar sa nu dam cu piatra imediat. Multumesc pentru urari. Cand oi termina, o sa public minunatia.

Link spre comentariu

Nu m - am referit ( numai ) la ce am postat eu . Apropo , daca intamplator e adevarat ca mai lunga e mai buna ,  renuntati la proiect ? ...  aveti ceva calcule sau experimentari ca dimensiunea pe care v - o puteti permite e prea mica ? ... sau faceti doar un proiect teoretic ? Daca da ... n - aveti nevoie de lamuririle din topic . 

P.S. -  v - am dat ceva exemple de radioreceptoare cu calitati diferite , proportionale cu lungimea barei de ferita . Or fi gresite ? ... tot ce se poate . Banuiesc ca n - ati trait intr - o lume fara radiouri , si ar trebui sa stiti ce e in ele . Ma rog , asa se presupune pe un forum de electronica , si dupa proiectul pe care - l prezentati . Ati incercat sa cititi cate ceva din link - ul postat ? Mai mult de titluri ?  Sant si foto ... inclusiv un topic cu cineva care a fabricat bare de ferita prin alipirea unor segmente de  5 cm . Oare de ce ? ... Cu asta puteati sa incepeti ,  se gasesc raspunsuri cam la orice ...  functie de interogare . Eu cred ca de fapt nu cautati un raspuns ... ci doar prilej de controverse . Cam atat ... inca o data mult succes .

https://www.wxforum.net/index.php?topic=19914.0

Editat de gauss
Link spre comentariu

Nu, proiectul nu se opreste. Deja, dupa cum se vede pe pagina precedenta, conceptul e facut pentru 10x100mm.

Cum se vrea un radio mic (miniaturizat), e de preferat sa ma limitez la maximum 50-60mm. Insa nu gasesc asemenea ferite.

Sa revenim la teorie. Q este functie de inductanta (direct proportional) si rezistenta echivalenta (invers proportional) a bobinei. Si de frecventa, evident.

L depinde de ferita (in principal de sectiunea barei si de miu, si foarte putin de pozitia pe ferita - asumam ca ferita este 100% in interiorul bobinei, nu partial introdusa).

R depinde de sarma cu care s-a bobinat. Cu Litz obtinem o rezistenta mai mica, deci un Q mai mare.

Unde intra in ecuatie lungimea barei? In afara de "foarte putin de pozitia pe ferita". Ma insel?

Editat de getbeget
Link spre comentariu

Nicaieri . Nu , nu va inselati . De la o inductanta ( bobina ) fizica , la o antena ( cu ) bara de ferita  si inductanta respectiva folosita ca traductor e un pic de distanta  ( ce urmariti la antena respectiva ? .... cumva o tensiune la bornele bobinei  ? ) . Sau nu ? ... incercati fara ferita , cine stie ...  poate se rezolva asa . 

Editat de gauss
Link spre comentariu

Eficienta unei antene depinde de Q. Aia urmaresc eu la antena.

27 minutes ago, gauss said:

Sant si foto ... inclusiv un topic cu cineva care a fabricat bare de ferita prin alipirea unor segmente de  5 cm . Oare de ce ? ... Cu asta puteati sa incepeti ,  se gasesc raspunsuri cam la orice ...  functie de interogare . Eu cred ca de fapt nu cautati un raspuns ... ci doar prilej de controverse . Cam atat ... inca o data mult succes .

https://www.wxforum.net/index.php?topic=19914.0

Ala l-am citit acum cateva zile. A lipit 5 bucati pentru ca bobina necesita o asemenea lungime. Dvs ati remarcat desigur acest aspect, cum si faptul ca in mai toate radiourile indicate bobinele abia trec de 30-40mm in lungime. Si totusi, avem 150-200mm lungime.

Link spre comentariu

LRdOHbS.jpg

Asa cum am mai zis deja, daca pot gasi o dependenta lungime / Q, atunci pot sa vad ce compromis se poate realiza. Din pacate, o asemenea formula pentru dependenta nu am gasit. Asta caut.

Si eu tot ca sunt lungi am zis, deci nu vad ce este fals.

Link spre comentariu

Si ? ... De ce nu puneti in practica ?  ... Mie nu - mi spun nimic incercuirile cu rosu  ... prima se refera la calitatea feritei , nu la lungime .  A doua ... nici atat . Ma rog , atat am inteles ... fiind si intr - o limba straina . Vad ca aveti fundamentata solutia tehnica la ce doriti . Doriti aprobarea ? De ce mai intrebati pe forum ? Ca primiti numai raspunsuri gresite ... Apropo , bobinele fagure sau universale multistrat , sau chiar vrac ( bobinajul ) va spun ceva ? 

coil1.jpg

Editat de gauss
Link spre comentariu
Acum 20 minute, getbeget a spus:

Eficienta unei antene depinde de Q. Aia urmaresc eu la antena.

Ala l-am citit acum cateva zile. A lipit 5 bucati pentru ca bobina necesita o asemenea lungime. Dvs ati remarcat desigur acest aspect, cum si faptul ca in mai toate radiourile indicate bobinele abia trec de 30-40mm in lungime. Si totusi, avem 150-200mm lungime.

Bag de seama ca utilizati cel mai probabil un SI4825. Acesta am observat practic ca este suficient de sensibil incit o bara de ferita de peste 8 cm sa nu-i mai creasca semnificativ performantele in UM. Cred ca chiar am citit pe undeva ca nu se recomanda o ferita prea lunga, dar poate confund contextul in care am citit! Vedeti ca multe ferite de mici dimensiuni sint fabricate in alte scopuri si nu vor lucra corespunzator, deci e prerabila una recuparat dintr-un RR sau o bucata sparta din una de acest fel. Succes, integratul lucreaza OK, nu are neaprata nevoie de arf nici pe FM.

Link spre comentariu
57 minutes ago, gauss said:

... Apropo , bobinele fagure sau universale multistrat , sau chiar vrac ( bobinajul ) va spun ceva ?

Nu sunt indicate, din considerente de Q.

Vad ca mi se repeta mereu ca consider raspunsurile gresite, ca nu-mi convin, etc.

Repet si eu: caut o dependenta lungime bara versus Q? Din poze cu bobine pe bare de diferite lungimi nu rezulta un raport optim.

Link spre comentariu

A coil's position on the ferrite rod will affect the inductance and Q value.
When the coil moves out from the center of ferrite rod, the effective permeability of this ferrite rod will decrease and it will result in the decrease of the inductance, but the Q of coil will increase.

Contradictoriu, cat timp Q e proportional cu L.

Link spre comentariu
1 hour ago, getbeget said:

Contradictoriu, cat timp Q e proportional cu L.

In fine, ar fi real daca si R ar scadea, mai mult decat L. Continui sa citesc.

Pentru puristi: nu vorbesc exclusiv de rezistenta ohmica.

3 hours ago, Marele Savant said:

...nu are neaprata nevoie de arf nici pe FM.

Am omis sa comentez asta: am acel ARF pentru unde scurte, pentru telescopica. Daca nu da roade, il bypass-ez. Inca o data, multumesc pentru informatii.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări