Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa alimentare 12v

Vizitator valesco

Postări Recomandate

Vizitator valesco

Salutare,am o sursa de comutatie din comert si vreau sa fie functionala si in back-up. Sa fiu mai inteles,vreau sa-i atasez o baterie de 50ah,pentru alti consumatori mai mici de 10ah

Link spre comentariu

Si ce rezolva siguranta rapida? Ca se arde cand apare reteaua daca acumulatorul s-a descarcat suficient?

Daca vrei neaparat o solutie la pret de seminte, fa asa:

acc.png.af773641d0e70d660a968e044c5f4b88.png

Unde dimensionezi R pt. un curent rezonabil prin acumulator si acceptabil pt. sursa pe langa cel absorbit de sarcina.

Oricum, asta nu-i un "incarcator" de calitate si nu-i o solutie eleganta cu caderile pe diodele alea... dar daca trebuie foarte ieftin.... 

Link spre comentariu

Din ceea ce cunosc eu, un acumulator nu se conecteaza niciodata in paralel cu o sursa de tensiune fara a inseria un element limitator pt. curent.

Ca elementul asta este o banala rezistenta (ori "reostat" pt. curent reglabil) ca-n incarcatoarele pt. acumulatoarele auto de acu` "100ani" sau un circuit care sa asigure curent/tensiune constanta pt. o incarcare mai "desteapta", e deja discutia urmatoare.

Dar... fiecare cum crede, pe buzunarul lui. :)

Link spre comentariu

Ne pierdem in discutii...

Acumulatorii de 12V cu gel sau cu acid pot fi conectati fara probleme in circuit in regim TAMPON atata timp cat mentii pe ei o tensiune de aproximativ 13.8V - maxim 14.2.

MeanWell foloseste siguranta serie in unele modele de surse in comutatie - cu iesirea in 13.8V, iar acumulatorii cu acid sunt folositi in acelasi regim pe masini.

Link spre comentariu
Vizitator aws.
25 minutes ago, caesar07000 said:

Ne pierdem in discutii...

Acumulatorii de 12V cu gel sau cu acid pot fi conectati fara probleme in circuit in regim TAMPON atata timp cat mentii pe ei o tensiune de aproximativ 13.8V - maxim 14.2.

MeanWell foloseste siguranta serie in unele modele de surse in comutatie - cu iesirea in 13.8V, iar acumulatorii cu acid sunt folositi in acelasi regim pe masini.

Nu se pierde nimeni in discutii atat timp cat nu apare unul ca tine care da informatii in necunostinta de cauza.

@informer are perfecta dreptate.

1. Ce se va intampla cu acel acumulator cand dupa o pana de curent prelungita, timp in care s-a descarcat pana, sa zicem, la 7V va incerca sa suga din sursa maxim de curent pe care aceasta e in stare sa-l debiteze, neexistand nimic care sa limiteze curentul de incarcare?

Pune tu un acumulator acid/gel la incarcat cu vreo 20A si zi-mi ce sa intamplat dupa aia!

2. Varianta cu siguranta inseriata

Acumulatorul va incerca sa suga din sursa 20A, siguranta se va arde imediat. Si mai departe ce?

Pui o noua siguranta care se va arde imediat si apoi inca una care se va arde imediat?

Macar inainte sa mai iei acest gen de atitudine ferm-agresiva pune-te la punct cu informatiile privitoare la incarcarea acumulatoarelor de acest tip. De exemplu:

http://completco.ro/news.php?newsid=26

Editat de aws.
Link spre comentariu

La masina incarcarea este intotdeauna in tensiune constanta, deci nu exista limitare de curent alta decat una fizica interna acumulatorului data de rezistenta lui interna.

In cazul de fata daca sursa este dotata cu regim de curent constant ( deci limitare de curent interna ), atunci nu mai este nevoie de alta limitare externa ( gen rezistenta sau altceva ). Deci schema pusa de @getbeget este deajuns.

Daca protectia sursei este una cu stop atunci limitarea curentului de incarcare este impusa, altfel sursa se va opri daca acumulatorul ar apuca sa se descarce suficient. Deci schema pusa de @informer ar trebui sa fie ok, cu ceva rezerve la dimensionarea R.

PS: Daca un acumulator de 12V se descarca pana la 7V il poti vinde linistiti la fier vechi.

Asta referitor la ce spune @aws.

Editat de Marian
Link spre comentariu
On 1/3/2019 at 7:22 PM, valesco said:

Salutare,am o sursa de comutatie din comert si vreau sa fie functionala si in back-up. Sa fiu mai inteles,vreau sa-i atasez o baterie de 50ah,pentru alti consumatori mai mici de 10ah

18 minutes ago, Marian said:

In cazul de fata daca sursa este dotata cu regim de curent constant ( deci limitare de curent interna ), atunci nu mai este nevoie de alta limitare externa ( gen rezistenta sau altceva ).

Eu am inteles ca este vorba de o sursa de tensiune pt. care se doreste functionarea (sarcinii) si in cazul lipsei retelei. 
Daca acea sursa intra in regim de curent constant deja nu mai este o sursa de tensiune.

Ar fi fost de ajutor daca cel care a venit initial cu intrebarea ar fi revenit cu precizari.

Editat de informer
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări