getbeget Postat Ianuarie 4, 2019 Partajează Postat Ianuarie 4, 2019 Am gasit de cumparat pe eBay bare de ferita Mn-Zn de D10xL100mm. Nu e nici o informatie disponibila despre miu. Cum antena mea se vrea in jur de 200uH, ce e de facut? https://www.ebay.com/itm/10x100mm-Black-MnZn-Ferrite-Rod-Bar-Loopstick-For-Radio-Antenna-Aerial-Crystal/223066584837 Variante: 1. Cumpar o bara din cele de pe eBay? Bobinez cateva sute de spire si masor? 2. Daca gasesc un radio de sacrificat, e posibil sa fie nevoie sa rebobinez. In ambele cazuri trebuie sarma de bobinat. Intrebari: 1. Cum se face bobinarea? 2. Ce fir se poate folosi? As avea cateva secundare de transformatoare de cativa VA care ar putea deveni donori. Cum se calculeaza? Cu 0,2mm, ies cam 42 de spire (doar atata?) la un miu de 1000. Dupa calculatorul de aici: http://coil32.net/online-calculators/ferrite-rod-calculator.html Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 5, 2019 Partajează Postat Ianuarie 5, 2019 De exemplu radio Selena, ferita cilindrică 200x10 mm, bobina de UM, 210 uH, 50 spire sârma lițată 10 x 0,07, bobinată pe un singur strat. Se pare că ferita ar avea miu 400, cam așa sunt pentru UL și UM. Ar trebui să recuperezi de la defrișări o ferită de aparat radio și să-i iei bobina. Dacă are și UL, acolo e multă sârmă lițată (multi-fire). Link spre comentariu
getbeget Postat Ianuarie 6, 2019 Autor Partajează Postat Ianuarie 6, 2019 Alta intrebare: de ce se prefera ferite de 100mm cand bobinarea ocupa 15-20mm? Tot pe eBay se gasesc bare de ferita de 25mm. Daca tot pun numai 50-60 de spire, apoi umplu cam jumate. Link spre comentariu
gauss Postat Ianuarie 6, 2019 Partajează Postat Ianuarie 6, 2019 (editat) Cea mai lunga e mai eficienta ... dar nu incape in orice radioreceptor . E si mai fragila ... Antene ( bare de ferita ) mici aveau radioreceptoarele CORA ... frunctionau destul de bine . Am vazut si mult mai mici , la diverse receptoare miniatura . Chiar si cu amplificare directa ... celebrul RIC ... , si altele . Editat Ianuarie 6, 2019 de gauss Link spre comentariu
getbeget Postat Ianuarie 6, 2019 Autor Partajează Postat Ianuarie 6, 2019 4 minutes ago, gauss said: Cea mai lunga e mai eficienta ... Se poate explica de ce? Multumesc. E chestie de spatiu in cazul meu. Varianta cu spartul in 2 a uneia de 100mm este scos din discutie. Link spre comentariu
Nostalgic Postat Ianuarie 6, 2019 Partajează Postat Ianuarie 6, 2019 (editat) Acum 19 minute, getbeget a spus: Acum 14 minute, gauss a spus: Cea mai lunga e mai eficienta ... Se poate explica de ce? Multumesc. E chestie de spatiu in cazul meu. Varianta cu spartul in 2 a uneia de 100mm este scos din discutie. Marimea barei de ferita a unei antene rezulta intr-un parametru important -inaltime eficace - se numeste .Asemenea unei antene ridicate pe un pilon, din cit este mai sus cu atit receptioneaza semnale in conditii mai optime, asa si antena de ferita cit mai mare cu atit mai mult receptioneaza semnale cit mai slabe. Editat Ianuarie 6, 2019 de Nostalgic Link spre comentariu
getbeget Postat Ianuarie 6, 2019 Autor Partajează Postat Ianuarie 6, 2019 Daca parabola antenei ridicate o accept (am facut si eu ceva trafic la viata mea), apoi aia cu lungimea feritei in bobina nu o inteleg (nu zic ca nu o accept, ci doar ca nu o inteleg). Eu cred ca se pun in radiouri bare lungi din 2 motive: 1. Ca sa ai posibilitatea de bobine multiple (medii, lungi). 2. Ratiuni economice - standardizare. Link spre comentariu
gauss Postat Ianuarie 6, 2019 Partajează Postat Ianuarie 6, 2019 (editat) https://www.google.ro/search?q=why+ferrigte+antenna+is+better+longer&client=opera&hs=IBG&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwj1jsLZ5NnfAhULKFAKHZxUDCIQ_AUIDigB&biw=1536&bih=754#imgrc=_ https://www.google.ro/search?q=why+ferrite+antenna+is+better+longer&client=opera&source=lnms&sa=X&ved=0ahUKEwjwwcP15tnfAhWHKlAKHQlmDTwQ_AUICSgA&biw=1536&bih=754&dpr=1.25 Exista si calea experimentala ... receptia cu bare de ferita din ce in ce mai scurte . Bunavointa sa fie ... Practic , ce doriti ? Teoria ... , sau sa dovediti ca nu conteaza lungimea ? Editat Ianuarie 6, 2019 de gauss Link spre comentariu
Nostalgic Postat Ianuarie 6, 2019 Partajează Postat Ianuarie 6, 2019 Acum 30 minute, getbeget a spus: Daca parabola antenei ridicate o accept (am facut si eu ceva trafic la viata mea), apoi aia cu lungimea feritei in bobina nu o inteleg (nu zic ca nu o accept, ci doar ca nu o inteleg). Eu cred ca se pun in radiouri bare lungi din 2 motive: 1. Ca sa ai posibilitatea de bobine multiple (medii, lungi). 2. Ratiuni economice - standardizare. ............depinde ce trafic ati practicat................. 1. 2. nu acestea sint neaparat motive de utilizare de bare lungi. Link spre comentariu
getbeget Postat Ianuarie 6, 2019 Autor Partajează Postat Ianuarie 6, 2019 @gauss, acel link duce nicaieri. @Nostalgic, apreciez orice informatie utila. Se pare ca felul cum o bobinezi nu afecteaza prea mult Q. Mai toate bobinele din radiouri sunt spira langa spira. Si bobina e intr-un capat (rar in mijloc), celalalt capat fiind pentru unde lungi sau alte sub-benzi. Link spre comentariu
Nostalgic Postat Ianuarie 6, 2019 Partajează Postat Ianuarie 6, 2019 Acum 6 minute, getbeget a spus: @gauss, acel link duce nicaieri. @Nostalgic, apreciez orice informatie utila. Se pare ca felul cum o bobinezi nu afecteaza prea mult Q. Mai toate bobinele din radiouri sunt spira langa spira. Si bobina e intr-un capat (rar in mijloc), celalalt capat fiind pentru unde lungi sau alte sub-benzi. e clar ca sunteti nu in mijlocul electronicii , ci intr-un capat foarte indepartat , sau...sinteti un intrus ce vrea sa ne cam dea la arie pe aici. ........................................................................................................................................................ Link spre comentariu
getbeget Postat Ianuarie 6, 2019 Autor Partajează Postat Ianuarie 6, 2019 45 minutes ago, gauss said: Practic , ce doriti ? Teoria ... , sau sa dovediti ca nu conteaza lungimea ? Vreau sa stiu ce sa cumpar. Testul o sa vina dupa. Am zis deja ca spatiul e limitativ. Acum merge linkul 2. Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 6, 2019 Partajează Postat Ianuarie 6, 2019 Să mergem puţin la teoria radiorecepţiei ( totuşi la nivel de ştiinţă popularizată ... ), şi cităm de prin cărţi : Acţiunea practică a barei de ferită constă în creşterea inducţiei magnetice în interiorul bobinei înfăşurate pe ea (ca şi când ar fi vorba de o bobină cu diametru cu mult mai mare). Totodată se obţine şi o bobină cu "factor de calitate" mai ridicat. Eficienţa antenei cu ferită ( ... în esenţă tensiunea la bornele bobinei) este direct proporţională cu raportul Fi/L (bara rotundă). Pentru construcţii mai compacte e mai bună o ferită plată. Cel mai eficient este plasarea bobinei la un capăt al barei. Dacă se poate carcasă cât mai subţire, sau bobinaj direct. Dacă punem două bobine, ideal ar fi să le depărtăm la 8-10 diametre de bară. Link spre comentariu
getbeget Postat Ianuarie 6, 2019 Autor Partajează Postat Ianuarie 6, 2019 8 minutes ago, Nostalgic said: e clar ca sunteti nu in mijlocul electronicii , ci intr-un capat foarte indepartat , sau...sinteti un intrus ce vrea sa ne cam dea la arie pe aici. ........................................................................................................................................................ Uite domnule la ce lucrez, ca sa va linistiti: Nu vreau sa pun 100mm de bara de ferita, daca se poate si altfel. 4 minutes ago, Petrăchescu said: Eficienţa antenei cu ferită ( ... în esenţă tensiunea la bornele bobinei) este direct proporţională cu raportul Fi/L (bara rotundă). Asta e o explicatie, dar care este baza acestei explicatii? 4 minutes ago, Petrăchescu said: Pentru construcţii mai compacte e mai bună o ferită plată. Din pacate, cred ca tot cilindru o sa fie, c-asta se gaseste pe toate drumurile. 4 minutes ago, Petrăchescu said: Cel mai eficient este plasarea bobinei la un capăt al barei. Asta se vede si in constructiile industriale. 4 minutes ago, Petrăchescu said: Dacă se poate carcasă cât mai subţire, sau bobinaj direct. Fiind un caz unic, probabil ca asa va fi. Multumesc pentru detalii. Link spre comentariu
gauss Postat Ianuarie 6, 2019 Partajează Postat Ianuarie 6, 2019 (editat) " Acel link " ... duc amandoua unde trebuie . Ma rog , unde am considerat ( eu ) ca trebuie . Verificati browser - ul , sistemul de operare sau sistemul pe care sant instalate . Eventual conexiunea la internet . In rest , nu e prima oara cand teoria nu e buna ca nu da rezultatele pe care le dorim . Explicatii s - au dat in topic ... nu mai am ce spune . Ma retrag , reiau doar daca sant citat . Numai bine , si spor in continuare . https://www.wxforum.net/index.php?topic=19914.0 Editat Ianuarie 6, 2019 de gauss Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum