ctepeo Postat Ianuarie 23, 2019 Autor Partajează Postat Ianuarie 23, 2019 T.T.L.? Dar dacă iau o centrală analogică care se folosea pentru clădiri de birouri de exemplu - puteai forma un număr, pot să fac aia cu inversarea polarităţii? Păcat că nu am întrebat acum 15 ani... Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 24, 2019 Partajează Postat Ianuarie 24, 2019 Acum 13 ore, ctepeo a spus: T.T.L.? Dar dacă iau o centrală analogică care se folosea pentru clădiri de birouri de exemplu - puteai forma un număr, pot să fac aia cu inversarea polarităţii? Păcat că nu am întrebat acum 15 ani... Telefonul public interurban avea un circuit dublu placat ce continea vreo 15 circuite integrate TTL si relee pentru comenzi, dupa angajarea convorbirii centrala transmitea la intervale precise inversari de polaritate foarte scurte pentu taxare Link spre comentariu
ctepeo Postat Ianuarie 24, 2019 Autor Partajează Postat Ianuarie 24, 2019 Interesant. Credeam că era mai simplu. Păcat că nu am şanse să mai găsesc aşa ceva... că chiar îmi doream să mă joc cu telefonul şi să-l pun într-un eventual muzeu. Dar la telefoanele pentru convorbiri urbane cum se procedea? Link spre comentariu
daniels Postat Ianuarie 24, 2019 Partajează Postat Ianuarie 24, 2019 aveam obiceiul de a baga mai multe monede, la fiecare 3 minute cadea cate una. Monedele ramase mi le dădea înapoi. taxarea la convorbirile interurbane se făcea după zonă. Erau 4 zone. Link spre comentariu
ctepeo Postat Ianuarie 24, 2019 Autor Partajează Postat Ianuarie 24, 2019 Asta dacă nu înghiţea monedele... La început era vorba să bage telefoane publice care să poată fi folosite şi pentru convorbiri urbane, şi pentru convorbiri interurbane. Adică să aibă 3 fante: 25 de Bani - 1 Leu - 3 Lei. Nu ştiu de ce s-a renunţat la asta. În fosta Iugsolavie au existat de genul, produse la "Iskra" în Slovenia. Din = Dinari Iugoslavi. Link spre comentariu
morocanosul Postat Ianuarie 25, 2019 Partajează Postat Ianuarie 25, 2019 Acum 19 ore, daniels a spus: aveam obiceiul de a baga mai multe monede, la fiecare 3 minute cadea cate una. Monedele ramase mi le dădea înapoi. taxarea la convorbirile interurbane se făcea după zonă. Erau 4 zone. Mi sa intamplat ca telefonul sa fie...''generos'' ,dupa incheierea unei convorbiri interurbane a inceput sa-mi restituie fisele(3 lei!!),cand am pus receptorul in furca..3 Lei,operatiunea sa repetat pana la suma de...24 lei...!! Desi eu am folosit doar 3 fise ! Oare nu trebuia sa declar la politie...venitul ilicit...?? Link spre comentariu
daniels Postat Ianuarie 25, 2019 Partajează Postat Ianuarie 25, 2019 (editat) mi s-a întâmplat si mie sa-mi dea înapoi monedele. or fi avut o promotie ca fiecare al 1000-lea apel să fie gratuit Editat Ianuarie 25, 2019 de daniels Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 25, 2019 Partajează Postat Ianuarie 25, 2019 Electromecanicii de intretinere a acestor aparate aveau unele obiceiuri mai ciudate de a pregati aparatele pentru o taxare avantajoasa pentru ei , consecinta era schimbarea unui integrat defect de pe cablajul dublu imprimat unde la cateva schimbari inevitabil trecerile se distrugeau si erau inlocuite cu sirme, o mizerie dar asa mergeau lucrurile in acei ani si erau justificate prin zicala ca toata lumea trebuia sa traiasca... Link spre comentariu
ctepeo Postat Ianuarie 25, 2019 Autor Partajează Postat Ianuarie 25, 2019 Cum adică mai avantajoasă pentru ei? Te suprataxu? Cablajul duplu imprimat al cui? Link spre comentariu
George Postat Ianuarie 25, 2019 Partajează Postat Ianuarie 25, 2019 Cel din mesajul asta https://www.elforum.info/topic/135666-diverse-despre-telecomunicaţiile-de-altădată/?do=findComment&comment=1746755 Link spre comentariu
ctepeo Postat Ianuarie 30, 2019 Autor Partajează Postat Ianuarie 30, 2019 (editat) Dacă pregăteai un mesaj pe bandă perforată şi îl băgai într-un transmiţător separat, în timp ce tu transmiteai destinatarul putea să-ţi transmită pe linia telex un mesaj care să fie imprimat pe coală şi eventual pe bandă perforată (folosind perforatorul teleimprimatorului?). Atât transmiţătorul cât şi teleimprimatorul să fie conectate la aceiaşi linie. Pe un al forum am dat să postez filmul "Vacanţă la mare" (1962) şi navigând printre cadre am văzut şi ceva cu telefon public în cabină. Dar le surpriza cea mare a venit la minutul 36:44 când apare o cabină telefonică... într-un hotel. Nu am ştiu că au existat cabine telefonice din alea în afară de cele de pe stradă... credeam că în interiaore au fost montate din alea de lemn numai în interbelic (acum nu sunt sigur că alea din interbelic erau de lemn, că nu am văzut niciodată poză cu aşa ceva... dar e o reclamă din 1937-1938 la telefon public şi cabina pare din lemn; pe atunci se pare că nu se montau şi pe stradă). Pentru alte scene daţi şi la 43:56: telefon în cameră de hotel, cabină de telefon pe stradă, centrală telefonică manuală (în 1962 la Mamaia deja exista telefonie automată, dar probabil centrala era ceva interurban, că încă nu exista telefonie automată interurbană de mare distanţă - prin 196x exista local, în zona litoralului). . https://www.youtube.com/watch?v=ivOp2tCCoXQ&t=2651s Editat Ianuarie 30, 2019 de ctepeo Link spre comentariu
-Atlas- Postat Ianuarie 30, 2019 Partajează Postat Ianuarie 30, 2019 1 oră în urmă, ctepeo a spus: Dacă pregăteai un mesaj pe bandă perforată şi îl băgai într-un transmiţător separat, în timp ce tu transmiteai destinatarul putea să-ţi transmită pe linia telex un mesaj care să fie imprimat pe coală şi eventual pe bandă perforată (folosind perforatorul teleimprimatorului?). Atât transmiţătorul cât şi teleimprimatorul să fie conectate la aceiaşi linie. Pe un al forum am dat să postez filmul "Vacanţă la mare" (1962) şi navigând printre cadre am văzut şi ceva cu telefon public în cabină. Dar le surpriza cea mare a venit la minutul 36:44 când apare o cabină telefonică... într-un hotel. Nu am ştiu că au existat cabine telefonice din alea în afară de cele de pe stradă... credeam că în interiaore au fost montate din alea de lemn numai în interbelic (acum nu sunt sigur că alea din interbelic erau de lemn, că nu am văzut niciodată poză cu aşa ceva... dar e o reclamă din 1937-1938 la telefon public şi cabina pare din lemn; pe atunci se pare că nu se montau şi pe stradă). Pentru alte scene daţi şi la 43:56: telefon în cameră de hotel, cabină de telefon pe stradă, centrală telefonică manuală (în 1962 la Mamaia deja exista telefonie automată, dar probabil centrala era ceva interurban, că încă nu exista telefonie automată interurbană de mare distanţă - prin 196x exista local, în zona litoralului). . https://www.youtube.com/watch?v=ivOp2tCCoXQ&t=2651s Buna In anii 90 am avut ocazia sa studiez centrala telefonica automata Penta din Cluj-Napoca. Am vazut motoare Siemens din 1936 in functionare.Mi se parea ceva extraordinar. Spor tuturor Alex Link spre comentariu
ctepeo Postat Ianuarie 30, 2019 Autor Partajează Postat Ianuarie 30, 2019 Poate Rotary. Că Penta la noi au apărut în anii '60 şi nu cred că aveau motoare din 1936. Link spre comentariu
-Atlas- Postat Ianuarie 30, 2019 Partajează Postat Ianuarie 30, 2019 Buna Finul meu a lucrat acolo si spunea ca e Penta.Eu nu sunt de meserie. Motoarele le-am vazut personal anul de fabricatie 1936. Spor la toate Alex Link spre comentariu
Postări Recomandate